«وفاق» به مویی بند است
محسن خرامین(روزنامه‌‌نگار)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2554
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید





تشریح نحوه برخورد با حیوانات خیابانی در گفت‌وگوی همدلی با کارشناس محیط زیست

در زمستان پناه حیوانات بی‌پناه نباشیم!

همدلی| مهسا بهادری: دیگر هوا  روبه سرد شدن می‌رود. هوایی که پس از مدت‌ها کم و بیش بارش برف را تجربه کرده است. اما در این میان یک نکته‌ای که هست و ما با آن مواجهیم، حیوانات بی‌سرپناهی هستند که نمی‌دانیم باید به آن‌ها غذا بدهیم یا خیر. در پارک، کوچه و خیابان، گربه‌ها یا سگ‌هایی را می‌بینیم که روی بدنشان را برف پوشانده یا از شدت سرما در خود کز کرده‌اند و یک گوشه پناه گرفته‌اند با دیدن این حیوانات مظلوم و زیبا دلمان به رحم می‌آید و احساس می‌کنیم برای حفظ انسانیت باید حتما به این جانداران مظلوم کمک‌رسانی کنیم آن هم با یک روش ساده مثل غذا دادن به آن‌ها اما باید این را بدانیم که این کار اشتباه‌ترین کاری است که با آن‌ها می‌کنیم و درواقع چرخه زیست این جانوران را با انجام این کار معیوب می‌کنیم.
البته یک نکته‌ای وجود دارد در روزهای سرد پاییز و زمستان زندگی بسیاری از حیوانات و به ویژه حیواناتی که در محیط‌های شهری زندگی می‌کنند دچار تغییراتی می‌شود که با رعایت نکاتی ساده که بارها توسط حامیان محیط زیست و دوستداران حیوانات بیان شده است می‌توانیم در گذراندن این روزها کمک حال آن‌ها باشیم.
همچنین اگر پرنده ای که از شدت سرما بی حال شده است را به مکانی گرم منتقل کنیم احتمال اینکه این پرنده زندگی دوباره ای بگیرد زیاد است.
برای اینکه متوجه شویم که غذا دادن به حیوانات کار درستی است یا خیر، همدلی به گفت‌وگو با عباس محمدی کارشناس محیط‌زیست پرداخت که در ادامه می‌خوانیم.
عباس محمدی در ابتدا حیوانات را به دو دسته تقسیم کرد و گفت: «ما حیواناتمان را به دودسته تقسیم می‌کنیم حیوانات خیابانی و آن‌هایی که دست‌آموز هستند و حیواناتی هستند که زیست طبیعی دارند مثل کل و قوچ‌هایی که در پارک‌های جنگلی زندگی می‌کنند. اگر به طور کلی بخواهیم بگوییم، غذا رسانی به حیوانات کار اشتباه است. ما این کار را از روی دلسوزی انجام می‌دهیم اما در واقع به آن‌ها ظلم می‌کنیم، چون چرخه طبیعی حیوانات را مختل می‌کنیم.»
او درباره وجود حیوانات دست‌آموز توضیح می‌دهد: «اگر بخواهیم که حیوانات دست‌آموز رها شده در شهر نگاه کنیم، اساسا این پرسش ایجاد می‌شود که ما چرا باید این حیوانات رها شده را در سطح شهر داشته باشیم. ما نباید در محیط‌های مسکونی سگ داشته باشیم و بعد آن را رها کنیم این مسئله ناشی از بی‌مسئولیتی آدم‌هاست. این حیوانات باید جمع‌آوری شوند و سازماندهی شوند.»
