بیانیه‌های بازنده و برنده انتخابات 1403
فروزان آصف‌نخعی (روزنامه نگار)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2453
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید





سایه ناامنی بر دمشق ادامه دارد

آتش ده ساله جنگ در سوریه خاموش نشده است

همدلی| ده سال از شروع جنگ خونین و ویرانگر در سوریه می‌گذرد و تا به‌حال هزاران تن از مردم این کشور کشته، زخمی و آواره شده‌اند. جنگ سوریه یکی از خونبارترین و غم‌انگیزترین جنگ‌‌های سده اخیر بوده که حالا به عمر ده ساله رسیده و هنوز هم ادامه دارد. در حالی که بخشی از این کشور را تروریست‌‌ها ناامن کرده‌اند، بخش دیگری از این کشور تحت تجاوز کشورهای مختلف است. دولت مرکزی به ریاست بشار اسد با مشکلات مختلفی دست به گریبان است و به تازگی نیز خبر رسیده که او و همسرش به کرونا مبتلا شده‌اند.  مرکز پذیرش، توزیع و پناه دادن به آوارگان نیز به تازگی اعلام کرد که بیش از ۶۵۰ هزار آواره سوری از ۱۸ژوئیه (۲۸تیر) ۲۰۱۸ تاکنون از خارج به کشورشان بازگشته‌اند. بحران سوریه از اسفند ماه سال ۱۳۸۹ (۲۰۱۱)  آغاز شد و پس از گذشت زمان کوتاهی با ظهور گروه‌های تروریستی و اعزام تروریست‌ها از بیش از یکصد کشور جهان به این کشور، بحران به یک جنگ بین‌المللی در داخل مرزهای سوریه تبدیل شد و به دنبال آن میلیون سوری به کشورهای مختلف آواره شدند. به گزارش ایرنا از خبرگزاری اسپوتنیک روسیه، در ۲۴ ساعت گذشته نیز ۴۸ نفر از جمله ۱۵زن و ۲۵ کودک از لبنان و از طریق دو گذرگاه جدید «یابوس» و «تلکلخ» وارد سوریه شدند. این درحالی است که روز شنبه هیچ آواره‌ای از گذرگاه مرزی «نصیب» در مرز اردن و سوریه به کشورش باز نگشته است. مجموع آوارگانی که از ۱۸ ژوئیه ۲۰۱۸ از خارج از مرزهای سوریه به این کشور بازگشته‌اند، ۶۵۰ هزار و ۳۴۸ نفر تخمین زده می‌شود که بیشتر آنان به ترتیب از اردن با ۳۹۵ هزار و لبنان با ۲۵۰ هزار نفر بوده است.براساس گزارش مرکز آشتی روسیه که در پایگاه الحمیمیم در لاذقیه در شمال غرب سوریه قرار دارد، همچنان حدود ۶ میلیون و ۷۴۰ هزار آواره سوریه در خارج از این کشور به سر می‌برند که حدود نیمی از آنها در ترکیه قرار دارند.حدود یک میلیون و ۳۰۰هزار نفر از آوارگان سوری آمادگی خود را برای بازگشت به کشورشان اعلام کرده‌اند.

 دعای پاپ

در آستانه دهمین سالگرد شروع جنگ سوریه پاپ فرانسیس نیز در این باره صحبت کرد. او جنگ سوریه را یکی از خطرناک‌ترین فجایع انسانی عصر حاضر خواند و گفـت، دهمین سالگرد جنگ سوریه باید همه را به تلاش جهت ایجاد «بارقه امید» برای کشوری ویران ترغیب کند. به گزارش خبرگزاری رویترز، پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیک‌های جهان در میان صدها نفر در سخنرانی هفتگی خود طی دیروز، یکشنبه گفت: بار دیگر از طرفین جنگ در این کشور می‌خواهم حسن نیت نشان دهند تا روزنه امیدی برای ساکنان درمانده سوریه باز شود. او اضافه کرد: سوریه شاهد درگیری است که منجر به تعداد نامشخص کشته‌ها و زخمی‌ها، میلیون‌ها آواره، هزاران مفقود، انواع خشونت‌ها، رنج‌ بسیار همه مردم به خصوص گروه‌های ضعیف‌تر مثل کودکان، زنان و افراد مسن سوریه شده است. رهبر کاتولیک‌های جهان همچنین از جامعه جهانی خواست به پایان دادن خشونت، یاری به بازسازی و بهبود اقتصادی به جد پایبند باشند. پاپ بعد از آن برای سوریه دوست داشتنی و عذاب کشیده دعا کرد.

