عصبی نباشیم
رضا صادقیان( روزنامه‌نگار)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2459
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


شوک تازه جامعه از قتل کارگردان سینما به دست والدینش

تراژدی بابک

همدلی|  گوش جامعه به خبرهای بد عادت کرده، هر روز ممکن است خبری بیاید که تنت را بلرزاند، مانند خبر بهت‌آور مرگ آزاده نامداری یا خبر تلخ و شوک‌آور قتل فجیع کارگردان سینمای ایران، آن هم به دست پدر و مادرش! روز ۲۶ اردیبهشت جسد مُثله ‌شده‌ای در سطل زباله‌ای در شهرک اکباتان تهران کشف شد. هنور ساعاتی از کشف این جسد نگذشته بود که خبر رسید جسد تکه تکه شده مربوط به بابک خرمدین، استاد دانشگاه و کارگردان سینمای ایران و خالق آثار متعدد هنری است. یک منبع آگاه در ارتباط با قتل این کارگردان سینما به مهر گفته بود: ابتدا مأموران تنه بالا و دست‌های مقتول را کشف می‌کنند و بعد از آن با انگشت‌نگاری هویت جسد مشخص می‌شود. سپس مأموران در مرحله بعدی به سراغ پدر و مادر مقتول می‌روند که با بازجویی‌های اولیه، پدر او به جنایت قتل پسرش اعتراف می‌کند.

اعتراف پدر به قتل فرزند

پدر بابک خرمدین در بازجویی‌های ابتدایی گفت:«پسرم مجرد بود، او ما را آزار و اذیت می‌کرد جانمان به لب رسیده بود، هر روز از دستش در امان نبودیم، ناسزا می‌گفت و هرکاری دلش می‌خواست انجام می‌داد. من و مادرش تصمیم گرفتیم از شر او رها شویم تا بیش از این آبرویمان نرفته است ابتدا قرص خوراندیم وقتی بی‌هوش شد با چاقو او را کشتم و جسدش را داخل حمام بردم بعد برای اینکه بتوانم از خانه خارج کنم جسدش را تکه‌تکه کردم داخل چمدانی گذاشتم و با همدستی همسرم جنازه را از خانه بیرون بردم و داخل سطل آشغال انداختم.» موضوع جالب توجه در قتل خرمدین این است که پدر وی در اعتراف‌هایش نزد پلیس، به جز اختلاف نظر با پسرش به موضوع مجرد بودن او اشاره کرده است. هنوز مشخص نیست که ازدواج نکردن خرمدین چرا سرنوشتی این چنینی برای او رقم زده است و آیا ازدواج نکردن فرزند باید به قتل او توسط والدینش منجر شود؟ قاضی محمد شهریاری سرپرست دادسرای جنایی تهران نیز مرگ بابک خرمدین را تایید و اعلام کرد:«جسد این شخص در اکباتان پیدا شده و در تحقیقات به عمل آمده پدر و مادر این کارگردان دستگیر شدند و به قتل اعتراف کردند.»
وی افزود:«طبق اقرار، پدر این کارگردان با او اختلاف داشته و ابتدا او را بیهوش و بعد جسد را با چاقو تکه تکه کرده است.» سرپرست دادسرای جنایی تهران گفت که تحقیقات در این زمینه ادامه دارد.

بیوگرافی بابک خرمدین

بابک خرمدین سال ۱۳۵۳ در تهران متولد شد. وی دارای مدرک کارشناسی ارشد سینما از دانشکده هنرهای زیبا دانشگاه تهران است، این کارگردان در دوره‌ای از زندگی‌اش به انگلستان مهاجرت کرد، اما کار و تحصیلاتش را نیمه کاره رها کرد و به دلیل دلتنگی برای والدینش به ایران بازگشت. 
لازم به ذکر است تاکنون چیزی که از پدر بابک خرمدین در رسانه‌ها آمده است، روایتی است که خود او در مراسم نمایش فیلم پسرش شرح داده است. در آن روایت، پدر بابک خرمدین گفته است که نزدیک به شش سال در جنگ تحمیلی ایران و عراق حضور داشته است. بابک خرمدین فیلمی به نام «سوگنامه‌ای برای یاشار» ساخته بود، در مراسم نمایش این فیلم و گفت‌وگو با سازندگانش، پدر خرمدین هم برای صحبت با حاضران به روی صحنه رفته بود. بنا به گزارشی که وبسایت «سینماما» نوشته است، پدر خرمدین در صحبت‌های آن روز خود از حضور ۶۹ ماهه‌اش در مناطق جنگی با عراق صحبت کرده بود و این که از جنگ نیز یادگار در بدن دارد و دو بار شیمیایی شده است.

