در جلسه شورای امنیت برای بررسی تجاوزات اسرائیل چه گذشت؟
جدال لفظی در نشست اضطراری
همدلی| نشست اضطراری شورای امنیت سازمان ملل متحد جهت بررسی تجاوز اخیر رژیم صهونیستی به ایران که از سوی جمهوری اسلامی ایران درخواست شده بود، ساعات پایانی دوشنبه شب به وقت تهران، برگزار شد و عرصه جدال لفظی آمریکا و حامیان همسو با اقدامات تروریستی رژیم اشغالگر قدس با دیگر اعضای شورای امنیت بود.
در ابتدای این نشست خالد الخیاری، دستیار دبیرکل سازمان ملل در سخنانی گفت: «آخرین تبادل حملات بین اسرائیل و ایران با خطر فرو بردن منطقه به شرایطی ناشناخته همراه است. این شرایط در زمانی است که ما به شدت نیاز به تنشزدایی در همه جبههها داریم. این اقدامات باید متوقف شود. لفاظیهای جنگطلبانه و تهدیدآمیز باید متوقف شود. هر دو طرف باید از آزمایش محدودیتهای خویشتنداری یکدیگر دست بردارند و به نفع صلح و ثبات منطقه عمل کنند.»
محکومیت اسرائیل توسط اعراب
سپس نماینده عراق در نشست شورای امنیت سازمان ملل در این باره گفت:« عراق اقدامات رژیم صهیونیستی را محکوم میکند. دولت عراق در نهادهای بینالمللی شکایت خود را پیگیری خواهد کرد. ما اجازه نخواهیم داد که از حریم هوایی عراق برای حمله به کشورهای دیگر استفاده شود. اقدام رژیم صهیونیستی نقض حاکمیت عراق بود. ایران دوست و همکار ما است.»عمار بنجامع سفیر و نماینده دائم الجزایر در سازمان ملل نیز تصریح کرد: «حملات اسرائیل به ایران نقض صلح بینالمللی است. صلح واقعی نیازمند رعایت اصول سازمان ملل متحد و قوانین بینالمللی است. امروز با درگیری منطقهای روبرو هستیم که پیامدهای جدی دارد. نیروهای اشغالگر اسرائیل باید پاسخگوی اقدامات خود باشند.»
قصی الضحاک سفیر و نماینده دائم سوریه در سازمان ملل گفت: «شورای امنیت باید مانع اقدامات رژیم اسرائیل شود. اقدامات اسرائیل صلح و ثبات منطقه را از بین میبرد. اسرائیل خود را از قانون بالاتر میداند و باید به خاطر اقداماتش پاسخگو باشد.»
توصیه چینیها به خویشتنداری
فو کونگ، سفیر و نماینده دائم چین در سازمان ملل متحد در سخنانی اظهار داشت:«نسبت به رفتارهای اسرائیل نگران هستیم و به خویشتنداری دعوت میکنیم. اوضاع خاورمیانه شکننده است. با هرگونه اقدام تهاجمی که صلح و امنیت منطقه را تهدید کند، مخالف هستیم. همه طرفها باید برای تبادل آتش حد بگذارند و آرامش به خاورمیانه بازگردانده شود. آتش بس در غزه هنوز دور از دسترس بوده و قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل نیز نادیده گرفته شدهاند.»
جانبداری آمریکا از اسرائیل
لیندا توماس گرینفیلد، نماینده آمریکا در شورای امنیت سازمان ملل نیز بار دیگر با اعلام حمایت واشنگتن از اسرائیل در دفاع از خود گفت: «اسرائیل اقدام به حملات هوایی در خارج از مناطق مسکونی در ایران کرد. آمریکا در اقدام نظامی اسرائیل شرکت نکرد، بلکه رژیم اسرائیل را تشویق کرد تا عملیات را به شکل هدفمند، متناسب و مستقیم جهت کاهش توانایی ایران برای تهدید همسایهاش، جلوگیری از حملات بیشتر و کاهش خطر تشدید تنش انجام دهد. ایالات متحده آمریکا در حمله اسرائیل به ایران مشارکت نداشته است و از ایران میخواهیم که حملات خود به اسرائیل را متوقف کند.»
