بیانیه‌های بازنده و برنده انتخابات 1403
فروزان آصف‌نخعی (روزنامه نگار)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2452
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


نگاهی به راه‌اندازی کمپین«انتخاب زنان کارآفرین برتر» از سوی معاونت زنان و امور خانواده ریاست جمهوری

یک جایزه امیدبخش برای زنان ایرانی

همدلی| توجه به مشکلات و موانع پیش روی زنان کشورمان در طول سال‌های گذشته به‌عنوان یکی از دغدغه‌ها و چالش‌های تشکل‌ها و انجمن‌های مرتبط با این بحث بارها و بارها مطرح شده و به نظر می‌رسد در این زمینه نیاز به انجام اقدامات مؤثر بیشتری احساس می‌شود. بااین‌همه اما شاید خوب باشد که عموم جامعه در جریان کارهایی که از سوی دولت در این زمینه انجام داده قرار بگیرند. زیرا که ممکن است بسیاری از افراد جامعه به‌واسطه بی‌اطلاعی از گام‌هایی که از سوی معاونت امور زنان و خانواده؛ به عنوان نهاد مرتبط در این زمینه، برداشته شده، گمان کنند این حوزه مورد بی‌توجهی قرار گرفته است. این باور البته درست نیست، زیرا معاونت ریاست جمهوری در امور زنان و خانواده گام‌های قابل‌توجهی برای توانمندسازی زنان و برداشته و اقداماتی انجام داده که دانستنش ثابت می‌کند، تلاش‌های خوبی در این مسیر انجام شده است. یکی از بخش‌های معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری، کمیته رسانه‌ای «مقابله با تحریم‌ها»  نام دارد که با هدف انعکاس فعالیت‌های زنان به‌ویژه زنان کارآفرین سراسر کشور به‌عنوان ظرفیتی بی‌بدیل و ایثارگر در مقابله با تحریم‌ها در آذرماه در روابط عمومی معاونت امور زنان و خانواده تشکیل شد. در گام بعدی برای برگزاری جلساتی با هدف شناسایی زنان کارآفرین، از نمایندگان ادارات کل زنان و خانواده در وزارتخانه‌های جهاد کشاورزی، ارتباطات و فناوری اطلاعات، صنعت، معدن و تجارت، وزارت امور خارجه، معاونت علمی و فناوری رئیس‌جمهور، وزارت میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری و شهرداری تهران برای حضور در این کمیته دعوت شد. فعالیت‌های این کمیته در دو بخش طراحی کمپین «زنان نسل تحریم» و «انتخاب زنان کارآفرین برتر» کار خود را سروسامان داد و به‌تدریج بر اساس مراحل پیشرفت کار، این همکاری میان معاونت، وزارت جهاد کشاورزی و شهرداری تهران ادامه پیدا کرد. در این گزارش نگاهی انداخته‌ایم به پروسه انتخاب زنان کارآفرین برتر کشور که تا امروز در 9 دوره معرفی شده‌اند. گفتنی است برنامه‌ریزی‌ها برای برگزاری 10دوره از این انتخابات صورت گرفته که تا پایان دولت دوازدهم انجام خواهد شد. با این توضیح و با توجه به این‌که بانوان فعال و توانا سهم مهمی در رونق اقتصاد و تولید و معیشت مردم دارند، امید که بعد از پایان کار دولت دوازدهم هم این مسیر ادامه پیدا کند. این انتخابات اولین بار در اسفند 1397 مصادف با هفته زن و ولادت حضرت زهرا سلام‌الله علیها آغاز به کار کرد تا مردم و جوامع محلی با کارکرد این بانوان پرانگیزه و آثار تلاش‌های آن‌ها آشنا شوند. دوره‌های بعدی این انتخاب هم در ماه‌های خرداد، شهریور، دی 1398 و فروردین و شهریور 1399 مجموعاً با معرفی 120 بانوی کارآفرین از روستاها و شهرهای کشور برگزار شده است. ملاک و معیار برگزیده شدن افراد در این سامانه رأی عمومی افرادی است که به سامانه اعلام شده مراجعه می‌کنند و نظر آنان چهره‌های منتخب را تعیین خواهد کرد. 

