بیانیه‌های بازنده و برنده انتخابات 1403
فروزان آصف‌نخعی (روزنامه نگار)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2452
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


بایدن هم خود را نسبت به تامین امنیت اسرائیل، متعهد دانست

واشنگتن - تل‌آویو بر مدار سابق

همدلی| محسن رفیق: اگر چه به نظر می‌رسید جو بایدن با به دست گرفتن قدرت در کاخ سفید، رویکردی متفاوت نسبت به ترامپ را در برابر رژیم صهیونیستی، رهبری کرده یا حداقل تا حدودی از همراهی و حمایت بی‌چون و چرای خود نسبت به این رژیم بکاهد، اما به واقع برخلاف برخی مواضع و خطابه‌های بایدن در برابر اسرائیل، همچنان دامنه پر حجم حمایت‌های این کشور از سیاست‌های رژیم صهیونیستی ادامه دارد. در این مسیر حتی اختلاف‌های نتانیاهو با بایدن در مورد از سر گرفتن دوباره مذاکرات هسته‌‌ای با ایران و همچنین سیاست‌های افراطی رژیم صهیونیستی در فلسطین و پا گرفتن جنگ غزه نیز، باعث کاهش سیاست‌های حمایتی آمریکا نشد و در این زمینه تنها به انتقادهایی رسانه‌‌ای بسنده شد. حال بعد از گذشت ۱۱روز از جنگ اسرائیل با حماس و توافق برای شروع آتش‌بس از روز جمعه گذشته، بایدن به صراحت اعلام کرده است که تامین امنیت اسرائیل، همچنان به عنوان اولویت آمریکا به شمار می‌رود.
در همین زمینه روز گذشته جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا با بیان این که تنها راه حل ممکن برای درگیری میان رژیم صهیونیستی و فلسطین، راهکار دو کشوری است، بر تعهد کشورش به تامین امنیت اسرائیل تاکید کرد. به گزارش ایسنا، به نقل از القدس العربی، بایدن در جریان کنفرانس مطبوعاتی مشترک با مون جائه این، همتای کره جنوبی خود در کاخ سفید گفت: «به هیچ وجه تغییری در تعهدات واشنگتن در رابطه با امنیت اسرائیل ایجاد نشده است و حزب دموکرات همچنان از آن حمایت می‌کند.»
او تأکید کرد: «ما به راه حل دو کشوری نیاز داریم. این تنها راه حل است.» این اظهارات رئیس جمهور دموکرات آمریکا پس از آن صورت گرفت که با میانجی‌گری قاهره آتش‌بس در غزه اجرا شد. این آتش‌بس به ۱۱ روز بمباران متقابل در غزه و اراضی اشغالی پایان داد. بایدن همچنین اعلام کرد که با همکاری جامعه جهانی به دنبال اختصاص بسته کمک برای بازسازی نوار غزه است اما به حماس فرصتی برای بازسازی زرادخانه خود نمی‌دهد.
او مدعی شد:«تا زمانی که منطقه حق اسرائیل را برای موجودیت به رسمیت نشناسد، در خاورمیانه صلحی وجود نخواهد داشت.» بایدن گفت: «من به اسرائیلی‌ها گفتم که برای من بسیار مهم است به این درگیری‌ها پایان دهم.» جو بایدن همچنین ضمن استقبال از آتش‌بس غزه، آن را فرصت واقعی برای تحقق صلح در خاورمیانه دانست. او تعهد داد که آمریکا در کمک برای بازسازی غزه با سازمان ملل همکاری کند و البته به طور مزمان به رژیم صهیونیستی وعده تقویت سامانه‌های گنبد آهنین این رژیم را داد.
جو بایدن پیش‌تر نیز ضمن دفاع از موشک ژرانی اسرائیلی‌ها به باریکه غزه، اعلام کرده بود که اسرائیل کاملا حق دارد از خود در برابر صدها موشک شلیک شده از غزه دفاع کند. رئیس جمهور آمریکا قبل از توافق آتش‌بس اعلام کرده بود که با نخست‌وزیر اسرائیل گفت‌وگویی انجام داده‌ و امیدوار است که دیر یا زود این درگیری‌ها به پایان برسد و این در شرایطی بود که کابینه امنیتی و سیاسی این رژیم با تشدید حملات علیه غزه موافقت کرده بود.
