بیانیه‌های بازنده و برنده انتخابات 1403
فروزان آصف‌نخعی (روزنامه نگار)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2452
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


در آستانه انتخابات، محبوبیت نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی به پایین‌ترین حد رسید

شمارش معکوس برای نتانیاهو

همدلی|  محسن رفیق: در آستانه برگزاری انتخابات زودهنگام کنست، نتانیاهو به چالش اصلی حزب خود یعنی لیکود تبدیل شده است. این در حالی است که محبوبیت بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی به شدت در میان مردم کاهش پیدا کرده است و احزاب دیگر هم تمایلی برای ائتلاف با حزب او ندارند. از این رو به نظر می‌رسد نتانیاهو و حزب او دوره بسیار دشواری را تا سوم فروردین و روز برگزاری این انتخابات در اسرائیل، پیش رو دارند.
یائیر لاپید، رهبر اپوزیسیون رژیم صهیونیستی و رئیس حزب «یش عتید» (آینده‌ای وجود دارد) اعلام کرده است که قصد ندارد با حزب حاکم لیکود به رهبری نخست‌وزیر اسرائیل وارد یک دولت ائتلافی شود. او در گفت‌وگو با خبرگزاری اسپوتنیک ضمن توصیف بنیامین نتانیاهو، به عنوان نخست‌وزیری که با سه اتهام سنگین روبه‌رو است، اشاره کرد: «من قبلا هم گفته بودم که با نتانیاهو ائتلاف تشکیل نخواهم داد و اگر این اتفاق می‌افتاد من حتی می‌توانستم به عنوان وزیر امور خارجه یا معاون نخست‌وزیر منصوب شوم.»
لاپید که قصد دارد در انتخابات پیش رو با نتانیاهو رقابت کند، ضمن اشاره به حزبش به عنوان دومین حزب بزرگ اسرائیل، گفت: «من در حال حاضر شانس بهتری نسبت به نتانیاهو برای تشکیل یک دولت ائتلافی دارم.» او تاکید کرد که می‌تواند هر کسی که در اطراف خود دارد مانند  آویگدور لیبرمن، رهبر حزب «اسرائیل خانه ما»، گیدئون سار، رهبر حزب «امید تازه»، نفتالی بنت، رهبر حزب «یمینا» و هچنین حزب «کارگر» اسرائیل و حزب «مرتز» را با خود متحد کند. لاپید ادامه داد: «همه آنها می‌توانند به طور بالقوه شرکای ما باشند. همه آنها حتی حزب لیکود، اما بدون نتانیاهو.»
یائیر لاپید، رهبر اپوزیسیون رژیم صهیونیستی همچنی ضمن دعوت از بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر این رژیم به یک مناظره تلویزیونی رو در رو، گفت اولین سوالش از نتانیاهو این خواهد بود که چگونه نتانیاهو توانسته است در زمانی که اقتصاد اسرائیل به دلیل قرنطینه و تعطیلی در حال فروپاشی است، درخواست دریافت امتیازهای مالیاتی داشته باشد.
به گزارش شبکه ۱۲ تلویزیون رژیم صهیونیستی اعلام کرد که یائیر لاپید، رهبر جریان اپوزیسیون این رژیم و رئیس حزب «یش عتید» (آینده‌ای وجود دارد) در یک کنفرانس اقتصادی از پاسخ به سوالی پیرامون رقابت بر سر سمت نخست‌وزیری امتناع کرده ولی گفته است: «مهم‌تر از این‌که من نخست‌وزیر شوم این است که به دوران نخست‌وزیری نتانیاهو پایان داده شود.» لاپید اظهار کرده است:«اکنون آنچه برایم کمتر اهمیت دارد نخست‌وزیری است، برای من مهم این است که حزب ما به خاطر ارزش‌هایی که از آنها برخوردار است، حزب بزرگ‌تر در دولت شود، این نکته برای من اهمیت دارد که نتانیاهو کنار رود و وظایفش تمام شود و دولتی که استثمارگر نیست و به جایگاه طبقه اصلی جامعه اهمیت می‌دهد، تشکیل شود.»
