“وفاق‌ملی” و الزام‌های آن
علی کرد (فعال سیاسی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2490
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


وزیر اقتصاد افشا کرد

توزیع 1700 همت رانت ارزی در یکسال

همدلی| گروه اقتصاد: وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت: نزدیک به ۱۴ چالش مهم اقتصادی داریم که چند مورد آن بسیار مهم است لذا باید تلاش‌های ما در ۴ متغیر مهم کلان اقتصادی یعنی کنترل تورم و ثبات اقتصادی، رشد اقتصادی، توزیع عادلانه درآمد و رفع فقر و کاهش نرخ بیکاری باشد که اگر در این چهار مورد به نتیجه نرسیم، تلاش‌ها ابتر می‌ماند.
به گزارش همدلی، عبدالناصر همتی در گفت‌وگوی ویژه خبری تاکید کرد: برخی می‌گویند اسب زین شده تحویل دولت چهاردهم شده اما رشد اقتصادی ما هنوز تا ۸درصد فاصله زیادی دارد، تورم نزدیک به ۴۰درصد است و نرخ بیکاری اگر با نرخ مشارکت زمان کرونا در نظر بگیریم نزدیک به ۱۳درصد به صورت واقعی است.
وی افزود: باید به سمت ثبات اقتصادی پیش برویم. دخالت‌های دستوری و رانت اطلاعاتی ناشی از قیمت‌گذاری دستوری باید از بین برود. باید اعتماد را به بورس بازگردانیم که نیازمند چند اقدام است. البته با تصمیماتی که بر برنامه‌ریزی میان‌مدت سرمایه‌گذاران تاثیر بگذارد قطعا مخالف خواهم بود و ریسک سرمایه‌گذاران را کاهش خواهم داد.
همتی با اشاره به اینکه میانگین سود شرکت‌های بورسی از ۲۶درصد به نصف آن رسیده به فعالان بازار سرمایه نوید داد که بر سر موضوع بورس در ستاد اقتصادی دولت ایستادگی خواهد کرد.
وی افزود: تسهیل صدور مجوزها و تسریع در فرآیند آغاز به کار و در عین حال نظارت پسینی را براساس قانون تسهیل فضای کسب و کار پیش خواهیم برد.
تمرکز اصلی روی کاهش کسری بودجه دولت است
وزیر امور اقتصاد و دارایی در ادامه افزود: مسئول تورم، بانک مرکزی است ولی ما کمک خواهیم کرد که بانک مرکزی بتواند در زمینه مهار تورم به وظایف خود عمل کند. رفع ناترازی بودجه و ناترازی بانک‌ها مهمترین موضوعاتی است که برای کمک به کاهش تورم به طور جدی در دستور کار است.
همتی ادامه داد: از روزی که آمده‌ایم تمرکز خود را بر کاهش کسری بودجه گذاشته‌ایم و بودجه سال آینده را با دقت و تراز بیشتر هزینه و درآمد تدوین خواهیم کرد چون کاهش کسری بودجه به کاهش تورم می‌انجامد.
وی افزود: در تنظیم سیاست‌ها و برنامه‌های اقتصادی، باید وزارت اقتصاد نقش کلیدی داشته باشد چرا که از بین بانک مرکزی و سازمان برنامه و وزارت اقتصاد، تنها وزارت اقتصاد است که پاسخگوی مجلس خواهد بود لذا این هماهنگی در دولت انجام خواهد شد.
تحریم، قدرت رقابتی کشور را تحلیل برده است
وزیر امور اقتصاد و داریی در بخش دیگری از سخنان خود، با اشاره به افزایش درآمدهای مالیاتی از طریق تکمیل سامانه مودیان و پایانه‌های فروشگاهی گفت: عدالت مالیاتی را همزمان با شناسایی فراریان مالیاتی دنبال می‌کنیم. همچنین ۵درصد کاهش مالیات تولیدکنندگان اجرا می‌شود. باید دانست سهم مالیات از تولید ناخالص داخلی ۷درصد است ولی میانگین جهانی آن ۱۵درصد است.
همتی افزود: تحریم، شتاب توسعه ما را کم کرده و قدرت رقابتی ما را تحلیل برده است. حضور در لیست سیاه FATF هم تعامل بانک‌های ما را محدود کرده است لذا باید تلاش کنیم با تفاهم عمومی و براساس منافع ملی این مسائل را حل کنیم.
وی با اشاره به اینکه حکمرانی اقتصادی ما غلط است، اظهار داشت: سال گذشته ۱۷۰۰ همت رانت در اختلاف قیمت ارز توزیع شده است لذا با همکاری بانک مرکزی، نرخ ارزها را با هم کم می‌کنیم. ۱۷ میلیارد دلار تراز تجاری منفی غیرنفتی ناشی از همین فاصله نرخ ارزهاست. تجربه نرخ ارز نیما و بازار آزاد را در بانک مرکزی داشتم. نزدیکی قیمت ارزها، نرخ ارز آزاد را پایین می‌آورد و جلوی سفته‌بازی را می‌گیرد.