 چطور می‌شود در معرفی زنان برتر کارآفرین تأثیرگذار بود؟

مردم در هر دوره از میان 110 نفر کارآفرین موجود در سامانه می‌توانند به 10 نفر رأی دهند. البته نظر به تفاوت امکانات میان شهرها و روستاها مانند تعداد گوشی‌های هوشمند و سرعت اینترنت و به‌منظور رعایت عدالت میان شهر و روستا در هر دوره، 10 بانو از شهرها و 10 بانو از روستاها که بیشترین آراء را در میان شهری‌ها و روستاییان به‌طور جداگانه کسب کرده‌اند، موردتقدیر قرار می‌گیرند. نحوه برگزاری و نظرسنجی برای انتخاب مردمی زنان کارآفرین برتر بعد از پایان یک دوره و با حذف 20 نفر برگزیده، افزودن 20 کارآفرین جدید به 90 نفر باقی‌مانده است. در این مرحله به‌منظور رعایت عدالت در احتساب آرا، کسانی که از دوره‌های قبل دارای رأی هستند و افراد جدیدالورود که فاقد رأی هستند، در 10 روز اول فقط رأی‌دهی به افراد جدید امکان‌پذیر است و در 10 روز دوم، امکان رأی‌دهی برای تمام اسامی کارآفرینان حاضر در سامانه وجود دارد.

 حامیانی که به این کارزار اضافه شدند

با برگزاری اولین دور تقدیر از زنان کارآفرین برتر، حامیان تسهیلات مالی طرح یعنی صندوق کارآفرینی امید و بانک توسعه تعاون به همراهان اضافه شدند. این دو بانک به هر یک از 20 نفر برگزیدگان هر دوره مبلغ 100 میلیون ریال وام قرض‌الحسنه ارائه کرده‌اند. از سوی دیگر، در هر دوره، از طرف معاونت، اداره کل بانوان شهرداری تهران و اداره کل بانوان وزارت جهاد کشاورزی هدایایی به برگزیدگان داده می‌شود.

 اولین دوره انتخاب بانوان کارآفرین برتر

اولین دور این انتخابات در نیمه اسفند 97 به مناسبت «هفته زن» کلید خورد و مهلت رأی‌دهی 20 روز اعلام، اما نظر به تعطیلات نوروزی و جدید بودن طرح زمان رأی‌دهی تمدید شد. با پایان مهلت و مشخص شدن برگزیدگان، معاونت امور زنان و خانواده به آن‌ها اعلام کرد به‌زودی مراسمی به‌منظور تقدیر از کارآفرینانی که توانسته‌اند آرای مردم و جوامع محلی خود را کسب کنند، برگزار می‌شود. این مراسم روز 15 اردیبهشت 98 با حضور کارآفرینان منتخب و همراهان و حامیان طرح برگزار شد. معصومه ابتکار در این مراسم ضمن تبریک روز معلم و روز کارگر بر لزوم پاسداشت مقام کارگر و یادآوری جایگاه کارگران در توسعه اقتصاد ملی تأکید کرد و افزود: از این‌که در جمع بانوان کارآفرین استان‌های مختلف حضور یافته‌ام و شاهد مراسمی مبتنی بر نظرسنجی مردمی هستم، بسیار خرسندم. او افزود: تعداد بانوان کارآفرین در کشو رو به افزایش است و ما امروز توانسته‌ایم گروهی را به نمایندگی از تمامی زنان کارآفرین ایران اینجا گرد هم آوریم.

  معرفی پرتالی برای حضور زنان فعال در حوزه اقتصاد

تقدیر از زنان کارآفرین برتر در دومین دوره که بر اساس انتخاب عمومی در خرداد و تیر 1398 برگزیده شده بودند، هم‌زمان با هفته دولت در محل معاونت ریاست جمهوری در امور زنان و خانواده برگزار و معصومه ابتکار از کارآفرینان منتخب قدردانی کرد. معاون رئیس‌جمهور در این مراسم تأکید کرد: بسیاری از معضلات و مشکلات فعلی زنان کارآفرین را با مقامات و مسئولان در سطوح مختلف موردبررسی قرار داده‌ایم و از عموم مردمی که رأی داده و در مسیر توان‌افزایی زنان گام برداشته‌اند هم تشکر می‌کنیم.
ابتکار افزود: پرتال معاونت درگاهی است برای حضور زنان فعال اقتصادی تا بتوانند ضمن معرفی خود و فعالیت‌های صورت گرفته، از سوی مردم ارزیابی شوند.

