مردم به‌مثابه ریشه‌ها
محمدعلی نویدی (استاددانشگاه)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2467
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


گزارشی از آخرین وضعیت سیل‌زدگان استان

سیستان و بلوچستان در رنج غوطه می‌خورد

همدلی| با وجود گذشت یک هفته از وقوع سیل در سیستان و بلوچستان نه تنها هنوز راه‌‌های ارتباطی 100 روستا مسدود است که هواشناسی نیز اخطار نارنجی وقوع سیل مجدد را برای این استان صادر کرده است.
در همین راستا، خبرآنلاین گزارشی میدانی از وضعیت هموطنان این خطه منتشر کرده است که در زیر می‌خوایند.
«در بخش باهوکلات یک پدر و پسر دو شبانه‌روز در رودخانه بالای یک درخت خودشان را نگه داشتند، بارها درخواست بالگرد کردیم اما متاسانه هیچکدام از ارگان‌های عزیز حاضر نشدند بالگرد بفرستند تا جان این پدر و پسر را نجات دهند.» این‌ جملات را رئیس شورای اسلامی بخش باهوکلات به خبرآنلاین می‌گوید، بخشی که روستاهای آن طی روزهای گذشته در محاصره سیل بودند. حصری که هنوز هم ادامه دارد اما از نیروی امدادی خبری است حداقل بخش‌های مرزی شهرستار دشتیاری چنین وضعیتی دارد.
علی‌بخش شه‌بخش سرنوشت پدر و پسر را نه به امداد نیروهای دولتی اما به مدد کمک‌های مردمی گره زد، او می‌گوید که «اهالی دست‌ بکار شدیم تا به کمک یک قایق آن‌ها را نجات دهیم، آن ناخدا هم وقتی نگرانی و گریه‌های خانواده این پدر و پسر را دید گفت اگر خودم غرق شوم حتما این‌ها را نجات می‌دهم، ناخدا همت کرد و این پدر و پسر را از سیل رودخانه نجات داد و تحویل خانواده‌شان داد، آن‌ها می‌گفتند مرگ را با چشمان خودمان دیدیم.»
چرا ما؟
احسان چهکندی، فعال اجتماعی که برای کمک به سیل زده‌ها در سیستان و بلوچستان است به خبرآنلاین می‌گوید: «ما در منطقه تلنگ هستیم، یکسری روستا هفت روز بدون امداد بودند، روستاهایی داریم که هشت روز پشت آب هستند، در این مناطق نیاز به امداد هوایی است، روزهای سه‌شنبه و چهارشنبه هفته جاری هشدار هواشناسی برای منطقه صادر شده است، اگر این روزها بارنگی شود وضعیت روستاهای منطقه خیلی سخت خواهد شد، چرا که روستاهایی که هنوز امدادرسانی نشدند مواد غذایی‌شان روبه پایان است و باید قبل از این‌که وضعیت بحرانی شود به آن‌ها مواد غذایی برسد.»
وضعیت مشابهی که شه‌بخش، از روستاهای بخش باهوکلات توصیف می‌کند: «در بخش باهوکلات ۷۴ روستا داریم، در این بخش هنوز مسیر ۱۵ روستا مسدود است و هیچ دسترسی وجود ندارد ولی متاسفانه تا این لحظه هیچگونه خدمات امدادرسانی انجام نشده است.»
او می‌گوید که: «در روستاهایی که در مسیر جاده اصلی بودند مردم نجیب با وجود مشکل سیل خودشان را با تراکتور به صندوق‌های رای رساندند، حق مردم ما این نیست که با این وضعیت در در محاصره سیل باشند و به آن‌ها خدمات رسانی نشود، آن هم مردمی که در سرمای هوا و در شرایطی که آب در خانه‌های‌شان بود به نظام وفادار بودند و آمدند رای دادند.»
او درباره نبود نیروهای امدادی ادامه می‌دهد: «یک پسر جوان در سیل گرفتار شده بود، سعی کردیم با یک قایق او را نجات دهیم، حدود ۷۰ کیلومتر با قایق در بستر رودخانه حرکت کرد تا این پسر را نجات دهد، علی‌رغم این‌که این جوان را سوار قایق کردیم اما وقتی به بهداری رساندیم جوان را از دست دادیم، او فوت کرده بود. پیکر پسر را با تراکتور جابه‌جا کردیم و تحویل خانواده‌اش دادیم.»
رئیس شورای اسلامی بخش باهوکلات می‌گوید: «استان‌های همجوار حاضر نشدند برای امدادرسانی به مردم نجیب ما حتی یک بالگرد بفرستند تا جان مردم را نجات دهد، تا این لحظه که من با شما صحبت می‌کنم مسیر دسترسی به روستاها از بین رفته، پل‌های گِلی ریزش کرده و مردم شرایط سختی را تحمل می‌کنند. دیروز یک بالگردی در فراز آسمان بود، وقتی پرسیدیم متوجه شدیم گویا در آن یکی از وزا با مقامات استانی حضور داشتند، فقط در آسمان یک دور زدند و رفتند، اما متاسفانه حاضر نشدند پایین بیاییند و از نزدیک وضعیت سیل زده مردمانی که با تراکتور پای صندوق‌های رای رفتند را ببینند.»
