پزشک جمهور برای ایران
رضا صادقیان( روزنامه‌نگار)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2453
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


مراسم تحلیف «جو بایدن» امروز در میان شدیدترین تدابیر امنیتی برگزار می‌شود

سوگند آمریکایی در شرایط جنگی

همدلی|   محسن رفیق: امروز مراسم تحلیف جو بایدن، چهل‌وششمین رئیس‌جمهور آمریکا در شرایطی انجام می‌شود که ردیف‌هایی از پرچم‌های نصب شده این کشور در پارک مرکزی واشنگتن دی.سی به جای شهروندان آمریکایی، نظاره‌گر اصلی این مراسم خواهند بود. این در شرایطی است که پاندمی کرونا تاکنون حدود ۲۴میلیون آمریکایی را مبتلا کرده و جان حدود ۴۰۰هزار تن را گرفته است و شرایط بسیار متفاوت و منحصر به فردی در تاریخ آمریکا شکل گرفته است. 
مراسم تحلیف رویدادی رسمی است که در آغاز هر دوره جدید ریاست‌جمهوری در واشنگتن‌ دی.‌سی، پایتخت، برگزار می‌شود و تنها کاری که ‌رئیس‌جمهوری منتخب آمریکا باید در این مراسم انجام دهد،‌ ادای این سوگند است:‌ «من رسما سوگند یاد می‌کنم که مسئولیت ریاست جمهوری ایالات متحده را صادقانه انجام دهم و تا جایی که توان دارم از قانون اساسی ایالات متحده پاسداری، حفاظت و دفاع کنم.» بعد از ادای این کلمات روند انتقال قدرت کامل می‌شود و جو بایدن به طور رسمی چهل و ششمین ‌رئیس‌جمهوری این کشور خواهد شد. البته این پایان مراسم نیست و جشن‌ معارفه ادامه خواهد داشت. کاملا هریس هم بعد از ادای سوگند، رسما معاون ‌رئیس‌جمهور کشور خواهد شد. معاون ‌رئیس‌جمهور به طور معمول پیش از خود رئیس جمهوری سوگند یاد می‌کند.در این مراسم، بر خلاف دوره‌های پیشین، رئیس جمهور قبلی به نشانه اعتراض به نتیجه انتخابات، برای انتقال قدرت در این مراسم حضور نخواهد داشت و نگرانی‌های امنیتی برای برپایی این مراسم، همچنان ادامه دارد. این در حالی است که تجربه حادثه حمله به ساختمان کنگره آمریکا و تسخیر آن توسط معترضان، همچنان وقوع احتمالی چنین حوادثی در مراسم روز تحلیف را تقویت کرده است و از همین روی، احتمال وقوع درگیری‌های مسلحانه حامیان ترامپ، تدابیر امنیتی در این مراسم را تشدید کرده است.
در این شرایط، اف‌بی‌آی پیشتر نسبت به احتمال برگزاری اعتراضات مسلحانه در اطراف ساختمان کنگره‌های ایالتی در سراسر آمریکا و واشنگتن دی‌سی طی روزهای منتهی به مراسم تحلیف هشدار داده و به دنبال آن مقامات هم تدابیر امنیتی شدیدتری در نظر گرفته و بخش‌های عمده‌ای از شهرها تعطیل شده‌اند. در همین حال خبرگزاری آسوشیتدپرس از لغو سفر ‌رئیس‌جمهوری منتخب به واشنگتن با قطار خبر داد. جو بایدن و تیمش قرار بود روز دوشنبه از ایالت دلاور با قطار راهی واشنگتن دی‌سی شوند که این سفر به دلیل نگرانی‌های امنیتی لغو شد.
بایدن از لیزا موناکو، مشاور باراک اوباما در زمینه مبارزه با تروریسم خواسته به طور موقت به عنوان مشاور امنیتی برای برگزاری مراسم تحلیف، آغاز به کار کند. خانم موناکو گزینه پیشنهادی بایدن برای پست معاونت وزارت دادگستری است. در همین حال به دنبال ناآرامی‌ها در کنگره آمریکا با دستور موریل باوزر، شهردار واشنگتن دی‌سی، این شهر در حال حاضر در وضعیت اضطراری قرار گرفته و این شرایط تا روز برگزاری مراسم تحلیف همچنان ادامه خواهد داشت. او همچنین گفته مراسم تحلیف تنها مکانی نیست که هدف تهدیدهای آنلاین قرار گرفته است.
