پزشک جمهور برای ایران
رضا صادقیان( روزنامه‌نگار)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2453
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


گزارش همدلی از تاثیر آلاینده‌ها بر سلامت شهروندان

مرگ سالانه ٣٠هزار ایرانی بر اثر آلودگی هوا

همدلی|  آلودگی هوا سالانه جان ۳۰هزار ایرانی را می‌گیرد. این آمار هولناک را دو روز پیش شینا انصاری، مدیر کل محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران اعلام کرد. به‌گفته انصاری مرگ سالانه ۳۰هزار نفر با احتساب همه سال‌هایی که آلودگی هوا مانند یک بیماری مزمن در شهرهای بزرگ و صنعتی کشور در فصل زمستان و چند سال اخیر در فصل گرم سال با آلاینده ازن حاکم بوده است، آماری قابل تامل و تکان‌دهنده است؛ آماری که در کنار افزایش بیماری‌های سخت و مزمن ناشی از آلاینده‌های هوا مانند بیماری‌های قلبی و تنفسی، سرطان‌ها، بیماری‌های خودایمنی از جمله بیماری «ام اس» و هزینه‌های سنگین بهداشتی حاصل از آن از ابعاد موضوع آلودگی هوا حکایت دارد و نشان می‌دهد که آلودگی هوا اهمیت کمتری از  ویروس کرونا ندارد.

 مرگ ۴۰۰۰تهرانی بر اثر آلودگی هوا
 

آلودگی هوا شهروندان تهرانی را  بیشتر از سایر شهرهای کشور آزار می‌دهد؛ چرا که این شهر  يكي ازآلوده‌ترين شهرهاي جهان محسوب مي‌شود كه عواقب آن به‌صورت بيماري‌ها و امراض قلبي - عروقي، تنفسي و سكته مغزي متوجه ساكنان آن مي‌شود و سالانه قربانیان زیادی می‌گیرد. آن‌گونه که رئیس کمیسیون محیط زیست شورای اسلامی شهر تهران گفته است سهم‌ پایتخت از مرگ‌ومیر آلودگی هوا سالانه ۴۰۰۰نفر است.
 دیروز زهرا صدراعظم نوری در مراسم تجلیل از سفیران هوای پاک با بیان این که این روز بهانه و تلنگری برای جلب توجه و افزایش حساسیت‌ها است  گفت: «ما در جهانی زندگی می‌کنیم که طی ۱۲ماه اخیر دو میلیون نفر از مردم جهان به‌دلیل ابتلا به کرونا جان خود را از دست دادند و می‌بینیم که همگان به تلاش افتادند که جلوی این روند را بگیرند اما چگونه است که ما سالانه شاهد مرگ ۷میلیون نفر در جهان به علت آلودگی هوا هستیم اما حساسیتی دیده نمی‌شود.»
وی با بیان این که در شهر تهران سالانه ۴۰۰۰مرگ در اثر آلودگی هوا و ناشی از آن ثبت می‌شود، اظهار کرد: «چه فرقی بین مرگ با کرونا یا آلودگی هوا وجود دارد و مرگ، مرگ است و باید حساسیت‌ها افزایش یابد.»

 آلودگی هوا یار کمکی کرونا

درحالی آلودگی  هوا خود به‌تنهایی پدیده‌ای مرگ‌آفرین است،  نیروی کمکی ویروس مرگبار کرونا هم لقب گرفته است. براساس تحقیقات انجام شده در کشورهای مختلف آلودگی هوا احتمال مرگ و میر ناشی از کرونا را افزایش می‌دهد.
یعقوب حاجی‌زاده، عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان روز (دوشنبه- ۲۹ دی ماه) در نشست مجازی روز ملی هوای پاک با موضوع «اثرات آلودگی هوا بر سلامت با تاکید بر میزان مرگ و میر کووید ۱۹»،  گفت: «تحقیقات حاکی از این است افراد در معرض هوای آلوده به مدت طولانی، در برابر ویروس کرونا مقاومت کمتری دارند و سیستم ایمنی آنها ضعیف می‌شود.»
وی با تاکید براین‌که افرادی که در برابر آلودگی هوا قرار دارند، در برابر تاثیر ویروس کرونا، آسیب پذیرترند و احتمال مرگ‌ومیر در بین این افراد بیشتر است، گفت: تحقیقات نشان می‌دهد، هرچه فردی بیشتر در معرض آلودگی هوا باشد احتمال وخیم‌تر شدن علائم بیماری کووید۱۹ و مرگ و میر در اثر این بیماری افزایش می‌یابد.

ذرات مرگ آفرین

ذرات کوچک‌تر از ۲.۵میکرون مهم‌ترین و در عین حال نگران کننده‌ترین آلاینده‌های هوا به شمار می‌روند. طبق اعلام مسئولان، در کشور ما ۲.۴۸درصد تولید ناخالص ملی معادل ۳۴هزار میلیاد تومان صرف عوارض ناشی از آلودگی هوا می‌شود. ریزگردها و همچنین آلاینده‌های هوا فقط در سال جان ۳۰هزار ایرانی را نمی‌گیرد، بلکه تاثیر منفی بر سلامتی نصف جمعیت ایران را دارد. آن‌گونه که آمارها می‌گویند آلودگی هوا سالانه ۳۸میلیون نفر از جمعیت کل کشور را در معرض درجاتی از آلودگی هوا قرار می‌دهد.
البته آلودگی هوا فقط مختص به ایران نیست و  یک معظل جهانی است، شمار مرگ‌ و میر انسان‌ها به دلیل آلودگی هوا در سراسر جهان رو به افزایش است و درحال حاضر ۹۱درصد از جمعیت جهان به‌طور روزانه در معرض آلودگی‌ بالای هوا قرار دارند و  این پدیده طول عمر جمعیت جهان را به‌طور متوسط حدود سه سال کاهش داده و باعث بروز ۸.۸میلیون مرگ زودرس در سال می‌شود. بنا بر گزارش سازمان جهانی بهداشت هر ساله ۷میلیون نفر در جهان به‌دلیل این آلودگی و غلظت بالای ذرات معلق در هوا جان خود را از دست می‌دهند.
معضل آلودگی هوا که رتبه پنجم را میان عوامل موثر در مرگ و میر به خود اختصاص داده، سالانه ۲.۴۸تا هفت درصد تولید ناخالص داخلی کشورها را نیز می‌بلعد تا صرف عوارض ناشی از آن شود.