پزشک جمهور برای ایران
رضا صادقیان( روزنامه‌نگار)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2453
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


همدلی از تبعات خاموشی خیابان و بزرگراه‌های پایتخت گزارش می‌دهد

افزایش ۱۸درصدی سرقت با خاموشی معابر تهران

همدلی| خاموشی‌های چند وقت اخیر معابر تهران کار دست پایتخت داد و میزان سرقت در این شهر را افزایش داد. آن‌گونه که رئیس پلیس آگاهی ناجا گفته در دی ماه امسال و همزمان با خاموشی معابر در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته سرقت‌ها ۱۸درصد افزایش پیدا کرده است. دیروز محمد قنبری به ایسنا گفت:«خاموشی معابر و بزرگراه‌ها در افزایش سرقت‌ها به‌ویژه سرقت‌های خرد تاثیر دارد به‌نحوی که در دی ماه امسال در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته سرقت‌ها ۱۸درصد افزایش داشت. این درحالی است که باید بگویم طی ۱۰ماهه سال جاری میزان کل سرقت‌ها افزایش ۹درصدی داشته است.»
به‌گفته وی هر چند که خاموشی معابر و بزرگراه‌ها در افزایش سرقت‌ها به‌ویژه سرقت‌های خرد تاثیر دارد، اما از زمان اعمال محدودیت‌های کرونایی و با دستور فرمانده نیروی انتظامی تردد اکیپ‌های گشت آگاهی و انتظامی در سطح شهرها به‌ویژه از ساعت ۲۱ به بعد افزایش داشته است.

 مقصر خاموشی‌ها کیست؟

از اوایل ماه گذشته داستان خاموشی برخی مناطق تهران بدون اطلاع قبلی و بدون قاعده و قانونی اجرا شد و تاکنون ادامه دارد. وضعیت دید در شب تهران تحت‌تاثیر خاموشی معابر به‌گونه‌ای شده که حتی تردد خودروها در برخی مسیرها نیز با چالش نور دست به‌گریبان است. تاریکی در برخی خیابان‌ها به حدی است که علائم ترافیکی و تابلوهای راهنمای مسیر نیز از دیدکافی برخوردار نیست. خلأ روشنایی در برخی از کوچه وخیابان‌ها دردسر بزرگی برای عابران پیاده از حیث امنیت نیز شده است. افزایش سرقت‌ها شاهدی روشن بر این ادعاست. از همان روزهای اول محروم کردن معابر پایتخت از روشنایی، مسئولان دلیل اخذ و اجرای این تصمیم را بالا رفتن مصرف گاز و فشار آمدن به ایستگاه‌های برق برای تامین آن اعلام کردند. شرکت توانیر به‌طور مشخص گفت با هدف کاهش مصرف برق، روشنایی معابر و بزرگراه‌های تهران را در ساعات منع تردد شبانه (۲۱ تا ۴ صبح) قطع می‌کند. درهمان زمان مصطفی رجبی مشهدی، سخنگوی صنعت برق توپ خاموشی معابر رابه زمین منازل انداخت و گفت: «خاموشی یک در میان معابر که با هدف کاهش میزان مصرف گاز انجام شده، با هماهنگی دستگاه‌های مسوول و برای تامین برق بخش خانگی انجام شده است.»
بدیهی است امسال به‌خاطر تعطیلی دانشگاه‌ها، مدارس و بسیاری از موسسه‌های هنری و ورزشی و همچنین کاهش ساعات کار ادارات و شرکت‌ها انتطار می‌رفت برق کمتری مصرف شود، اما چه اتفاقی در جریان است که با تمام این صرفه‌جویی‌ها امسال خاموشی و قطعی برق اتفاق می‌افتد؟ اگرچه مسئولان خاموشی پایتخت را به بالا رفتن مصرف انرژی در کشور و تامین برق منازل گره می‌زنند، اما بسیاری معتقدند افزایش مصرف گاز و برق بهانه است و پای استخراج ارزهای دیجتیال در میان است.  استخراج ارزهای مجازی با توجه به پایین بودن نرخ برق در کشورمان و افزایش نرخ جهانی آن جذابیت زیادی برای استخراج‌کنندگان دارد، به نحوی که این روزها تعداد استخراج کنندگان مجاز و غیر مجاز افزایش یافته است و حتی برخی از کشورها بساط استخراج ارز دیجیتالشان را در ایران پهن کردند. البته سخنگوی صنعت برق استخراج ارز دیجیتال را انکار نکرده وگفته است وزارت نیرو خود را برای تامین برق مراکز مجاز استخراج رمز ارز متعهد می‌داند و در عین حال از همه راهکارها برای شناسایی استفاده کنندگان غیرمجاز از برق نیز بهره می‌گیرد.

 انتقاد به خاموشی پایتخت

گرفتن نور از شب‌های پایتخت هم اعتراض مردم و هم برخی از سازمان‌ها و ارگان‌ها را به‌دنبال داشت. از همان روزهای اول خاموشی معابر، مردم، شهرداری، شورای شهر و حتی نیروی انتظامی تهران نسبت به‌اجرای آن گلایه داشتند و از این سیاست که امنیت و زیبایی شهر را به‌خطر می‌اندازد، انتقاد کردند. مردم گفتند خاموشی معابر در ساعات شب امنیت شهر را پایین می‌آورد، انتقاد پلیس راهور این بود که کمبود روشنایی آمار تصادفات را افزایش خواهد داد، نیروی انتظامی نیز تاریکی معابر را زمینه‌ساز وقوع جرم دانست. مدیران شهری پایتخت نیز اعلام کردند تاریکی شبانه پایتخت هم از لحاظ بصری شهر را نازیبا می‌کند و هم زمینه سرقت اموال و تجهیزات شهرداری را فراهم می‌کند. در همان روزهای آغازین شروع پروژه خاموشی معابر پایتخت، مجید فراهانی، عضو شورای شهر در یکی از جلسات شورا طی تذکری اعلام کرد: خاموشی معابر تهران، چهره شب شهرمان را به هم ریخته و شهر را برای حیات و زیست شبانه به خصوص برای پیاده‌ها نامناسب کرده است.  محمدحسین حمیدی، رئیس پلیس راهور پایتخت نیز در همان روزهای اول دی ماه نسبت به خاموش شدن چراغ‌های برخی از بزرگراه‌های پایتخت در ساعات منع تردد واکنش نشان داد و افزایش تصادفات رانندگی در چند وقت اخیر را نتیجه این خاموشی‌ها دانست.  پلیس تهران نیز از معترضین خاموشی معابر پایتخت بود. بعد از چندین نوبت اعتراض به خاموشی معابر، دو هفته پیش رئیس پلیس تهران بزرگ گفت: نیروی انتظامی به‌صورت کتبی و شفاهی اعتراض خود را نسبت به تاریکی و خاموشی معابر پایتخت اعلام کرده‌است. حسین رحیمی در حاشیه دومین مرحله طرح صاعقه گفت: تاریکی‌ها در بعضی از معابر زمینه جرم را فراهم می‌کند.  وی تاکید کرد: برای پلیس آرامش مردم و نبود زمینه‌ای برای مجرمان و اراذل و اوباشگری مهم و این امر مهم‌ترین علت مخالفت ما با خاموشی‌ها در شب است. البته خاموشی‌های پایتخت فقط در بررگراه‌ها و معابر شهر نیست و خلأ روشنایی به‌داخل منازل نیز کشیده شده است. همین دیروز باز براساس یک برنامه از پیش اعلام شده، برق مناطق تهران به نوبت و یکی پس از دیگری قطع شد.