بیانیه‌های بازنده و برنده انتخابات 1403
فروزان آصف‌نخعی (روزنامه نگار)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2452
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


مشتاقان پاستور به خط می‌شوند

آشفته‌بازار نامزدی در جبهه اصول‌گرایی

همدلی|  اصول‌گرایان که زمین بازی سیاست در انتخابات 1400 را برای خود خالی از رقیب می‌بینند، آن چنان به تکاپو افتاده‌اند که حالا وارد نه تنها وارد یک رقابت بلکه جنگ درونی شده‌اند. در ابتدا تصور می‌شد بالاخره می‌توانند از طریق تشکل‌‌هایی که چهره‌‌های مسن‌‌‌تر این جریان حضور دارند، یک وحدت ابتدایی شکل بگیرد. از جمله جامعه روحانیت مبارز سعی کرد با تشکیل جلسات متعدد و رایزنی با احزاب و گروه‌‌های این جریان سیاسی از بروز شکاف و اختلاف جلوگیری کند، اما حالا در حالی که سال رو به اتمام است و انتخابات 1400 نزدیک می‌شود،‌ تمام آنچه درباره وحدت در این جریان سیاسی گفته می‌شود به دست فراموشی سپرده شده است. می‌توان گفت در بین اصول‌گرایان تقریبا هرکسی ساز خود را کوک می‌کند و بنا به خواسته خودش می‌نوازد. سمفونی ناهماهنگ شنیده می‌شود که مجریان آن خیالشان راحت است رقیبی ندارند و قرار نیست شرایط سختی داشته باشند فقط می‌کوشند که جایگاه خود را تثبیت کنند و به آنچه حق خود می‌دانند برسند. بر این اساس هر روز هم به صف کاندیداهایشان افزوده می‌شود.
با این حال هر روز بخشی از آنان وارد میدان می‌شوند و می‌گویند که در تلاش برای ایجاد وحدت هستیم.  به تازگی ائتلاف نیروهای‬ انقلاب فعالیت خود را در این جریان بیشتر کرده است. پرویز سروری، دبیر شورای ائتلاف نیروهای‬ انقلاب‬ از تشکیل کمیته‌های هشت‌گانه در بحث انتخابات ریاست جمهوری خبر داد و گفته: «۳۶ کانون ‏زیرمجموعه این کمیته‌ها هستند که مجموعه‌های مختلف فرهنگی، اجتماعی، ‏اقتصادی، هنری، روستایی و غیره را شامل ‏می‌شوند. می‌توان گفت که این کانون‌ها ‏نقش مؤثری را در شکل‌گیری بهتر شورای ‏ائتلاف خواهند داشت.‏» وی همچنین افزود:«مأموریت ویژه و مهمی که به این کانون‌ها داده شده، برنامه ‏دولت آینده است؛ یعنی به عنوان مثال کانون سلامت باید بحث سلامت کل کشور را به کمک نخبگان و بزرگان، ‏طراحی کند.‏» دبیر شورای ائتلاف با اشاره به برنامه‌های شورا‬ در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰، ‏اظهار داشت‬:«در حال عملیاتی کردن یک فرایندی هستیم که کل ساختار آن از پایین ‏به بالا شکل بگیرد و نیروهای انقلابی را روی کار بیاوریم.»
سروری در حالی این سخنان را مطرح می‌کند که تقریبا هیچ کدام از احزاب و جریان‌‌های سیاسی اصول‌گرا در هماهنگی با این شورا عمل‌‌‌ نمی‌کنند. هر کدام از دسته‌‌های سیاسی اصول‌گرایان که برای خود کاندیدای بنامی دارد، فعالیت‌‌های مجزایی را دنبال می‌کند بدون آن که تمایلی از خود برای هماهنگی با چنین شورایی نشان دهد.
روز جمعه مصطفی چمران از فعالان سیاسی اصول‌گرا در مصاحبه‌‌‌‌ای به ایرنا درباره احتمال اجماع اصول‌گرایان بر سر گزینه واحد، گفت:«نمی‌توانم پیش‌بینی کنم اما امید دارم که روی یک نامزد به اجماع برسند.» وی درباره حمایت از گزینه مدنظر شورای وحدت اصول‌گرایان در صورت رسیدن به اجماع، اظهار کرد:«نمی‌دانم! بستگی به شخصی که از او حمایت می‌شود، دارد.»
با این حال نگاهی به سخنان سروری هم نشان می‌دهد که خود او هم چنین ادعایی ندارد و می‌داند که وضعیت اتحاد در بین آنان و همقطارانشان نگران کننده است.  سروری در خصوص رسیدن به یک اتحاد نهایی با شورای وحدت، توضیح داده:«این ‏موضوع در حال پیگیری است و از آنجا که شورای ائتلاف، مجموعه‌ای از گروه‌های ‏مختلف است، فرآیند رسیدن به وحدت نیازمند زمان بیشتری است.»