رئیس جمهور آمریکا پس از شروع آتش‌بس بین رژیم صهیونیستی و نیروهای مقاومت در غزه، همچنین متعهد شد با همکاری سایر کشورها یک بسته بزرگ حمایتی برای کمک به بازسازی غزه تدارک ببیند. مقامات سازمان‌های حقوق بشری می‌گویند خسارات وارد شده به غزه بالغ بر میلیون‌ها دلار است و بازسازی خسارات وارده به زیرساخت‌های این ناحیه سال‌ها طول خواهد کشید. در همین حال کارشناسان حقوق بشر سازمان ملل متحد نیز با تقاضا از همه طرف‌های درگیر برای احترام به آتش‌بس، خواستار انجام تحقیق توسط دیوان کیفری بین‌المللی در مورد حملات به غیرنظامیان و دیگر موارد نقض فاحش حقوق بشر شده‌اند.
ارتش اسرائیل در مدت نزدیک به دو هفته جنگ مواضعی را در غزه هدف بمباران هوایی گسترده قرار داد، در سوی مقابل حماس و سازمان جهاد اسلامی نیز هزاران موشک به سمت شهرهای اسرائیل شلیک کردند. رئیس‌جمهور آمریکا گفته است دولت‌اش با همکاری تشکیلات خودگردان فلسطین، تحت حمایت غرب و رقیب حماس در کرانه باختری، اطمینان حاصل خواهد کرد که جنگجویان حاضر در نوار غزه قادر به بازسازی زرادخانه نظامی خود نشوند.
در حالی که رسانه‌ها باج‌خواهی اسرائیل از واشنگتن را برای قبول آتش‌بس مورد توجه قرار داده بودند، سخنگوی کاخ سفید اعلام کرد که واشنگتن در ازای موافقت رژیم صهیونیستی با آتش‌بس در غزه هیچ چیزی به این رژیم نداده است. به گزارش ایسنا، به نقل از شبکه خبری روسیا الیوم، جن ساکی، سخنگوی کاخ سفید در این زمینه گفت:«ما در ازای موافقت اسرائیل با آتش‌بس در غزه چیزی به اسرائیل تقدیم نکردیم.» او درباره این‌که آیا جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا وعده تقویت گنبد آهنین را به عنوان بخشی از معامله در ازای موافقت رژیم صهیونیستی با آتش‌بس داده است، گفت: «بایدن این حرف را زد زیرا کارآمدی گنبد آهنین در حفظ جان صدها تن نقش خواهد داشت. موضع بایدن در حمایتش از اسرائیل و حق آن برای دفاع از خود ثابت است.»
ساکی گفت: «آمریکا ضمانت‌های قوی از طرف‌های ذیربط درباره پایبندی به آتش‌بس دریافت کرده است.» در این زمینه لیندا توماس گرینفیلد، نماینده دائم واشنگتن در سازمان ملل نیز گفت: «آتش‌بس غزه و اسرائیل در صورتی که ادامه یابد به پایان نزاع فلسطین و اسرائیل منجر می‌شود. اکنون باید روی تحقق پیشرفت برای صلح دائم متمرکز شویم.»
موافقت دولت بایدن با قرارداد تسلیحاتی ۷۳۵میلیون دلاری با رژیم صهیونیستی در بحبوحه تشدید درگیری‌ها میان این رژیم با فلسطینیان، یکی دیگر از نمودهای اهمیت تامین امنیت اسرائیل برای کاخ سفید است. به گزارش ایسنا، واشنگتن پست در این باره نوشت: «دولت بایدن با فروش ۷۳۵ میلیون دلار سلاح‌های هدایت شونده دقیق به اسراییل موافقت کرده و به این ترتیب پرچم قرمز را مقابل برخی دموکرات‌های مجلس نمایندگان که خواهان تغییر موضع دولت در حمایت از دولت نتانیاهو بودند بالا برد.» اگر چه واشنگتن پست به جزئیات بیشتری از مفاد این توافقنامه نظامی اشاره‌ای نکرده است، اما بر اساس گزارش‌ها پنتاگون پیشتر نیز در راستای ارسال تجهیزات نظامی پیشرفته به این رژیم چندی قبل شماری جنگنده اف ۳۵ برای تجهیز نیروی هوایی رژیم اشغالگر صهیونیستی ارسال کرده بود.
