«همدلی» از دلایل رشد درگیری با افزایش گرما گزارش میدهد:
گرمای نزاع ...
همدلی| گروه اجتماعی: محققان معتقدند همزمان با افزایش گرما در تابستان آمار جرایم خشونت بارو پرخاشگری هم افزایش پیدا میکند.
گزارش سازمان پزشکی قانونی نشان میدهد که آمار نزاع در فصل گرما در مردادماه بیش از ماههای دیگر سال است. این گزارش نشان داده است سال گذشته ۵۹۱ هزار و ۸۰۷ نفر در جریان نزاع، مصدوم و آمارشان در مراکز پزشکی قانونی ثبت شده است که از این تعداد ۳۹۸ هزار و ۹۵۸ نفر مرد و ۱۹۲ هزار و ۸۴۹ نفر زن بودهاند. بیشترین آمار ثبت شده هم مربوط به استان تهران است که تمرکز جمعیت بالا خصوصاً در پایتخت منجر به ثبت ۱۰۳ هزار و ۹۰۴ نزاع شده و استان هرمزگان با ثبت ۵ هزار و ۶۱۳ نزاع کمترین آمار نزاع را به خود اختصاص داده است. البته این آمار قطعی از بروز درگیری بین افراد نیست، چراکه بسیاری از این نزاعها با وجود اینکه منجر به ضرب و جرح طرفین میشود با میانجیگری دیگران منجر به آشتی میشود و مصدومان به پزشکی قانونی مراجعه نمیکنند. بخش مهمی از این نزاعها در روستاها اتفاق میافتد. همزمان با افزایش سرسامآور قیمت زمین، اختلافهای ملکی بین افراد شدت یافته است، بهطوریکه بسیاری از این اختلافها به درگیریهای خونین منجر میشود. افزایش تراکم انسانی خصوصاً در ترافیکهای سنگین کلانشهرها با بروز یک سانحه کوچک به راحتی منجر به درگیری بین دو یا چند نفر میشود که بسیاری از این درگیریها حوادث خونینی مثل قتل را به دنبال دارد. گرمای شدید و پیامدهای ناشی از درگیریهای ذهنی که عمدتاً با معضلات اقتصادی و معیشتی یا اختلالهای روانی پیوند دارد به راحتی باعث کاهش آستانه تحمل افراد و شدت گرفتن برخوردهای اجتماعی میشود. گزارش سازمان پزشکی قانونی نشان میدهد که عمده مراجعان به این سازمان جوانان هستند که به دلیل برخورداری از غرور جوانی، آستانه تحمل کمتری نسبت به گروههای میانسال یا بالاتر از آن دارند و با بروز یک تنش به راحتی به آن دامن میزنند.
تاثیر فصلی نزاع
آمارها در آمریکا نشان میدهد از شروع تابستان بدین سو تقریبا ۹۰ تیراندازی جمعی رخ داده است. کارشناسان معتقدند ازدیاد این جرم، ریشه در ارتباط میان هوای گرم و پرخاشگری دارد.
محققان معتقدند این افزایش در آمار جرایم خشونت بار، نشاندهنده «تأثیر فصلی» است. در واقع اعتقاد بر این است که گرما ، پرخاشگری را افزایش میدهد.
محققان در دفتر ملی تحقیقات اقتصادی ایالات متحده در گزارش سال ۲۰۲۱ خود از ۳۶ مرکز اصلاح و تربیت گفته بودند در روزهایی که گرمای هوا زیاد است، خشونت در میان زندانیان ۱۸ درصد افزایش مییابد.
کارشناسان معتقدند هوای گرم دمای بدن را افزایش میدهد، امری که به نوبه خود بالا رفتن ضربان قلب و فشار خون را در پی دارد. افزایش فشار خون و ضربان قلب میتواند منجر به ایجاد ناراحتی شود. امری که محققان آن را به همبستگی بین گرمای زیاد و افزایش خشم و خشونت نسبت میدهند.
از سوی دیگر و بنابر اعلام مرکز حقوقی گیفورد، وقت آزاد بیشتر برای گذراندن در بیرون از خانه در طول تابستان یکی دیگر از دلایل افزایش نرخ جرم و جنایت است.
بنابر گزارش این مرکز، برای جوانان فرصت بیشتری برای اعمال خشونت در تابستان وجود دارد چرا که مدارس در این فصل از سال تعطیل است.
بر اساس دادههای آنلاین سازمان تحقیقات اپیدمیولوژیک وابسته به مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای آمریکا (CDC)، در طول هر ماه تابستان در آمریکا ۲۰ قتل با اسلحه توسط کودکان و نوجوانان صورت میگیرد.
با شروع فصل گرما، آمار درگیریها و زد و خوردها نیز صعودی میشود و این مساله احتمالا بر آمار قتلهایی که به خاطر درگیری رخ میدهند، میافزاید. مثل جمعه گرم این هفته پایتخت که در آن ۳درگیری خونین در نقاط مختلف تهران رخ داد و باعث قتل ۴نفر شد.
