غرب گُزیده - غرب گَزیده
علی خورسندجلالی (فعال فرهنگی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2465
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


واکنش بازارها به ناکامی دور ششم مذاکرات وین در آستانه بزرگ‌ترین تغییرات سیاسی، در رسانه‌های داخلی و خارجی خبرساز شد

سیگنال‌‌‌های انتخابات و مذاکرات برای نفت، دلار و سکه

همدلی| ‌‌‌مهم‌ترین بازارهای پایتخت و البته بازار جهانی نفت، با قرارگیری در آستانه انتخابات ریاست جمهوری و در جریان مذاکرات وین، این‌روزها در حساس‌ترین وضعیت خود قرار گرفته‌‌اند. روز گذشته شبکه خبری بلومبرگ در تارنمای خود درباره آخرین وضعیت مذاکرات در وین نوشت، هنوز مسائل جزئی میان آمریکا و ایران برای رسیدن به توافق نهایی باقی مانده، اما در سایر موضوعات اصلی در زمینه برداشتن تحریم‌های بخش صنعتی و انرژی توافقاتی حاصل شده. این شبکه خبری در ادامه به این موضوع اشاره کرد که سخنگوی وزارت خارجه ایران در زمینه جزئیات این مذاکره راجع به برداشتن تحریم‌های تجاری و صادرات نفت، توضیحاتی را ارائه نکرده و بنابراین بازار نفت همچنان در حال رصد روند این مذاکرات به سر می‌برد. بر اساس گزارش این شبکه خبری آمریکایی، اوپکی‌ها در شرایطی جریان مذاکرات وین را نظاره‌گر هستند که بر اساس نتیجه این صحبت‌‌ها میزان فروش طلای سیاه توسط هر یک از کشورهای نفتی تعیین خواهد شد و در همین زمینه واشنگتن نیز درباره میزان افزایش تولید تصمیم نهایی را می‌گیرد. بلومبرگ در ادامه به نقل از سخنگوی وزارت خارجه ایران روز گذشته نوشت: «هنوز گفت‌وگو در زمینه مسائلی مانند موضوعات فنی، سیاسی، حقوقی و عملی باقی مانده»؛ به گفته سعید خطیب‌زاده: «برای مذاکره‌کنندگان هیچ غیرممکنی وجود ندارد و در این زمینه هیچ بن‌بستی نیز در کار نیست». شبکه خبری بلومبرگ در ادامه این گزارش درباره قیمت نفت در بازارهای جهانی تحت تاثیر این گفت‌وگوها نوشت، قیمت هر بشکه نفت برنت خام در جریان این مذاکرات با رشد یک درصدی در ساعت هشت و 50 دقیقه صبح روز دوشنبه، در لندن به 73 دلار و 43 سنت رسید تا در مجموع امسال حدود 42 درصد رشد کرده باشد. توجه رسانه‌های خارجی در حالی طی روزهای اخیر بر بازار نفت بیشتر شده که روز شنبه، عباس عراقچی، نماینده ارشد ایران در وین، گفته بود که بعید بنظر می‌رسد تا روز جمعه؛ یعنی زمان انتخابات ریاست جمهوری، خبری از توافق در کار باشد. 
 سیگنال انتخابات در چهارراه‌استانبول 
در جریان این صحبت‌ها ‌‌‌مهم‌ترین بازارهای پایتخت نیز علاوه بر بازار جهانی نفت، بیشتر از همیشه تحت تاثیر سیگنال‌های سیاسی قرار گرفته و به موضوعات داغ این‌روزها واکنش نشان می‌دهند. گزارش این تغییرات در روزهای اخیر بیشتر از زبان فعالان چهارراه‌استانبول و جمهوری شنیده می‌شود و به باور دست‌اندرکاران این بازارها ارزهای بین‌المللی دست به ماشه برای نوسان هستند. روز گذشته دلار با کاهش ۱۰۰تومانی نسبت به یکشنبه مجددا به کانال ۲۳هزار تومان بازگشت. به این ترتیب در بازار آزاد قیمت فروش دلار به 23هزار و 950 تومان و یورو به 28 هزار و 900 تومان کاهش یافت. همچنین در صرافی‌های رسمی قیمت فروش هر اسکناس دلار آمریکا به 23 هزار و 550 تومان و خرید آن به 23هزار و 200 تومان رسید. قیمت خرید و فروش یورو هم در این بازار به ترتیب 28 هزار و 300 و 28 هزار و 700 تومان است. همچنین سامانه نیما هم قیمت فروش دلار را 20 هزار و 569 و یورو را 24 هزار و 906 تومان اعلام کرد. در همین زمینه اقتصادنیوز هم نوشت، معامله گران بازار ارز از هم اکنون در حال گمانه‌زنی درباره روند قیمت دلار پس از انتخابات هستند. قیمت دلار برای صعود حد مقاومتی ۲۴هزار و ۱۰۰ تومان را پیش رو دارد. در جریان این اتفاقات قیمت دلار در پشت خط تا ۲۴ هزار و ۵۰ بالا آمد. به باور ‌‌‌تحلیل‌گران، اگر دلار از این مقاومت عبور نکند تا ۲۳هزار و ۸۰۰ برای نزول جا دارد. حالا اظهارنظرهای مختلفی درباره قیمت دلار در روزهای بعد از انتخابات وجود دارد. عده‌‌ای بر این باور هستند که در روزهای آینده میزان تقاضا برای خرید ارز بیشتر می‌شود تا اگر صعودی در کار باشد، سود خوبی دستگیر سرمایه‌گذاران شود. این باور بیشتر در میان نوسان‌گیران وجود دارد که در هر شرایطی از آب کره می‌گیرند. ‌نوسان‌گیران امیدوارند، پس از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری، قیمت دلار در مسیر صعودی قرار بگیرد. این عده اعتقاد دارند، بازارساز پیش از انتخابات با عرضه ارز، مانع از افزایش قیمت دلار شده است، ولی پس از برگزاری انتخابات، دیگر عرضه ارز در سطوح بالا ادامه پیدا نخواهد کرد و در نتیجه، اسکناس آمریکایی راحت تر در جهت صعودی به حرکت خود ادامه خواهد داد. این عده اعتقاد دارند، دلار برای موج صعودی جدید نیاز دارد که از دو مقاومت ۲۴ هزار و ۲۰۰ و ۲۵ هزار و ۱۰۰ تومان عبور کند. البته دیدگاه این گروه در بستر تاریخی گذشته تایید نمی شود. در دو انتخابات گذشته ریاست جمهوری قیمت دلار پس از انتخابات روند صعودی نداشت حتی در سال ۹۲ روند قیمت دلار کاهنده بود. با این حال برخی معامله گران به انتخابات به عنوان پایان یا آغاز یک سیکل نگاه و تصور‌‌‌ می‌کنند با پشت سرگذاشتن آن روند بازار دگرگون‌‌‌ می‌شود.
