بیانیه‌های بازنده و برنده انتخابات 1403
فروزان آصف‌نخعی (روزنامه نگار)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2452
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


توضیحات جهانگیری درباره علت حضور در کنار روحانی

ناگفته‌های دولت دوم

همدلی| اسحاق جهانگیری که در انتخابات سال 96 ریاست جمهوری از او به عنوان یک پدیده انتخاباتی یاد می‌شد، دوباره فعال شده است و این بار نیز زمزمه‌های مختلفی شنیده می‌شود که قصد دارد در انتخابات ریاست جمهوری 1400 ثبت نام کند. بعد از انتخابات 96 شرایط کشور به گونه‌ای رقم خورد که باعث افزایش نارضایتی‌ها شد؛ بخصوص دولت محور انتقادات بسیاری قرار گرفت. منتقدان تأکید دارند که حسن روحانی و دیگر اعضای کابینه نتوانستند بحران‌های مختلف کشور را به درستی مدیریت کنند. بعد از این با افزایش فشارها جهانگیری کم‌کم وارد انفعال شد. البته انفعالی که به نظر می‌رسد خیلی هم خود خواسته نیست، چرا که یک بار جهانگیری در سال 97 از پشت یک تریبون رسمی اعلام کرد که «اجازه تغییر منشی خودم را ندارم.» او در واقع مدعی شده بود که در حوزه‌های کلان اجازه تصمیم‌گیری‌‌‌ نمی‌دهند.
همان زمان برخی در واکنش گفتند که وقتی معاون رئیس جمهوری هیچ اختیاری ندارد چرا به کار خود ادامه می‌دهد. حالا در واکنش به این انتقادات جهانگیری در مصاحبه‌ای با ایرنا گفته: «با توجه به جریان سیاسی که در آن بودم، بیشتر از همه مرحوم آیت‌الله‌ هاشمی رفسنجانی، بعد آقای خاتمی و سپس دوستان اصلاحات و همچنین آقای روحانی که اصرار کردند وارد انتخابات ریاست جمهوری ۹۶ شوم، تا آخر ماندم و می‌مانم چون معتقدم نمی‌توان با مردم بازی کرد. به آنها بگوییم رای بدهند ولی بعد ما بگوییم نمی‌خواهیم باشیم و خود را کنار بکشیم. من فکر می‌کنم در شرایط جنگ تمام عیار اقتصادی حتی مخالفان و منتقدین دولت هم باید به کمک دولت می‌آمدند و می‌گفتند اگر کاری هست که ما باید انجام بدهیم در این شرایط انجام می‌دهیم و به دولت کمک می‌کنیم. بنابراین، در این شرایط که کشور درگیر جنگ اقتصادی است، من کناره گیری را مسئولانه و جوانمردانه نمی‌دانستم و معتقد نبوده و نیستم که برای مصلحت شخصی خودم و ‌‌این‌که محبوبیتم کم یا زیاد می‌شود، بایستی از دولت بیرون بروم و در دولت نمانم آن هم، من که مسئول ستاد مقابله با تحریم و ستاد اقتصاد مقاومتی بودم.»

