پزشک جمهور برای ایران
رضا صادقیان( روزنامه‌نگار)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2453
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


در گفت گو با عباس اسدروز، مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران

مهمترین دستاوردهای شرکت پایانه های نفتی ایران در حوزه های تخصصی تشریح شد

 اهداف شرکت:

کلیه فعالیت‌های شرکت پایانه های نفتی ایران در راستای چشم انداز ترسیم شده و با در نظر گرفتن اهداف عمومی و اهداف اختصاصی تعیین شده  دنبال می شوند. اهداف عمومی شامل افزایش کیفیت و بهره وری پایدار، افزایش خلاقیت و نوآوری پایدار،افزایش پایدار کیفیت زندگی کارکنان و اهداف اختصاصی شامل افزایش پایداری،چابکی و تاب آوری عملیاتی شرکت، افزایش و حفظ رضایتمندی ذینفعان کلیدی سازمان، ارتقای نظام دارایی های فیزیکی و بهبود مستمر عملکرد و تعالی عملیاتی شرکت می باشند. خوشبختانه با تمرکز بر اهداف ذکر شده و با تکیه بر سرمایه انسانی متعهد و  متخصص و مدیریت علمی، دلسوزانه و جهادی عملکرد مناسبی در یکسال اخیر در حوزه پایانه های نفتی رقم خورده است که به برخی از مهمترین دستاوردهای حاصله در حوزه های تخصصی اشاره می گردد.

حوزه عملیات و صادرات:

وظیفه اصلی شرکت پایانه های نفتی ایران ذخیره سازی و صادرات نفت خام کشور و در واقع تامین کننده ارز مورد نیاز کشور می باشد. انجام این مسوولیت به صورت ایمن و پایدار و با کمترین هزینه از اهداف اصلی شرکت بوده است که در این راستا فعالیتهای ذیل به عنوان مهمترین اقدامات سال گذشته قابل ذکر می باشند:
* فراهم نمودن زیرساختهای پایانه نفتی خارگ جهت دریافت و ذخیره سازی میعانات با هدف پشتیبانی از تولید پایدار گاز کشور
* صادرات بدون وقفه نفت خام و میعانات گازی کشور بر اساس سیاستهای شرکت ملی نفت و مقادیر اعلامی امور بین الملل 
* افزایش 3 میلیون بشکه به ظرفیت ذخیره سازی نفت خام در منطقه عملیاتی خارگ در  شرایط خاص کشور. این موضوع به سبب جلوگیری از اجاره نفتکش جهت ذخیره سازی نفت صرفه جویی قابل ملاحظه ارزی به همراه دارد و همواره مورد توجه بوده است.
* انجام عملیات تخلیه میعانات گازی با استفاده از گوی شناور در منطقه عملیاتی عسلویه برای اولین بار در کشور که به نوعی تضمین کننده تولید پایدار بنزین کشور بود.
* تعمیر خطوط لوله انتقال نفت خام  با  استفاده از امکانات و منابع داخلی و انجام صرفه جویی قابل ملاحظه که در استفاده حداکثری از منابع داخلی، توسط متخصصان خود شرکت به انجام رسید.
* ساخت داخل MBC((marine breakaway coupling  که در شرایط محدودیتهای بین المللی موجود امکان تامین آن از خارج از کشور وجود نداشت. تجهیز مذکور یک تجهیز ایمنی و مربوط به هوزهای شناور بوده  که یک سیستم ایمنی برای مقابله با فشارهای وارده بیشتر از حد مجاز در حین بارگیری (که مثلا می تواند در اثر طوفان به وجود آید) می باشد. 
* افزایش یک میلیون بشکه ای ظرفیت ذخیره سازی نفت خام کشور با بهره برداری از مخزن 45 و انجام مطالعات و مدیریت ریسک در منطقه عملیاتی خارگ . این مخزن با توجه به شرایط بوجود آمده برای آن باید خارج از سرویس می شد. لیکن با توجه به نیاز مبرم به ظرفیت ذخیره سازی و با ریسک پذیری و قبول مسولیت مدیر ارشد سازمان، این مخزن در مدار استفاده قرار گرفت که با توجه به مبالغ بالای اجاره نفتکشها صرفه جویی ارزی نیز به همراه داشت.