اعتماد را به بورس بازمی‌گردانیم
وزیر اقتصاد با بیان اینکه باید ارز ترجیحی را مدیریت کنیم تا فقط به کالاهای اساسی تخصیص یابد گفت: باید نظارت‌ها را بیشتر کنیم تا نفع ارز ترجیحی به سبد کالای اساسی مردم برسد. همچنین کارهای شوک‌آور در اقتصاد نخواهیم کرد، چه در ارز ترجیحی و چه بنزین.
همتی گفت: در ستاد اقتصادی دولت، ماموریت ارائه برنامه تامین مالی بدون تورم تولید به وزارت اقتصاد سپرده شد. نباید برای تامین مالی صرفا فشار را به بانک‌ها وارد کنیم. همچنین باید بانک‌ها از بنگاه‌داری خارج و به سمت بنگاه‌سازی زودبازده بروند. معتقدم بهترین راه تامین مالی از بازار سرمایه است لذا باید اعتماد را به بازار سرمایه بازگردانیم.
جامعه تحمل شوک اقتصادی ندارد
وزیر اقتصاد در ادامه با بیان اینکه در موقعیتی نیستیم که به سبد کالای اساسی مردم آسیبی برسد، گفت: شخصا معتقدم کار‌هایی که در اقتصاد شوک‌آور است را نباید الان انجام دهیم و جامعه هم تحمل این را ندارد؛ در همه زمینه‌ها و در موضوع بنزین هم همین طور است. باید بنشینیم و راهکار‌هایی پیدا کنیم که بحث ناترازی را کاهش دهیم.
همتی تصریح کرد: درباره بنزین بحث‌های خوبی از جانب کارشناسان مطرح می‌شود. برخی از کارشناسان می‌گویند شما که می‌گویید قیمت بنزین باید بین‌المللی شود آیا خودرو را هم به قیمت بین‌المللی می‌فروشید یا اینکه ماشین ۲۰هزار دلاری را در داخل کشور ۶۰هزار دلار می‌فروشید؟ در تصمیم‌گیری درباره این موضوعات باید همه مسائل را با هم و در یک بسته دید وگرنه عملا باعث واردآوردن یک صدمه دیگر به قدرت خرید مردم می‌شود. برخی می‌گویند قیمت بنزین را به قیمت منطقه برسانید تا قاچاق نشود. این حرف درست است اما آثار تورمی آن را نمی‌شود کتمان کرد.
نگفتم وام ازدواج غیرنقدی شود
وی در پاسخ به این پرسش که آیا شما اعلام کردید که بخشی از وام ازدواج باید به صورت غیرنقدی پرداخت شود، گفت: دوستان در انعکاس این خبر بی‌انصافی کردند.
 در قانون بودجه تصریح شده که سقف وام ازدواج باید ۳۰۰ میلیون تومان شود و این تکلیفی است که به بانک‌ها داده شده است. وام ازدواج نسبت به سال گذشته تقریبا دو برابر شده در حالی‌که رشد منابع قرض‌الحسنه که باید این وام‌ها را پرداخت کند ۲۰درصد هم نیست لذا طبیعی است که بانک‌ها محدودیت منابع پیدا کنند.
وزیر اقتصاد گفت: در حال حاضر ۳۰۰هزار نفر در صف دریافت وام ازدواج هستند که معادل ۹۰هزار میلیارد می‌شود. خیلی‌ها از سال گذشته در صف دریافت وام ازدواج هستند و معلوم هم نیست که چه زمانی نوبت آنها برسد. نگفتم که بخشی از وام ازدواج به صورت غیرنقدی پرداخت شود. فقط گفتم ممکن است کسانی بخواهند از وام ازدواج برای خرید لوازم خانگی استفاده کنند بنابراین بانک‌ها می‌توانند برنامه‌ای را طراحی کنند که این وام را به صورت غیرنقدی و خارج از نوبت و حتی تا مبلغ ۴۰۰ میلیون تومان به متقاضیان پرداخت کنند.
همتی همچنین در رابطه با اعطای وام بانک‌ها به کارمندان خود نیز گفت: وامی که بانک‌ها به کارمندان خود پرداخت می‌کنند قرض‌الحسنه نیست و نرخ سود دارد. همچنین این وام براساس یک آیین‌نامه و مقرراتی که سال‌ها وجود داشته پرداخت می‌شود. ما باید از کارمندان بانک هم دفاع کنیم. مسأله وام بانک‌ها نباید با مسأله وام ازدواج قاطی شود. وام ازدواج و فرزندآوری تکلیف بانک‌هاست و باید به آن عمل کنند.