واکنش‌ها به قتل بابک خرمدین

قتل فجیع بابک خرمدین به دست پدر و مادرش فقط جامعه هنری را در شوک فرو نبرد، بلکه این خبر بهت‌آور خیلی‌‌ها را تکان داد و باعث واکنش‌‌های زیادی شد. بسیاری قتل این کارگردان سینمای ایران را به وضعیت روانی جامعه گره زدند، وضعیتی که دیگر مختص به یک قشر و طبقه اجتماعی نیست و به تمام طبقات اجتماع نفوذ کرده است. برخی نیز آن را نتیجه بی‌توجهی به وضعیت هنرمندان دانستند. برخی نیز از دغدغه‌مندی خرمدین نوشتند.
مجتبی حسینی، فعال اجتماعی و عضو هیات علمی دانشگاه، با اشاره به قتل بابک خرمدین در اینستاگرامش نوشت: «عادی شدن وقایع وحشتناک در یک جامعه نشان از آینده وحشتناک آن جامعه دارد.»
علی ملاقلی‌پور، فیلمساز ایرانی در واکنش به قتل همکار خود نوشت: «بابک خرمدین؛ استاد دانشگاه، و فیلم‌ساز توسط والدینش بیهوش شد و با چاقو به قتل رسید و جنازه‌اش در سطل آشغالی در شهرک اکباتان پیدا شد، قطعا گذاشتن پیکر او در سطل آشغال کینه والدین قاتلش را نشان می‌دهد، این که چرا این اتفاق افتاده هنوز بیرون نیامده، اما نشان دهنده خراب بودن اوضاع روحی و روانی جامعه است. هشداری که فقط خودمان می‌شنویم و این صدا از دیوار حائل و گنبد آهنین قابل نفوذ به بالانشین‌‌ها نیست.»
یکی از دانشجویان بابک خرمدین در توئیتر در سوگ‌اش نوشت:«یکی از بی‌حاشیه‌ترین استادهایی بوده که در طول دوران تحصیل داشتم، یادمه یه مستندی در مورد پدر و‌مادرش ساخته بود، آورد سرکلاس به ما نشون داد، کلی از خوبی‌‌هاشون تعریف کرد، اصلا نمی‌تونم باور کنم همون پدر و مادر اینقدر وحشیانه فرزندشون رو کشته باشن.»
شیوه قتل بابک خرمدین و قطعه قطعه شدن بدنش، بسیاری را در شبکه‌های اجتماعی به مقایسه این کارگردان سینما با شخصیتی تاریخی به همین نام واداشته است. لازم به یادآوری است بابک خرمدین، نام سرداری ایرانی بود که بر ضد خلافت عباسی شورید. وقتی که او بازداشت و به سامرا فرستاده شد، خلیفه عباسی ابتدا دستور داد دست‌هایش را قطع کنند و سپس او را دار زدند.

انتقاد به مصونیت پدر برای قتل فرزند

قتل بابک خرمدین یک بار دیگر مصونیت قانونی پدر برای قتل فرزندش سر زبان‌‌ها انداخت. بسیاری با اشاره به قتل‌‌های ناموسی از جمله مرگ رومینا اشرفی که پارسال در همین روزها اتفاق افتاد، به وجود این قانون در کشور انتقاد کردند. البته معاون امور زنان و خانواده رئیس جمهوری همزمان با قتل بابک خرمدین توسط والدینش، از تصویب لایحه اصلاح ماده ۶۱۲ قانون مجازات اسلامی مربوط به تشدید مجازات پدر در صورت قتل فرزند در کمیسیون لوایح دولت خبر داد.
معصومه ابتکار در حساب توئیتری خود نوشت:«یکشنبه ۲۶ اردیبهشت دولت لایحه پیشنهادی معاونت زنان و خانواده در مورد اصلاح ماده ۶۱۲ قانون مجازات اسلامی مربوط به تشدید مجازات پدر در صورت قتل فرزند را تصویب کرد. این لایحه که مورد تایید قوه قضائیه نیز هست؛ حداکثر مجازات، ایجاد محدودیت در سرپرستی اطفال دیگر و عدم شمول ارفاق را در بر می‌گیرد.»