واکنش دوپهلوی روسیه
واسیلی نبنزیا، سفیر و نماینده دائم روسیه در سازمان ملل در نشست اضطراری شورای امنیت گفت: منطقه در حال حاضر به دلیل تشدید خشونتها در اطراف نوار غزه برای بیش از یک سال بیثبات شده است. این اولین حمله هوایی اسرائیل نیست. اسرائیل طی هفتههای گذشته نیت خود برای حمله به ایران را پنهان نکرده است. ما به شدت از افزایش تنشها بین اسرائیل و ایران نگران هستیم و خواستار خویشتنداری هستیم. ما از اسرائیل میخواهیم اقدامات تحریکآمیز در خاورمیانه را متوقف کند. آمریکا دادههای اطلاعاتی را برای حمله به ایران در اختیار اسرائیل قرار داده است که این اقدام، ناقض قوانین بینالمللی است.»
انگلیس: ایران نباید پاسخ دهد
نماینده انگلیس در شورای امنیت سازمان ملل متحد نیز در این نشست بیان داشت: «ایران نباید به حملات اسرائیل پاسخ دهد. هیچ کس نباید به شعلههای آتش تنش بدمد. تمام تلاش ما باید برای شکستن این چرخه تنش باشد. جنگ منطقهای به نفع هیچ کس نیست.»نماینده فرانسه در این نشست نیز ضمن تاکید بر حفظ امنیت اسرائیل گفت:« باید فورا به آتش بس در غزه برسیم و اسرائیل باید نیروی هایش را از لبنان خارج کند.» او افزود:« فرانسه به امنیت اسرائیل هم متعهد است، امنیت اسرائیل هم باید حفظ شود و باید اطمینان پیدا کنیم که همه اسرا آزاد میشوند. فرانسه درخواست مجدد برای رعایت قوانین بین المللی دارد.»
توصیه ژاپن به کشورهای میانجی
نماینده ژاپن نیز در لحنی مسالمتجویانه گفت:« درگیریهای اخیر باید متوقف شوند؛ کلید صلح، آتشبس در غزه است.»او افزود:« ژاپن عمیقاً نگران حملات متقابل بین ایران و اسرائیل است و حملات اخیر را محکوم میکند.»
او با تأکید بر توقف درگیریها، خواستار خویشتنداری از هر دو طرف شد، و گفت:« درگیریها در سراسر خاورمیانه از جمله اسرائیل، ایران، سوریه و عراق گسترش یافته و کلید پایان این خشونتها برقراری آتشبس در غزه است.»
او توصیه کرد:« تلاشهای دیپلماتیک از سوی آمریکا، قطر و الجزایر باید برای ایجاد آتشبس از سر گرفته شود تا زمینهای برای صلح پایدار در منطقه فراهم شود و ژاپن متعهد است که اقدامات دیپلماتیک لازم را برای کاهش تنشها انجام دهد. زمان توقف خشونتها و پایان شرایط دشوار در غزه، همین حالاست.»
سخنان نماینده جمهوری اسلامی ایران
در بخش دیگری از این نشست سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران، تصریح کرد:«پاسخ ما به رژیم صهیونیستی کاملاً منطبق با حقوق بینالملل خواهد بود.» امیر سعید ایروانی ابتدا با قدردانی از رئیس جلسه بهخاطربرگزاری این نشست حیاتی و همچنین تشکر از اعضایی که تجاوزات رژیم اسرائیل را محکوم کرده و همدردی و همبستگی خود را با مردم و دولت ایران اعلام نمودند، گفت:« این جلسه بهموقع و ضروری است تا به اقدام تجاوزکارانه رژیم اسرائیل علیه حاکمیت و تمامیت ارضی جمهوری اسلامی ایران،که نقضی فاحش و شدید از حقوق بینالملل و منشور سازمان ملل متحد است، رسیدگی شود.»
او ادامه داد:« همانطور که در نامه وزیر امور خارجه ایران به رئیس شورا ودبیرکل مطرح شد، رژیم جنایتکار اسرائیل با ارتکاب اقدام تجاوزکارانه عمدی علیه حاکمیت و تمامیت ارضی ایران، بهطورآشکار حقوق بینالملل و منشور سازمان ملل متحد را نقض کرده است. در ساعات اولیه صبح روز شنبه، 26 اکتبر، جنگندههای رژیماسرائیل موشکهای دوربرد و هواپرتاب را از حدود 100 کیلومتری خارج از مرزهای ایران و با استفاده از حریم هوایی که توسط نیروهای نظامی آمریکا در عراق فراهم شده بود، شلیک کردند. این موشکها چندین رادار دفاع مرزی ایران را در استانهای ایلام،خوزستان و تهران و همچنین سایتهای نظامی هدف قرار دادند. پدافند هوایی ایران بهسرعت عمل کرده و اکثر موشکها را رهگیری و از وارد آمدن خسارات عمده جلوگیری کرد. با این حال، چهارافسر نظامی ایرانی به همراه یک غیرنظامی در حین دفاع قهرمانانه از میهن خود به شهادت رسیدند.
