بیانیه‌های بازنده و برنده انتخابات 1403
فروزان آصف‌نخعی (روزنامه نگار)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2452
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


خطبه‌های جنجالی ادامه دارد؛

پاسخ‌ها به تحلیل علم‌الهدی از سفر پاپ

همدلی|  سخنان هر جمعه سیداحمد علم‌الهدی خیلی وقت است که حاشیه‌های زیادی به دنبال دارد. او هرهفته از تریبون نماز جمعه مشهد سخنانی را مطرح‌ می‌کند که واکنش‌هایی عمدتا منفی در پی دارد. گاه فعالان شبکه‌های اجتماعی آن را دستمایه طنز قرار‌ می‌دهند و گاهی به طور جدی به نقد آن‌ می‌پردازند. مانند سخنان او که گفته بود در محیط خانه نباید زن و شوهر یکدیگر را با نام کوچک صدا بزنند. او دوباره با سخنان خود واکنش‌برانگیز شده و این بار درباره پاپ.
او دیروز با طرح این سوال که چرا پاپ فرانسیس به عراق آمد، تصریح کرد: «پاپ یک ماموریت آمریکایی داشت آمد اینجا، چون‌ می‌دانست منشأ و مبدأ مقابله با آمریکا مرجعیت شیعه است، بنابراین خواست آیت‌الله سیستانی را با عنوان پیام صلح و امنیت وادار کند که مردم و جوانان و حشد شعبی و جریان‌های انقلابی عراق به جنگ و مقابله با آمریکا نروند. آمریکایی‌ها هر وقت در برخورد با ما کم آوردند متوسل به پاپ شدند، آن روزی که گروگان‌های آمریکایی را جوانان ما گرفتند، پاپ نماینده خدمت امام راحل(ره) فرستاد و امام فرمودند از قول من از پاپ بپرسید اگر مسیح امروز بود از آمریکا حمایت می‌کرد یا ما؟» علم‌الهدی در حالی این سخنان را مطرح‌ می‌کند که مسئولان کشور طی روزهای گذشته سعی کردند موضع‌گیری معتدلی نسبت به این دیدار داشته باشند. از جمله حجت‌الاسلام محسن قمی معاون بین‌الملل دفتر رهبری با اشاره به قدردانی رهبر کاتولیک‌های جهان از تدبیر آیت‌الله سیستانی در حفاظت از جان مردم و نیز مسیحیان، ابراز امیداری کرد موانع همکاری اسلام و مسیحیت از جمله سیاست‌های اسلام‌هراسی و شیعه‌هراسی در کشورهای غربی برطرف شود و با همکاری پیروان واقعی اسلام و مسیحیت شاهد بهبود وضع محرومان جهان و تغییر شرایط ظالمانه حاکم بر آن باشیم.
با این حال دیروز حجت‌الاسلام محمدتقی فاضل میبدی، عضو مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه قم و استاد دانشگاه مفید قم در واکنش اظهارات آیت‌الله سیداحمد علم‌الهدی امام جمعه مشهد مبنی بر ماموریت آمریکا به پاپ جهت دیدار با آیت‌الله سیستانی گفت: «اگر آقای علم‌الهدی در خطبه‌های نماز جمعه صحبت نمی‌کرد و سکوت‌ می‌کردند ثواب بیشتر و ضرر کمتری برای کشور داشت. تمام مفسرین سیاسی، فرهنگی و دینی معتقد هستند دیداری که بین پاپ و آیت‌الله سیستانی حاصل شد؛ از بهترین ملاقات‌ها و حرکت‌های فرهنگی، سیاسی، دینی بوده که دو مرجع بانفوذ که یکی مرجع بیش از یک میلیارد کاتولیک در جهان و دیگری مرجع میلیون‌ها نفر شیعه در منطقه و کشور‌های اسلامی دنیا است، صورت گرفت.» جدای از سخنان میبدی، بسیاری از کارشناسان سفر پاپ به عراق و دیدار با آیت‌الله سیستانی را یک اقدام مثبت در جهت استمرار آرامش و امنیت در عراق ارزیابی کردند. بخصوص آن که عراق در سال‌های گذشته مرکز تحرکات افراطی تروریست‌ها بود که منجر به کشته و آواره شدن مردم بسیاری از این کشور شد. 