 تکذیب انتقال اسد و همسرش به روسیه

مشکلات مختلف سوریه هر روز وارد مرحله خاصی می‌شود. به تازگی منابع مختلف گزارش دادند که بشاراسد و همسرش به کرونا مبتلا شده‌اند. برخی نیز اعلام کردند که او برای درمان راهی روسیه شده است. اما دیروز سفیر سوریه در روسیه آنچه که برخی رسانه‌ها در خصوص انتقال رئیس جمهوری سوریه به مسکو برای مداوای کرونا منتشر کرده‌اند را تکذیب کرد. به گزارش سایت شبکه خبری روسیا الیوم، ریاض حداد، سفیر سوریه در روسیه در جریان گفت‌وگو با خبرگزاری «نووستی» با اشاره به ادعای برخی از رسانه‌های عربی و ترک مبنی بر سفر بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه به مسکو به منظور درمان کرونا و وخیم بودن وضعیت سلامتی وی خاطرنشان کرد، چنین اخباری صحت ندارند. آقای رئیس جمهور در سوریه به سر می‌برد و اخبار غیر از این، صحت ندارد. ریاست جمهوری سوریه روز دوشنبه گذشته اعلام کرد که رئیس جمهوری این کشور و اسما اسد، همسر وی به ویروس کرونا مبتلا شده‌اند، اما وضعیت سلامتی آنها باثبات و پایدار و حال هر دو آنها خوب است. در همین راستا، دیمیتری پسکوف، سخنگوی ریاست جمهوری روسیه تصریح کرد، از درخواست احتمالی دمشق برای مداوای بشار اسد و همسر وی از کرونا اطلاعی ندارد اما اگر چنین درخواستی شود، ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه به این مسئله فوراً رسیدگی خواهد کرد.

 همسر بشار اسد در معرض لغو تابعیت انگلیسی

در عین حال طی ده سال گذشته بسیاری از مخالفان بشار اسد تلاش کردند که تا به نوعی او را به زیر بکشند. تلاش‌‌های دیپلماتیک و حقوقی علیه او در این ده سال ادامه داشته است. در همین راستا یک شرکت حقوقی در پایتخت انگلیس اعلام کرده از اسما اسد، همسر رئیس جمهور سوریه نزد واحد جرایم جنگی پلیس حوزه این شهر شکایت کرده و این شکایت ممکن است منجر به لغو شهروندی انگلیس اسما اسد شود.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، این شرکت تحت عنوان گروه «گوئرنیکا ۳۷» اعلام داشت، اتاقهای عدالت بین‌المللی این گروه اسناد محرمانه‌ای را نزد واحد جرایم جنگی فرماندهی پلیس متروپولیتن لندن ثبت کرده تا تحقیقاتی علیه اسما اسد با تابعیت دوگانه انگلیسی-سوری از بابت اتهام «تحریک و تشویق به ارتکاب اقدامات تروریستی در جمهوری عربی سوریه» صورت گیرد. این تحقیقات عنوان کرده که بانوی اول سوریه از بابت حمایت از نیروهای مسلح سوریه و عملیات آنها در مناطق غیرنظامی، متهم است. این گروه حقوقی اظهار کرد: هر گونه حذف شهروندی باید تنها بعد از روبه‌رو شدن با محاکمه در مقابل یک دادگاه انگلیسی همراه با پروسه‌ای که مستقل و بی‌طرف بوده و صرفا به بررسی مدارک صرف نظر ازهر گونه ملاحظه سیاسی بپردازد، صورت بگیرد. بر اساس گزارش رسانه‌ها، پلیس متروپولیتن لندن قبلا تحقیقاتی اولیه در قبال بانوی اول سوریه به جریان انداخته بود. به گزارش اسپوتنیک اسما اسد، همسر بشار اسد، در شهر لندن و از والدینی سوری متولد شده و به عنوان بانکدار حوزه سرمایه گذاری کار کرده است. او در سال ۲۰۰۰ بعد از ازدواجش با بشار اسد به سوریه رفت. به گزارش اسکای نیوز، همسر بشار اسد در صورت متهم شناخته شدن در این تحقیقات ممکن است با اقدام پلیس لندن برای درخواست استردادش مواجه شود. بر اساس این گزارش گوئرنیکا ۳۷ او را متهم کرده به این که جزو تعدادی از «بازیگران با نفوذ» در سوریه است.

 تکذیب مذاکرات دمشق با رژیم صهیونیستی 

در ده سال گذشته اسرائیل حملات مختلفی علیه دمشق انجام داده است. اسرائیل بارها این کشور را بمباران کرده و به دمشق یورش برده است. در دهمین سالگرد جنگ سوریه منبع اطلاع‌رسانی وابسته به نظام سوریه اخبار شبکه عربی آر.تی درباره وجود مذاکرات محرمانه بین دمشق و تل‌آویو به واسطه یک خاخام را تکذیب کرد. به گزارش ایسنا، به نقل از سایت شبکه روسیا الیوم، یک منبع در بیانیه‌ای که خبرگزاری رسمی سوریه (سانا)، منتشر کرد، گفت، موضع سوریه در تعامل با این مساله همیشه واضح و شفاف است.او افزود: دمشق هیچ روزی رویکرد مذاکره محرمانه با رژیم صهیونیستی نداشته زیرا معتقد است هر مذاکراتی باید در جهت منافع ملت سوریه و کشور  باشد.این منبع ادامه داد: آنچه سوریه قبلا انجام داد علنی بود و چه در حال و چه در آینده نیز رویکردهایش علنی خواهد بود و هیچ صحبتی از هیچ مذاکره یا گفت‌وگوهای محرمانه بین سوریه و اسرائیل وجود ندارد و هر آنچه مطرح است، اخبار جعلی رسانه‌ای و سیاسی است، نه بیشتر.
این منبع تصریح کرد: آنچه در برنامه «سخن کوتاه» در شبکه روسیا الیوم اخیرا درباره دعوت ادی عبادی خاخام اسرائیلی به سوریه مطرح و صحبت‌های محرمانه و شخصی بین دو طرف برای برگزاری توافق صلح منتشر شده،‌ عاری از صحت است و هرگز سوریه از هیچ شخصیتی اسرائیلی برای ورود به خاکش دعوت نکرده بلکه برعکس همیشه دعوت‌های سفر به سوریه از طرف شخصیت‌های اسرائیلی بوده است.