رئیس حزب «یش عتید» در ادامه گفت: «بر اساس نظرسنجی‌هایی که از آنها اطلاع دارد، حزب میرتس بر خلاف حزب گانتس به نسبت قطعی برای پیروزی رسیده است اما از نظر من مسئله مهم‌تر این است که آرا نسوزند و یک طرف انصراف دهد.» لاپید در ادامه نیز گفت که طبق توصیه‌های مقامات قانونی، احتمال امضای قرارداد محاکمه‌ای برای نتانیاهو را در صورتی که به این ارائه شود، بررسی خواهد کرد
در همین حال  لیبرمن، رئیس حزب «یسرائیل بیتنا» (اسرائیل خانه ما) در همان کنفرانس تاکید کرد که هرگز با حریدی‌ها (یهودیان ارتودکس و تندرو) در هیچ دولتی ائتلاف مشارکت نخواهد داشت و در مورد نخست‌وزیر جانشین نتانیاهو از کسی که تعداد بیشتری از کرسی‌ها را به دست آورد، حمایت خواهد کرد. با این وجود مخالفت با حضور دوباره نتانیاهو تنها محدود به اپوزیسیون نبوده و برخی همکاران پیشین او نیز ادامه مسئولیت او را برنمی تابند. بنی گانتس رئیس حزب آبی-سفید رژیم صهیونیستی و نخست‌وزیر تناوبی این رژیم تاکید کرد: «برای تشکیل کابینه‌ای به جای کابینه نتانیاهو، حزب مکمل و همراه با طرفی خواهیم بود که ۶۱ رای پارلمان را دارد.»
به گزارش خبرگزاری سما در فلسطین، بنی گانتس رئیس حزب آبی-سفید در کنفرانسی که از شبکه ۱۲ تلویزیون رژیم صهیونیستی پخش شد، اظهار کرد: «می‌خواهم هر شخصی که می‌تواند جای نتانیاهو را بگیرد چه یائیر باشد یا جدعون ساعر و یا هر شخص دیگری به او توصیه کنم که خطوط اصلی‌اش متعادل باشند. ما در هر کجای دولتی غیر از دولت نتانیاهو باشیم، من در آرامش می‌خوابم.» گانتس در ادامه گفت: «ما برای تشکیل کابینه‌ای به جای کابینه نتانیاهو، حزب مکمل و تاثیرگذار و در کنار طرفی خواهیم بود که ۶۱ رای کنست را برای تشکیل کابینه دارد.»رئیس حزب آبی-سفید افزود: «نتانیاهو تعهدش نسبت به من را نقض کرد و هرگز از او گذشت نخواهم کرد. هرگز دوباره با او دیداری نخواهم داشت. در نظرسنجی‌ها من پایدار هستم و قوی‌تر می‌شویم.»
در کنار این مخالفت‌ها، نتانیاهو با مشکلات فراوان دیگری هم روبروست. او که به شدت به دنبال عملی کردن تصمیماتی جدید برای تاثیرگزاری بر روند انتخابات جدید و تبلیغات به نفع خود بوده است، در این مسیر با موانعی دور از انتظار روبرو شده است. مخالفت آویخای مندلبلیت، مشاور قضایی با اجرای طرح اقتصادی ویژه نتانیاهو برای دادن کمک‌های مالی به صاحبان مشاغل به دلیل بحران کرونا، یکی از این نمونه‌هاست. اقدامی که باعث شد تا نتانیاهو در تقابل با آن، از صاحبان مشاغل تجاری درخواست کند تا در برابر وزارت قضایی این کشور، دست به تظاهرات بزنند.
این درخواست نتانیاهو از مردم برای اعتراض، با ابراز ناخرسندی شدید مسئولان حقوقی در وزارت قضایی رژیم صهیونیستی روبه‌رو شده است. به گزارش خبرگزاری فلسطینی سما، مندلبلیت با چنین اقدامی مخالف است، چراکه آن را اهانت‌بار می‌داند، اما برخی بر این باور هستند که مخالفت او به این دلیل است که نتانیاهو از این طرح در راستای برنامه‌های انتخاباتی خود بهره نگیرد. از سویی دیگر برخی منابع این فراخوان نتانیاهو به تحریک برای ایجاد یک یورش را شبیه به درخواست ترامپ از حامیان خود و یورش به ساختمان کنگره آمریکا توصیف کردند. در همین زمینه پایگاه عبری وای نت به نقل  از برخی منابع ذکر کرد:«این فراخوان ما را به یاد دعوت به محاصره ساختمان کنگره توسط تظاهرکنندگان در واشنگتن می‌اندازد.»
