بیانیه‌های بازنده و برنده انتخابات 1403
فروزان آصف‌نخعی (روزنامه نگار)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2452
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


انصارالله یمن از فهرست تروریسم حذف شد

اقدام بایدن برای جلب رضایت تهران

همدلی|  در حالی که حملات هوایی جنگده‌های ائتلاف عربی به یمن طی چند روز گذشته همچنان ادامه‌دار بوده است، روز گذشته ایالات متحده آمریکا رسما روند حذف انصارالله یمن از فهرست گروه‌های تروریستی را آغاز کرد. این در حالی است که پیشتر ایالات متحده از قطع همکاری خود با عربستان در جنگ با یمن خبر داده و حتی برخی قراردادهای فروش تسلیحات به عربستان را به حالت تعلیق درآورده بود. 
به عقیده ناظران سیاسی، خارج شدن نام انصار‌الله یمن از لیست گروه‌های تروریستی توسط آمریکا، رویکرد جدید این کشور در خاورمیانه تا حدودی خود را نشان داده است. 
کنار کشیدن آمریکا از مناقشه لیبی، تصمیمی است که از نظر برخی صاحب‌نظران در راستای جلب رضایت ایران اتخاذ شده و به نوعی تمایل آمریکا را برای نزدیک شدن به تهران و بازگشت آرام به توافق هسته‌ای نشان می‌دهد.
در همین حال به نظر می‌رسد که موضع ایران برای طرف‌های درگیر در جنگ یمن تا به آنجا دارای اهمیت بوده است که باعث شده است بلافاصله بعد از این تصمیمات آمریکا، مارتین گریفیتس را به عنوان نماینده ویژه سازمان ملل در امور یمن روانه تهران کنند. گریفیتس روز گذشته وارد تهران شد تا در خصوص حل بحران یمن با مقام‌های ایرانی به رایزنی و تبادل نظر بپردازد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، حذف نام انصارالله یمن از لیست گروه‌های تروریستی توسط آمریکا، اقدام مهمی است که می‌تواند به رفع موانع پیش روی سازمان‌های بشردوستانه برای تأمین کمک‌های ضروری در یمن، منجر شود. 
در همین حال وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد که ما به صورت رسمی، تصمیم آنتونی بلینکن، وزیر خارجه را در زمینه حذف نام انصارالله از لیست تروریسم، به کنگره اعلام کرده‌ایم. 
این اقدام که به زودی اجرایی می‌شود، بعد از اعلام جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا برای پایان حمایت خود از عملیات در یمن، اتخاذ می‌شود. 
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در این زمینه تاکید کرد:«این تصمیم ما تنها به خاطر عواقب انسانی است که درج نام انصارالله در لیست تروریسم به دنبال داشته است، چرا که سازمان ملل و نهادهای بشردوستانه از آن زمان اعلام کرده‌اند که درج نام انصارالله در لیست تروریسم، باعث ایجاد بدترین بحران انسانی در جهان خواهد شد.»
در همین راستا سخنگوی سازمان ملل در بیانیه‌ای اعلام کرد که حذف نام انصارالله از لیست تروریسم احساس راحتی عمیقی به میلیون‌ها یمنی می‌دهد که به کمک‌های انسانی و واردات تجاری برای برآوردن نیازهای اساسی‌شان وابسته هستند. این در حالی است که نهادهای بشردوستانه اعلام کرده‌اند که برای ورود کمک‌ها به یمن ناچار به تعامل با انصارالله هستند و درج نام این جنبش در لیست تروریسم، این نهادها را در معرض خطر پیگردهای آمریکا قرار می‌دهد.
انصارالله یمن نیز در واکنش به این تصمیم دولت امریکا برای حذف نام این گروه از فهرست سازمان‌های تروریستی، چنین اقدامی را گامی رو به جلو برای تحقق صلح در یمن، ارزیابی کردند. 
