مردم به‌مثابه ریشه‌ها
محمدعلی نویدی (استاددانشگاه)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2467
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


جوابیه وزارت نیرو به گزارش همدلی درباره سد چمشیر:

تکرار سد گتوند مایه افتخار خواهد بود

پس از انتشار گزارشی تحت عنوان «سد چمشیر، تکرار تاریخ سد گتوند» در روزنامه  همدلی مورخه 30 آبان ماه 1401که شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران  وابسته به وزارت نیرو با ارسال جوابیه ای به دفتر روزنامه به آن پاسخ داد واعلام کرد که  برخلاف گزارش همدلی «تکرار سد گتوند مایه افتخار خواهد بود.»
این جوابیه به شرح زیر منتشر می‌شود: 12 سال از آبگیری و بهره برداری سد عظیم گتوند گذشته و دراین مدت همگان شاهد کيفيت خوب آب این سد و عملکرد بی‌نقص نیروگاه ۱۰۰۰ مگاواتی آن می‌باشند و آمارهای موجود حاکی از بهبود قابل توجه کیفیت آب خروجی نسبت به قبل از آبگيري سد می‌باشد.
بر خلاف ادعای مطرح شده در روزنامه همدلی مبنی بر شوری 30 درصدی آب رودخانه کارون توسط سد گتوند، اعلام می‌نماید، شاخص‌های عملکردی و بهره‌وری در تمامی اراضی مشروب از سد گتوند بهبود چشم‌گیری داشته و این امر موجب افزایش کمیت و کیفیت محصولات کشاورزی در منطقه شده است.
از سوی دیگر حسب اعلام مرکز مدیریت ملی برق کشور،در تنش آبی سال‌های اخیر، دربین نیروگاه‌های برق‌آبی، نیروگاه گتوند بیشترین تولید برق را داشته و هم اکنون نیز تمامی واحدهای آن فعال می‌باشد، حال آن که در متن منتشره توسط روزنامه همدلی به اشتباه عنوان شده که نیروگاه این سد از کار افتاده است؟!
همان‌گونه که ذکرشد 4 واحد 250 مگاواتی سد گتوند با بالاترین بازدهی در مدار می باشد و تولید 26 هزار گیگاوات ساعت برق پاک گواه فعالیت بی‌وقفه نیروگاه سد گتوند است که بیشترین میزان تولید سالانه را در بین نیروگاه‌های برق‌آبی را به خود اختصاص داده و نگارنده محترم آن روزنامه وسایرفعالان عرصه مطبوعاتی می‌تواند عملکرد ایده‌آل این واحدها را از نزدیک مشاهده نمایند.
لازم به ذکر است که در ساعات پر مصرف برق، تنها نیروگاه‌های برق‌آبی می‌توانند با سرعت در مدار قرارگیرند وکمبودهای شبکه سراسری را جبران نمایند.
با محاسبه قیمت برق در منطقه غرب آسیا، ارزش برق تولیدی سد گتوند چندین برابر قیمت تمام شده ساخت آن می باشد.
به علاوه اینکه سد گتوند تا امروز میلیاردها مترمکعب آب را برای مصارف شرب،کشاورزی و صنعت تنظیم نموده وتوانسته از وقوع چندین سیل مخرب و تلفات انسانی در سال‌های مختلف جلوگیری نماید که ارزش ریالی آن چندین برابرارزش برق تولیدی می‌باشد.
در نتیجه با قاطعیت و با تکیه به دانش مهندسی می‌توان گفت که تجربه ساخت و آبگیری سد گتوند نه تنها تلخ نبوده، بلکه به مثابه موتور محرک پرتوانی در جهت «افزایش ثروت» و «تولید ارزش افزوده» عمل نموده است.
همچنین شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران به عنوان کارفرمای طرح سد و نیروگاه چمشیر،با اشراف کامل به مشخصات پایه‌ای رودخانه زهره این امکان را برای عموم خبرنگاران و کارشناسان مرتبط در این حوزه، فراهم می‌نماید تا در صورت نیازاز اطلاعات و مستندات موجود طرح برای آگاهی خود و تنویر افکار عمومی استفاده نمایند.
اما اینکه چرا نگارنده محترم یک‌طرفه‌گویی را ترجیح داده و قرارگیری در معرض اطلاعات فنی را صلاح ندیده، خود سوالی است که شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران مصرانه در انتظار پاسخ آن می‌باشد.
به‌منظور بررسی کیفیت آب رودخانه زهره در فصول مختلف سال، طیف وسیعی از مطالعات بر روی کل حوزه آبریز شامل، چشمه‌ها، بستر، پوشش گیاهی، جنبه‌های فنی، جنبه های اقتصادی و اجتماعی صورت گرفته که مجموع آن‌ها بالغ بر«چند ده هزار نفر ساعت» مطالعه تخصصی می‌باشد که نتایج آن به تأیید اساتید خبره در دانشگاه های تهران و شیراز و مهندسین مشاور سدسازی رسیده و پشتوانه عملیات اجرایی سد چمشیراست.
در پایان تکرار این نکته ضروری است که نتایج پژوهش‌ها و مدل‌سازی‌های علمی انجام شده توسط مشاورین داخلی و خارجی، همگی حاکی از بهبود کیفیت آب پس از آبگیری و بهره‌برداری از سد گتوند می‌باشد که خوشبختانه این واقعیت به عینه در پایین‌دست سد گتوند قابل پایش و مشاهده است.