«وفاق» به مویی بند است
محسن خرامین(روزنامه‌‌نگار)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2559
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


رویکرد دوگانه حماس در تحولات سوریه

دکتر سیف‌الرضا شهابی فعال سیاسی

 بعد از حوادث اخیر در سوریه که حکومت بعثی بشار اسد از دایره قدرت خارج شد و مخالفان مسلحش، قدرت را در اختیار گرفتند، در اخبار آمده دختر «اسماعیل هنیه» ابراز خوشحالی کرد و در پی آن، حماس طی بیانیه‌ای موفقیت مخالفان را تبریک گفت. این مسئله سبب تعجب بسیاری از اشخاص شد و در پی آن،  این سؤال مطرح شد؛ در حالی که هر دو در محور مقاومت قرار داشته و ارتباط نزدیکی با  تهران داشتند. چرا و به چه دلیل یکی از اضلاع محور مقاومت از حذف ضلع دیگر اظهار رضایت و شادمانی کرد؟
از زمان ریاست جمهوری حافظ اسد، اخوان‌المسلمین سوریه با او زاویه پیدا کردند و به مخالفت برخاستند.  به طوری که در سال ۱۹۸۲ اسد تظاهرات اعتراض‌آمیز اخوانی‌ها در شهر «حماه» را سرکوب کرد و تعداد زیادی کشته شدند. از آن زمان، اخوانی‌های سوریه بر آن شدند از هر امکانی برای تقابل با اسد تا حد سرنگونی استفاده کنند.
بعد از این که حماس در سال ۱۹۸۷ تشکیل شد و مقابل اسرائیل قرار گرفت؛ با این که حماس ریشه اخوانی دارد، مع‌الوصف اسد به حمایت از حماس برخاست. دفتر حماس در دمشق تشکیل شد و رهبران سیاسی حماس در دمشق فعال شدند. علت حمایت سوریه از حماس، این بود که حماس راه خودش را از یاسر عرفات جدا کرده بود. از آنجایی که بین اسد و عرفات شکرآب شده بود اسد ترجیح داد از رقیب اخوانی عرفات حمایت کند!
بعد از این که بهار آمریکایی با نام کذایی بهار عربی راه افتاد و حکومت‌های عربی در تلاطم قرار گرفتند و یکی بعد از دیگری سرنگون شدند، اخوانی‌های مصر با چراغ سبز آمریکا قدرت گرفتند. اردوغان هم بر آن شد از موقعیت استفاده کند، با حمایت از اخوانی‌های سوریه، آنها را علیه بشار اسد بشوراند و به قدرت برساند و به این ترتیب دایره قدرت و نفوذ ترکیه گسترده‌تر شود .
در آن زمان حماسی‌ها که در سوریه بر سر سفره حکومت نشسته بودند، در حمایت از اردوغان اخوانی و اخوان‌المسلمین سوریه علیه بشار برخاستند و دفترشان را به قطر که با اردوغان همگام و همراه است، منتقل کردند. رهبران حماس، سوریه را به مقصد قطر ترک کردند؛ به این امید که بعد از سقوط سریع بشار اسد به دمشق بازگردند .
با سقوط محمد مرسی اخوانی در مصر و کم‌رنگ شدن بهار آمریکایی و حمایت روسیه و ایران از «بشار»‌، تغییری در حکومت سوریه ایجاد نشد. آنها با تشکیل مثلث اردوغان، حماس و قطر در پی فرصت مناسب بودند تا «بشار» را از قدرت خلع کرده و جشن پیروزی بر پا کنند.
بعد از شروع طوفان‌الاقصی، بشار اسد با شناختی که از حماسی‌ها پیدا کرده بود روی خیلی خوشی نشان نداده و سعی می‌کرد کج‌دار و مریز رفتار کند. اکنون که «بشار» از صحنه خارج شده، حماسی‌ها همپای گروه‌های مسلح سوریه، جشن پیروزی گرفته و پیام تبریک دادند. در حالی که شواهد حاکی از آن است بعد از سقوط حکومت اسد در سوریه، گروه‌های مسلح چراغ سبز برای تل‌آویو روشن کرده و فضا را برای مانور اسرائیل در سوریه باز کردند؛ تا جایی که اسرائیل از یک سو، قسمت‌هایی از خاک سوریه را اشغال کرده و از دیگر سو در حال از بین بردن تمام تأسیسات نظامی سوریه است. شواهد نشان می‌دهد بیشترین بهره‌برداری را اسرائیلی می‌کند که حماس، آن را دشمن می‌داند و مدعی است برای نابودی رژیم صهیونیستی باید جنگید!