حوزه پروژه های تعمیراتی و توسعه ای:

برای انجام وظیفه خطیر واگذار شده به شرکت پایانه های نفتی و تامین پایداری عملیات و بالا بردن قابلیت اطمینان عملکرد تجهیزات و تاسیسات نگهداری و تعمیرات اساسی آنها و انجام پروژه های توسعه ای لازم می باشد. در این راستا مهمترین اقدامات سال جاری به شرح ذیل قابل بررسی می باشند. انجام پروژه ترمیم آبشستگی خطوط لوله زیردریایی در خارگ و عسلویه. با توجه به اینکه خطوط لوله انتقال نفت خام و میعانات گازی در بستر دریا قرار دارند، لذا با توجه به جریانات آبی در بستر دریا معمولا پس از مدتی دچار آبشستگی می گردند که این موضوع می تواند در صورت حاد شدن منجر به بروز حادثه و علاوه بر اشکال در عملیات حوادث زیست محیطی به بار آورد.  فعالسازی پروژه تعمیرات اساسی اسکله غربی خارگ، اسکله غربی پایانه نفتی خارگ قادر به پهلودهی بزرگترین نفتکشهای موجود در دنیا می باشد که با توجه به نقش آن در صادرات نفت خام کشور از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد.  پیگیری اجرای پروژه های تعمیرات اساسی مخازن به ظرفیت 7/1 میلیون بشکه در خارگ با وجود مشکلات بسیار پروژه ها که در اثر تغییرات نرخ ارز و تامین کالا به وجود آمده است. با بهره برداری از این مخازن بخشی از مشکلات حوزه ذخیره سازی حل و پایداری عملیات نیز افزایش می یابد.  تعیین تکلیف 36 پروژه راکد و نیمه فعال به صورت قطعی که بعضا بیش از ده سال در وضعیت راکد قرار داشتند. این پروژه ها دارای مسایل و مشکلات مختلفی از جمله مسایل اعتباری، حقوقی، کالایی و ... داشتند که با تمرکز ویژه بر آنها و طی یکسال تعیین تکلیف و فعال و یا به حساب دارایی شرکت ملی نفت منتقل گردیدند.

حوزه پژوهش،فناوری و ساخت داخل کالا و تجهیزات:

