بیانیه‌های بازنده و برنده انتخابات 1403
فروزان آصف‌نخعی (روزنامه نگار)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2452
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


به زودی به گروه‌های دوم اولویت واکسن تزریق می‌شود

محموله واکسن کوواکس در راه ایران

همدلی|  واکسن کرونا از سبد کوواکس در راه ایران است. آن‌گونه که سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا گفته حدود یک میلیون دوز واکسن کرونا از سبد کوواکس مابین روزهای ۲۸اسفند ۱۳۹۹ تا ۸فروردین ۱۴۰۰ به‌کشور وارد می‌شود و به‌گروه دوم اولویت‌های تزریق واکسن، تزدیق می‌شود.
علیرضا رئیسی درخصوص تامین واکسن آسترازنکا از سبد کوواکس، به ایسنا گفت:«تاریخ حدودی که برای ارسال واکسن به ما اعلام شده است به‌ترجمه فارسی و تقویم ایران مابین ۲۸اسفند ۱۳۹۹ تا ۸ فروردین ۱۴۰۰ است. میزان واکسنی که در این موعد قرار است به‌دستمان برسد حدوداً یک میلیون دوز است که برای گروه دوم اولویت تزریق می‌شود.»
رئیسی با بیان این‌که به‌ این ترتیب با رسیدن این واکسن‌ها، واکسیناسیون دومین گروه اولویت مشخص شده در سند ملی، آغاز می‌شود، تاکید کرد:«در فاز دوم به‌ترتیب افراد بالای ۸۰سال، بالای ۷۵سال، بالای ۷۰ و بالای ۶۵سال و بیماران زمینه‌ای ۱۶ تا ۶۴سال واکسن دریافت می‌کنند. لازم به‌ذکر است واکسنی که از سبد کوواکس به ایران وارد شود، واکسن استرازنکا تولید مشترک شرکت دارویی سوئدی بریتانیایی استرازنکا و دانشگاه آکسفورد در بریتانیا است.»

فراز و نشیب‌های ورود واکسن کوواکس

موافقت با ورود واکسن کرونا از سبد کوواکس در ایران فرازونشیب‌های زیادی داشت. اوایل آذر ماه امسال موضوع واکسن کرونا از کوواکس مطرح شد و از سوی مردم و برخی از مسئولان با استقبال مواجه شد. وزیر بهداشت پاییز امسال از دریافت ۱۶میلیون و ۸۰۰هزار دوز واکسن از سبد کوواکس خبر داد و گفت که برای واکسیناسیون تعداد بیشتری از مردم، «نیازمند واکسن بیشتری هستیم.» سعید نمکی اوایل آذرماه گفته بود که این مقدار واکسن کوواکس تنها ۸ میلیون و ۴۰۰هزار نفر یعنی حدود ۱۰درصد جمعیت کشور را پوشش می‌دهد، چون به هر نفر باید دو دوز واکسن تزریق شود.
واکسنی که قرار بود تحت عنوان کوواکس وارد ایران شود واکسن فایزر بود، اما بعد از مخالفت‌هایی که با ورود واکسن آمریکایی و انگلیسی در سبد کوواکس در کشور صورت گرفت، ورود واکسن از این کانال تا  مدتی منتفی شد، اما زمانی که  واکسن آسترازنکا نیز به‌تایید سازمان بهداشت جهانی رسید و در سبد کوواکس قرار گرفت، ورود واکسن از این نهاد بین‌المللی مجدداً مورد توجه قرار گرفت. همین چند روز پیش مصطفی قانعی در مورد مخالفت اولیه با ورود واکسن‌های کوواکس در ایران گفت:«تنها کشوری بودیم که اعلام کردیم همه سبد واکسن متعلق به این مجموعه را نمی‌خواهیم و انتخاب بسیار خوبی در این زمینه انجام گرفته است.»
وی ادامه داد:«در کمیته ملی واکسن کرونا تصمیم گرفته شد که از منابعی واکسن تهیه شود که فرمایش مقام معظم رهبری محقق شود و حدود سه هفته قبل از فرمایش ایشان، موضوع خرید واکسن کرونا از فایزر از دستور کار خارج شده بود و این موضوع اصلا مطرح نبود.»

  داستان واکسیناسیون کرونا در ایران

بعد از منتفی شدن واکسن سبد کوواکس در ایران مسئولان وزارت بهداشت که تحت فشار مطالبه مردم برای خرید واکسن کرونا بودند به واکسن روسی چراغ سبز نشان دادند و نهایتا  واکسیناسیون کرونا در کشور با واکسن اسپوتنیک‎وی روسیه آغاز شد. روی خوش نشان دادن به‌خرید واکسن روسی نیز بدون انتقاد نبود، زمانی که خرید اسپوتنیک‎وی منتشر شد، بسیاری در مقابل آن صف‌کشی کردند و تردیدهای علمی در مورد آن مطرح کردند و  حتی مناقشه بر سر آن به‌کمیته علمی ستاد مقابله با کرونا هم کشیده شد. تا جایی که مینو محرز  تهیه و واردات واکسن روسی را «شانس بد مردم ایران» عنوان کرد و گفت که  به‌عنوان یکی از اعضای کادر درمان این واکسن را تزریق نمی‌کند.
 سخنان محرز باعث بدبینی و تردید بیشتری نسبت به واکسن روسی شد و حتی برخی از بهارستانی‌ها نیز به‌جمع مخالفان ورود واکسن اسپوتنیک‎وی پیوستند، جوری‌که حسینعلی شهریاری، رئیس کمیسیون بهداشت مجلس هم  موضع مینو محرز را  تکرار کرد‌. درست زمانی که حجم انتقادها از واکسن روسی در کشور بالا گرفته بود، چاپ یک مقاله علمی در  مورد اسپوتنیک‎وی در یکی مجلات پزشکی معتبر جهانی به‌کمک این واکسن آمد و بدبینی‌ها و تردیدهای مطرح شده در مورد واکسن روسی را کم کرد و بعد از آن چند محموله واکسن کرونا با فاصله زمانی به‌کشور وارد شد. چند روز پیش نیز پای واکسن چینی به‌کشور باز شد. نخستین ساعات بامداد روز 10 اسفند اولین محموله واکسن کرونا با نام تجاری سینوفارم حاوی ۲۵۰هزار دوز اهدایی از سوی دولت چین به‌ایران وارد شد؛ درحالی‌که همچنان حرف و حدیث‌های فراوانی درباره میزان اثربخشی واکسن‌های چینی کرونا وجود دارد، البته واکسن ایران کووبرکت نیز قرار است خردادماه به بازار بیاید تا آهسته آهسته عملیات واکسیناسیون سرعت بیشتری به‌خود بگیرد.