عصبی نباشیم
رضا صادقیان( روزنامه‌نگار)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2459
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


در روز تزریق 1034میلیارد تومان از صندوق توسعه ملی به بازار سرمایه، شاخص کل بیش از 14 هزار واحد دیگر ریزش کرد

دهن‌کجی تالار شیشه‌ای به تزریق 1000 میلیاردی

همدلی|  شاخص کل بورس مدت‌هاست که کاری به خبرهای مثبت اقتصادی ندارد و همین‌طور بی‌تفاوت رو به عقب می‌رود. مصداق این اتفاق دوشنبه بود که به خوبی در بازار نمایان شد و بازی بار دیگر به ضرر سهامداران تمام شد. در روزی که گذشت، بالاخره از بسته حمایتی 7+3 برای نفس‌گیری بورس بی‌جان، رونمایی شد؛ با چنین خبری، دوشنبه صبح بیشتر از همیشه نگاه بسیاری از فعالان بازار سرمایه به وضعیت کلی سهام شرکت‌های بورسی بعد از ماه‌ها ریزش گره خورد. چرا که وعده تزریق منابع جدید به بورس و قول و قرار سکانداران اقتصادی برای حمایت از این بازار جدی‌تر شده بود و خبرهایی از خرید سهام از سوی رسانه‌ها به گوش می‌رسید.
 مدیر عامل صندوق تثبیت بازار سرمایه از تزریق هزار و 34 میلیارد تومان از صندوق توسعه ملی به صندوق تثبیت بازار سرمایه خبر داد و به ایسنا گفت: «این نقدینگی به صندوق تثبیت تزریق شد و با بخشی از این پول روز دوشنبه، خریدهایی در بازار سرمایه انجام شد». وی ادامه داد: «نمی‌توان همه منابع را در یک روز خرید کرد و صندوق تثبیت بازار روز دوشنبه در چارچوب سازمان بورس بخشی از پول مذکور را سهم خرید. این فرآیند در روزهای اینده هم ادامه خواهد داشت و حمایت از بازار سرمایه تداوم دارد». 
بر اساس گزارش‌ها، در پی استفاده از بسته حمایتی ۷+۳ دولت و سازمان بورس از بازار سرمایه قرار شده تا به تدریج ۲۰۰ میلیون دلار ازمنابع ارزی صندوق توسعه ملی به صندوق تثبیت بازار سرمایه واریز شود و اقدام مذکور در راستای اجرای این بند از مصوبات دولت بوده است. به این ترتیب بخشی از این منابع روز گذشته به بازار تزریق شد تا شاید وضعیت سهام شرکت‌های بورسی از روند کسل کننده ماه‌های اخیر خارج شود. اما نکته قابل‌توجه این است که حتی این خبر هم نتوانست از عقب‌گرد بسیاری از سهام شرکت‌های بورسی جلوگیری کند و بازار تقریبا یکدست سرخ‌پوش بود. بر همین اساس در حالی خبرها حکایت از تزریق هزار و 34 میلیارد تومان از صندوق توسعه ملی به صندوق تثبیت بازار سرمایه داشت که روند ریزشی بورس دیروز هم ادامه داشت و شاخص کل با بیش از 14 هزار واحد ریزش مواجه شد و به رقم یک میلیون و 174 هزار واحد رسید. 
