به پزشکیان فرصت دهیم
ولی‌الله شجاع‌پوریان (مدیرمسئول)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2479
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


بورس در کم‌رمق‌ترین روزهای دو سال گذشته به سر می‌برد

بازار سرمایه در برزخ

همدلی|  گروه اقتصاد: ارزش معاملات بورس تهران روز گذشته به کمترین رقم در دو سال اخیر رسید که نشان‌دهنده رکود معاملاتی عمیق در بازار سرمایه است.در معاملات روز شنبه (20 مرداد ماه) شاخص کل بورس تهران هزار و 121 واحد نسبت به روز کاری گذشته بالاتر ایستاد و به سطح 2 میلیون و 3 هزار و 734 واحد رسید. شاخص کل هم‌وزن بورس ولی با ریزش 485 واحدی در رقم 634 هزار و 773 واحدی ایستاد. شاخص کل فرابورس هم 3 واحد افت کرد و به رقم 20هزار و 708 واحد رسید و شاخص هم‌وزن فرابورس با کاهش 93 واحد به سطح 109هزار و 352 واحد رسید.دیروز خالص تغییر مالکیت حقوقی به حقیقی برای دهمین روز متوالی منفی شد و 170 میلیارد تومان پول حقیقی از بازار سهام خارج شد.روز گذشته همچنین ارزش معاملات کل بازار سهام به 9 هزار و 927 میلیارد تومان رسید. ارزش معاملات اوراق بدهی در بازار ثانویه 2 هزار و 407 میلیارد تومان بود که 24درصد از ارزش کل معاملات بازار را در این روز تشکیل می‌دهد. ارزش معاملات خرد نیز با کاهش یک درصدی به نسبت روز معاملاتی قبل به رقم هزار و 684 میلیارد تومان رسید.در معاملات دیروز، 116 نماد صف خرید داشتند و 319 نماد با صف‌ فروش مواجه بودند. مجموع ارزش صف‌های خرید با رشد 279درصدی نسبت به روز کاری قبل به 250 میلیارد تومان افزایش یافت و مجموع ارزش صف‌های فروش نیز با کاهش 29درصدی به رقم 787 میلیارد تومان رسید.
وضعیت بورس، بحرانی است
«بهنام صمدی» کارشناس بازار سرمایه در گفت‌وگو با خبرآنلاین درباره وضعیت این روزهای بازار سرمایه می‌گوید: بازار سرمایه روزهای بحرانی را پشت سر می‌گذارد. اگر بحرانی نبود، سازمان بورس دامنه نوسان بورس برای این هفته را مثبت و منفی یک، تمدید نمی‌کرد. ما در دوره گذار قرار داریم و کابینه دولت چهاردهم هنوز مشخص نشده و سیاست‌ها هم مشخص نیست بنابراین بورس در یک وضعیت عملا برزخی زمان را سپری می‌کند تا تکلیف مشخص شود.وی با اشاره به خواسته‌های سهامداران از دولت چهاردهم، می‌گوید: چند خواسته وجود دارد که یکی، به کاهش نرخ بهره برمی‌گردد. نرخ بهره فارغ از بورس، واقعا آسیب جدی به تولید کشور می‌زند. در حال حاضر نرخ اخزا به ۲۸ و ۲۹درصد کاهش پیدا کرده اما این نرخ مناسبی برای تامین مالی تولید نیست. برای سرمایه‌گذاری هم که اصلا خوب نیست.صمدی متذکر می‌شود: ما وقتی بتوانیم بدون ریسک، چه از صندوق درآمد ثابت و چه از بانک ۳۰درصد سود بگیریم، دیگر اصلا نه به دنبال کار تولیدی می‌رویم و نه سرمایه‌گذاری انجام می‌دهیم. الان نرخ واقعی بهره، عددی است که در بازار بدهی به صورت شناور، نقد می‌شود و به محدوده ۲۹درصد عقب‌نشینی کرده است. این هم دلایل مختلف دارد. البته به نزدیک ۳۸درصد رسیده بود ولی به خاطر سیاست‌هایی که اعمال شد، به حدود ۲۸ و ۲۹درصد برگشته است.
خسارت سنگین قیمت‌گذاری دستوری به اقتصاد
این کارشناس بازار سرمایه همچنین با اشاره به قیمت‌گذاری دستوری، می‌گوید: در قانون برنامه هفتم توسعه صراحتا گفته شده که دولت اجازه ندارد قیمت‌گذاری دستوری انجام دهد مگر اینکه کالاهای اساسی باشد و تشخیص بدهد که کالا، انحصاری است.
صمدی می‌افزاید: ما تاکنون خسارت سنگینی از قیمت‌گذاری دستوری دیده‌ایم. صنعت خودرو حدود ۲۵۰هزار میلیارد تومان زیان انباشته دارد که دلیل مهم آن هم قیمت‌گذاری دستوری است. در حال حاضر نه خودروساز از این وضعیت راضی است، نه مصرف‌کننده و نه دولت. فقط بخش خودرو هم نیست. سایر صنایع هم این شرایط را دارند. صنعت لوازم‌خانگی کم‌کم دارد تبدیل به صنعت خودرو دوم تبدیل می‌شود و از آن طرف، صنعت پتروشیمی یا فولاد را ببینید. به نظر می‌رسد که دولت کم‌کم باید از اقتصاد خارج شود و اجازه دهد که از طریق خود تشکل‌ها و نهادهای خصوصی سیاست‌گذاری صورت گیرد.