بیانیه‌های بازنده و برنده انتخابات 1403
فروزان آصف‌نخعی (روزنامه نگار)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2452
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


بیانیه‌های بازنده و برنده انتخابات 1403

فروزان آصف‌نخعی (روزنامه نگار)

بیانیه‌های بازنده  و برنده انتخابات 1403

فروزان آصف‌نخعی (روزنامه نگار)

 در خوب باختن، کنارگذاشتن همه سخنان ناشی از رقابت پیشاانتخاباتی، بسیار حیاتی است. اکنون زمان آن فرا می رسد که بازنده قادر باشد راه را برای حکمرانی خوب برنده باز کند، تا او بتواند به مردم خدمت رسانی کند. همچنین ضرورت دارد ضمن انتقاد از نحوه عملکرد، دلسوزانه راه حل‌هایش را در چارچوب حرکت فکری و عملی نیروی برنده اعلام کند. بازنده با چنین رویکردی قادر خواهد بود آرامش را به فضای سیاست ، اقتصاد، اجتماعی و فرهنگ بدمد و نوعی دیگر از زیست سیاسی با هدف ایجاد توسعه را به نمایش بگذارد.
امروز، روز دیگری است؛ اصطلاحا روز پساانتخابات. روزی که ابتدا دو کاندیدای ریاست جمهوری در محک و آزمونی بزرگ قرار می گیرند؟ یکی پیروز است و دیگر شکست خورده. این هم مهم نیست، مهم آن است که هر یک از دو طرف با شکست و پیروزی خود چگونه مواجهه می‌کند. بی تردید هر دو کاندیدا در نظر دارند که علاوه بر روز اعلام نتیجه انتخابات، روز اول محرم نیز هست و در شادی‌هایشان این امر را نیز مورد ملاحظه قرار می دهند.
انتظار آن است که امروز که همه درگیر نتیجه آرا هستند، دو کاندیدای رئیس جمهوری در تنهایی بنشینند، و دو بیانیه آماده کنند. ابتدا بیانیه شکست و دیگری بیانیه پیروزی. طبیعی است در صورت شکست، جرات و شجاعت خوب باختن، بزرگترین قدرت شخص بازنده است. او در مصاف رقابت انتخاباتی، مورد توجه مردم قرار گرفت و قادر شد به دوره دوم رقابت‌ها برسد. پس اگر رقیب سترگ نبود، و او نیز از چنین مزیتی برخوردار نمی‌شد، هیچ‌یک نمی‌توانستند به مرحله دوم برسند. در برابر ارائه مزیت‌ها بود که شانس رفتن به مرحله دوم را پیدا کردند.  بنابراین اگر هر یک پس از اعلام نتایج انتخابات شکست را پذیرا شده و بتواند به طرف مقابل پیروزی اش را تبریک بگوید، در اصل به خود تبریک گفته است. زیرا هیچگاه در بازی فوتبال، تنها یک تیم وارد میدان نمی شود. بلکه حفظ قواعد بازی است که یکی را برنده و دیگری را بازنده می‌کند.
در خوب باختن، کنارگذاشتن همه سخنان ناشی از رقابت پیشاانتخاباتی، بسیار حیاتی است. اکنون زمان آن فرا می رسد که بازنده قادر باشد راه را برای حکمرانی خوب برنده باز کند، تا او بتواند به مردم خدمت رسانی کند. همچنین ضرورت دارد ضمن انتقاد از نحوه عملکرد، دلسوزانه راه حل‌هایش را در چارچوب حرکت فکری و عملی نیروی برنده اعلام کند. بازنده با چنین رویکردی قادر خواهد بود آرامش را به فضای سیاست ، اقتصاد، اجتماعی و فرهنگ بدمد و نوعی دیگر از زیست سیاسی با هدف ایجاد توسعه را به نمایش بگذارد. در این شرایط عاملیت و فعال بودن و نه انفعال، حکایت از جامعه‌ای زنده و پویا می‌کند، به این معنا که بازی انتخابات قرار است، برنامه ها و توانمندی‌های یک نیرو را به جامعه عرضه کند، و این جامعه است که قدرت انتخاب داشته و می تواند با تشخیص خود یکی از دو نیرو را انتخاب کند.
اما فرد برنده یعنی رئیس جمهور آینده، شایسته است چگونه رفتار کند؟ بیرون آمدن از یک رقابت سالم، و حفظ این وضعیت در همه روزهای ریاست جمهوری و تا پایان آن، بسیار حیاتی است. به عبارت دیگر رئیس جمهور موظف است در بیانیه خود، این پیروزی را تنها معطوف به عملکرد خود ندانسته بلکه دیالکتیک و تضاد شعارها را یکی از عوامل اصلی برجسته شدن دیدگاهایش نزد مردم بداند. این موقعیت به معنای آن است که اگر رقیب قدرتمند در صحنه حضور نداشت، برنامه های او نیز برای مردم برجسته نمی شدند. ضمن این که اگر رقیب جدی در صحنه حضور نداشته باشد، گاه ممکن است گفت و گوهای تاییدی همراهان، او و تیم اش را دچار غفلت از ابعاد یک مساله اساسی بکند. بنابراین برای دیدن، نیازمند نبروی مخالف خود هستیم پس زنده باد مخالف من.
از این منظر مهمترین نقش رئیس جمهور آینده این است که در بیانیه خود تاکید کند، اکنون نه فقط رئیس جمهور جناح خویش، بلکه رئیس جمهور همه آن کسانی است که دلشان برای ایران و اسلام می‌تپد و خواهان سربلندی آن هستند؛ باهدف تامین عزت آن، با مصلحت و حکمت اجازه نمی‌دهد حقوق مخالفانشان نقض شده، و یا برای هوادارانش بیش از دیگران و به صورت تبعیض آمیز، تامین حقوق شود. چنین رویکردی مقدمه آشتی همه با هم است.
 بنابراین رئیس جمهور آینده ضروری است برای حفظ آرامش، همه کسانی که در معرض بازی سازی و درگیری بودند، در نقش حزبی فعال کرده، و برای اداره کشور، از بازیکن های متخصص بهره بگیرد.در این معنا کنار گذاشتن نیروهای بازی ساز پیشاانتخابات حیاتی است. آنان از منظر روانشناختی، در معرض خشونت گفتاری و عملی بوده اند، از این منظر مشغول کردن آنان در چارچوب های رفتار حزبی، به معنای دورساختن حوزه اجرا، از رفتارهای جناحی، و دور نگاه داشتن تنفر، برای حل مسایل اجتماعی و ملی است. این موضوع برای پیشرفت امور روزمره مردم، بسیار تعیین کننده است. حوزه تمدنی ایران زمین در این زمینه بسیار غنی است. بنابراین مردم فهیم ایران مستحق چنین رفتاری از رقیب بازنده انتخابات و رقیب برنده انتخابات هستند.