 مخالف‌خوانی‌‌های پایداری

در این میان برای اصول‌گرایان ثابت شده که اگر همه دسته‌‌ها و گروه‌‌ها هم بتوانند زیر یک پرچم حاضر شوند باز هم جریان پایداری ساز خود را می‌زند. هرچند حالا که هیچ اتحادی دیده‌‌‌ نمی‌شود. پایداری‌‌ها می‌گویند ما رسم الخط خودمان را داریم و حاضربه مذاکره درباره آن هم نیستیم. هرکسی که با این اصول ما همخوانی داشته باشد مورد حمایت ماست. این سخنان بارها از چهره‌‌های جریان پایداری شنیده است که نشان می‌دهد آنان قصدی برای هماهنگی در معرفی کاندیدا ندارند و این بزرگ‌ترین دردسر برای افرادی است که خود را از الان پیروز میدان انتخابات 1400 می‌دانند. از جمله محمدباقر قالیباف که بیشتر از همه در حال رایزنی و تلاش است. البته به جز پایداری‌چی‌ها، چهره‌‌های دیگر اصول‌گرایی هم اعلام کرده‌اند که پایداری‌ها هماهنگ عمل‌‌‌ نمی‌کنند. اما این بار حجت‌الاسلام مرتضی آقاتهرانی رئیس شورای مرکزی جبهه پایداری برخلاف همیشه اعلام کرده که می‌خواهیم هماهنگ عمل کنیم. او طی سخنانی در جمع جوانان جنوب تهران گفته:«اتفاقا جبهه پایداری در تاریخ خودش هیچ وقت، به اندازه امروز متحد و یکصدا نبوده است. هم بنده و هم آقای محصولی به اتفاق تک‌تک دوستان در جبهه پایداری همگی هم‌قسم شده‌ایم که برای نجات کشور از ناکارآمدی غرب‌گرایان تمام تلاش خودمان را بکنیم. برای بازگرداندن قطار حرکت کشور به سمت عدالت‌محوری و جبران بی‌عدالتی‌های گذشته، نه تنها جبهه پایداری متحد شده، بلکه به دنبال این است که به اتفاق همه نیروهای جریان انقلاب با تمسک به شاخص‌های گفتمان انقلاب اسلامی، کاندیدای اصلح را معرفی کنند.»
احتمالا آقاتهرانی حالا که دیده هیچ کسی قرار نیست به فکر وحدت باشد، تصمیم گرفته تا با این سخنان انگشت اتهام را از جریان خود دور کند و بگوید که ما قصد وحدت داریم. البته او در سخنان خودش همچنان بر موضع قبلی نیز تأکید کرده و گفته: «در جبهه پایداری بر سر پیروی از ولایت اتفاق نظر داریم و همه اعضا بالاتفاق با آنهایی که امروز از مسیر ولایت خارج شده‌اند، هیچ قرابتی ندارند. جبهه پایداری گفتمانی که دنبال می‌کند را قربانی نزدیکی به فلان شخصیت و بهمان چهره سیاسی نمی‌کند.هرکس با این گفتمان که همان گفتمان انقلاب اسلامی است، زاویه داشته باشد، ما نمی‌توانیم او و فعالیت‌هایش را تایید کنیم. این گمانه‌زنی‌هایی هم که اخیراً در رسانه‌‌ها و محافل سیاسی مطرح می‌کنند، کذب است و جبهه پایداری کاملاً با تمسک به گفتمان انقلاب در اوج اتحاد و همبستگی قرار دارد.»
حالا در این جریان چهره‌‌های مختلفی در عرصه حضور دارند که هر کدام برای خود یک ادعایی را مطرح می‌کنند. هرچند که وزن هر کدام به لحاظ سیاسی متفاوت است، اما با این حال این تلاش‌‌های ناهماهنگ می‌تواند ضربه محکمی به آنان وارد کند. به تازگی بخشی از نمایندگان مجلس هم پیش‌قدم شدند تا از کاندیداتوری قالیباف برای ریاست جمهوری جا نمانند. برخی که از کاندیداتوری مجتبی ذوالنوری از جمله چهره‌‌های جنجالی مجلس حمایت کرده‌اند و دیروز هم فریدون عباسی در سخنانی خاص اعلام کرد که می‌خواهد در انتخابات ریاست جمهوری 1400 کاندیدا شود. او در مصاحبه‌‌‌‌ای گفته:«یک عده‌‌‌‌ای آمده‌اند سراغ بنده و گفته‌اند که هستی؟ من هم گفتم: بله هستم! بعد از شهادت فخری‌زاده گفتم هستم! گفتند: چرا؟ گفتم چون شهریاری شهید شد من شدم رئیس انرژی اتمی؛ خرسند [امام جمعه کازرون] شهید شد، من شدم نماینده کازرون! حالا فخری‌زاده شهید شد من باید بروم و رئیس جمهور بشوم! به همین سادگی!»
با این شرایط اصول‌گرایان نگران آینده خود بعد از انتخابات 1400 هستند. حسین کنعانی مقدم در گفت وگو با باشگاه خبرنگاران گفته:«اگر در برابر یک رقیب قوی قرار بگیرند قاعدتا باید با هم ائتلاف انتخاباتی داشته باشند اما اگر رقیب قوی نداشته باشند احتمالا با یک رقابت درون جریانی مواجه خواهیم بود که در این صورت ممکن است شرایط به سمت ریزش آرای این جریان رود و اتفاقات انتخابات گذشته نظیر سال ۹۲ مجددا تکرار شود. در کل، انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ پیچیدگی‌های خاص خود را دارد و اگر یک رقابت تنگاتنگ اتفاق نیفتد و شاهد مشارکت حداکثری مردم در انتخابات نباشیم انتخابات حداقلی شکل خواهد گرفت که هرکس هم انتخاب شود نمی‌تواند از یک پشتوانه قوی مردمی برخوردار باشد.»
انتخابات سیزدهمین دوره ریاست جمهوری همزمان با انتخابات میان‌دوره‌ای مجلس شورای اسلامی در ۶ حوزه، میان‌دوره‌ای مجلس خبرگان رهبری در سه حوزه انتخاباتی و انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا در یک هزار و ۳۷۲ شهر و چهل هزار و ۶۲۰ روستا و تیره عشایری ۲۸ خرداد ۱۴۰۰ برگزار می‌شود.