وظیفه واگذار شده به شرکت پایانه های نفتی ایران در سطح کشور خاص و منحصر به فرد می باشد و شرکت دیگری در این خصوص و با این حجم فعالیت ندارد. این موضوع می طلبد با توجه به نیاز تکنولوژیکی و به ویژه تحریمهای اعمال شده علیه کشور، شرکت علاوه بر مسایل عملیاتی به بحث تامین کالا و برآوردن نیازهای این حوزه تمرکز نماید. خوشبختانه با نگاه جهاد خودکفایی شرکت پایانه های نفتی ایران همواره در سطح اول پژوهش شرکت ملی نفت قرار داشته است و توانسته است طی سالهای اخیرکارهای بزرگی در این حوزه انجام و نیازهای پشتیبانی که بعضا حیاتی نیز  بوده اند را با تکیه بر توان و دانش داخلی تامین نماید، از جمله:
* انعقاد تفاهم نامه همکاری با شرکتهای دانش بنیان در حاشیه نمایشگاه بین المللی نفت ، گاز ، پالایش و پتروشیمی طی ماه جاری
* طراحی و ساخت داخل کارت های الکترونیکی سیستم های کنترل و راهبری شناور های عملیاتی
* انجام مطالعات پژوهشی عملیات اجرایی پاکسازی لجن و پسماندهای نفتی در محوطه پیرامونی کچمنت غربی پایانه نفتی خارگ  
* طراحی و ساخت بازوی بارگیری و عملیاتی نمودن پهلوگاه 10 اسکله شرقی که یک پروژه کم نظیر ساخت داخل در سطح کشور می باشد. این بازو هم اکنون نصب و در مرحله بهره برداری قرار گرفته است. 
* انجام ساخت داخل 309 قلم کالا(که قبلا با صرف منابع ارزی از خارج از کشور تامین می گردید.) این کالاها اغلب در حوزه های عملیاتی و فنی بوده که در اغلب موارد در صورت عدم ساخت داخل با توجه به انحصار تولید آنها و تحریمهای اعمال شده به مشکلات جدی برمی خوردیم. از آن جمله میتوان به طراحی و ساخت عملگرهای الکتریکی شیرهای صنعتی و ساخت   SNAP RINGبازوهای بارگیری نفت خام اشاره نمود.
* طراحی و ساخت داخل کارت های الکترونیکی سیستم میترینگ برای خارگ و عسلویه که در واقع قلب سیستم اندازه گیری بودند. تامین  این کارتها از خارج از کشور غیر ممکن و در صورت عدم ساخت داخل مشکلات جدی در این حوزه کلیدی به وجود می آمد. 

حوزه مدیریت دارایی های فیزیکی:

موضوع مهم بعدی در حوزه پایانه داری و اصولا هر صنعتی حفظ تاسیسات با انجام تعمیرات به موقع می باشد. البته مطرح کردن موضوع به عنوان نگهداری و تعمیرات مربوط به ادبیات گذشته می باشد. در سالهای اخیر و با توجه به جامعیت موضوع و مشارکت مسایل مالی، بازرسی فنی، تدارکات کالا، منابع انسانی و .... در این حوزه، موضوع تحت عنوان  مدیریت داراییهای فیزیکی مطرح شده است. در این حوزه نیاز با تمرکز جدی، فعالیتهای مختلفی انجام شده است که به برخی از آنها در ذیل اشاره شده است.
* طراحی نظامنامه مدیریت دارایی های فیزیکی برای اولین بار در شرکت ملی نفت ایران و پیگیری اجرای آن. ارایه پیشنهاد تلفیق چندین پروژه مهم از جمله تخلیه خطوط لوله منتهی به گوی شناور، بازرسی خطوط، توپکرانی خطوط لوله زیر دریایی و .... که یک فعالیت بی نظیر با استفاده از توان کارشناسان شرکت پایانه ها بود و خروجی آن صرفه جویی حدود 100 میلیون دلاری به همراه دارد. تعیین خروجی های نظام مدیریت دارایی های فیزیکی و تدوین شرح وظایف سمت های آن
* انجام پروژه مدیریت خوردگی برای اولین بار به عنوان پایلوت وزارت نفت با همکاری برنامه ریزی تلفیقی 
* پیگیری و فعالسازی پروژه های متعدد در راستای مدیریت داراییهای فیزیکی از جمله خرید و نصب و راه اندازی دیزل ژنراتور، حفاظت الکترونیک جزیره خارگ، تامین هوزها و متعلقات مورد نیاز گویهای شناور، تامین شیرآلات مورد نیاز و ... 
* تعمیرات اساسی 160 تجهیز مهم مربوط به اسکله ها، خطوط لوله، مخازن، نیروگاه و ... 
* شناسایی ، ارزیابی و مدیریت ریسک دارایی های فیزیکی در راستای پایداری و تداوم عملیات . طراحی مدل عملیاتی در حوزه مدیریت دارایی های فیزیکی و نرم افزار آن برای خودارزیابی سالانه. 

