بیانیه‌های بازنده و برنده انتخابات 1403
فروزان آصف‌نخعی (روزنامه نگار)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2452
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


کرونای یکساله و جهش‌‌های پی در پی آن

شیدا آریایی‌پور (حقوقدان)

شاید امروزه صحبت از کرونا و راه‌های پیشگیری از آن، تکراری و خسته‌کننده به‌نظر بیاید، اما درواقع این‌طور نیست، به‌دلیل این‌که شاهد روند سینوسی آمار مبتلایان هستیم. علاوه بر این روزبه‌روز با جهش‌های این ویروس مواجه هستیم و کشور در شرایط موج‌های صعودی این ویروس قرار می‌گیرد. اکنون که در آستانه عید نوروز و موج چهارم همه‌گیری هستیم، لازم است که یک نگاه مبسوطی به‌آن بیندازیم و راه‌کاری قدیمی و جدید را تلفیق کنیم تا بتوانیم هرچه بیشتر از ابتلاء به‌آن پیشگیری کنیم.  جهشهای ویروس کرونا و ویروس انگلیسی باعث شده که مدیریت و کنترل این بیماری به‌شدت سخت شود. از طرف دیگر، باتوجه به این‌که بیش از یک سال از پیدایش این ویروس می‌گذرد، مردم از شرایط به‌وجود آمده خسته شده‌اند. هرساله ایرانیان همزمان با ‌شروع فصل بهار و نو شدن طبیعت، سال نو شمسی را جشن می‌گیرند و مراسم باشکوهی از قبل از عید دارند تا 13فروردین ماه که مصادف است با روز طبیعت، همچنین به‌دلیل تعطیلی‌های هفته اول فروردین ماه، اقدام به‌سفر شروع می‌شود. اما پارسال با پیدایش ویروس کرونا تمام برنامه‌ها خراب شد. وزارت بهداشت، مکرراً هشدارهایی اعلام می‌کرد اما پذیرش این مسئله و ناشناس بودن این بیماری موجب شد که برخی از مردم توجه به این مسئله نکنند، و در نتیجه دولت یک سری محدودیت‌های جدی به‌خصوص بین شهری را اجرا نمود.
 اکنون که در آستانه سال نوی شمسی هستیم و بیش از یک‌سال آسیب‌ها و صدمات این ویروس را دیده‌ایم، باید تصمیم جدی گرفته شود. این‌که این شرایط خسته کننده است قابل درک است، زیرا همه به‌خاطر محدودیت‌ها آسیب‌های معنوی تا مادی دیده و بسیاری دچار معضلات روانی شدند. از طرف دیگر، باتوجه به‌افزایش قیمت‌ها و صدمات زیادی که این بیماری به‌کسب و کارها وارد کرده است، اعمال محدودیت برای افرادی که در تامین مخارج اساسی از اجاره خانه گرفته تا خوراک، غیرممکن به‌نظر می‌رسد. تاکنون پروتکل‌ها و اقدامات متعددی برای پیشگیری از ابتلا به‌کرونا و مدیریت در شرایط همه‌گیری اعمال شده است، ضمن این‌که تمامی دستگاه‌های اجرایی و قضایی کشور و مجلس شورای اسلامی در تلاش برای کنترل این وضعیت هستند، مردم نیز باید بیش از بیش همراهی کنند. از تمامی مردم انتظار می‌رود که برای حفظ سلامتی خودشان و اطرافیان تا حد امکان پروتکل‌ها را رعایت کنند. علاوه بر این، یکسری اقدامات هم نوع‌دوستانه دیگر انجام دهند، در ادامه به چند مورد تاثیرگذار آن اشاره می‌شود. کارفرمایان تا حد امکان تشویقی و کمک هزینه به‌کارمندان پرداخت کنند. از‌طرفی انتظار می‌رود که چک‌هایی که موعد آن رسیده برگشت زده نشود زمانی‌که کسب و کاری که آسیب دیده توان پرداخت آن را موقتا ندارد. در مورد اجاره‌خانه دو دیدگاه وجود دارد، یکی برای موجر است که ممکن است منبع درآمدی از خانه‌ای که داده اجاره باشد، از طرف دیگر وقتی مستاجر درآمدش کاهش یافته است پرداخت به‌موقع آن سخت می‌شود، این مسئله باید کارشناسی دقیق شود تا بتوان مدلی را تدوین کرد که به‌نفع موجر و مستاجر باشد. ولی در هرصورت، هرکدام از طرفین که آسیب کمتری دیدند می‌توانند همراهی بیشتری کنند.
از خیرین و افراد با سرمایه بالا درخواست می‌شود بیش از هر زمانی اقدامات کمکی خودشان را به‌افراد و کسب و کارها داشته باشند. لازم به‌ذکر است، پیدایش ویروس جهش یافته کرونا یا ویروس انگلیسی که به‌مراتب خطرناک‌تر از نوع معمولی آن است، این نکته را خاطرنشان می‌کند که برای جلوگیری از فاجعه‌ای عظیم، مردم و مجلس و دولت باید در کنار هم و به نحو احسن به‌کنترل این بیماری بپردازند. امید است با رعایت هرچه بیشتر پروتکل‌های بهداشتی و همبستگی ملی، این ویروس را شکست بدهیم.