وزارت امنیت ملی آمریکا برنامه‌های خود برای تامین امنیت مراسم تحلیف را از یک هفته زودتر آغاز کرد تا زمینه برای آماده‌سازی بیشتر فراهم شود. فرماندهی برنامه‌های امنیتی که ۱۵هزار نیروی گارد ملی و هزاران مامور پلیس در آن شرکت خواهند داشت را سرویس مخفی آمریکا بر عهده گرفته است. مت میلر که ریاست برنامه‌های امنیتی سرویس مخفی را برعهده دارد گفته برنامه‌ریزی این مراسم از بیش از یک سال پیش آغاز شده است. اما در حالی که بایدن اصرار دارد طبق سنت همیشگی در فضای بیرون کنگره سوگند یاد کند، محدودیت‌ها در رابطه با تعداد حاضرین در این مراسم بیشتر خواهد شد.
عدم حضور ترامپ به عنوان رئیس جمهور پیشین در این مراسم، یکی از مواردی است که این مراسم را از دوره‌های قبلی متمایز خواهد کرد. ترامپ روز ۸ ژانویه در توئیتر خود نوشت:‌ «در پاسخ به همه کسانی که پرسیده‌اند می‌گویم روی ۲۰ ژانویه به مراسم تحلیف نخواهم رفت.» جالب این که کمی پیش از انتشار این توئیت، ترامپ در پیامی ویدئویی تعهد خود نسبت به انتقال قانونمند قدرت به دولت جدید را اعلام کرده بود. در عین حال برخی از هواداران ترامپ یک قدم هم فراتر رفته و قصد دارند دومین مراسم تحلیف او را به شکل مجازی و همزمان با ادای سوگند جو بایدن برگزار کنند. تاکنون بیش از ۶۸ هزار نفر از طریق فیس‌بوک اعلام کرده‌اند که برای ابراز حمایت از ترامپ در این مراسم شرکت خواهند کرد. با این حال مایک پنس،‌ معاون دونالد ترامپ گفته در مراسم تحلیف بایدن حضور خواهد یافت.
به گزارش روزنامه دیلی میل، شکل و شمایل مراسم تحلیف بایدن با همه این نگرانی‌ها و مشکلات در نوع خود شاید اولین باشد و تدارکات زیادی برای چشم‌نواز کردن و مهم نشان دادن این رویداد چیده شده است. بر اساس این گزارش، در این مراسم، هزاران پرچم کشور آمریکا به نشانه حدود ۲۰۰ هزار آمریکایی که نمی‌توانند به علت پاندمی کرونا در روز چهارشنبه در مراسم تحلیف جو بایدن و معاونش کامالا هریس شرکت کنند، در نشنال مال (پارک مرکزی آمریکا) روی زمین کاشته شده است. این پرچم‌ها نمایانگر آمریکایی‌هایی هستند که نمی‌توانند برای شرکت در مراسم تحلیف به صورت حضوری در واشنگتن دی.سی حاضر شوند. این در حالی است که براساس اعلام کمیته تحلیف ریاست جمهوری، 50 ستون‌ نور نیز به نشانه ۵۰ ایالت آمریکا، از عصر روز دوشنبه در نشنال مال روشن شده‌‌اند. این چراغانی و روشنایی هر ۴۶ ثانیه تغییر می‌کنند که این نیز نشانه روی کار آمدن بایدن به عنوان چهل و ششمین رئیس جمهوری آمریکاست. بایدن و معاونش روز گذشته به قربانیان کرونا در کشورشان ادای احترام کردند. این مراسم با چراغانی اطراف استخر یادبود لینکلن در عصر دیروز انجام شد. با این وجود بر اساس گزارش‌ها، نگرانی آمریکایی‌ها از تشدید تدابیر کنترل سلاح در آمریکا از سوی دولت بعدی متعلق به جو بایدن باعث افزایش فروش سلاح‌های گرم در این کشور شده است. به گزارش ایندیپندنت، در این راستا گزارش شده که کلت‌هایی مثل جی لاک و سلاح‌های نیمه اتوماتیک فروش زیادی پیدا کرده‌اند و حتی در برخی فروشگاه‌ها کل موجودی آنها به فروش رفته است. این در حالی است که یکی از وعده‌های کمپین ریاست جمهوری جو بایدن، رئیس‌جمهور منتخب آمریکا پایان دادن به خشونت مسلحانه در آمریکا است که شامل ممنوع ساختن سلاح‌های تهاجمی، بستن مفرها در بررسی سوابق مربوط به اسلحه، محدود کردن انبار سلاح  و پایان دادن به فروش اینترنتی سلاح‌های گرم است.