 تأکید بر تلاش‌های زنان کارآفرین ایرانی 

دور سوم انتخاب مردمی زنان کارآفرین برتر با همراهی کارآفرینان و جوامع محلی از تاریخ 20 آبان‌ماه 98 آغاز شد، اما قطع اینترنت در همان روزهای اولیه و شرایط اجتماعی آن زمان، سبب تمدید زمان رأی‌دهی آن‌هم برای دو بار شد. برگزیدگان دور سوم 18دی‌ماه 98 تقدیر شدند. معاون رئیس‌جمهور در امور زنان و خانواده با اشاره به سختی‌ها و مشکلات بانوان کارآفرین تأکید کرد: تلاش‌های زنان کارآفرین ایرانی حاکی از روحیه مقاومت و خستگی‌ناپذیری آنان است. او اعتمادبه‌نفس بانوان کارآفرین را از مهم‌ترین عوامل موفقیت باوجود محدودیت‌ها در جامعه برای فعالیت اقتصادی بانوان برشمرد و گفت: همین اعتمادبه‌نفس است که باعث می‌شود زنان فعال اقتصادی از مشکلات عبور کنند. معاون رئیس‌جمهور در امور زنان و خانواده با تأکید بر این‌که هدف دولت معرفی و حمایت تولیدات و محصولات بانوان کارآفرین و فعال اقتصادی و همچنین ایجاد زیرساخت‌های لازم است، افزود: این روند موجب رقابت سازنده برای موفقیت بانوان زمینه‌سازی می‌شود. 
ابتکار با اشاره به فعالیت‌های معاونت ریاست جمهوری در امور زنان و خانواده برای ایجاد ارتباط سازنده بین بانوان کارآفرین و مسئولین، برای حل مشکلات تأکید کرد: در این زمینه نشست‌های تخصصی برگزار شده است تا پیوند دولت و بخش خصوصی در حوزه زنان تقویت شود.

 20 نفر با ایجاد بیش از 2هزار شغل در 12 رشته کاری 

مصادف با روز ملی «کارآفرینی»، چهارمین دور انتخاب مردمی زنان کارآفرین برتر با رأی مردم و جوامع محلی 29 بهمن 98 آغاز شد. با شیوع ویروس کرونا و شرایط بحرانی ناشی از آن دیگر امکان تقدیر حضوری به وجود نیامد. بالاخره دست‌اندرکاران این پویش، تیرماه 99 تصمیم به برگزاری آنلاین مراسم گرفتند.  معاون رئیس‌جمهور در امور زنان و خانواده روز چهارشنبه 18 تیرماه 99 در مراسم تقدیر از منتخبین چهارمین دوره انتخاب کارآفرینان زن به‌صورت ویدئوکنفرانسی با 14 استان کشور، با تأکید بر این‌که جامعه این‌گونه فرصت پیدا ‌می‌کند زنان کارآفرین خود را که ناشناخته برای تولید و معیشت مردم با سختی‌ها می‌جنگند بشناسد، گفت: فقط برگزیدگان دوره چهارم شامل 20 نفر توانسته‌اند بیش از 2 هزار شغل در 12 رشته کاری در شهرها و روستاها ایجاد کنند. این نشست در استان گلستان با حضور معاون سیاسی و امنیتی استانداری، احمد تجری مدیرکل میراث فرهنگی استان و الهه غیناقی مدیرکل امور بانوان استانداری برگزار شد.  در دوره چهارم انتخاب زنان کارآفرین برتر 4 بانوی کارآفرین از استان چهارمحال و بختیاری توانستند با آرای مردمی در میان 20 کارآفرین از 14 استان قرار گیرند. این داستان درمجموع 4 دوره، بیشترین تعداد برگزیدگان را به خود اختصاص داده است.

