پزشک جمهور برای ایران
رضا صادقیان( روزنامه‌نگار)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2453
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


وزیر امورخارجه از زیر ذره‌بین بهارستان خارج نمی‌شود

سریال تکراری ظریف و مجلس

همدلی| محمدجواد ظریف، بار دیگر مورد مواخذه مجلسی‌ها قرار گرفت. او روز گذشته برای پاسخگویی به سوالات برخی نمایندگان به مجلس فراخوانده شد. سوالاتی که تقریبا تکراری شده‌اند. هربار موضوع آمریکاست. به هر روی ظریف از جمله وزرایی است که مجلس یازدهم با توجه به سیاست‌های اصول‌گرایانه‌ای که دارد با او و سیاست‌های دیپلماسی‌اش مخالفت شدیدی داشته است. از همین جهت دور از ذهن نبود که این بار هم نمایندگان این مجلس از سخنان او قانع نشده و در برابر رویکرد او مواضع تندی اتخاذ کنند. امری که البته به وقوع پیوست و ظریف را باری دیگر مشمول دریافت کارت زرد از مجلس اصول‌گرای یازدهم کرد. به هر روی روز گذشته محمدجواد ظربف، به مجلس شورای اسلامی فرا خوانده شد تا به دو سوال جواد کریمی قدوسی نماینده مشهد و فرهاد بشیری نماینده پاکدشت پاسخ دهد. جواد کریمی قدوسی نماینده مشهد و عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی سوالی درباره علت مصاحبه وزیر امورخارجه با مجله اشپیگل مطرح کرد. ظریف با اشاره به مصاحبه‌ای که نماینده سوال کننده به آن استناد کرده است، گفت: «این مصاحبه، مصاحبه‌ای بسیار محکم با مجله اشپیگل آلمان است که در آن چیزی جز فرمایشات مقام معظم رهبری در سخنرانی چند روز قبل از این مصاحبه البته پیش از شهادت سردار سلیمانی نبوده است و ایشان در فرمایشات خود تأکید کرده بودند که اگر آمریکا توبه کند و به چارچوب ۱+۵ بازگردد با آمریکا مذاکره خواهیم کرد.»
ظریف افزود: «آنچه من عرض کردم در پاسخ به یک سوال بوده و علت آن نیز این بوده که آمریکا نتواند در یک بازی سیاسی ادعا کند ما به دنبال دیپلماسی بوده‌ایم و ایران به دنبال دیپلماسی نیست.» 
وزیر امور خارجه تصریح کرد:«امیدوارم در برابر مردم بزرگ ایران و نمایندگان مردم در استفاده از ابزارهای دیپلماسی در رسیدن به نتایج مطلوب مورد قبول واقع شویم.»
 بعد از پاسخ‌های وزیر امور خارجه، کریمی قدوسی اعلام کرد که از پاسخ‌های وزیر قانع نشده لذا سوال به رای مجلس شورای اسلامی گذاشته شد و نمایندگان با رای خود اعلام کردند که از پاسخ‌های وزیر امور خارجه قانع نشدند.
در ادامه نیز سوال فرهاد بشیری، نماینده پاکدشت درباره‌ این‌که چرا دیپلماسی اقتصادی جدی گرفته نمی‌شود، در صحن علنی مطرح شد که در جریان این سوال هم پس از توضیحات نماینده سوال کننده و اظهارات وزیر امور خارجه، بشیری گفت که از پاسخ‌های وزیر امور خارجه قانع نشده است. محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه در  جلسه علنی دیروز مجلس و در پاسخ به سوال فرهاد بشیری درخصوص این که چرا دیپلماسی اقتصادی در وزارت خارجه جدی گرفته نمی‌شود؟ بیان کرد: «بحث دیپلماسی اقتصادی مسئله پیچیده‌‌ای است که نیازمند همکاری همه ارکان کشور به ویژه دولت و مجلس‌‌ می‌باشد. بنده امروز برای توضیح به مجلس نیامده ام بلکه برای درخواست کمک به مجلس آمده‌ام، ساختار وزارت خارجه از سال ۱۳۶۶ به ساختار منطقه‌‌ای تبدیل شد در ساختار منطقه‌‌ای معاونت اقتصادی وزارت خارجه که در کنار معاونت سیاسی قرار داشت کنار گذاشته شد. هدف این بود تا روابط با کشورها در یک معاونت متمرکز شود که این فلسفه درست بود اما واقعیت این است به خاطر حجم فشارهای سیاسی و امنیتی که بر روی وزارت خارجه وارد بود طبیعتا دستگاه دیپلماسی و معاونت منطقه‌‌ای به مسائل سیاسی و امنیتی گرایش پیدا کرد.»
او همچنین اظهار کرد: «با توجه به فشارهایی که در وزارت خارجه وارد شد بحث اقتصاد به موضوع ثانویه در وزارتخانه تبدیل شد در زمان وزارت دکتر خرازی با توجه به این که سیاست دولت این بود که سیاست خارجه باید به کمک اقتصاد بیاید مجددا معاونت اقتصادی ایجاد شد اما همزمان معاونت منطقه‌‌ای حفظ شد و این مسئله باعث درگیری بین معاونت اقتصادی و معاونت منطقه‌‌ای شد.» 
وزیر امور خارجه  تصریح کرد:«در دوران بنده نیز بر اساس پیشنهاد مجلس و هم فکری که با کمیسیون اقتصادی مجلس شکل گرفت قرار شد تا معاونت اقتصادی مجددا احیا شود و ما بر همین اساس کل ساختار وزارت خارجه را به هم ریختیم تا از ساختار منطقه‌‌ای به ساختار موضوعی بازگشته و یک معاونت اقتصادی و یک معاونت سیاسی را ایجاد کرده تا اقتصاد نیز هم سطح مسائل سیاسی و امنیتی قرار گیرد.»
 ظریف در ادامه بیان کرد: «ما با سابقه‌ترین سفیر خود را که هم در آفریقا هم در اروپا و هم در آسیا فعالیت داشت را به عنوان معاونت اقتصادی قرار دادیم. در کنار اقدامات ساختاری نیز اقدامات انگیزشی را نیز دنبال کردیم و به نمایندگی‌های خود اعلام کردیم که از این پس براساس دستاوردهای اقتصادی آنها را بررسی‌‌ می‌کنیم. همچنین آموزش‌های اقتصادی را برای کارمندان گذاشتیم در ۸ سال گذشته جهت گیری وزارت خارجه از جهت گیری صرفا سیاسی و امنیتی به یک جهت گیری اقتصادی در کنار سیاسی امنیتی تبدیل شده است. ما نمی‌توانیم واقعیت‌ها را در کشور نادیده بگیریم چرا که بسیاری از فشارها بر کشور سیاسی امنیتی است. اقدامات ما در زمینه دیپلماسی اقتصادی ناموفق نبوده است اما آن قدری که ما انتظار داشتیم موفقیت آمیز نیز نبوده و نیازمند آسیب شناسی است.»
در نهایت نمایندگان مجلس با ۹۰ رأی موافق، ۱۳۸ رأی مخالف و ۱۲ رأی ممتنع از مجموع ۲۵۹ نماینده حاضر در جلسه از پاسخ‌های وزیر قانع نشدند. بنابراین وزیر امور خارجه دومین کارت زرد خود را در جلسه دیروز از وکلای ملت گرفت.