از سوی دیگر تصمیم نتانیاهو برای سفر به امارات قبل از انتخابات کنست واستفاده از تاثیر آن در بالا بردن شانس پیروزی خود در این انتخابات نیز با مشکل روبرو شده است. در این زمینه رسانه‌های عبری فاش کرده اند که مقامات ارشد اماراتی با استقبال از بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی مخالفت کرده‌اند. رادیو ارتش رژیم صهیونیستی نیز گزارش داد که مسئولان اماراتی اعلام کرده‌اند کشورشان فعلا قصد استقبال از نتانیاهو را ندارد تا این سفر بر روند انتخابات این رژیم در ۲۳ مارس جاری تاثیر نگذارد. دفتر نتانیاهو تاکنون واکنشی به این اخبار نشان نداده است. این در حالی است که سفر نتانیاهو به امارات و بحرین تاکنون چندین مرتبه لغو شده است که معمولا اعلام شده علت آن شیوع کرونا بوده اما برخی منابع فاش کرده‌اند که بعضا لغو این سفرها به دلایل سیاسی بوده است.
جدا از این موارد، خیابان‌های برخی از شهرهای اسرائیل نیز همچنان ناآرام هستند و گزارش‌ها از ادامه اعتراضات مردمی علیه نتانیاهو خبر می‌دهند. در همین زمینه صدها تن از شهروندان اسرائیلی عصر شنبه برای سی و هفتمین هفته متوالی در خیابان‌ها تظاهرات کردند و خواستار برکناری بنیامین نتانیاهو از قدرت شدند. به گزارش روزنامه عبری یدیعوت آحارونوت ، حدود هزار اسرائیلی شنبه شب با تجمع در میدان بالفور در نزدیکی محل اقامت بنیامین نتانیاهو در قدس اشغالی برکناری وی از نخست‌وزیری را خواستار شدند. این در حالی است که صدها نفر در پل‌ها و مسیرهای مختلف در شهرهای مختلف اراضی اشغالی تظاهرات کردند.
تظاهرات ضد نتانیاهو برای سی و هفتمین هفته متوالی و حدود دو هفته قبل از برگزاری انتخابات سراسری در ۲۳ مارس که چهارمین دور در کمتر از دو سال است، برگزار شد. به گفته شاهدان، پلیس قبل از تظاهرات در میدان پاریس و میدان بالفور مستقر شده بود. تظاهرکنندگان بنرهایی را در دست داشتند که روی آنها نوشته شده بود «نتانیاهو شکست خورد، برو» و «نتانیاهو بوی وحشتناکی می‌دهد، برو». یش از ۸ ماه است که هزاران اسرائیلی به صورت هفتگی در اعتراض به فساد و سوء مدیریت نتانیاهو در مقابله با بحران ویروس کرونا تظاهرات کرده و خواستار استعفای او هستند.
با این همه و در حالی که شواهد نشان می‌دهد نتانیاهو در حال نزدیک شدن به روزهای پایانی خود در عرصه قدرت است، دامنه اتهام زنی‌ها و تهدیدهای او و همراهانش در قبال ایران همچنان ادامه دارد. در همین زمینه به تازگی وزیر جنگ اسرائیل مدعی شده بود که ارتش این رژیم در حال بازنگری در طرح‌های خود برای کسب آمادگی جهت یک حمله احتمالی به تأسیسات هسته‌ای ایران است. اقدامی که برخی از صاحب‌نظران سیاسی از آن به عنوان یکی دیگر از تبلیغات انتخاباتی نتانیاهو یاد می‌کنند. در همین حال روز گذشته علی ربیعی سخنگوی دولت در واکنش به این اظهارات وزیر جنگ اسرائیل، گفت: «ما این تهدیدهای مضحک را جدی نمی گیریم. رهبران رژیم اسرائیل به خوبی می‌داند که ارتکاب چنین خطایی چه پیامدهای فاجعه باری برای آنها خواهد داشت. پاسخ ما، پاسخی هست که پیشتر از طرف وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح ما داده شد. این قبیل لفاظی‌ها با هدف تهدید و اخاذی از آمریکا و برای منصرف کردن آمریکا از بازگشت به برجام صورت می‌گیرد.»