او درباره اینکه در حال حاضر این سازماندهی وجود ندارد، درباره مراقبت از حیوانات و تامین امنیت آن‌ها می‌گوید: «ما اگر بخواهیم به این کار، یعنی غذا دادن بی‌رویه به حیوانات ادامه دهیم، چرخه زیست آن‌ها را معیوب می‌کنیم و کاری می‌کنیم که مرتبا تعداد این حیوانات ولگرد افزایش پیدا می‌کند و بعدا این وجود حیوانات ولگرد تبدیل به معضل می‌شود، آن چیزی که ما به آن می‌گوییم حیوان دوستی، تعاریفی است که ما برای خودمان ایجاد کردیم اما نظام طبیعت اینگونه نیست، طبیعتا زمستان‌ها و حتی خشکسالی‌ها برای این وجود دارد که جمعیت حیوانات به یک تعادل برسد. در همین زمستان سرد که از آن صحبت می‌کنیم باید وضعیت به شکلی پیش رود که حیواناتی که ضعیف‌تر هستند یا می‌میرند یا طعمه حیوانات دیگر می‌شود. درباره پرنده‌ها هم این مسئله صادق است تمام جانداران ضعیف از بین می‌روند و باقی نسل به بقای خود ادامه می‌دهند.»
محمدی ادامه می‌دهد: «سیستم طبیعت هم برای حیوانات، هم برای انسان‌ها و کلا برای چرخه طبیعت به نحوی است که آن‌ها جانداران قدرتمند باقی می‌مانند و موجودات ضعیف‌تر از بین می‌روند.»
این کارشناس درباره بقای حیوانات ضعیف در چرخه طبیعت توضیح می‌دهد: «حیوانات ضعیف نباید در چرخه بمانند و آن‌هایی که ضعیف‌تر هستند باید از بین بروند، همانطور که این مسئله درباره انسان‌ها هم صادق است. اگر ضعیف حذف شود، گونه حیوان حفظ می‌شود.»
او در پاسخ به این سوال که اگر در این شرایط حیوانی را گوشه خیابان دادیم به آن کمک کنیم یا خیر توضیح می‌دهد: «چرا این کار را باید انجام دهیم، اگر حیوانی را گوشه خیابان دیدیم و امکانش را داشتیم، باید آن‌ها را به انجمن‌هایی که داوطلب نگهداری از این حیوانات هستند بسپاریم که برخی از آن‌ها هم هزینه می‌گیرند اما این کار ارزش دارد.»
این کارشناس در پاسخ به این سوال که آیا این انجمن‌ها بازهم چرخه را معیوب می‌کند یا خیر توضیح می‌دهد: «اگر این انجمن‌ها کاراصولی انجام دهند، اتفاق ناخوشایندی رخ نخواهد داد. درباره این موضوعات به کشورهای اروپایی مراجعه کنیم، در این کشورهای پیشرفته سگ و گربه ولگرد در خیابان نمی‌بینیم همه آن‌ها شناسنامه دارند و حتی به تازگی ردیاب‌هایی را زیر پوست حیوانات می‌گذارند تا گم نشوند و اگر حیوان ولگردی در کوچه و خیابان باشد از آن محافظت می‌کنند و بعد از مدتی آن را معدوم می‌کنند و هیچ راهی بهتر از این مسئله نیست.»
همچنین فعالان و کارشناسان محیط‌زیست همواره از مردم خواسته‌اند تا در روزهای سرد از آوردن گربه‌ها یا سگ‌های شهری به داخل منازل خودداری کنند زیرا این جانوران به محیط‌های شهری که سال‌هاست در آن زندگی می‌کنند عادت کرده‌اند و خانگی کردن گربه‌های شهری حتی برای مدت کوتاهی باعث می‌شود آن‌ها دیگر توان زندگی در شهر را نداشته باشند. درحقیقت خانگی کردن سگ ها و گربه های شهری به همان اندازه بد است که آوردن حیوانات اهلی به باغ وحش !
او ادامه می‌دهد: «قانونی که ما در کشور داریم هم بر همین اساس است. دستورالعمل از این قرار است که کشتن حیوان در خیابان ممنوع است و جمع‌آوری آن باید انجام شود و بعد با داروهایی که برای حیوان درد و رنج ندارد به روش اتونازی آن‌ها را از بین می‌برند کسانی که بسیار به فکرند بهتر است این کار را انجام دهند، هرچند می‌توانیم هیچ کاری انجام ندهیم چون قرار نیست همه آدم‌ها برای همه حیوانات دل بسوزانند.»
این کارشناس در پایان می‌گوید: «نهایتا اگر خیلی نگران حیوانات علی‌الخصوص پرنده‌ها هستیم، بهتر این است که در تابستان و زمستان یک کاسه آب برای آن‌ها کنار بگذاریم تا بتوانند خودشان را سرپا نگه دارند.»