حوزه منابع انسانی:

منابع انسانی به عنوان موتور محرک سازمان اصلی ترین سرمایه هر سازمان می باشد که مراقبت از آن، فراهم نمودن محیط مناسب کاری،آموزش آن و پرورش آن و در واقع توسعه منابع انسانی نقش بسیار مهمی در عملکرد یک سازمان دارد. این موضوع در شرکت پایانه های نفتی ایران که خدمات منحصربه فردی ارایه می دهد و دانش و تخصص و نیروی انسانی با تجربه نقش زیادی در موفقیت  آن دارد از اهمیتی دوچندان برخوردار است. بر همین اساس و نیز با توجه به شرایط خاص شیوع ویروس کرونا در کشور ، در این حوزه نیز اقداماتی درخور از جمله موارد ذیل انجام شده اند: به منظور کنترل دقیق، جدی، موثر و به موقع ویروس مذکور و جلوگیری از آلودگی پایانه نفتی خارگ و با پیش بینی های انجام شده،  اولین جلسه بررسی و سیاستگذاری مقابله با پدیده مذکور در تاریخ 9/11/1398 (قبل از ورود ویروس به کشور) درجزیره خارگ تشکیل و در ادامه و  بعد از ورود ویروس به کشور نیز با توجه به اهمیت موضوع مدیرعامل شرکت به عنوان مدیر شرایط اضطراری و بحران جزیره خارگ در منطقه مستقر شد. با استقرار در جزیره خارگ از اوایل اسفند ماه سال گذشته تا کنون به صورت مرتب جلسات هماهنگی، بررسی و برنامه ریزی با حضور روسای مناطق عملیاتی شرکت های نفتی مستقر در جزیره و مقامات و مسئولان محلی استان برگزار و اقدامات لازم براساس دستورالعملهای صادره و مدل بحران طراحی شده شرکت ملی نفت در چهار سطح پیشگیری، آمادگی، مقابله و بازیابی به اجرا در آمد که خوشبختانه نتیجه تلاش های انجام شده حفاظت جزیره خارگ (شامل مناطق بومی و غیر بومی) از آلودگی به کرونا می باشد. اقدامات انجام شده در این حوزه براساس پروتکل های تعیین شده شامل کنترل تمامی مبادی ورودی و خروجی جزیره خارگ، ارایه آموزش های گسترده به همکاران و ساکنین درخصوص مقابله با کرونا، تشکیل تیم های واکنش سریع، جلوگیری از ورود افراد پر خطر به جزیره خارگ، اختصاص شناور تندر و برای انتقال بیماران، تهیه و توزیع ماسک، مواد ضدغفونی و سایر الزامات در سطح جزیره و .. می باشد.

حوزه دانش، اطلاعات و تعالی سازمانی:

شرکت پایانه های نفتی ایران به عنوان مجموعه ای که رقبای آن در سطح بین المللی فعالیت می نمایند موضوع تعالی و توسعه را فراموش نکرده است و سعی کرده است خدمات خود را در سطح کلاس جهانی حفظ و ارایه دهد. به عنوان نمونه اداره شیمیایی شرکت که با استقرار و دریافت ISO 17025 به عنوان آزمایشگاه مرجع فعالیت می نماید.

صرفه جویی ومدیریت منابع مالی:

تامین منابع مالی به موقع و رعایت نظم و انضباط مالی از الزامات سازمانهای پیشرو و سالم   می باشد. در این حوزه طی سال جاری و با توجه به تاکید مقام عالی وزارت انجام صرفه جویی در موارد غیر ضروری در دستور کار بوده است که البته در کنار این راهبرد سعی شده است به همه نیازهای عملیاتی پاسخ داده شود. 
لازم به ذکر است که عملکرد شرکت پایانه های نفتی ایران در دو سال اخیردر مجمع عمومی شرکت و با حضور مدیرعامل  و اعضای محترم هیات مدیره شرکت ملی نفت ایران به صورت مبسوط مورد بررسی قرار گرفت که خوشبختانه ضمن دریافت گزارش مقبول صورتهای مالی، عملکرد شرکت نیز مورد تایید مجمع قرار گرفت.