طی چند هفته اخیر زمزمه‌هایی از واریز 50 میلیون دلار که معادل آن بر اساس تومان حدود هزار میلیارد تومان است، مطرح شده بود و بسیاری از سهامدران منتظر بودند تا ببینند این خبر چقدر می‌تواند وضعیت سهام شرکت‌ها را بهتر کند، که گویا تا به اینجا بی‌تاثیر بوده و هنوز پاسخ مثبتی از بازار سرمایه به گوش نرسیده. حامد، یکی از فعالان با سابقه بازار سرمایه می‌نویسد: «واریز این 50 میلیون دلار در مقابل خروج پول‌های اخیر از بازار سرمایه رقم قابل‌توجهی نیست، کل این پول می‌شود معامله دو روز صندوق‌های دارایکم و پالایشی». مهدی هم در واکنش به روند ریزشی بازار سرمایه که حتی با وجود تزریق پول هم با عقب‌گرد مواجه شد چنین نوشت: «فکر کنم این هزار میلیارد تومان رو از بورس ریختن به صندوق توسعه ملی یا شاید هم کارت به کارت اشتباهی انجام شده». واکنش فعالان بازار سرمایه به تزریق منابعی که نتوانسته بود جلوی ریزش بازار را بگیرد، ادامه داشت و حاشیه‌های زیادی برای این بسته حمایتی ایجاد شد. این نگاه‌ها به وضعیت کلی بورس در حالی روز گذشته بیشتر از همیشه بود که طی ماه‌های گذشته انگار آخرین راهی که برای نجات این بازار برای سکانداران اقتصادی باقی مانده بود، استفاده از منابع این صندوق بود که دیروز آب پاکی را روی دست سهامداران ریخت. 
در واقع، تزریق بیش از هزار میلیارد تومان پول به بورس در حالی دیروز با وضعیت قرمز شاخص کل همراه شد که سال گذشته مدیر عامل صندوق توسعه ملی از واریز 2500 میلیارد تومان از منابع این صندوق به بورس خبر داده بود، اما با گذشت حدود سه ماه از این خبر و در حالی که روزهای قرمز بورس بر سبز در همین مدت هم غلبه کرد، عضو ناظر شورای عالی بورس این خبر را داد: «علی‌رغم ریزش‌های پی‌در‌پی شاخص در سال گذشته، با وجود اینکه برای تزریق نقدینگی از صندوق توسعه ملی از تمام مراجع بالادستی دستور داشتیم اما این اتفاق نیفتاد و لازم است در جلسه اقتصادی سران قوا این موضوع مورد بررسی قرار بگیرد». تمرکز بر این موضوع بعدا با روی کار آمدن بسته حمایتی 7+3 جدی‌تر مطرح شد و بالاخره روز گذشته بخشی از این وعده محقق شد که تاثیر مثبتی بر بازار نداشت. 
روند ریزشی شاخص کل بورس با چنین خبری بار دیگر فضا را برای اظهارنظرها و تحلیل‌های سهامداران مهیا کرد و دوباره بحث بر سر اینکه بالاخره مشکل این بازار دامنه نوسان است یا کمبود پول، دوباره داغ شد. بهنام یه عنوان یکی از فعالان این بازار می‌گوید: «مشکل این بازار دامنه نیست، پول و لاغیر؛ اینکه جلوی اجرای تزریق یک درصد از منابع صندوق توسعه ملی به بورس گرفته شود، اصلا منطقی نیست، این بازار 17 هزار مالیات داده و مادر خرج اقتصاد ایران بوده؛ حقوق کارمند و بازنشسته را داده و درست نیست تا بورس را به حال خود رها کنیم». مریم می‌نویسد: «در این شرایط تزریق پول به بورس مشکلی را حل نمی‌کند، اگر این تزریق در تیر سال قبل انجام شده بود، بهتر بود، اما حالا که سهامداران خرد در حال فرار از بازار هستند این پول فقط می‌تواند صرف خروج راحت‌تر آن‌ها شود». 
