واکنش رئیس پلیس پایتخت به اظهارات عضو شورای شهر تهران
۲۶هزار نقطه ناامن تهران کجاست؟
همدلی| اواسط دیماه سال جاری بود که زهرا شمس احسان، عضو شورای شهر تهران در تذکری از وجود ۲۶هزار نقطه ناامن در شهر تهران خبر داد، خبری که واکنشهای زیادی را به دنبال داشت. ازجمله این واکنشها مربوط به سردار حسین رحیمی، رئیس پلیس پایتخت است. او به صحبتهای این عضو شورای شهر تهران واکنش نشان داد و گفت: من نمیدانم این ادعا را چطور مطرح کردهاند و بر چه اساس عدد ۲۶هزار مطرحشده است. او در ادامه با اشاره به جمعیت و وسعت شهر تهران گفت: با در نظر گرفتن این مؤلفهها، امنیت در تهران در شرایط مناسبی است. این اظهارات در شرایطی است که گزارش منابع رسمی از تشدید سرقت و همچنین مزاحمتهای خیابانی در سال جاری حکایت دارد که اگرچه یکی از مهمترین دلایل آن افزایش مشکلات اقتصادی و معضلات اجتماعی است، اما بهطور حتم عامل دوم این مسئله نقاط ناامن و کمتوجهی به شناسایی و رفع خطر از فضاهای بیدفاع شهری بوده است.
طبق گزارشهای رسمی از شهرداری تهران، در سال۹۸ تأمین امنیت روانی در فضاهای عمومی یکی از دغدغههای شهروندان بوده است که ۴۴درصد از افراد اعلام کرده بودند در زمان تاریکی هوا در تردد شهری با احساس ترس و عدم امنیت روبهرو هستند و تعداد زنان به شکل چشمگیری زیادتر از مردان بود. با توجه به تسری احساس عدم امنیت میان شهروندان، شهرداری در قالب برنامه سوم توسعه مکلف به شناسایی و بهسازی فضاهای بیدفاع، نقاط کور و ناامن شده بود.
دستورالعمل اجرای ارتقای احساس امنیت در بایگانی مسئولان
سال گذشته دستورالعمل اجرای ارتقای احساس امنیت به مناطق ابلاغ شد و قرار بود شورای راهبردی و کمیتههای زیرمجموعه شکل بگیرد، اما آنگونه که زهرا شمس احسان اعلام کرده هنوز این اتفاق نیفتاده است. او در جلسه 14دی شورای شهر تهران گفته بود: در راستای شناسایی و رفع خطر از فضاهای بیدفاع شهری به استناد اسناد بالادستی، شهرداری تهران باید اقداماتی انجام میداد که متأسفانه انجام نداده و بر همین اساس به شهردار تهران تذکر میدهم.
رئیس کمیته اجتماعی شورای شهر تهران در ادامه با اشاره به آمارهایی در این زمینه گفته بود: طبق گزارش از ۱۳۷ از آذر ۹۹ تا آذر ۱۴۰۰ بیش از ۲۶هزار نقطه ناایمن توسط شهروندان گزارششده که متأسفانه این کمیتهها و شورای راهبردی تشکیل نشده است. او در ادامه گفته بود: بر همین اساس از شهردار میخواهیم هر چه زودتر تدوین آییننامه ضوابط شهری باهدف پیشگیری از حس ناامنی را در دستور کار قرار دهد و همچنین با توجه به فرابخشی بودن این مقوله از معاونت اجتماعی و شهرداران مناطق باید از مسئولان مرتبط دعوت کنند تا مشکلات حل شود.
با توجه به وسعت و جمعیت تهران موفق عمل کردیم
اما روز گذشته ایسنا گفتوگویی از رئیس پلیس پایتخت در این زمینه منتشر کرد. سردار رحیمی با بیان اینکه وضعیت امنیت در تهران در شرایط مناسبی است، اظهار کرده: وقتی میخواهیم درباره امنیت در تهران صحبت کنیم، باید به مواردی مانند جمعیت، وسعت و ... نیز در شهر تهران توجه داشته باشیم. با در نظر گرفتن این مؤلفهها باید بگویم که تهران در وضعیت امنیتی مطلوبی قرار دارد و گرچه جرائمی مانند سرقت و کلاهبرداری و... در شهر وجود دارد اما آمار همین جرائم نیز به نسبت جمعیت و وسعت، بسیار کمتر از شهرهای دیگر است. او با بیان اینکه تهران جزو استانهای دارای بیشترین قدرت کشف و برخورد با جرائم در سطح کشور است، در ادامه گفته: طی ۹ماه سال ۱۴۰۰ درمجموع تمامی جرائم، شاهد افزایش دودرصدی بودیم که این موضوع نیز عمدتاً مربوط به جرائم خرد میشود و ما در عمده جرائم بزرگ شاهد کاهش بودیم، علاوه بر آن قدرت کشف و دستگیری پلیس پایتخت نیز افزایشیافته و ما در ۹ماهه امسال شاهد افزایش ۲.۷درصدی کشف جرائم و دستگیری مجرمان بودیم.
افزایش سرقت و مزاحمتهای خیابانی
اینکه رئیس پلیس پایتخت از کارنامه و عملکرد خود دفاع کند موضوعی قابلدرک است، اما نکته غیرقابلپذیرش، نادیده گرفتن آمارها و هشدارها در این زمینه و انکار واقعیات است. گزارشهای واصله از افزایش میزان سرقت و مزاحمتهای خیابانی، امری نیست که بتوان بر آن سرپوش گذاشت.
مدیر حراست شرکت برق منطقهای تهران بهتازگی از افزایش ۵۰درصدی سرقت تجهیزات برقی در استان تهران نسبت به سال گذشته خبر داده و گفته: در حال حاضر میزان سرقتها سالانه حدود ۱۰میلیارد تومان است و البته باید توجه داشت که آمار اعلامشده ارزش ریالی سرقتها است و آسیب وارده به صنعت (ترمیم، زمان بازسازی، خاموشیهای اعمالشده به مراکز مهم کشوری و هموطنان) خیلی بیشتر و غیرقابلجبران است.
داوود حاجی رحیمی این موضوع را ناشی از مشکلات معیشتی عنوان کرده و گفته بعضاً شاهد وجود درگیریهایی بین مأموران و حافظان تجهیزات صنعت برق با سارقان هستیم. علاوه بر این، آمارها در خصوص کیفقاپی، موبایل قاپی و سرقت از صندوقعقب خودرو نیز با افزایش قابلملاحظه و نگرانکنندهای همراه است.
ضرورت افزایش همکاریهای فرابخشی
با توجه به مهاجرپذیر بودن شهر تهران و مشکلات ناشی از این امر از رئیس پلیس تهران انتظار میرود که بهجای پایین آوردن سطح انتظارات، اهتمام جدی برای حل مشکلات مردم و همچنین همکاریهای بیشتر با دستگاههای مرتبط برای کاهش جرائم و افزایش حس امنیت در جامعه داشته باشند. همچنین ضروری است تا شهرداری تهران نیز هر چه سریعتر، تدوین آییننامه ضوابط شهری باهدف پیشگیری از حس ناامنی را در دستور کار قرار دهد.