عصبی نباشیم
رضا صادقیان( روزنامه‌نگار)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2459
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


گزارش همدلی از احتمال ورود کشور به فاز جدید

موج پنجم کرونا در راه است

همدلی|  هنوز موج چهارم کرونا کاملا به پایان نرسیده است، برخی از موج پنجم کرونا سخن می‌گویند. هرچند خبرها از کاهش شهر‌های قرمز و کاهشی‌شدن روند بستری در بسیاری از نقاط کشورحکایت می‌کند، اما وزارت بهداشت نگران وقوع زودهنگام موج پنجم کرونا در کشور است. این نگرانی به‌دنبال شناسایی مواردی از ویروس جهش یافته هندی و آفریقای جنوبی در برخی از استان‌های کشور ایجاد شده است. ارزیابی آمار اخیر نشان می‌دهد که از ۱۷ تا ۲۳ اردیبهشت در هر ساعت، ۱۴ نفر از مبتلایان کرونا در ایران جان خود را از دست دادند. اما کاهش شمار موارد ابتلا و فوت نسبت به هفته‌های گذشته، از کنترل موج چهارم خبر می‌دهد، اما با این حال شرایط برای بروز موج پنجم کرونا  مهیاست.
دیروز علیرضا مردانی عضو ستاد مقابله با کرونا از استمرار فوتی‌های سه رقمی ناشی از کرونا تا یک ماه آینده خبر داد و گفت: درست است افسار کرونا اندکی کشیده شده است، اما اگر مردم ساده‌انگاری کنند، رعایت پروتکل‌های بهداشتی را جدی نگیرند و سفرها و... از سر گرفته شود، مسلما موج پنجم هم اتفاق خواهد افتاد.
وی در مصاحبه‎‌ای دیگر گفته بود: با توجه به این‌که محدودیت‌های کرونایی کسب و کارها برداشته شده و همه اماکن بازگشایی شده است، در صورت غفلت و عدم رعایت پروتکل‌های بهداشتی، موج پنجم کرونا را نیز تجربه خواهیم کرد. پیش‌تر علیرضا زالی، فرمانده عملیات مقابله با کرونا در کلان‌شهر تهران نیز از احتمال بروز خیز جدید کرونا با ویروس جهش‌یافته جدید خبر داد. وی با اشاره به‌وجود ویروس‌های جهش‌یافته گفت: انتظار داریم خیزهای بعدی با وجود ویروس‌های جهش‌یافته وجود داشته باشد؛ خیزهایی که در آینده نه چندان دور با ویروس‌های جدید قابل پیش‌بینی هستند.  علیرضا ناجی، ویروس‌شناس، نیز در یادداشتی در روزنامه جام جم نوشت: موج چهارم ویروس کرونا در کشور در حال فروکش است، اما واریانت‌های آفریقای‌ جنوبی، هندی و حتی هیبریدی در استان‌هایی از کشور شناسایی شده است و شناسایی این واریانت‌ها می‌تواند نشانه آغاز شیوع موجی جدید یعنی موج پنجم کرونا در کشور باشد.

شرایط برای موج پنجم کرونا مهیا است

صدای پای موج پنجم در حالی به گوش می‌رسد که خطر موج چهارم هنوز کاملا رفع نشده است و فقط از پیک آن عبور کردیم، اما با این حال تمام شرایط برای بروز موج پنچم مهیا است. اگر تعطیلات عیدنوروز و مسافرت‌ها علت شروع موج چهارم کرونا بود،  بدون شک  تجمع در ثبت نام کاندیداهای ریاست جمهوری، تبلیغات و انتخابات می‌تواند شروع موج پنجم کرونا را رقم بزند. در چند روز گذشته که ثبت نام کاندیداهای ریاست جمهوری در وزارت کشور صورت گرفت، در خیلی از موارد پروتکل‌های بهداشتی حتی از سوی نامزد انتخاباتی جدی گرفته نشد.
با وجود شناسایی مواردی از ویروس‌های جهش یافته هندی و آفریقای جنوبی در برخی از استان‌های کشور، عدم رعایت پروتکل‌های بهداشتی در فرایند انتخابات ترسناک‎تر جلوه می‌کند. چرا که ویروس‌های جهش یافته موجب افزایش سرایت، بیماری‌زایی و مرگ و میر می‌شود، این ویروس‌های جهش یافته جدید نگرانی‌های جدیدی را نه فقط در ایران بلکه در جهان به وجود آورده است.

هشدار نسبت به وقوع موج پنجم

علیرضا رئیسی سخنگوی ستاد مقابله با کرونا  نیز دو روز پیش در نشست خبری خود به طرفداران کاندیداها از موج پنجم کرونا هشدار داد. وی از همه کاندیداها و طرفداران آنان درخواست کرد ضمن برگزاری انتخابات پرشور، مراقب شیوع و انتقال بیماری باشند. وی افزود: هرگونه تجمع کنترل‌نشده در فضای بسته و با تراکم بالا و بدون ماسک و تهویه باعث شیوع بیماری می‌شود و تا حد امکان باید از فضای باز استفاده شود و از برگزاری تجمعات جلوگیری و از فضای مجازی و صدا و سیما برای تبلیغات استفاده کنیم.
پیشتر محسن‌هاشمی رئیس شورای شهر تهران با بیان این‌که باید برنامه‌ریزی دقیق‌تری برای انتخابات انجام شود تا پیک چهارم کرونا به پیک پنجم تبدیل نشود،هشدار داد: بدون پروتکل‌های ویژه، انتخابات در پیک پنجم رکورد تلفات را خواهد شکست.
 وی گفت:در این شرایط، برگزاری همزمان چهار انتخابات، پیک چهارم نوروزی را که در فروردین و اردیبهشت، رخ داده به پیک پنجم که در خرداد به‌دلیل انتخابات شکل می‌گیرد متصل کرده و شاهد بدترین شرایط وبیشترین میزان تلفات خواهیم بود، بنابراین باید برنامه‌ریزی دقیقی برای نحوه تبلیغات و هنگام برگزاری رای‌گیری و پروتکل‌های لازم اعلام گردد و تعداد صندوق‌ها نیز حداقل به دوبرابر شرایط عادی افزایش یابد. لازم به یادآوری است کرونا با دست آلوده یا عطسه، سرفه و حتی قطرات تنفسی از طریق دهان، بینی و چشم به افراد منتقل می‌شود. تنگی نفس، خستگی و بدن درد، اختلال در بویایی و چشایی و مشکلات گوارشی از جمله علائم بیماری کووید ۱۹ است. بیش از ۸۰ درصد مبتلایان به ویروس نیز دچار بیماری خفیف می‌شوند.