مهشید هم می‌گوید: «تزریق پول به بورس یعنی تزریق نقدینگی به صنایع مختلف، اشتغال‌زایی، افزایش درآمد و بالا رفتن قدرت خرید». واکنش‌ها به وضعیت کلی بورس با وجود خبرهای مثبتی از قبیل تزریق منابع جدید به بازار همچنان ادامه دارد و باید دید در روزهای آینده بالاخره تالار شیشه‌ای از این وضعیت ریزشی و حاشیه‌هایی که ایجاد شده، خارج خواهد شد یا خیر؟ تحت چنین شرایطی هم بسیاری از کارشناسان بازار سرمایه بر این باور هستند که بورس این روزها به شدت پیگیر اخبار ثبت نام نامزدهای رئیس جمهوری است که چه افراد با چه دیدگاه سیاسی و اقتصادی وارد بازار می‌شوند، چراکه سیاست‌های به کار گرفته شده از سوی شخص رئیس جمهوری جدید می‌تواند بر تعیین مسیر بازار تاثیرگذار باشد و با توجه به اقدامات انجام شده روزهای بهتری را برای بازار رقم بزنند. 
بر همین اساس به گفته آگاهان اقتصادی اختصاص بخشی از منابع مالی از صندوق توسعه ملی به صندوق تثبیت بازار سرمایه می‌تواند گامی مهم و رو به جلو برای بازگشت اعتماد سرمایه‌گذاران، بهبود وضعیت بازار و کاهش هیجان سهامداران در بازار باشد. البته ناگفته نماند که بر اساس آمار، حدود 12 میلیون ایرانی این‌روزها در بازار رمزارزها فعالیت می‌کنند که به نظر می‌رسد حالا دیگر بازارهای موازی رقیب اصلی بورس نیستند، که این‌بار رمزارزها هستند که با استقبال عجیب سرمایه‌گذاران مواجه شده‌اند. استقبال از رمزارزها در حالی است که ریزش بورس نیز سهامداران را با بحران روبرو کرده است اما در این بازار عجیب و پرریسک، تعداد زیادی از ایرانیان ورود کرده اند. 
بر اساس برآورد اتاق بازرگانی، حدود ۱۲ میلیون ایرانی وارد بازار رمز ارزها شده‌اند؛ ۷۷ درصد آنها با هدف حفظ ارزش پول پا به این بازار گذاشته‌اند. فرزین فردیس، نایب رئیس‌کمیسیون اقتصاد نوآوری و تحول دیجیتال اتاق تهران گزارشی درباره رمزارزها ارائه کرده و در جریان ارائه این گزارش گفت: «ارزش کل بازار رمزارزها در جهان تا هشت می‌۲۰۲۱ به ۲۴۶۰ بیلیون دلار رسیده و ارزش کل بازار بیت کوین طی همین مدت ۱۱۱۰ بیلیون دلار برآورد شده است. همچنین تعداد رمزارزهای پذیرش و لیست شده در صرافی‌های معروف دنیا تا ۱۵ آوریل ۲۰۲۱ عدد ۴۷۰۱ را نشان می‌دهد. در حالی که تعداد رمزارزها در سال ۲۰۱۳ تنها ۶۶ عدد بود». 
او با اشاره به کوچ ۵۰ میلیون دلار سرمایه از پلت فرم‌های داخلی در ۹۰ ساعت به دنبال ابلاغ بخشنامه شاپرک به شرکت‌های پرداخت یار گفت: «بررسی‌ها نشان می‌دهد که دو میلیون و 500 هزار نفر حساب کاربری رمز ارز در صرافی‌های داخلی وجود دارد که با احتساب کارکرد چهار یا پنج به یک، حدوداً دوازده میلیون نفر در ایران رمز ارز دارند». کوچ به این بازار در حالی از سوی سرمایه‌گذاران ایرانی نیز با استقبال مواجه شده که قوانین یک‌شبه و حمایت‌های پوشالی از بورس به جای از میان برداشتن مشکلات اساسی بازار سرمایه همچنان ادامه دارد و سیاستی برای رونق همیشگی بازار روی کار نیامده است. به فرض اینکه بورس حدود یکی دو ماه با تزریق منابع صندوق توسعه ملی جان بگیرد، سوالی که می‌توان مطرح کرد این است که در صورت تمام شدن این منابع، چه فکری برای از بین بردن رکود بورس و سایر مشکلات این بازار خواهد شد؟