 ارائه برنامه‌ برای کمک به اشتغال و کارآفرینی بانوان 

پنجمین دور از انتخاب کارآفرینان در خرداد 99 آغاز شد. با پایان مهلت رأی‌گیری، مراسم تقدیر از برگزیدگان ابتدای شهریورماه سال گذشته مصادف با هفته دولت انجام شد. در این دوره 20 بانوی کارآفرین از 12 استان کشور توانستند بیشترین آرای مردمی را کسب کنند.
معاون رئیس‌جمهور در امور زنان و خانواده با ابراز خرسندی از برگزاری پنجمین دوره انتخاب مردمی زنان کارآفرین برتر و قدردانی از تلاش‌های دست‌اندرکاران، اظهار امیدواری کرد که برگزاری چنین طرح‌هایی باعث شناسایی ظرفیت‌ها و استعدادهای زنان در اقصی نقاط کشور و تشویق آنان به توان‌افزایی و ورود به فعالیت‌های اقتصادی باشد. معصومه ابتکار همچنین اجرای دوره‌های آموزش و توانمندسازی برای 12هزار زن سرپرست خانوار، اجرای عمومی طرح‌های آموزشی کسب‌وکار برای زنان، اجرای آموزشی کسب‌وکار برای دختران دانشجو، اجرای طرح‌های توانمندسازی با همکاری سازمان فنی و حرفه‌ای و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و نیز امضای توافقنامه و همکاری با نظام بانکی برای حمایت از طرح‌ها و فعالیت‌های زنان را ازجمله برنامه‌های معاونت ریاست جمهوری در امور زنان و خانواده ریاست جمهوری برای کمک به اشتغال و کارآفرینی بانوان عنوان کرد. در این مراسم 4 نفر از برگزیدگان طرح از استان تهران به شکل حضوری و 16 برگزیده دیگر به شکل ویدئوکنفرانس از استان‌های مختلف حضور داشتند که از آنان تقدیر شد.

 فرصتی برای الگوگیری از همسر رسول خدا

هم‌زمان با هفته دولت، ششمین دوره از این رقابت آغاز شد و مسئولان این پویش در معاونت زنان و خانواده ریاست جمهوری از همه ایرانیان دعوت کردند آراء خودشان را در سامانه این رقابت ثبت کنند.  این دوره از سوم شهریور آغاز شد و با انتخاب نفرات برتر، روز دوم مهر به کار خود پایان داد. معاون رئیس‌جمهور در امور زنان و خانواده در مراسم تقدیر از برگزیدگان، از ایجاد 723 شغل در شهرها و 833 شغل در روستاها توسط 20 برگزیده ششمین دوره انتخاب زنان کارآفرین برتر با آرای مردمی، خبر داد و گفت: طی 5 دوره برگزاری این انتخابات 120 بانوی توانمند شهری و روستایی شناسایی، معرفی و تقدیر شده‌اند.  معصومه ابتکار در این مراسم که به‌صورت ویدئوکنفرانس با 13 استان کشور و در دفاتر امور بانوان استانداری‌ها با حضور کارآفرین برگزیده هر استان برگزار شد، ولادت نبی مکرم اسلام و هفته وحدت را تبریک گفته و افزود: این هفته فرصت مناسبی برای الگوگیری از آن شخصیت بزرگ و همسرش حضرت خدیجه (س) است که سرآمد کارآفرینان و مدیران اقتصادی از آن دوران است.او با اشاره به شرایط سخت ناشی از تحریم‌های ظالمانه در کنار شیوع کرونا، گفت: مشکلات زیادی برای فعالیت‌های اقتصادی و تولیدی و کسب‌وکارها وجود دارد، اما حضور زنان کارآفرین نشان‌دهنده امید به آینده ایران است.ابتکار با تأکید بر لزوم شبکه‌سازی بازارهای مجازی و فروش آنلاین محصولات تولیدی زنان، یادآور شد: به‌ویژه در شرایط کرونا، نیازمند بازاریابی و فروش محصولت و خدمات به‌صورت آنلاین هستیم. همچنین فضای مجازی بستر خوبی برای معرفی فعالیت‌های تولیدی است.

