بیانیه‌های بازنده و برنده انتخابات 1403
فروزان آصف‌نخعی (روزنامه نگار)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2452
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


سعید محمد؛ دومین نامزد نظامی وارد میدان شد

استعفا به خاطر انتخابات

همدلی|  سردار سعید محمد از سمت فرماندهی قرارگاه خاتم‌الانبیاء کنار رفت. هنوز منبعی از سپاه پاسداران انقلاب اسلامی رسما نگفته است که سعید محمد به خواست خود از این سمت کناره‌گیری کرده است یا این که این تصمیم از سوی فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی اتخاذ شده است. چرا که دیروز همزمان با انتشار خبر انتصاب فرمانده جدید قرارگاه خاتم‌الانبیاء در شبکه‌های اجتماعی یک گمانه‌زنی مطرح شد مبنی بر این که این احتمال وجود دارد که سعید محمد برکنار شده باشد.  اما با این وجود سعیدمحمد خیلی فوری با انتشار توئیتی سعی کرد در این باره شفاف‌سازی کند و اعلام کرد که به خاطر انتخابات از این سمت استعفا داده است. کمی بعد نیز متن استعفای او در رسانه‌ها منتشر شد. در متن استعفای او خطاب به فرمانده کل سپاه آمده: «ضمن تشکر از حمایت‌های بی‌دریغ جنابعالی از این‌جانب در پیشبرد ماموریت‌های قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء(ص)، از آنجا که احتمال دارد به دلیل حضور این‌جانب در فضای انتخاباتی شائبه‌هایی متوجه نهاد مقدس سپاه شود در راستای صیانت از سپاه و قرارگاه انقلابی- جهادی خاتم‌الانبیاء، از سمت خود استعفاء میدهم. امید است این قرارگاه در جهت ادامه ماموریت‌های خود بیش از پیش موفق بوده و برگ‌های زرین دیگری به دفتر خدمات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، بیفزاید.بنده نیز به عنوان سرباز رهبر معظم انقلاب (مدظله‌العالی) همواره در خدمت نظام مقدس جمهوری اسلامی و در خط نورانی امام(ره)، رهبری و شهدای گرانقدر انقلاب، خدمتگزار مردم عزیز ایران سرافراز خواهم بود.»
بر این اساس میتوان گفت که تاکنون نظامیان کاندیداهای جدی‌تری در عرصه انتخابات ریاست جمهوری سال1400 هستند چرا که پیش از سعید محمد، سردار حسین دهقان از فرماندهان سپاه و وزیر سابق دفاع نیز اعلام کاندیداتوری کرده بود. هرچند که تا به حال این کاندیداتوری نظامیان خیلی مورد استقبال فعالان سیاسی اصلاح‌طلب قرار نگرفته است اما به هرحال اصول‌گرایان میگویند که نظامیان بهتر میتوانند ایران را اداره کنند. با این حال شرایط برای سعید محمد هم خیلی فراهم نیست. او به عرصه سیاست تازه وارد است. تاکنون تقریبا هیچ فعالیت سیاسی نداشته و در هیچ دولتی هم سمتی نگرفته و فقط در امور عمرانی سپاه پاسداران فعالیت میکرده است. از این‌رو برخی میگویند احتمال این که او بتواند در ایفای نقش ریاست جمهوری موفق باشد چندان زیاد نیست. البته این فقط نگاه منتقدان نیست، بلکه اصول‌گرایان نیز بر همین نکته تأکید میکنند. سعید محمد در ماه‌های گذشته تلاش کرده که در رایزنی و دیدار با چهره‌های مطرح اصول‌گرایی آنان را قانع کند که از او در انتخابات ریاست جمهوری 1400 حمایت کنند، اما اصول‌گرایان میگویند حتی اگر سوابق اجرایی او نشان دهد که مدیر موفقی است، ولی با این حال یک نیروی ناشناخته است و خیلی در بین مردم جایگاهی ندارد. اصول‌گرایان تأکید دارند در این دوره از انتخابات باید روی گزینه‌ای سرمایه‌گذاری کنند که بتواند توجه مردم را جلب کند و آرای لازم را به دست بیارود، بر همین اساس میگویند باید تمرکز خود را بر نیروهای شناخته شده قرار دهند تا نیاز به تبلیغات سنگین نباشد. این موضوعی است که درباره سعید محمد صدق میکند. تا به حال تقریبا هیچ کدام از احزاب اصول‌گرا نگفته‌اند که میخواهند از سعید محمد در انتخابات حمایت کنند و به نظر میرسد که جریان خاصی از سعید محمد حمایت نمی‌کند. اما باور این سخت است که سعید محمد بدون هیچ پشتوانه‌ای جایگاه خود را در فرماندهی قرارگاه خاتم رها کند و بدون برنامه وارد عرصه رقابت سیاسی شود.  