اعتصاب سراسری علیه کودتا ادامه دارد
تقابل خونین ارتش و مردم در میانمار
همدلی| ارتش کودتاگر و مردم در میانمار در مقابل هم صفآرایی کردهاند. یک طرف سربازان مسلح و طرف دیگر مردم دست خالی در مقابل هم ایستادهاند. ارتش که علیه دولت مستقر کودتا کرده، از تمام توان خود برای سرکوب مردم استفاده میکند. اینترنت را قطع کرده و به سوی مردم شلیک میکند. از طرف دیگر مردم با ابزارهای مختلفی که در اختیار دارند و به شیوههای مختلف اعتراض خود را به اقدمات ارتش نشان میدهند. گزارشها نشان میدهد که وضع در این کشور بحرانی است و در درگیریها، نظامیان به سمت مردم گلولههای جنگی شلیک میکنند. با این حال مردم همچنان به اعتصاب و برگزاری تجمعهای اعتراض ادامه میدهند. در همین حال اتحادیه اروپا و آمریکا تصمیم گرفتهاند تا فشارها را علیه رهبران کودتا بیشتر کنند. اتحادیه اروپا میخواهد تحریمهایی را علیه آنان وضع کند.
در جریان اعتصاب سراسری دیروز (دوشنبه) در میانمار علیه کودتا، هزاران معترض با وجود تهدید از سوی مقامهای این کشور دست به تجمع زدند و دست از کار کشیدند. به گزارش خبرگزاری رویترز، سه هفته پس از آنکه شورای نظامی قدرت را از چنگ دولت مدنی درآورد، نتوانسته اعتراضات و جنبش نافرمانی مدنی را که علیه کودتا آغاز شده، متوقف کند.
یکی از معترضان گفت: همه در این اعتصاب سراسری حضور دارند. ما باید بیرون بیاییم و در این اعتراض شرکت کنیم.در کشوری که به تاریخ اهمیت زیادی داده میشود، معترضان روز ۲۲ ماه فوریه ۲۰۲۱ (۲۲/۲/۲۰۲۱) را برای برگزاری این اعتراض و اعتصاب سراسری بسیار مهم میدانند و آن را با اعتراضات ۸ اوت ۱۹۸۸ (۸/۸/۱۹۸۸) مقایسه میکنند که اعتراضات ضد دولتی به خاک و خون کشیده شد.
واکنش نیروهای امنیتی میانمار در این اعتراضات اخیر کمتر خشن بود، اما در جریان همین اعتراضات هم که در روز شنبه برگزار شد، سه تن کشته شدند.البته سرکوب روز شنبه در استان ماندالای باعث نشد تا معترضان دست از کار بکشند و روز یکشنبه نیز اعتراضاتی برگزار شد و در آن نیز دهها هزار تن در یانگون حضور یافتند.
رسانه خبری دولتی MRTV میانمار به معترضان نسبت به برگزاری راهپیمایی امروز هشدار داد و گفت: معترضان اکنون مردم به ویژه نوجوانها و جوانها را تحریک میکنند تا در مسیر تقابل گام بردارند و این روند، به از دست دادن جانشان میانجامد.امروز علاوه بر بازارها و فروشگاههای محلی، شعبههای فروشگاههای بینالمللی و غذاخوریهای خارجی نیز بسته هستند. وزارت خارجه میانمار در بیانیهای اعلام کرده است: مقامها نهایت خویشتنداری را داشتهاند. این وزارتخانه همچنین برخی از کشورهای خارجی را بابت دخالت مشخص در امور داخلی میانمار مورد انتقاد قرار داد.
بسیاری از کشورهای غربی کودتا در میانمار و دستگیری آنگ سان سوچی، رهبر دوفاکتو و رئیس جمهوری این کشور به همراه چند تن از مقامهای میانماری و سیاستمداران را محکوم کرده و حتی برخی از آنها به دنبال اعمال تحریمهای مجدد علیه میانمار هستند.
اتحادیه اروپا آماده تحریم رهبران کودتای میانمار
وزرای خارجی کشورهای عضو اتحادیه اروپا دیروز (دوشنبه) رئیس سیاست خارجی این بلوک و شاخه اجرایی آن را موظف کردهاند تا یکسری اقدامات را برای هدف قرار دادن عاملان و مقصران کودتای اول فوریه سال جاری میلادی و سرنگونی دولت مدنی میانمار در نظر بگیرند.
