آسیب نهاد انتخابات
رضا صادقیان( تحلیل‌گر سیاسی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2416
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


اولین خلف وعده

مظاهر گودرزی (روزنامه‌نگار)

وزرای پیشنهادی ابراهیم رئیسی به‌ مجلس شورای اسلامی معرفی شدند. مانند همه سنوات گذشته وقتی اسامی وزرا مشخص می‌شود موجی از موافقان و مخالفان پشت آن صف‌آرایی می‌کنند. دوره اخیر هم از این قاعده مستثنا نشد و در همان روزهای ابتدایی مخالفان خود را پیدا کرد، مثلاً درخصوص وزیر پیشنهادی آموزش‌وپرورش گفته شد تجربه لازم برای مدیریت یکی از بزرگ‌ترین وزارتخانه‌ها به‌لحاظ منابع انسانی را ندارد. یا اظهار نظرهای وزیر پیشنهادی تعاون، کار و رفاه اجتماعی درباره زمین‌های کشاورزی و طرح‌های توسعه‌ای، او را با حاشیه‌های زیادی مواجه کرد. همچنین امضای وزیر پیشنهادی بهداشت، درمان و آموزش پزشکی پای بیانیه ایجاد محدودیت برای واردات واکسن سبب مخالفت‌های زیادی با او شد. 
برخی از اعضای جامعه هنرمندان به اظهار نظرهای وزیر پیشنهادی فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره خانه سینما و برنامه پیشنهادی او واکنش نشان دادند. با این حال به‌نظر می‌رسد نزدیکی دولت و مجلس سبب شود کابینه پیشنهادی ابراهیم رئیسی جز در مواردی با چالش جدی درخصوص دریافت رای اعتماد مواجه نشود. اما موضوع این نوشتار بررسی صلاحیت این افراد نیست.
 آن‌چه مدنظر است صرفاً طرح یک پرسش از آقای رئیس‌جمهور است، پرسشی که مشخص شدن جواب آن می‌تواند نشان دهد ابراهیم رئیسی به یکی از اولین وعده‌های خود عمل کرده یا نکرده است؟
اواسط تیرماه بودکه رسانه‌ها از راه‌اندازی سامانه‌ای به‌نام «یاران رئیسی» گزارش دادند. خبرگزاری فارس با تیتر «سامانه معرفی مدیران دولت سیزدهم به رئیس‌جمهور منتخب راه‌اندازی شد» نوشت که رئیس‌جمهور منتخب سامانه‌ای را برای مشارکت مردم در معرفی اعضا و مدیران دولت سیزدهم معرفی کرد. 
همان موقع این سامانه و اهدافی که برای طراحی آن وجود داشت با نقد بسیاری از کارشناسان مواجه شد. چراکه علی‌الاصول چنین اقدامی برای شناسایی افراد کابینه نمی‌تواند سبب شود که رئیس‌جمهوری بتواند همکاران مدنظر خود را در هیأت دولت انتخاب کند، ابراهیم رئیسی هم از این قاعده جدا نبود اما به هر صورت او و تیم مشاوره‌اش تصمیم به چنین کاری گرفتند و از مردم خواستند در معرفی اعضای کابینه پیش‌قدم شوند.
لینک این سامانه همچنان در دسترس است. در بخشی از پیام رئیس جمهور در ورودی سامانه یاران رئیسی نوشته شده «...همانگونه که وعده داده بودم سامانه‌ای جهت مشارکت مردم در معرفی اعضای دولت آماده شده است.
 از همه نخبگان، فرهیختگان، گروه‌ها، احزاب، تشکل‌ها و آحاد مردم تقاضا دارم چنانچه فردی با شاخص‌های فوق‌الذکر (کارآمدی، فسادستیزی،روحیه انقلابی، مردمی بودن) و در تراز دولت مردمی می‌شناسید نسبت به‌معرفی وی در سامانه اقدام نمائید.» حالا با وجود معرفی وزرا به مجلس شورای اسلامی چند پرسش قابل طرح است. 
یک آن‌که پرسیده شود مثلاً برای وزارتخانه‌ای مانند آموزش‌وپرورش گزینه‌های پیشنهادی افراد ثبت‌نام کننده در سامانه یاران رئیسی چه‌کسانی بوده‌اند؟ آیا نام حسین باغگلی، وزیر پیشنهادی این وزارتخانه در میان گزینه‌های معرفی شده وجود داشته است؟ اگر نام او وجود دارد باید پرسید چه درصدی از آرای مردمی را کسب کرده و در میان افراد معرفی شده توسط مردم چه رتبه‌ای دارد؟
این پرسش‌ها درباره همه اعضای کابینه پیشنهادی صدق می‌کند؛ با پاسخ به آن‌ها مشخص می‌شود چند درصد از کابینه معرفی شده به مجلس، حاصل سامانه یاران رئیسی به‌عنوان یکی از اولین وعده‌های رئیس‌ جمهور بوده است، شفافیت دراین موضوع می‌تواند سبب تسهیل همکاری مردم با دولت در سامانه‌های احتمالی و مشابه، برای سال‌های آینده شود.