بیانیه‌های بازنده و برنده انتخابات 1403
فروزان آصف‌نخعی (روزنامه نگار)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2452
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


عوامل انسانی، نبود امکانات و نیرو، باعث تشدید آتش‌سوزی در جنگل‌های جنوب شد

جنگل‌های زاگرس همچنان در تیررس آتش

همدلی| معمولا با شروع فصل بهار و اوایل تابستان، بحران آتش‌سوزی جنگل‌ها در برخی از استان‌های جنوبی و غربی کشور آغاز می‌شود که متأسفانه گاه تا پایان تابستان به تناوب ادامه دارد.  بسیاری از کارشناسان گرم شدن هوا و خشک شدن مراتع در مناطق گرمسیری را از عوامل حریق می‌دانند، اما از سوی دیگر آتش‌زدن کاه و کلش در مراتع و همچنین بی‌احتیاطی‌های اشخاص از جمله گردشگران یا حتی اهالی روستاهای مجاور جنگل‌ها در تشدید و گسترش حریق جنگل‌‍‌ها موثرند.  طی روزها و هفته‌های اخیر جنگل‌های چندین استان کشور دچار حریق شد که در برخی از این استان‌ها با همت مردم و گاهی هم با همکاری نیروهای ادارات و سازمان‌های مسئول این آتش‌سوزی‌ها خاموش شد، اما در برخی از مناطق به دلیل صعب‌العبور بودن و نبود امکانات کافی برای اطفای حریق از جمله هلیکوپتر و نیروهای امدادی مردم و مسئولان یا چشم به آسمان می‌دوزند تا بارانی ببارد یا آنکه منتظر می‌مانند تا آتش یک منطقه را کاملا به کام خود کشید، فروکش کند.

 آتش در باشت

در هفته گذشته شهرستان باشت که عرصه وسیعی از جنگل و مرتع را در خود دارد، شاهد آتش‌سوزی برخی از مناطق خود بود. این آتش‌سوزی که در کوه‌های شاه بهرام رخ داد و پس از دو روز توسط نیروهای امدادی خاموش شد. این روزها البته خبرها از آتش‌سوزی در جنگل‌های استان‌های کهگیلویه و بویراحمد و حتی خوزستان حکایت داشت که بخصوص چند مورد در گچساران و جنگل‌های حفاظت شده ارتفاعات منطقه «دیل» و «نارک» خسارت شدیدی به جنگل‌های این منطقه وارد کرد. گرچه با تلاش نیروهای ادارات و شهرستان‌های مختلف از جمله چرام، یاسوج، باشت، این آتش‌سوزهای مهار شد، اما آنچه که نگران‌کننده است، احتمال آتش‌سوزی مجدد در این جنگل‌ها و نداشتن امکانات لازم برای اطفای آن است. یکی از عواملی که باعث فروکش زودتر آتش در این منطقه شد، به گفته فرماندار شهرستان گچساران دو بالگرد شرکت نفت گچساران و هلال احمر شیراز در مهار این آتش سوزی‌ها به آنها کردند.
آتش‌سوزی جنگل‌های ارتفاعات نارک گچساران عصر روز سه‌شنبه شروع شد و با وجود دو مرحله مهار، اما این آتش‌سوزی دوباره شعله‌ور می‌شد تا آنکه نهایتا عصر روز پنجشنبه هفته گذشته نیروهای امدادی و مردم توانستند کانون‌های آتش را پیدا و خاموش کنند. به گفته «محمد محمدی» مدیرکل مدیریت بحران استانداری کهگیلویه و بویراحمد در طول آتش‌سوزی در جنگل‌های این منطقه، نیروهای مردمی، محیط زیست، منابع طبیعی، فرمانداری، هلال احمر، تشکل‌های مردم‌نهاد برای مهار این آتش سوزی همکاری کردند. همچنین نیروهای منابع طبیعی استان و تیم‌های از یاسوج جهت کمک به مهار آتش سوزی به منطقه اعزام شد. محمدی تصریح کرد: آتش صبح روز پنج‌شنبه تحت کنترل نیروها درآمد و هم اکنون نیروها در حال پایش منطقه هستند.
علت و میزان خسارات وارده ناشی از آتش سوزی هنوز مشخص نیست و پس از بررسی و ارزیابی لازم مشخص خواهد شد.
در منطقه «دیل» علاوه بر درختان بلوط، ارزن و بادام کوهی از مهم‌ترین پوشش گیاهی شهرستان گچساران است. 