 ادامه تجاوز کشورهای منطقه به سوریه

طی سال‌‌های اخیر تجاوزات کشورهای مختلف به سوریه از دردسرهای این کشور بوده است. به تازگی نیز یک کاروان جدید متعلق به ائتلاف تحت امر واشنگتن از اقلیم کردستان عراق از طریق گذرگاه مرزی «الولید» وارد شمال و شرق سوریه شد. به گزارش سایت شبکه خبری روسیا الیوم، این کاروان متشکل از حدود ۴۵ کامیون حامل مواد لجستیک، خودروهای نظامی و تانکرهای سوخت بود که از اقلیم کردستان عراق از طریق گذرگاه مرزی «الولید» وارد شمال و شرق سوریه شد.این کاروان از طریق اتوبان بین‌المللی M۴ به سمت «دیرالزور» و «الحسکه» که پایگاه‌های نظامی آمریکا در آن مناطق وجود دارند، حرکت کرد. به علاوه آن ترکیه نیز به مشکلات سوریه اضافه شده و این کشور با لشکر کشی به خاک سوریه بخشی از آن را به تصرف خود درآورده است. دیروز رسانه‌‌های ترکیه از ورود کاروان نظامی وابسته به نیروهای ترکیه به استان ادلب سوریه خبر دادند. به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری آناتولی، این سومین کاروان نظامی ترکیه است که در ۱۰ روز اخیر وارد ادلب می‌شود. طبق اعلام خبرگزاری ترکیه، این کاروان که شامل تعدادی تانک، خودروهای زرهی، کامیون مهمات و تانکرهای سوخت و نیز تجهیزات لجستیک می‌شود در پایگاهها و ایست‌‌های بازرسی ترکیه در منطقه ادلب واقع در شمال غربی سوریه؛ چهارمین منطقه کاهش تنش و نزدیک به خطوط تماس با نیروهای دمشق توزیع شد. کاروان مذکور از گذرگاه نظامی کفرلوسین وارد سوریه شد و به سمت حومه غربی حلب حرکت کرد که جزء چهارمین منطقه کاهش تنش یعنی ادلب است.ارتش ترکیه در ادامه اشغالگری و حضور غیر قانونی اش در سوریه، تاکنون در ادلب ۷۷ ایست بازرسی و پایگاه نظامی ایجاد کرده است.
ترکیه اخیرا هم تجهیزات نظامی گسترده ای به ایست‌‌های بازرسی خود در ادلب ارسال کرد. در پنج ماه گذشته از سال ۲۰۲۰، ۱۱۲ کاروان نظامی به ادلب منتقل کرد که شامل تانک‌‌ها و خودروهای زرهی، توپخانه میدانی سنگین و سامانه‌‌های ضد هوایی و سایر تجهیزات می‌شود.

 قاچاق آثار باستانی به ترکیه 

تا پیش از جنگ، سوریه یک کشور باستانی با آثار زیاد تاریخی بود، ولی طی این ده سال تعداد زیادی از آثار آن یا نابود شد یا توسط متجاوزان به خارج از سوریه قاچاق شد. وزیر فرهنگ سوریه اعلام کرد که بیشتر قطعات دزدیده شده از آثار باستانی این کشور به ترکیه و سرزمین‌‌های اشغالی قاچاق شده است. «لبانة مشوح» وزیر فرهنگ سوریه در اظهاراتی که روز شنبه در پایگاه اطلاع‌رسانی «اثر» سوریه منتشر شد، اظهار داشت که این آثار باستانی دزدیده شده بیشتر از طریق سه مرز از کشور خارج شده است.  وی افزود: آثار باستانی و فرهنگی سوریه بیشتر از طریق مرز ترکیه، سپس اسرائیل و پس از آن از مرز لبنان از این کشور خارج شده است. مشوح با اشاره به این‌که دفتر بازگرداندن آثار باستانی غارت شده در اداره کل آثار باستانی و موزه‌های سوریه در حال پیگیری موضوع است، افزود: در این پیوند این اداره کل همکاری خود با اینترپل دمشق و اینترپل بین‌المللی و همچنین یونسکو و کمیته حفاظت از میراث فرهنگی یونسکو (Ichrome) و شورای بین‌المللی بناها و آثار تاریخی (ICOMOS) را آغاز کرده است.