به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری آسوشیتدپرس، این وزرا در نشست خود اعلام کردند: اتحادیه اروپا خواستار کاهش تنش بحران کنونی در میانمار از طریق توقف سریع وضعیت فوقالعاده، احیای مجدد دولت مشروع مدنی و آغاز به کار پارلمان منتخب است.
در ادامه این بیانیه همچنین آمده است: در واکنش به کودتای نظامی، اتحادیه اروپا آماده تصویب اقدامات محدود کننده و هدف قرار دادن مسببان اصلی این کودتاست. تمامی ابزار را به کار میگیرد و این مسئله را بررسی میکند.
در همین راستا، نهاد حقوق بشر سازمان ملل نیز نخستین نشست در سطح عالی خود در سال ۲۰۲۱ و با وجود نگرانی درباره مسئله کودتای میانمار آغاز کرد.
این نشست چهار هفتهای در شورای حقوق بشر سازمان ملل که امروز آغاز به کار کرده، با حضور روسای جمهوری و نخست وزیران برگزار میشود.
مسائل دیگری که در این نشست مطرح میشود، بازداشت الکسی ناوالنی، منتقد کرملین، وضعیت حقوق بشری در کشورهایی چون اتیوپی و سریلانکا، رفتار چین با مسلمانان اویغور و حمایت از خشونتها در نیکاراگوئه است.
از زمان کودتای اول فوریه سال جاری میلادی در میانمار، ارتش این کشور امور را به دست گرفته و علاوه بر بازداشت و حبس آنگ سان سوچی، رهبر دوفاکتوی میانمار و رئیس جمهوری، تعدادی دیگر از سیاستمداران و قانونگذاران را نیز دستگیر کرده است.
ارتش میانمار علت این کودتا را عدم رسیدگی دولت مدنی به شکایت تقلب گسترده در انتخابات پارلمانی سال گذشته میلادی میداند که در آن، حزب سوچی توانست قدرت را به دست بگیرد. ارتش میانمار میگوید این کودتا برای برقراری نظم در کشور ضرورت داشته است.
تعهد بلینکن به ادامه «اقدام قاطع» علیه ارتش میانمار
وزیر امور خارجه آمریکا در پی اعلام کشته شدن دو تن از معترضان مربوط به تظاهرات اخیر در میانمار اظهار کرد، آمریکا «اقدام قاطع» علیه مقامهای میانماری را که به سرکوب خشونت آمیز مخالفان کودتای نظامی در این کشور میپردازند، ادامه میدهد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، نیروهای امنیتی میانمار نتوانستهاند بیش از دو هفته اعتراضات هر روزه و جنبش نافرمانی مدنی در این کشور که لغو کودتای اول فوریه و آزادی آنگ سان سوچی، رهبر منتخب بازداشت شده این کشور را طلب میکند، متوقف کنند.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا در پستی در توئیتر نوشت: «آمریکا به اتخاذ اقدام قاطع علیه عاملان ارتکاب خشونت علیه مردم برمه همچنان که آنها خواستار بازیابی دولت منتخب دموکراتیکشان هستند، ادامه خواهد داد.» او اضافه کرد: «ما در کنار مردم برمه میایستیم.»
این اطمیناندهی وزیر خارجه آمریکا 10 روز بعد از آن مطرح شد که آمریکا اقدام به اعمال تحریمهایی علیه رئیس جمهور موقف میانمار و چند مقام ارشد نظامی دیگر این کشور کرد.
جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا اعمال تحریمها علیه مسئولان سرنگونی دولت غیرنظامی این کشور جنوب شرق آسیا شامل وزیر دفاع و سه شرکت فعال در حوزه سنگهای قیمتی را تایید کرد.
وزارت خزانهداری آمریکا هم تحریمها علیه دو مقام ارشد نظامی میانمار را به روز رسانی کرده و آنها را متهم به ایفای نقش رهبری در کودتا کرد. جنت یلن، وزیر خزانهداری آمریکا در زمان تحریمهای 11 فوریه گفت: اگر خشونت بیشتری علیه معترضان آرام وجود داشته باشد، ارتش برمه درخواهد یافت که تحریمهای امروز تنها بخش اول است.