 ارز جهانگیری

 با این حال ارز 4200 تومانی که با عنوان ارز جهانگیری معروف شد از پیشنهادهای جهانگیری برای عبور کشور از بحران اقتصادی بود که خود به یک بحران جدی و راهی برای افزایش رانت و فساد در کشور تبدیل شد. تا کنون کسی در دولت حاضر نشده مسئولیت آن را برعهده بگیرد. حتی روحانی نیز یک بار در سال گذشته اعلام کرد که با آن مخالف بوده است. اما همچنان جهانگیری تأکید دارد که این ارز به عبور کشور از بحران اقتصادی کمک کرده و از این ایده خود دفاع می‌کند. این در حالی است که وضعیت اقتصادی کشور در چهار سال اخیر فشارهای زیادی را به مردم وارد کرده است. حتی پس از اختصاص این ارز دولتی نیز از رشد فزاینده قیمت‌های کالاهای اساسی کاسته نشده است. بخصوص در یک سال اخیر که گزارش‌های اقتصادی نشان می‌دهد برخی از کالاهای اساسی چندین بار جهش قیمتی را تجربه کرده‌‌‌اند.
به هرحال جهانگیری گویا قصد دارد دوباره وارد میدان رقابت سیاسی شود. چهارسال پیش که حسن روحانی پیروز شده بود، بسیاری از اصلاح‌طلبان می‌گفتند که در دوره بعد جهانگیری با حمایت حداکثری سیاسی و مردم آماده ورود به انتخابات است اما حالا شرایط فرق کرده و انتخابات مجلس یازدهم در سال 98 نشان داد قبل از آن که حمایت سیاسی به میدان بیاید، حمایت‌های مردم از دست رفته است. ثبت پایین‌‌ترین مشارکت مردمی در انتخابات همه جریان‌های سیاسی را با تردید جدی مواجه کرد. حالا هم نگرانی عمده اصلاح‌طلبان حضور مردم در انتخابات است.
جهانگیری که با خبرگزاری ایرنا به طور مفصل مصاحبه کرده درباره الزامات مشارکت حداکثری و فضای کشور در فاصله سه ماه مانده به انتخابات گفته:«جریان اصلاح‌طلب‌ و مردم بالاخره دنبال اصلاحات هستند و معتقدند کشور اشکالاتی دارد که باید برطرف شود. برخی اشکالات ساختاری هستند یا مسائلی که باید اصلاح شود. همه باید بدانیم که هیچ بدیلی برای انتخابات وجود ندارد. تنها مسیری که می‌توان در داخل کشور با هزینه کم به نتیجه رسید، انتخابات است.»
وی با بیان ‌‌این‌که تردیدها ناشی از آن است که مردم فکر می‌کنند رای‌شان اثری ندارد و اختیارات دولت و رئیس‌جمهور کم است، عنوان کرد: «این طور نیست. رای تاثیر دارد و رئیس‌جمهور هم بستگی به فردی دارد که انتخاب می‌شود. در دوره‌های مختلف، روسای جمهوری داشتیم که از اختیارات خود استفاده کرده و توانستند کار را پیش ببرند و مشکلاتی را هم حل کنند. برای اصلاح امور آن هم در شرایط دشوار کشور، راهی جز مشارکت بالا وجود ندارد. مشارکت حداکثری موجب می‌شود در همین جنگ اقتصادی، پیامی به دنیا داده شود که مردم با تمام ظرفیت پای کار هستند. در این صورت، با کمترین هزینه می‌توانیم دشمن را به عقب برانیم و فشارها را از روی ملت برداریم.»
نیروهای اصلاح‌طلب تأکید دارند که یکی از عواملی که به افزایش مشارکت مردم در انتخابات کمک می‌کند تأیید صلاحیت نامزد جریان‌های سیاسی مختلف است. در این باره نیز جهانگیری در مصاحبه خود با ایرنا گفته: «مقام معظم رهبری گفته‌اند باید انتخابات ریاست جمهوری سال آینده پرشور برگزار شود. بنابراین دستگاه‌های حاکمیتی و دولت باید شرایطی را به وجود بیاورند که همه گروه‌ها و جریانات این احساس را داشته باشند که هم در بین کاندیداها، نامزد مورد نظر خودشان وجود دارد و به او رای می‌دهند و هم ‌‌این‌که نامزدی دارند که قادر است مسائل کشور را حل کند. اگر این شرایط را به وجود بیاوریم مردم حتماً در انتخابات شرکت می‌کنند.»
جهانگیری در بخش دیگری از مصاحبه خود به موضوع فعال شدن اصلاح‌طلبان و تشکیل جبهه اصلاحات ایران اشاره کرده است و در ادامه به نوعی از ورود خود به انتخابات خبر داده و گفته: «به عنوان دلسوز نظام که حاضرم از زندگی خودم برای نظام و ایران بگذرم، فکر می‌کنم امروز هیچ کاری واجب‌تر از این برای ایران نیست که کاری کنیم مردم به نظام و کشور خود خوشبین و دلگرم شوند و یک انتخابات باشکوه را برگزار کنند و دشمن را از وارد کردن فشار به ایران مایوس کنند. همه باید این کار را انجام دهیم. هر آدم ملی و هر طرفدار نظام باید این کار را انجام دهد.»