برخی تأکید دارند که سعید محمد یک گزینه جدی است ولی حامیان او ترجیح میدهند که فعلا سکوت کنند تا در زمان مناسب روی او به عنوان یک گزینه مطلوب مانور تبلیغاتی دهند. این تحلیل در حالی است که منابع مختلف گزارش داده‌اند که سعید محمد برنامه‌های مختلفی برای ریاست جمهوری تدوین کرده است و برای بسیاری از حوزه‌های مختلف اداره کشور برنامه‌ای تدوین شده را به شخصیت‌های مختلف ارائه داده است. 
با این حال همچنان بحث و نظر در باره او زیاد است و آن گونه که خیلی از چهره‌ها و جریان‌ها میگویند هرچند او الان اعلام کاندیداتوری کرده، اما به عنوان یک رقیب قوی برای کاندیداهای انتخابات 1400 به نظر نمی‌رسد.  در این باره داریوش قنبری فعال سیاسی اصلاح طلب به همدلی میگوید: «ایشان به هرحال سابقه‌ای در مسائل سیاسی و امور کشورداری تا به حال نداشته‌اند و تاجایی که همه میدانند مهم‌ترین پستی که ایشان مسئولیت آن را به عهده داشته قرارگاه خاتم‌الانبیاء بوده است. به هرحال ما میدانیم که قرارگاه خاتم‌الانبیاء کارهای عمرانی انجام میدهد و نهایتا موفقیت در انجام مسئولیت‌ها در جایی مثل قرارگاه خاتم به آن معنا نیست که ایشان یا هر فرد دیگری قطعا میتواند مسئولیت سنگین و مهمی همچون رئیس جمهوری را برعهده بگیرد و موفق هم باشد. اما ایشان حالا اعلام کاندیداتوری کرده‌اند و همه چیز به نظر نهایی مردم بستگی دارد که آیا به ایشان اقبال نشان دهند یا خیر؟ یک سوال این است که چقدر ممکن است آقای سعید محمد در انتخابات ریاست جمهوری موفقیت به دست بیاورد؟ به غیر از این، سوال دیگر این است که ایشان تا چه اندازه میتواند در قامت رئیس جمهوری ایران امور کشور را به پیش ببرد و مشکلات را حل کند و به موفقیت برسد؟»
قنبری در این باره ادامه میدهد: «در ارتباط با موفقیت ایشان در انتخابات باید گفت که تجربه ثابت کرده که تاکنون مردم خیلی نظر مناسبی نسبت به کاندیداهای نظامی نداشته‌اند و نظامیان در انتخابات شانسی برای پیروزی ندارند. در مجموع این مسئله هم همواره در کشور ما رخ داده که مردم خیلی علاقه‌ای به رئیس جمهوری نظامی ندارند و نتایج انتخابات مشخص کرده که نظر مردم بر این است که نظامیان بهتر است در این سمت ایفای نقش نکنند.»
این فعال سیاسی تأکید میکند:«اما اگر فرض کنیم که ایشان به عنوان رئیس جمهوری انتخاب شود، سوال اساسی‌تر این است که چقدر میتواند در این سمت موفق باشد؟ این سوال مهمی است. چون ایشان سوابقی به لحاظ سیاسی و مدیریتی در سطح کلان نداشته‌اند. توانایی مدیریتی ایشان محل ابهام هست. آیا به صرف این که کسی در مسائل عمرانی موفق بوده، میتواند به عنوان رئیس جمهوری هم موفق باشد؟ به علاوه باید پرسید که ایشان در قرارگاه خاتم‌الانبیاء به عنوان فرمانده چقدر موفق عمل کرده است؟ با توجه به امکانات و اختیاراتی که در این قرارگاه وجود دارد. در این باره باید متخصصان اظهار نظر کنند و بگویند که با توجه به منابع در اختیار و نتایج به دست آمده عملکرد مدیریتی ایشان در چه سطحی بوده است. این‌ها سوالات مهمی است که درباره ایشان مطرح میشود و وجود دارد. اما با همه این‌ها، ایشان به عنوان یک شهروند این حق را دارد که خود را در معرض رأی مردم قرار دهد و به عنوان کاندیدا در انتخابات ریاست جمهوری حضور پیدا کند. در نهایت نتیجه بستگی به نظر مردم دارد. این که آیا بالاخره نظامیان میتوانند این سد را بشکنند و برای اولین بار از سوی مردم به عنوان رئیس جمهوری انتخاب شوند یا خیر؟»