انسداد 100 روستا
در آخرین اظهار نظر در مورد وضعیت سیل در این استان، معاون راهداری سازمان راهداری و حمل‌و نقل جاده‌ای سیستان وبلوچستان گفته است: راه دسترسی حدود ۱۷۸ روستا مسدود شده است که در بخشی از آنها همچنان جریان آب برقرار است و امکان بازگشایی تا فروکش کردن آب وجود ندارد.
محمد اکبری در بازدید از مناطق سیل زده جنوب استان سیستان و بلوچستان افزود: سایر نقاط که آب فروکش کرده و با ایجاد خاک ریزی امکان تردد، فراهم شده است و برنامه‌ریزی شده تا ۱۰ روز تمام مقاطعی که دچار آب بردگی شده، ترمیم و تردد برقرار شود.
وی افزود: با تاکید وزیر، دستور داده شد. فعلاً به صورت موقت ۵۰ میلیارد تومان در چهار سرفصل، برای اجاره ماشین آلات و خرید مصالح و بازسازی راه و ابنیه فنی، به جنوب استان تخصیص یابد.
معاون سازمان راهداری و حمل و نقل جاده‌ای، راهداران استان افزود: با تلاش شبانه روزی و بسیج همه امکانات از جمله ماشین آلات سنگین و نیمه سنگین برای ارائه خدمات در مناطق درگیر سیلاب به منظور مرمت و بازگشایی راه‌های آسیب دیده در ایرانشهر، کنارک، دشتیاری، قصرقند، چابهار و نیک شهر مشغول فعالیت و امدادرسانی هستند.وی افزود: بر اثر بارندگی راه‌های مواصلاتی جنوب استان متحمل خسارت شدید حدود هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان شده است که ۵۰ اکیپ و ۳۴۰ نفر راهدار در جنوب استان برای بازسازی فعال شده‌اند و میزان خسارت وارده به روستا‌های شمال استان نیز حدود ۱۰۰ میلیارد تومان برآورد شده است.اکبری افزود: ۹۰ دستگاه ماشین آلات سنگین جنوب استان سیستان و بلوچستان و حدود ۲۰ دستگاه از استان‌های هرمزگان، کرمان و شمال استان به منطقه جنوب اعزام شده است و ۲۰ دستگاه ماشین آلات سنگین هم توسط بخش خصوصی تأمین شده است.
وی ادامه داد: حدود دو هزار کیلومتر راه آسیب دیده در جنوب استان و بیش از ۲۰۰ دستگاه پل و آب نما و محور‌هایی که در حاشیه کوهستان و تراشه‌های سنگی است که در اثر بارندگی ریزش کرده و اکیپ‌های راهداری در حال پاکسازی راه‌ها هستند.
... و باز هم هشدار
اما به نظر می‌رسد که کماکان سیل سیستان و بلوچستان را تهدید می‌کند کمااینکه سخنگوی سازمان مدیریت بحران نیز با بیان اینکه هواشناسی بار دیگر هشدار سطح نارنجی برای استانهای جنوب غربی داده است، گفت: در پی بارش‌ها و سیل اخیر ۸۰۰ واحد مسکونی آسیب دیدند که ۳۰۰ واحد آن باید از ابتدا نوسازی شود.
حسین ظفری در تشریح آخرین وضعیت سیل سیستان و بلوچستان افزود: حدود ۱۹ هزار هکتار از اراضی استان تحت تاثیر این حادثه قرار گرفته است که شامل زیرساخت‌‌های حیاتی می‌شود.
وی با بیان اینکه سیل به مهم ترین بخش زیرساختی استان به خصوص شبکه برق ، مخابرات و جاده‌ها خسارت وارد کرده است افزود: ۳۰ راه مواصلاتی در چند روز گذشته مسدود شد که تمامی آنها بازگشایی شد.
سخنگوی سازمان مدیریت بحران کشور با بیان اینکه ۴۱ روستا بر اثر سیل با قطعی برق مواجه شده بودند گفت: با تلاش نیروهای شبکه توزیع، بر ۳۱ روستا به مدار بازگشتن و ۱۰ روستای دیگر نیز با نوسانات برق مواجه هستند که در تلاش هستیم به شرایط ثابت بازگردانیم.
ظفری توضیح داد: بر اساس برآوردهایی اولیه براثر سیل حدود ۲۰ هزار میلیارد تومان خسارت وارد شدند که عمدتا در جنوب استان به خصوص چابهار، قصر قند، نیک شهرو دشتیاری بوده است.
به گفته او، مجدداً نیز هواشناسی کشور برای مناطق جنوب غربی هشدارهای سطح نارنجی اعلام کرده که پیش بینی می‌شود در این مناطق بار دیگر با طغیان رودخانه، سیل و آبگرفتگی معابر مواجه باشیم.وی اعلام کرد: به همین دلیل به دستگاه‌های امدادی و سپاه و ارتش هشدار داده شد و استانهای همجوار مانند خراسان جنوبی، کرمان و هرمزگان در وضعیت آماده باش کامل قرار گرفتند.
سخنگوی سازمان مدیریت بحران کشور همچنین از توزیع بسته‌‌های غذایی و سهمیه آرد به منطقه اشاره کرد و افزود: تمامی نیروهای امداد و استانهای معین نیز در شرایط اضطراری قرار دارند و تمامی نیازهای امدادی نیز به منطقه ارسال شده است.