معامله گرانی که باور دارند، دلار بعد از انتخابات در مسیر افزایشی قرار خواهد گرفت، طبیعی است که در همین هفته، ‌مقداری خریدهای خود را افزایش دهند. برخی از تحلیل‌گران رشد معنادار روز یک‌شنبه دلار را نیز حاصل فعالیت همین دسته از معامله‌گران‌‌‌ می‌دانستند. با این حال، شمار دیگری از ‌‌‌تحلیل‌گران اعتقاد دارند، بازار به روند احتیاطی و آرام پیش از انتخابات ادامه خواهد داد. به باور این گروه تا زمانی که مذاکرات هسته ای در جریان است و امید به لغو تحریم‌‌‌ها وجود دارد، خریداران بزرگ وارد بازار نخواهند شد. از نگاه این گروه، در روز جاری نیز بازار به نوسان بالای خط ۲۴ هزار تومان ادامه نخواهد داد و بار دیگر به سوی حمایت ۲۳ هزار و ۸۰۰ تومانی حرکت خواهد کرد.
 علامت مهم از بازار درهم
به باور ‌‌‌تحلیل‌گران بازار، اگر قرار باشد در روزهای آینده قیمت دلار در بازار داخلی در مسیر صعودی قرار بگیرد، نرخ حواله درهم باید از محدوده شش هزار و ۶۰۰ تومانی عبور کند. نوسان درهم در بازه شش هزارو ۵۰۰ تا ۶ هزار و ۶۰۰ تومان به معنای نوسانات محدود در بازار داخلی خواهد بود و رفتن درهم به زیر محدوده ۶ هزارو ۵۰۰ تومانی، فروشندگان زیادی را وارد بازار خواهد کرد. در معاملات پشت خطی عدد طلایی درهم شش هزار و ۵۹۰ تومان عنوان شد و اگر قیمت ۱۰دقیقه بالا یا پایین این سطح قرار بگیرد، امکان نوسان در محدوده ۶۴۰۰ در حد پایینی و رشد تا حد ۶۷۵۰ تومان در حد بالایی را دارد. 
 تغییر رفتار معامله‌گران با انتشار یک خبر سیاسی 
در روزهای اخیر رسانه‌های مختلفی درباره واکنش دلار و سکه به روند مذاکرات در وین و البته فضای سیاسی کشور تحت تاثیر انتخابات ریاست جمهوری خبر و تحلیل آورده‌‌اند. آن‌طور که بسیاری از فعالان این بازارها به رسانه‌ها اعلام کرده‌اند، از روز اول همین هفته یک خبر سیاسی وضعیت بازار ارز و استراتژی معامله‌گران را تغییر داده است به‌طوری‌که در ساعات انتهایی روز شنبه، برخی خبرگزاری‌ها به نقل از عباس عراقچی اعلام کردند که دشوار است در هفته جاری توافقی حاصل شود. این واکنش‌ها از آنجایی روی کار آمد که عباس عراقچی، رئیس هیات ایرانی در وین، درباره مذاکرات هسته‌ای گفت: «فکر نمی‌کنم طی این هفته به توافق دست پیدا کنیم و احتمالا لازم باشد که طرفین بار دیگر به پایتخت‌ها بازگردند». گفته می‌شود یکی از دلایلی که معامله‌گران در روز ابتدایی هفته فروش‌های خود را بالا برده بودند،‌ احتمال توافق جدید هسته‌ای پیش از برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری بود. با این حال، صحبت‌های عراقچی جهت انتظارات معامله‌گران را تغییر داد و زمینه‌ساز افزایش خریدها شد.
 افزایش قیمت دلار صرافی‌های بانکی
همزمان با افزایش قیمت دلار در بازار آزاد، ارزش این ارز در صرافی‌های بانکی نیز رشد کرد. به‌عنوان مثال، روز یکشنبه دلار حدود ساعت۱۵ بر تابلوی صرافی بانک شهر ۲۳ هزار و ۶۰۰ تومان قیمت خورد که ۲۵۰تومان بیشتر از روز شنبه بود. به گفته فعالان، بازارساز با افزایش قیمت دلار در صرافی‌های بانکی سعی می‌کرد مانع از ورود تقاضای کاذب به بازار شود. اگر فاصله قیمت دلار بازار آزاد و صرافی‌های بانکی زیاد شود، بخشی از افراد به منظور آربیتراژ قیمتی و کسب سود از فواصل قیمتی وارد بازار می‌شوند. به‌عنوان مثال، اگر روز یکشنبه قیمت صرافی‌های بانکی رشد نمی‌کرد، فاصله قیمت آنها با بازار آزاد به حدود ۸۰۰تومان می‌رسید. ۸۰۰تومان فاصله بین دلار بازار آزاد و صرافی‌های بانکی می‌تواند، برای دلالان در حجم دو هزار دلار، حدود یک میلیون و ۶۰۰ هزار تومان سود به همراه بیاورد. با این حال، بازارساز با افزایش قیمت صرافی‌های بانکی سعی کرد انگیزه دلالان برای ورود به بازار را کاهش دهد. در کنار این، نوسان‌گیران زمانی که فاصله بین قیمت صرافی‌های بانکی و بازار آزاد چشم‌گیر نیست، ترجیح می‌دهند که در معاملات مداخله نکنند. آنها از این موضوع هراس دارند که بعدها، سیاستگذار از خریداران ارز صرافی‌های بانکی مالیات دریافت کند و به همین دلیل ترجیح می‌دهند، حداقل هنگامی از صرافی‌ها خرید کنند که قیمت‌های بسیار پایین تری نسبت به بازار آزاد داشته باشند.