به گزارش اسپوتنیک، عبدالاله حجر، مشاور رئیس شورای عالی سیاسی انصارالله یمن گفت: «دولت جدید آمریکا آغاز خوبی داشته و به همه وعده‌هایش عمل کرده است. با این حال صحت اعتبار این تصمیم‌های آمریکا تنها در صورت عملی شدن آن‌ها و توقف جنگ و لغو محاصره مردم یمن ثابت می‌شود.» حجر اضافه کرد که اگر دولت آمریکا واقعا خواهان تحقق صلح است، باید فرستاده ویژه این کشور وارد عمل شود و با همه طرف‌ها در تعامل باشد. در همین حال پارلمان وابسته به دولت صنعا نیز ضمن استقبال از اقدامات رئیس‌جمهور آمریکا برای توقف جنگ در یمن، این اقدامات را تحول جدیدی در روند سیاست آمریکا و گام مثبتی در مسیر درست دانست و بر لزوم اجرای آن برای پایان دادن به رنج و مشکلات مردم یمن تأکید کرد. پارلمان صنعا همچنین در بیانیه خود از سازمان ملل، شورای امنیت و جامعه جهانی درخواست کرد که به اقدامات خود برای توقف جنگ و تجاوز و محاصره و بازگشایی تمام گذرگاه‌ها و بنادر سرعت ببخشند.
سعید خطیب‌زاده سخنگوی وزارت امور خارجه روز شنبه در خصوص تصمیمات جدید مسئولین آمریکایی در ارتباط با یمن تاکید کرد که این اقدامات می‌توانند گامی در جهت تصحیح اشتباهات گذشته باشد. 
او البته اضافه کرد که این موارد به تنهایی نمی‌توانند مشکل یمن را حل کنند و در ادامه باید محاصره هوایی، دریایی و زمینی که بواسطه آن هزاران نفر از مردم آن کشور به دلیل فقر غذایی و دارویی جان باختند، برطرف و حملات نظامی کشورهای متجاوز به رهبری عربستان سعودی به یمن نیز قطع گردد.
با این وجود حسن ایرلو سفیر ایران در یمن در واکنش به اظهارات اخیر جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا در مورد موضوع بحران یمن  و سیاست این کشور برای پایان جنگ در این منطقه در صفحه توییتر خود نوشت:«آمریکا به دنبال تحمیل حضور مستقیم سیاسی و نظامی خود  در یمن است. مانسبت به سخنان آنها خوشبین نیستیم. اگر چه دولت جدید آمریکا، سیاستی متفاوت از دول گذشته را در پیش خواهد گرفت، اما به واقع این دولت نیز تحمیل حضور مستقیم سیاسی و نظامی دریمن را به مانند عراق و سوریه دنبال خواهد کرد.»
با وجود تمامی این واکنش‌ها، خالد بن سلمان معاون وزیر دفاع عربستان در پیامی توئیتری نوشت: «عربستان بر تداوم حمایت از تلاش‌های دیپلماتیک برای دستیابی به راهکاری سیاسی و جامع در یمن تاکید دارد و به حمایت سیاسی و نظامی از دولت مشروع یمن در مقابله با گروه انصارالله یمن که مورد حمایت ایران قرار دارد، ادامه خواهد داد.»
 این در حالی است که به گزارش سایت شبکه روسیا الیوم، وزیر خارجه آمریکا در گفت‌وگوی تلفنی با همتای سعودی خود، اولویت‌های محوری دولت جدید آمریکا را برای وزیر خارجه عربستان برشمرد و مسائل مربوط به حقوق بشر و توقف جنگ در یمن را مورد توجه قرار داد.
در همین حال محمد علی الحوثی، عضو شورای عالی سیاسی یمن و از رهبران برجسته جنبش انصارالله عضو شورای عالی سیاسی یمن و از رهبران برجسته انصارالله در گفت‌وگو با شبکه خبری المیادین با اشاره اظهارات مقامات دولت جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا درباره توقف مشارکت واشنگتن در جنگ یمن اظهار کرد: «قرار است که واشنگتن جنگ سعودی اماراتی علیه کشور ما را متوقف کند و این چیزی‌ است که ما منتظر تحقق آن هستیم. اظهارات بایدن درباره توقف این جنگ تنها حرف است و ما منتظر توقف جنگ و رفع محاصره یمن هستیم.» 