فاضل میبدی در این باره گفته:«این دیداری که در دنیای اسلام اتفاق افتاد و هم به نفع مسلمانان و هم کاتولیک‌ها بود و نباید آقایان خراب نکنند. یک نکته مثبتی که در منطقه اتفاق افتاده و سودی هم برای مرجعیت شیعه و جهان تشیع داشته است را آقایان با این سیاست‌بازی خراب نکنند. پیام این ملاقات صلح، دوستی، مدارایی و کاهش درد و رنج انسان بود. این‌که بخواهیم این دیدار را بدبینانه تفسیر کنیم و تفسیر‌های سیاسی غلطی داشته باشیم و هر چیزی را توطئه آمریکا بدانیم جفای بزرگی است. من هم شخصا معتقدم  سخنانی که آیت‌الله علم‌الهدی در خطبه‌ها ایراد‌ می‌کنند پشت آن جریان و توطئه آمریکا است. برای این‌که اگر آمریکا دشمن کشور‌های اسلامی است؛ چه چیزی بهتر از حرف‌های ایشان که بین دو مرجع شیعه نجف و شیعه قم اختلاف بیندازند.»
برخی مواضع سیاسی علم‌الهدی علیه دولت و یک جریان خاص سیاسی در کشور است. عده‌ای تأکید دارند که این موضع‌گیری‌های تند‌ می‌تواند هزینه‌های زیادی را به کشور تحمیل کند و عملا جریان میانه‌رو را در کشور به حاشیه براند؛ موضع‌گیری‌هایی که عمدتا شبیه مواضع روزنامه کیهان شناخته‌ می‌شود معمولا یک سبک را هم در عرصه سیاست و هم عرصه امور اجتماعی دنبال‌ می‌کند و هربار هم که بیان‌ می‌شود، واکنش منفی افکار عمومی را در پی دارد. اما این موضع‌گیری‌ها تنها به سخنرانی محدود نبوده است و نمود عملی نیز داشته است. جریانی از این موضع‌گیری‌ها حمایت‌ می‌کند که در عرصه اجتماعی خیلی زود وارد عمل‌ می‌شود، از جمله آن‌ می‌تواند به موضوع لغو کنسرت‌ها در مشهد اشاره کرد که در سال‌های گذشته برخلاف این که بسیاری از کنسرت‌ها در مراکز مختلف استان‌های کشور برگزار شده اما در مشهد با وجود داشتن مجوز از مراجع ذی‌صلاح نتوانسته به مرحله اجرا برسد و با دستوراتی لغو شده است. 
در این باره نیز فاضل میبدی گفته: «بدبینی که حرف‌های افرادی همچون آقای علم‌الهدی ایجاد‌ می‌کنند و جوانان را نسبت به دین بدبین‌ می‌کنند در جهت خواسته افرادی است که‌ می‌خواهند آبروی اسلام و ایران را ببرند. این سخن‌ها در جهت خواسته کسانی است که نه صلاح اسلام را‌ می‌خواهند و نه صلاح ایران را. سیره و سلوک آیت‌الله سیستانی تا به الان نشان داده که ایشان سعی کرده که اقتدار و نفوذ معنوی خود را حفظ کند و هیچ وقت خود را وارد این سیاست‌هایی که به اصطلاح هیچ پایه و اساسی ندارد نکند. در ملاقاتی که بین آیت‌الله سیستانی و پاپ انجام شد، هیچ مقام رسمی سیاسی نبود. اگر آیت‌الله سیستانی وارد سیاست‌هایی که این آقایان‌ می‌گویند شده بود دیگر آن نفوذ معنوی را نداشت. ایشان همان نفوذ، اقتدار و سبک و سیاقی که مرحوم آیت‌الله بروجردی داشت را دارند و در همان سبک و سیاق حرکت‌ می‌کند و همان نفوذی که آیت‌الله بروجردی داشت ایشان در بین شیعیان دارد.باید در داخل کشور ایران بین مسلمانان و جوانان به ویژه افرادی که درد دین دارند نظرسنجی کرد و پرسید که از حرف‌های آقای علم الهدی استقبال‌ می‌کنند یا دیدار آیت‌الله سیستانی با پاپ تا مشخص شود کدام یک تاثیر بیشتری برای دیندار کردن جامعه دارد.»