ایروانی افزود:« تجاوزات رژیم اسرائیل علیه ایران آشکار و مکرر است. این حمله تهاجمی بخشی از الگوی گستردهتر و مستمر تجاوز و مصونیت بیحدی است که رژیم اسرائیل برای بیثبات کردن منطقه ادامه میدهد، بهویژه از طریق تجاوزات مداوم، پاکسازی قومی وجنایات جنگی علیه مردم فلسطین و لبنان. ما تجاوزات رژیم اسرائیل را به شدیدترین وجه ممکن محکوم میکنیم. اقدامات خصمانه رژیم اسرائیل نقضی آشکار وخطرناک از حقوق بینالملل و منشور سازمان ملل متحد است،بهویژه اصل حاکمیت و تمامیت ارضی و ممنوعیت تهدید یااستفاده از زور علیه حاکمیت کشورها. این اصول صرفاً ایدههای انتزاعی نیستند؛ بلکه پایههای اساسی هستند که صلح و ثباتبینالمللی بر آنها استوار است.»
انع تراشی امریکا در شورای امنیت
نماینده ایران ادامه داد:« متأسفانه، حمایت بیقید و شرط ایالات متحده از رژیم اسرائیل، همراه با مانعتراشی آن در انجام وظایف شورای امنیت بهعنوان یکی از اعضای دائم، این رژیم را وقیحتر کرده تا به جنایات وتجاوزات خود در غزه و لبنان، و اکنون علیه ایران، ادامه دهد وبهطور جدی صلح و امنیت منطقهای را تضعیف نماید.»
یادآوری وظایف شورای امنیت
امیر سعید ایراونی در ادامه گفت:« منشور سازمان ملل این شورا را موظف کرده است تا هرگونه تهدید علیه صلح، نقض صلح یا اقدام تجاوزکارانه را تعیین کند واقدامات قاطعی برای بازگرداندن صلح و امنیت بینالمللی انجام دهد. تحت فصل هفتم، شورا اختیار و وظیفه دارد تا بهطور قوی به تهدیدات علیه صلح جهانی و اقدامات تجاوزکارانه واکنش نشان دهد. این مسئولیت بیش از کلمات یا توصیهها را میطلبد؛ بلکه نیازمند اقدام قاطع و مصمم است.»
استانداردهای دوگانه برخی اعضای شورای امنیت
نماینده ایران در ادامه با اشاره به نقضهای آشکار قوانین بینالمللی توسط رژیم اسرائیل، استانداردهای دوگانهای که توسط برخی اعضای شورای امنیت، از جمله ایالات متحده، به نمایش گذاشته میشود، گفت:« این کشورها از محکوم کردن اقدامات غیرقانونی رژیم اسرائیل که مستقیماً در نقض منشور سازمان ملل و حقوق بینالملل قرار دارد،خودداری کرده و بهجای آن، این تخلفات و جنایات را با نام «دفاع از خود» توجیه میکنند، خواه این اقدامات علیه ایران باشد یا علیه مردم فلسطین و لبنان که تحت خشونت و سرکوب نظاممند رژیم اسرائیل رنج میبرند.
نماینده دایم ایران در شورای امنیت سازمان ملل در پایان گفت:«ما از شورا میخواهیم که اقدامات رژیم اسرائیل را بهطور قاطعانه محکوم و آن را برای نقضهای مکرر و نظاممند حقوق بینالملل وبرای آنچه که واقعاً هست: کارزار تجاوزات و جنایات فجیع محاسبهشده و مداوم که نه تنها منطقه را بیثبات میکند، بلکه امنیت جهانی را بهشدت تهدید میسازد، پاسخگو نماید.»
حق ایران برای پاسخگویی محفوظ است
او افزود:« جمهوری اسلامی ایران همواره دیپلماسی را بهعنوان مسیر حل چالشهای منطقهای و تقویت صلح و ثبات دنبال کرده است. با اینحال، بهعنوان یک کشور دارای حاکمیت، جمهوری اسلامی ایران حق ذاتی خود را برای پاسخگویی در زمان مقتضی به این اقدام تجاوزکارانه، که طبق ماده 51 منشور سازمان ملل مورد تأییداست، محفوظ میدارد. پاسخ ما قانونی و کاملاً منطبق با حقوق بینالملل خواهد بود.»