 کوهنورد مصدوم در آتش‌سوزی جنگل‌های باشت 

در جریان مهار آتش‌سوزی در منطقه باشت، یکی از کوهنوردان برای مهار آتش دچار مصدومیت شد. «مقداد خلیل‌پور» ۳۶ساله عضو انجمن سبزگامان از ناحیه ۲ زانو و صورت در حین مهار آتش در منطقه شکار ممنوع کوه لار باشت دچار صدمه شد. این فعال محیط زیستی که برای اطفای حریق به منطقه اعزام شده بود، دچار سوختگی شده و به وسیله بالگرد به بیمارستان شهید بهشتی یاسوج انتقال داده شد. به گزارش ایسنا، باتوجه به میزان سوختگی و نیاز به برخی اقدامات درمانی وی را به بیمارستان سوانح و سوختگی صدرای شیراز اعزام کردند.
غلامحسین حکمتیان، رئیس سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور، در دیدار با این کوهنورد این اطمینان را داد تا بهبودی کامل در کنار وی خواهد بود و اجازه نخواهد داد کوتاهی یا کمبودی در روند بیماری وی ایجاد شود.
به گفته وی، تمام هزینه‌های درمان و ایاب ذهاب کوهنورد هم استانی به عهده منابع طبیعی و آبخیزداری استان کهگیلویه و بویراحمد است.

 ارتفاعات «مال» در چنگال آتش

از سوی دیگر هفته گذشته در ارتفاعات مال هم مراتع و جنگل‌های آن دچار آتش شد که به گفته فرماندار باغملک این آتش‌سوزی با تلاش نیروهای منابع طبیعی، سمن‌ها، اهالی، شوراها، دهیاری‌ها و عوامل مدیریت بحران فرمانداری شهرستان باغملک چندین بار خاموش شد، اما وزش باد و سقوط کنده‌های نیمه‌سوز از ارتفاع بالا سبب فعال شدن دوباره آتش شده است.

 آتش‌سوزی در اراضی پارک ملی دز

جنگل‌های استان‌های جنوبی و غربی کشور، این روزها در موارد گوناگون دچار حریق شد. علاوه بر جنگل‌های کهگیلویه و بویراحمد، در پارک ملی دز آتش‌سوزی ۵۰ هکتار از اراضی این پارک را تهدید کرد با تلاش محیط‌بانان و اهالی منطقه خاموش شد.
به گفته مجتبی سپهرفر، رئیس اداره پارک ملی دز، سه‌شنبه هفته گذشته، یک مورد آتش‌سوزی در جنگل‌های حفاظت شده دز رخ داد که ۵۰۰ اصله درخت پد، گز و سریم در این آتش‌سوزی خاکستر شدند..
به نوشته مهر، این جنگل‌ها هشت درصد سهم جنگل‌های کشور و ۲۰ درصد از جنگل‌های حوزه زاگرس را به خود اختصاص می‌دهند بر این اساس سرانه جنگل در دنیا هشت دهم، در ایران دو دهم و در این استان ۱.۷ دهم هکتار است که می‌توان گفت سرانه جنگل در کهگیلویه و بویراحمد ۸.۵ برابر کشور و ۲.۱ برابر دنیا است.
با این حال هر ساله بخشی از این ثروت عظیم در اثر سهل‌انگاری‌ها و کمبود امکانات حفاظتی از بین می‌رود و آه از نهاد دوستداران طبیعت بلند می‌کند.