فوربس نیز گزارش کرد که پیش‌بینی این برخوردها سبب دامن زدن به فروش سلاح‌های گرم شده و این فروش تاکنون نیز در نتیجه همه‌گیری ادامه‌دار کروناویروس بالا بوده است. در همین حال دنیل جیمز، یک مدیر فروش اسلحه در کالیفرنیا به این نشریه گفت: «ما در حال فروش میزان بالایی از سلاح‌های تهاجمی هستیم.» او خاطرنشان کرد: «من نمی‌توانم سلاح‌های تهاجمی را روی دیوار نگه دارم. مردم زیادی نگران ممنوعیت سلاح‌های تهاجمی که ما درباره‌اش از رئیس‌جمهور منتخب‌مان و معاونش شنیده‌ایم، هستند.»
در حقیقت این فقط بایدن نیست که دیدگاهش درباره کنترل سلاح باعث نگرانی طرفداران سلاح شده است. کامالا هریس معاون او نیز مدت‌هاست که از سخت‌تر ساختن قوانین مربوط به کنترل سلاح حمایت کرده است. هریس در زمان کار به عنوان دادستان کل کالیفرنیا از وضع مجازات‌های شدید برای جرایم مسلحانه و پیگرد ناقضان قوانین مربوط به سلاح حمایت کرده است. اگر چه افزایش فروش سلاح در آستانه مراسم تحلیف یک رئیس جمهور دموکرات چندان نامعمول نیست، اما به نظر می‌رسد که وعده‌های هریس و بایدن تا حدودی جدی گرفته شده‌اند.
مارک اولیویا، مدیر امورعمومی در بنیاد ملی ورزش‌های تیراندازی که به رهگیری و تحلیل فروش اسلحه می‌پردازد، به سی‌ان‌ان گفت، قبل از پیروزی بایدن در انتخابات و در حالی که پیروزی انتخاباتی او پیش‌بینی می‌شد، فروش سلاح‌های گرم در ماه اکتبر ۶۰ درصد بیشتر از سال قبل از آن بود. او تاکید کرد که این صنعت قول کمپین بایدن را جدی گرفته است.
در همین حال رضایت از عملکرد دونالد ترامپ در روزهای پایانی ترک کاخ سفید، در میان آمریکایی‌ها به پایین‌ترین میزان خود رسیده است. به گزارش پایگاه خبری هیل، نظرسنجی گالوپ که روز دوشنبه منتشر شد نشان داد تنها ۳۴درصد آمریکایی‌ها از عملکرد ترامپ به عنوان رئیس جمهور راضی هستند که این میزان بیانگر پایین‌ترین نرخ رضایت از زمانی است که وی به عنوان رئیس جمهور فعالیت می‌کند.
نرخ پایین رضایت از ترامپ کمتر از دو هفته پس از آن مطرح می‌شود که جمعی از حامیان ترامپ معترض به نتایج انتخابات، به کنگره آمریکا حمله کردند. این در حالی است که رئیس جمهور آمریکا دقیقا تا زمان نشست کنگره برای شمارش رسمی آرای کالج انتخاباتی که بایدن را به عنوان رئیس جمهور مورد تایید قرار می‌داد و پس از آن نشست، بارها این ایده را تکرار کرده که انتخابات از او دزدیده شده است. در همین حال روزنامه واشنگتن پست در گزارشی اشاره کرد که چهار سال ریاست جمهوری ترامپ پس از حکومتی که با هرج و مرج مداوم، فساد و رسوایی تعریف شده بود، روز چهارشنبه به پایان می‌رسد، دوره‌ای که بسیاری از محققان پیش‌بینی می‌کنند او را در زمره بدترین روسای جمهور آمریکا قرار دهد. بر اساس این گزارش، برخی محققان بر این باورند که حملات بی‌وقفه ترامپ به نهادهای مدنی، برانگیختن اختلافات نژادی و اجتماعی، زیر پا گذاشتن هنجارهای سیاسی، انتقاد علیه مطبوعات آزاد و رد کردن متحدان بین‌المللی آمریکا، پرسش‌های عمیقی را درباره ماهیت حکومت آمریکا و استقامت ارزش‌هایی در ایالات متحده که مدت‌ها به آن افتخار می‌کرد، ایجاد کرده است.