چرایی یک پدیده...
یکی از آثار گرم شدن هوا، وقت گذراندن بیشتر جوانان در خارج از خانه و مشغول شدن آنها به بازی و سرگرمی است. اما گاهی هولناک ترین درگیریها در همین تفریحات شکل میگیرد. درست مانند مثل جمعه گرم پایتخت که در آن ۳درگیری خونین در نقاط مختلف تهران رخ داد و باعث قتل ۴نفر شد. از قتل به خاطر جای پارک خودرو، تا قتل به خاطر یک شرط بندی و درگیری به خاطر یک قلیان
کانال عصر ایران در تلگرام چرا در هوای گرم بیشتر عصبانی میشویم؟ تحقیقات علمی نشان داده که مردم در ماههای گرم سال، بیشتر از ماههای سرد عصبانیت و اضطراب را تجربه میکنند. قرار گرفتن در معرض هوای گرم، ضربان قلب را افزایش میدهد و همین موضوع، ناراحتیهایی را به دنبال دارد. این ناراحتیها میتواند بر نحوه ابراز و بیان منظور تاثیر بگذارد و شاهد رفتارهای خشونت آمیز و پرخاشگرانه از سوی افراد عصبانی باشیم. مانند درگیریهایی که منجر به جنایت میشوند. البته موضوع دیگری هم که مطرح است این است که افراد در هوای گرم، بیشتر در فضای بیرون از خانه حضور دارند و در نتیجه تعامل بیشتر و احتمالا استحکاک بیشتری با افراد دیگر هم خواهند داشت.
دکتر عزیزالله تاجیک اسماعیلی متخصص روانشناسی در این باره میگوید: خشم نوعی احساس و حالت روانی است که افزایش آن به چند عامل مانند عوامل زیستی، اجتماهی و فرهنگی و روانی بستگی دارد. گاهی این عوامل دست در دست هم قرار میدهند و موجب میشود یک فرد که مستعد خشونت است در گرما خشونتش افزایش یابد. در واقع آستانه تحملش با بالا رفتن دما، کاهش یافته و اگر مهارت کنترل و مدیریت آن را نداشته باشد، میتوان گفت که شاهد فاجعههای بزرگی خواهیم بود.
این روانشناس ادامه میدهد: اگر دقت کنید در مناطق گرمسیری، افراد استعداد خشونت را بیشتر از کسانی که در مناطق سرد بزرگ شده اند پیدا میکنند. حال اگر فرد به بلوغ فکری هم نرسیده باشند موجب میشود با یک حرف کوچک، از کوره در بروند. حالا اگر این فرد در هوای سرد قرار بگیرد به مراتب، خشونت کمتری به سراغش آمده و دست کم میتواند آن را کنترل کند. حتما شنیده اید که میگویند در اوج عصبانیت، یک لیوان آب خنک بنوشید تا دمای بدنت پایین بیاید و ضربان قلبتان که بر اثر عصبانیت بالا رفته، پایین بیاید.
دکتر اسماعیلی ادامه میدهد: سن هم یک عامل محرک در زمینه بروز خشمهای هیجانی و عدم مهارت در کنترل کردن آن است. در سنین جوانی، برخی افراد از نظر شخصیتی به بلوغ نرسیده اند و یا در بسترهای نامناسب و خانوادههای آشفته بزرگ شده اند. به عقیده بنده راههای کنترل خشم در جامعه این است که مهارتهای کنترل آن را به مردم آموزش بدهیم. آموزش از طریق مدارس گرفته تا کلاسهای آموزشی و رسانه ها. به بچهها از کودکی یاد بدهیم که چطور هنگام عصبانیت، بتوانند خشم خود را مدیریت و کنترل کنند. به آنها راهکار بدهیم، مثلا نوشیدن آب خنک، تمرین تنفس، ترک کردن محیطی که در آن خشمگین شده اند و یا خیلی از موارد دیگری که باعث میشود فرد یاد بگیرد چطور خشمش را مدیریت کند تا شاهد حوادث فاجعه بار نباشیم.
وی ادامه میدهد: همه اینها نیازمند تمرین است برای فروکش کردن خشم. درواقع باید افراد از کودکی یادبگیرند که چطور افسار خشمشان را در دستشان بگیرند به جای اینکه خشم، افسار فرد را در دست بگیرد. به عنوان مثال یاد بگیرند وقتی عصبانی میشوند از خودشان بپرسند آیا گرمشان است؟ گرسنه هستند؟ دچار کم آبی شده اند یا استرس؟ شناخت دلیل بروز خشم هم خیلی مهم است که بتوانند به جای واکنشهای تهاجمی، روی آرامش خود کار کنند. یکی دیگر از راهکارها نوشتن است. تمرین کنند که دلیل عصبانیت خود را بنویسند و ببیند چطور میتوانند خشم را کنترل کنند. در نهایت از یک متخصص روانشناس کمک بگیرند تا راهکارهای مختلف برای مدیریت خشم خود و رسیدن به آرامش را یاد بگیرند.