بیانیه‌های بازنده و برنده انتخابات 1403
فروزان آصف‌نخعی (روزنامه نگار)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2452
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


تحلیلی بر رأی نهایی نامزدهای انتخاباتی

پاسخ مردم به نظامیان منفی است

همدلی| صف کاندیداهای نظامی در انتخابات ریاست جمهوری 1400 گویا قرار است با ادوار گذشته متفاوت باشد. چرا که تاکنون تنها این نظامیان بودند که به طور جدی کاندیداتوری خود را مطرح کرده‌اند. به غیر از سردار حسین دهقان و سعید محمد دیگر چهره‌های مطرح برای انتخابات ریاست جمهوری نیز یا نظامی هستند یا سوابق مهمی در نهادهای نظامی دارند. از جمله آنان‌ می‌توان به محسن رضایی فرمانده سابق سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و محمدباقر قالیباف اشاره کرد. برخی‌ می‌گویند تاکنون نظامیان در انتخابات‌های ریاست جمهوری مورد اقبال قرار نگرفته‌اند و بعید است که این دوره هم بتوانند به توفیقی دست پیدا کنند. اما تنها مسئله موفقیت آنان نیست که این روزها مورد بحث قرار‌ می‌گیرد. بسیاری براین باورند که امام خمینی(ره) در همان سال‌های ابتدایی پیروزی انقلاب تکلیف را برای نظامیان مشخص کرده و آنان را از دخالت در سیاست و انتخابات منع کرده است.  در این باره آیت‌الله سیدحسین موسوی تبریزی روزگذشته در گفت وگویی با جماران اظهار کرد:«همه می‌دانند که امام با آن صراحت فرمود که صلاح نیست دخالت کنند. واقعا هم امنیت کشور بزرگترین مقام است؛ چرا باید این را رها کنند و برای ریاست جمهوری بیایند؟! آقای روحانی کم فحش‌ می‌شنود؟! ولی کسی که امنیت کشور را برقرار‌ می‌کند همیشه مطرح است و احترام دارد.» به نوعی تأکید موسوی تبریزی آن است که وقتی یک نظامی اداره امور کشور را به دست‌ می‌گیرد به هرحال مورد انتقاد آحاد مردم قرار‌ می‌گیرد و همین‌ می‌تواند به جایگاه آن فرد نظامی و آن تشکیلاتی نظامی آسیب وارد کند.  تبریزی در این باره اضافه کرده: «اگر سپاه، نیروی انتظامی، نیروی هوایی، دریایی و زمینی برای حفظ امنیت کشور منحصر شوند، هم هرکسی در کارشان دخالت نمی کند و هم ‌این‌که در رقابت عده‌‌ای سوءاستفاده نمی‌کنند. اگر شما با کسی علیه من صحبت کردید، وقتی بیرون رفتید یا با شما علیه من صحبت‌ می‌کند و یا با من علیه شما صحبت‌ می‌کند؛ چون رقابت‌ می‌بیند. لذا امام فرمودند و درست هم فرمودند که نظامی‌ها در سیاست دخالت نکنند و در صحیفه امام هم آمده است.»

 متأسفانه نظامی‌ها در سیاست دخالت‌ می‌کنند

موسوی تبریزی یادآور شده:«امام راضی نبود که نظامی‌ها در سیاست دخالت کنند، ولی متأسفانه دخالت‌ می‌کنند. احمدآقا نظر امام را می‌گفت که سپاهی‌ها و ارتشی‌ها در مسائل سیاسی دخالت نکنند و کار خودشان زیاد است. اگر‌ می‌خواهند مردم را به انتخابات جذب کنند، خودشان را فراموش کنند و به فکر ملت و ایران باشند. خودشان و باندشان را فراموش کنند و جلوی افراد صالح را نگیرند. گرفتن جلوی افراد صالح به هر بهانه، خیانت بزرگی است. اگر هم آدم‌های صالح رأی بیاورند، کمک کنند که کار پیش برود؛ وگرنه هیچ وقت کار درست نخواهد شد.»
نکته این است که در چهار دهه گذشته تاکنون هیچ فرد نظامی نتوانسته نظر مردم ایران را جلب کند و به عنوان رئیس جمهوری از سوی مردم انتخاب شود. ولی با این حال جریانی در کشور به افتاده و اصرار دارد که نظامیان بهتر‌ می‌توانند کشور را اداره کنند. استناد آنان به انجام امور عمرانی مختلف در کشور است که طی سال‌های گذشته از سوی نظامیان انجام شده است. 
در این باره غلامعلی جعفرزاده ایمن‌آبادی نماینده سابق مجلس در گفت‌وگو با ایلنا توضیح داده: «امام خمینی درخصوص حضور نظامیان در انتخابات به صراحت توضیح دادند و از آن نظراتی است که زمان آن را نمی‌تواند تغییر دهد. حضور نظامیان در عرصه سیاست توسط حضرت امام تبیین شده و به عنوان یک سیاست کلی تا روزی که این کشور برقرار است، باید مد نظر قرار گیرد و هر کس خلاف آن عمل کند، خلاف نظر امام عمل کرده است. به نظر من مردم متناسب با حکم امام جواب خوبی پای صندوق‌های رأی به این افراد خواهند داد.»