او همچنین اذعان کرد:«بایدن در جریان تبلیغات انتخاباتی‌اش توقف جنگ علیه یمن را مطرح کرد و او می‌خواهد سیاست آمریکا را پس از دوره دونالد ترامپ را ترمیم کند. بایدن اگر وعده توقف جنگ را نقض کند، اعتماد رأی دهنده آمریکایی را نقض کرده و او این را نمی‌خواهد.»
الحوثی همچنین خواستار توقف تجاوز و محاصره تحمیلی علیه یمن شد و گفت: «کشورهای متجاوز باید مانند غرامتی که کویت از عراق دریافت کرد؛ به ملت یمن غرامت پرداخت کنند.
 فروش سلاح به ائتلاف متجاوز عربی جنایت است و انگلیسی‌ها می‌دانند که ملت یمن چه کسی هستند؛ چراکه آنها در گذشته خاک کشورشان را از استعمار انگلیس آزاد کردند و ارتش یمن اکنون نیز می‌تواند به آنها دست یابد و ما سلاح‌های پیشرفته‌ای در اختیار داریم.»
در سویی دیگر، برخی تحلیل‌گران در گفت‌وگو با شبکه الجزیره تاکید کردند که تصمیم واشنگتن برای حذف نام انصارالله از لیست تروریستی در راستای جلب رضایت ایران است.
 در این گفت‌وگو عبدالله الشایجی، استاد علوم سیاسی در دانشگاه کویت با اشاره به تصمیم دولت جو بایدن برای خارج کردن نام انصارالله یمن از لیست تروریستی گفت: «این اقدام به منظور نزدیک شدن به ایران و جلب رضایت تهران است.» او در ادامه گفت که دولت بایدن از این طریق به دنبال کسب اعتماد ایران در خصوص پرونده هسته‌ای است.
 از سوی دیگر محمد الشرقاوی، استاد دانشگاه جورج میسون نیز در این برنامه تاکید کرد که اقدام دولت بایدن برای حذف نام انصارالله از لیست تروریستی احتمالا به منظور جلب رضایت تهران، صورت گرفته است.
در همین زمینه عبدالناصر المودع، تحلیل‌گر سیاسی یمنی، در گفت‌وگو با شبکه الحرة اظهار کرد که این اقدام آمریکا، عربستان را در برابر گزینه‌های محدود و دشواری نسبت به قبل قرار خواهد داد. 
المودع پیش‌بینی کرد که پس از خروج آمریکا از میدان یمن، عملیات‌های نظامی بزرگ متوقف خواهند شد و این امر می‌تواند به نفع انصارالله یمن در به دست آوردن پیروزی نظامی در منطقه مارب و ساحل غربی منجر شود.
 این تحلیلگر امور سیاسی یمن ادامه داد: «مرزهای دو طرف شکننده و گزینه‌های موجود بسیار اندک است، هیچ کدام از طرفین منابع لازم برای تسلط بر مناطق‌شان را ندارند و فشارهای خارجی احتمالا به آتش‌بسی شکننده منجر خواهد شد که با درگیری‌های کوچکی در مناطق مختلف همراه خواهد بود.»
 در همین رابطه، مبارک آل عاتی، تحلیل‌گر امور سیاسی عربستان در گفت‌وگو با شبکه الحره تصریح کرد:«دلایل و زمینه‌های جنگ هنوز پابرجاست و تغییری نکرده است، چرا که خطر ایران ادامه دارد و افزایش پیدا کرده است، انصارالله یمن بر صنعا تسلط دارد و همچنان به رسمیت شناختن دولت عبدربه منصور‌ هادی را رد می‌کند.»