آنتونیو گوترش بامداد یکشنبه در پیام توئیتری نوشت: من استفاده از خشونت مرگبار در میانمار را محکوم میکنم، استفاده از نیروی کشنده، ارعاب و آزار و اذیت علیه تظاهرکنندگان صلح طلب غیر قابل قبول است.
دبیرکل سازمان ملل افزود: همه حق تجمع مسالمتآمیز را دارند، من از همه احزاب میخواهم که به نتایج انتخابات احترام بگذارند و به حکومت غیرنظامی برگردند.
با افزایش درگیری میان نیروهای امنیتی میانمار با معترضان، جوسپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز شنبه شب در پیام توییتری نوشت: من خشونت علیه معترضین غیرنظامی توسط ارتش (میانمار) را شدیداً محکوم میکنم.
وی افزود: از ارتش و همه نیروهای امنیتی در میانمار میخواهم که فوراً خشونت علیه غیرنظامیان را متوقف کنند، ما روز دوشنبه درباره آخرین رویدادهای میانمار و اتخاذ راههای مناسب تصمیم گیری خواهیم کرد.
سفیر چین:از تغییر اوضاع میانمار اطلاع قبلی نداشتیم
سفیر چین در میانمار در واکنش به تحولات اخیر در این کشور اعلام کرد که چین از تغییر اوضاع سیاسی میانمار هیچ اطلاع قبلی نداشته است.
به گزارش ایرنا از پلوبال تایمز، «چن های» روز پنجشنبه در گفت و گو با رسانههای میانمار افزود: هم حزب حاکم اتحادیه ملی برای دموکراسی و هم ارتش میانمار روابط دوستانهای با چین دارند، پکن نیز مایل به دیدن وضعیت فعلی نیست.
وی ادامه داد: چین امیدوار است که طرفهای میانمار در چارچوب قانون اساسی و طبق قوانین به طور مناسب اختلافات را حل کرده و ثبات سیاسی و اجتماعی را حفظ کنند.
چن های گفت که کشورش نقش سازندهای در اوضاع میانمار دارد و هسته اصلی آن ترغیب به صلح و پیشبرد مذاکرات است در شرایط فعلی، به ویژه خشونت ممنوع است و باید از حقوق اساسی مردم محافظت شود.
سفیر چین در میانمار همچنین برخی شایعات در مورد روابط چین و میانمار در شبکههای اجتماعی را رد کرد و افزود: موضوعاتی مانند انتقال تکنسینها به میانمار از طریق هواپیماهای چینی، کمک چین به میانمار برای ساخت دیوار آتش و حضور سربازان چینی در خیابانهای میانمار پوچ و بسیار مضحک است.
به گزارش ایرنا، رسانههای بینالمللی اول فوریه (۱۳ بهمن) از وقوع یک کودتای نظامی علیه حزب حاکم اتحاد ملی برای دموکراسی (NLD) میانمار خبر دادند. این حزب در انتخابات پارلمانی آبان ماه امسال برنده شد. سازمان ملل، رهبران کشورهای جهان و عمدتاً مقامهای بلندپایه غربی این کودتا را محکوم کرده و خواستار آزادی رهبران بازداشت شده در این کشور شدند.
بازداشت آنگ سان سوچی و دیگر مقامات ارشد میانمار در پی تنشهای فزاینده بین دولت و ارتش بر سر انتخابات اخیر پارلمانی در این کشور اتفاق افتاد.
نظامیان این کشور معتقدند در جریان آن انتخابات که در ۸ نوامبر ۲۰۲۰ (۱۸ آبان) برگزار شد، تقلب گستردهای صورت گرفته است و خواستار انجام تحقیقات گسترده درباره آن شدند.
یک شبکه تلویزیونی نزدیک به ارتش میانمار اعلام کرد که ارتش، حاکمیت این کشور را به مدت یک سال در اختیار گرفته و «مین آنگ هلینگ» فرمانده کل ارتش را به عنوان رئیسجمهوری انتخاب کرده است.
میانمار با ۵۴ میلیون نفر جمعیت در جنوب شرقی آسیا واقع شده و با بنگلادش، هند، چین، تایلند و لائوس مرز مشترک دارد.