مردم به‌مثابه ریشه‌ها
محمدعلی نویدی (استاددانشگاه)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2467
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


فلاحت پیشه براین نظر است:

سیاست‌خارجی؛ چالش دولت با مجلس دوازدهم

همدلی|  «حشمت‌الله فلاحت‌پیشه» معتقد است:« مجلس درباره مسائل داخل و خارج از کشور، افراطی‌تر خواهد شد. به ویژه با توجه به این که بسیاری از افرادی که منتقد وضع موجود بودند، نتوانستند یا نخواستند که در میان منتخبین باشند؛ بنابراین افرادی رای آوردند که در تحمیل شرایط افراطی به جامعه صاحب نقش بوده‌اند.»
شکل‌گیری شرایط افراطی
فلاحت پیشه  می‌گوید: « همه نشانه‌ها حکایت از آن دارند که حداقل تا جایی که به قوه مقننه مرتبط است، شاهد شکل‌گیری یک شرایط افراطی خواهیم بود که تنگنا‌هایی را در سیاست داخلی و خارجی ایجاد خواهد کرد. به طور معمول نیز، این مردم هستند که تاوان شرایط را می‌دهند و هیچگاه این افراد و طرفدارانشان دچار مشکلات اقتصادی نمی‌شوند و مردم هستند که آسیب می‌بینند و اتفاقا یکی از دلایل کاهش مشارکت مردم در انتخابات، ناکارآمدی‌های اقتصادی بود که در گذشته دیده بودند. این واقعیتی است که شکل گرفته و معتقدم به محض این که این افراد وارد مجلس شوند، سعی خواهند کرد برای حفظ طرفداران خود در انتخابات ریاست جمهوری آینده، افراطی‌تر عمل کنند. این گروه میوه، پراکنده کردن مردم از پای صندوق‌های رای را دیده‌‌‌‌اند و در نتیجه باز هم خوشحال خواهند شد اگر انتخابات آینده نیز با حضور یک اقلیت شکل بگیرد و بتوانند با حفظ یک فضای افراطی در آینده حتی در قوه مجریه نیز به تاخت و تاز خود ادامه دهند.»
دوحالت احتمالی در روابط مجلس - دولت
این تحلیلگر سیاسی به فرارو می‌گوید: «درباره روابط مجلس آتی و دولت ۲ حالت وجود دارد، اگر دولت به دنبال ترمیم ضعف کارآمدی خود در یک سال و نیم آتی که از عمر دولت سیزدهم باقی مانده باشد، طبیعتا با افراطیون مجلس دچار مشکل می‌شود، چون دولت در مواردی مثل FATF علی رغم این که سعی کرد، نتوانست مشکل را حل کند. برخی از اعضای دولت که خود مخالف FATF بودند، وقتی در جریان امور قرار گرفتند و دیدند که قرار داشتن در لیست سیاه، چه فشار‌های اقتصادی را به کشور تحمیل می‌کند، سعی کردند این مشکلات را حل کنند، اما تندروهای مجلس مخالفت کردند؛ بنابراین اگر دولت به دنبال جلب نظر مثبت مردم باشد و تلاش کند که نوعی از کارآمدی را در کارنامه خود ثبت کند، با افراطیون مجلس آتی دچار مشکل می‌شود. با این حال امکان قرار گرفتن در چنین شرایطی از دید من کم است و سوابق نشان داده که برای انتخابات ریاست جمهوری، تندروها به یکدیگر نزدیک خواهند شد.»
دولت همه فرصت‌های تنش زدایی را از دست داد
رئیس سابق کمیسیون امنیت مجلس می‌گوید: «دولت آقای رئیسی جدا از وجود مجلس آتی نیز، همه فرصت‌های تنش زدایی در حوزه سیاست خارجی را از دست داد و اکنون نیز می‌بینیم که حتی وزیر امور خارجه دولت سیزدهم بعد از ۲ سال که امثال من تاوان دادیم اذعان می‌کند که برجام تحت الشعاع جنگ اوکراین قرار گرفته است؛ بنابراین معتقدم که دولت آقای رئیسی بسیاری از فرصت‌های حوزه سیاست خارجی را از دست داده و با توجه به افراطی شدن فضای انتخاباتی در ایالات متحده و افزایش احتمال انتخاب شدن ترامپ نیز، شرایط حساس‌تر شده است. ضمن این که برخی از این افراد ید طولایی در شکل دهی تنش در کشور دارند.»
فلاحت‌پیشه می‌افزاید: «سابقه این افراد نشان می‌دهد که کماکان مایلند در یک کانون فکری محدود حرکت کنند و واقعیت‌های اجتماع را نبینند؛ بنابراین افراطی‌گری، شکاف بین مردم و حاکمیت را مضاعف خواهد کرد و این تهدیدی است که مسئولان کشور نادیده گرفته‌‌‌‌اند و بخشی از آن را نیز در انتخابات مجلس دیدیم. موضوع زمانی خطرناک می‌شود که یک الیگارشی قدرت از شکاف میان مردم و حاکمیت استفاده کند و تنها چیز مهم برایش این باشد که در انتخابات رای بیاورد و کانون افراطی خود را حفظ کند؛ لذا روز به روز می‌بینیم که منافع ملی در هیاهوی شعار‌های افراطی نادیده گرفته می‌شود. برخی از افراد منتخب را از مجلس هفتم می‌شناسم و می‌دانم که از آن زمان، این افراد برای مقابله با ماهواره و فضای مجازی شعار‌هایی را مطرح می‌کردند و تنها گروهی هم که از این شعار‌ها سود می‌بردند، خود این افراد بودند. من معتقدم که ارتباطات جهانی یک واقعیت است و نمی‌توان در زمینه ارتباطات جهانی، ایران را تبدیل به کره شمالی کرد. ملت ایران ملتی هستند که وجهه بین الملل خود را حفظ خواهند کرد.»