رشد احتیاطی در بازار سکه

در دومین روز هفته، سکه امامی نیز از فاز نزولی خارج شد و در مسیر افزایش قرار گرفت. روز شنبته فلز گرانبهای داخلی ۱۸۰ هزار تومان افزایش قیمت را تجربه کرد و به بهای ۱۰ میلیون و ۶۸۰ هزار تومان رسید. به گفته فعالان، رشد بهای دلار عامل مهمی بود که زمینه‌ساز تغییر انتظارات در بازار سکه شد. با وجود افزایش قیمت روز یکشنبه، سکه بازان همچنان محتاط رفتار می‌کردند و همین موضوع موجب شد که قیمت توان عبور از محدوده مقاومتی ۱۰ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان را از خود نشان ندهد. به گفته ‌‌‌تحلیل‌گران، در صورتی که اونس طلا در روزهای آینده روند افزایشی داشته باشد و دلار نیز بالای خط ۲۴ هزار تومان باقی بماند، فلز گرانبهای داخلی به احتمال زیاد به سوی مقاومت ۱۰ میلیون و ۸۰۰ هزار تومانی حرکت خواهد کرد. در صورتی که معامله‌گران احساس کنند، شانس زیادی برای افزایش قیمت سکه نیست، با قدرت از موقعیت خرید خارج شده و در مسیر فروش قرار می‌گیرند. در این سناریو، احتمال برگشت فلز گرانبهای داخلی به زیر محدوده ۱۰ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان وجود خواهد داشت. دیروز اما وضعیت در بازار سکه و طلا با روند نزولی همراه بود؛ بطوریکه سکه امامی با 58 هزار تومان کاهش، با قمیت 10 میلیون و 598 هزار تومان روی میز معامله رفت و سکه بهار آزادی نیز با 47 هزار تومان افت، به 10 میلیون و 551 هزار تومان رسید.