عضو اتاق بازرگانی ایران:
در تجارت آزاد حتی از طالبان هم عقبتریم!
همدلی| عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی ایران میگوید با وجود عضویت کشور در گروههای همکاریهای اقتصادی منطقهای، فراهم نبودن زیرساختهای لازم دستیابی به اهداف را دشوار کرده است.
علی شریعتی در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: «عضویت ایران در توافقهای همکاریهای اقتصادی موضوع جدیدی نیست و برای مثال سالهای طولانی از حضور ایران در گروه اکو میگذرد. در سالهای گذشته نیز تلاش شده با فعال کردن ظرفیتها در آ س آن و اوراسیا، حضور ایران در این توافقهای منطقهای و بینالمللی تقویت شود ولی استفاده از ظرفیت این توافقها، نیاز به فراهم شدن زیرساختها و مقدماتی دارد که بعضی از آنها در کشور فراهم نیست».
وی با اشاره به عدم عضویت ایران در سازمان تجارت جهانی و اجرایی نشدن تجارت آزاد در کشور، توضیح داد: «امروز باوجودآنکه افغانستان به دست طالبان افتاده اما این کشور همچنان عضو سازمان تجارت جهانی است و مبادله کالا و صادرات آن و جابجایی پول بهراحتی در این کشور انجام میشود. این در حالی است که ما همچنان با گمرکات و حقوق ورودی و بسیاری از دیگر مقررات مواجه هستیم». عضو اتاق بازرگانی ایران به تحریمهای اقتصادی علیه اقتصاد کشور اشاره کرد و گفت: «تحریمها از سویی به قدرت گرفتن برخی صنایع داخلی و افزایش توان آنها در تأمین نیازهای کشور منجر شده که قطعاً اتفاق مثبتی است اما از طرف دیگر قهر بودن اقتصاد ما با جهان، فرصت حضور در عرصههای بینالمللی و توسعه تجارت را گرفته که این قطعاً به ضرر کشور تمام میشود». شریعتی ادامه داد: «ما نباید فراموش کنیم که هدف اقتصادی کشور، صرف تأمین نیازهای داخلی و کاهش تقاضا برای واردات نبوده است. در سندهای بالادستی قیدشده که ایران باید به قدرت اقتصادی منطقه تبدیل شود اما برخی تصمیمات داخلی غلط، در کنار مشکلاتی که در عرصه بینالمللی وجود داشته امکان استفاده از این ظرفیتها به ایران نداده است».
وی با بیان اینکه تجارت یک جاده دوطرفه است، توضیح داد: «وقتی از عضویت در توافقهای همکاری اقتصادی صحبت میکنیم باید بهطور دقیق مشخص کنیم که چه نیازی داریم و در عوض توانایی برای صادرات به کشورهای مقصد خواهیم داشت. برای مثال در اوراسیا ما از سویی با مشکل حملونقل و از سوی دیگر با نبود آموزش و توانمندی مواجه بودیم و ازاینرو میبینیم که ما در این توافق بیشتر از آنکه صادرکننده باشیم، واردکننده شدهایم». عضو اتاق بازرگانی اضافه کرد: «پاکستان بهعنوان یکی از اعضای ابتدایی گروه اکو که مرز مشترک زمینی با ایران دارد، ظرفیت بسیار بالایی برای صادرات برای ما فراهم کرده اما با توجه به تعرفه بالا، صادرات کالاهای ایرانی به این کشور محدود است. در سالهای گذشته یک توافق برای صادرات شیرینی و شکلات توانست بستر قابلتوجهی در این عرصه فراهم کند و با مذاکرات مشترک در قالب همکاریهای دوجانبه و چندجانبه، میتوان انتظار داشت که بستر مساعدی برای افزایش صادرات کشور به همسایگان فراهم شود».