 برگزاری هفتمین دوره هم‌زمان با هفته جهانی کارآفرینی

هفتمین دوره این انتخابات زنان برتر در زمینه کارآفرینی و تولیدگری مصادف با هفته جهانی کارآفرینی از 15 آبان 99 آغاز شد. برگزارکنندگان از برترین‌ها در هفته زن و به مناسبت میلاد مبارک حضرت زهرا (س) تقدیر کردند.

  زنانی که نشانگر امید به آینده ایران‌اند

هشتمین دور انتخاب زنان کارآفرین برتر با روی مردم که از ۱۵ بهمن‌ماه مصادف با ولادت حضرت زهرا (س) آغاز شده بود، با انتخاب نفرات برتر به کار خود پایان داد و مراسم تقدیر از بانوان برگزیده هشتمین دوره «انتخاب مردمی زنان کارآفرین برتر» کشور هم هم‌زمان با 16 استان کشور و در دفاتر امور بانوان استانداری‌ها با حضور دکتر معصومه ابتکار معاون رئیس‌جمهور در امور زنان و خانواده، مدیران کل دفاتر امور زنان و خانواده استانداری‌ها و کارآفرینان برگزیده هر استان چهارشنبه 18/1/1400 به‌صورت ویدئوکنفرانس برگزار شد.
ابتکار در این مراسم با اشاره به شرایط سخت ناشی از تحریم‌های ظالمانه در کنار شیوع کرونا، گفت: مشکلات زیادی برای فعالیت‌های اقتصادی و تولیدی و کسب‌وکارها وجود دارد، اما حضور زنان کارآفرین نشان‌دهنده امید به آینده ایران است. معاون رئیس‌جمهور در امور زنان و خانواده با بیان این‌که کار و تلاش در نهاد مردمان ما در شهر و روستا نهادینه شده است، گفت: جنگ روانی و تحریم‌های اقتصادی برای ناامید کردن مردم ایران است، اما ملت و به‌خصوص زنان و دختران پرتلاش و بالیاقت ایرانی دست از تلاش برنمی‌دارند. در این مراسم آنلاین مدیران امور بانوان 16 استانداری و کارآفرینان برتر این استان‌ها به بیان نظرات خود و طرح مسائل با معاون رئیس‌جمهور در امور زنان و خانواده پرداختند.

 یک‌قدم مانده تا پایان

با پایان رأی‌گیری، برگزیدگان دور نهم زنان کارآفرین برتر مشخص شد. انتخاب زنان کارآفرین برتر در این دوره، از ۱۹ فروردین آغاز شده بود و ۲۴ اردیبهشت‌ماه به کار خود پایان داد. بر اساس اعلام معاونت زنان و خانواده ریاست جمهوری به‌زودی بناست از برگزیدگان تقدیر شود. اکنون‌که چند هفته به پایان کار دولت دوازدهم باقی مانده، شاید نبود اطلاع‌رسانی کافی درباره فعالیت‌ها و اقدامات معاونت زنان و خانواده ریاست جمهوری یکی از کمبودهایی به نظر برسد که درباره آن می‌شود به متولیان امر انتقاد کرد. اگر به‌قدر کافی در این زمینه اطلاع‌رسانی شده بود، خیلی از ما در جریان کارهای انجام‌شده، قرار می‌گرفتیم. به‌هرحال اما مسئولان در این بخش یا نخواسته‌اند یا نتوانسته‌اند به‌خوبی در این حوزه کار کنند و عموم جامعه ایرانی را در جریان اقدامات خودشان قرار بدهند. این نوشته آغاز سلسله گزارش‌هایی بود برای بازمعرفی اقدامات انجام‌شده در این زمینه، امید که بتوانیم به‌قدر وسع در این راه گام برداریم و جامعه ایرانی را در جریان کارهای صورت گرفته درزمینه بانوان قرار بدهیم.