این در حالی است که در مخالفت با تصویب فروش این حجم از تسلیحات به اسرائیل، بسیاری از سناتورها به دنبال تصویب طرحی محدود کننده بودند. در این زمینه طرح سناتور سندرز برای توقف فروش ۷۳۵ میلیون دلاری سلاح به اسرائیل در سنای آمریکا به شکست انجامید. به گزارش پایگاه خبری هیل، طرح سناتور برنی سندرز برای تصویب شدن به ۵۱ رای یا ۵۰ رای نیاز داشت و کامالا هریس، معاون بایدن نیز باید علیه فروش سلاح دولت رای می‌داد. اما با توجه به اختلاف نظر بین دموکرات‌ها بر سر این‌که دولت چه تاکتیک‌هایی را علیه اسرائیل به خدمت می‌گیرد، سندرز نتوانست رای مورد نیازش را به دست بیاورد.
در میان آنهایی که مخالف این قطعنامه بودند می‌توان به باب منندز، رئیس کمیته روابط خارجی اشاره کرد که گفت:‌ «من از این قطعنامه حمایت نمی‌کنم.» سناتور بن کاردین، نفر دوم دموکرات در این کمیته نیز گفت، فکر نمی‌کند که ۵۰ رای مورد نیاز برای توقف فروش سلاح به دست بیاید و برای همین حامی این قطعنامه از سوی سندرز نیست. او ادامه داد: «مطمئنم که دولت جو بایدن،‌ رئیس جمهوری آمریکا به صورت مناسب به این مساله رسیدگی می‌کند.» سایر دموکرات‌ها هم در کمیته روابط خارجی سنا نیز اعلام کردند که درباره این مسئله تصمیمی نگرفته‌اند.
سناتور کریس مورفی که از قانون کنترل صادرات سلاح برای توقف فروش سلاح به عربستان استفاده کرده، گفت: «پیش از آنکه تصمیمی درباره فروش سلاح به اسرائیل بگیرم، منتظر دریافت اطلاعات هستم. ما باید درباره راه‌هایی به منظور تضمین ادامه و حفظ رویکرد مساله تشکیل یک کشور فلسطینی از سوی اسرائیل فکر کنیم. فکر می‌کنم با توجه به شرایط اخیر در نوار غزه آینده کمی بیشتر در معرض خطر قرار دارد.» سناتور تیم کین، یکی از اعضای کمیته روابط خارجی و خدمات مسلح نیز از موضع گیری درباره قطعنامه مطرح شده از سوی سندرز امتناع کرد اما گفت که به رویکرد دولت بایدن اعتماد دارد.
به هر روی با وجود ادامه سیاست‌های حمایتی آمریکا از رژیم صهیونیستی، مایک پمپئو وزیر خارجه پیشین آمریکا در این زمینه معتقد است که بایدن حمایت کمتری از حقوق اسرائیلی‌ها برای دفاع از خودشان در مقایسه با دولت ترامپ نشان می‌دهد و این رویکرد باعث تنش‌ها و خشونت‌هایی می‌شود که ما اکنون در این منطقه شاهد آن هستیم. او مدعی شد:«هفته گذشته یک محموله تسلیحاتی توقیف کردیم که از ایران برای انصارالله در یمن فرستاده می‌شد. با این وجود دولت بایدن می‌خواهد که با ورود دوباره به برجام، به ایران امکانی دوباره برای دستیابی به سلاح هسته‌ای بدهد و با این اقدام اسرائیل را در موقعیتی قرار می‌دهد که مجبور به اقدام نظامی شود.» پمپئو اضافه کرد: «ورود مجدد به برجام، مانند چیزی که اکنون در غزه اتفاق می‌افتد، باعث تضعیف صلح می‌شود و شرایط را برای به راه انداختن یک جنگ ایجاد می‌کند که ممکن است به جنگی گسترده منجر شود که کشورهای زیادی را درگیر کند.»