مسئولیت های اجتماعی:

براساس خط مشی و سیاست های کلان شرکت ملی نفت ایران در حوزه توجه به مشکلات و معضلات اجتماعی مناطق نفتی، شرکت پایانه های نفتی ایران  خود را ملزم به ارائه خدمات مطلوب به محیط پیرامونی مطابق مقررات و مجوزهای بالادستی می داند. چکیده ای از اقدامات و خدمات ارایه شده به بخش شهری خارگ عبارتنداز:تأمین و تحویل روزانه 2500 متر مکعب آب شرب مصرفی بخش شهری به صورت رایگان ،حمل دریایی مایحتاج عمومی و اساسی شهروندان اعم از مصالح سنگی و ساختمانی، آرد، تره بار و خودرو، دارو، مواد غذایی، اثاثیه و ...،اختصاص سهمیه پروازی به اهالی بومی، ارگانها و ادارات محلی ،ارایه خدمات آتش نشانی و اطفاء حریق به شهر خارگ ، هماهنگی و اعزام هوایی تعداد 22 نفر بیمار اورژانسی به شهر بوشهر، تحویل گیری و جمع آوری بازیافت پسماندهای شهری ،استفاده شهروندان از امکانات فرهنگی، فضاهای روباز و سرپوشیده ورزشی شرکت اعم از سینما، استخر، سالن بدنسازی و ... ( به دلیل شرایط خاص ویروس کرونا فعلا انجام نمی شود ، تأمین تجهیزات و امکانات سمعی و بصری در مراسمات بخش شهری ، بازسازی و تعمیر مراکز آموزشی و مدارس ملکی شرکت که مورد استفاده عمومی قرار می گیرد ، برگزاری دوره های آموزشی رایگان برای اهالی بومی ( به دیلی شرایط خاص ویروس کرونا فعلا برگزار نمی‌شود )، احداث، ترمیم و تعمیر جاده های عمومی و مواصلاتی جزیره ، همکاری با سازمان محیط زیست در تأمین علوفه و آهوان و حفاظت از آهوان.

کلام آخر:

شرکت پایانه های نفتی ایران در سال جاری با وجود چالش ها و تنگناهای گسترده كه بخشي متأثر از تحولات داخلی و تحولات محیط بین المللی صنعت نفت و حوزه های فعالیت شرکت بوده است، با الطاف الهی و حمایت ها  اثربخش و مستمر مدیرعامل و هیات مدیره محترم شرکت ملی نفت ایران ، توانسته است ماموریت اصلی و وظایف  محوله در حوزه های ذخیره سازی و صادرات نفت  خام و میعانات گازی کشور را به نحو ایمن،بموقع و همچنین با رعایت الزامات و استانداردهای  کیفیت،سلامت، ایمنی و  محیط زیست (QHSE)به انجام  برساند. تحريم های بین المللی اگر چه دراصل تهديد  بوده اند اما همراه خود زمينه بروز فرصت هایی را برای یادگیری و تعالی سازمانی، خلاقیت و نوآوری در فرآیندها، پژوهش و ساخت داخل کالا در برداشته اند.  موفقيت های حاصله در طول یکسال اخیر نتیجه توانمندی، تلاش و تعهد كاركنان شایسته شرکت و     همچنین حمایت و پشتیبانی اثر بخش شرکت ملی نفت ایران می باشد. اميدوار است در سال جاری و سال های  پیش رو ، این شرکت بهتر و موفق تر از سال گذشته نقش کلیدی خود را به عنوان يك بنگاه اقتصادی چابک، توانمند و متعالی ، با تأمین رضایت پایدار مشتریان، سهامداران و ذی نفعان کلیدی ایفا نمايد.
شماره مجوز : ١٣٩٩.٦٨٥٧