درخواست انحلال از طریق دادگاه؛
وزارت کشور علیه جمعیت امام علی(ع)
همدلی| حمایت از اقشار آسیبپذیر یکی از شعارهای تبلیغاتی حسن روحانی در انتخابات ریاست جمهوری بود، اما اکنون وزارت کشور خواهان انحلال موسسهای شده که اسمش با نام و رسالت امام علی(ع)، حمایت از زنان و کودکان محروم و آسیبپذیر گره خورده است. این نهاد در تصمیم خود آنقدر جدی است که حتی موضوع را به دادگاه ارجاع داده است.
دو روز پیش جمعیت امام علی(ع) در توئیترش نوشت: براساس ابلاغیهای که دریافت کرده وزارت کشور دادخواست انحلال جمعیت امام علی را در مرجع قضایی مطرح کرده که موعد رسیدگی آن ۱۲اسفندماه سال جاری تعیین شده است. اگرچه جمعیت امام علی(ع) در چند سال اخیر مورد انتقاد بخشی از محافظهکاران کشور بود، اما در تیرماه امسال بود که این موسسه با برخورد جدی نیروهای امنیتی روبهرو شد. این تشکل در واپسین ساعتهای یکشنبه، اول تیرماه امسال در یک توئیت اعلام کرد: نیروهای امنیتی با حضور در منزل شارمین میمندینژاد، موسس این جمعیت او را بازداشت کردند. در توئیت این تشکل آمده بود که مرتضی کیمنش مسئول رسانهای و کتایون افرازه، بازرس علیالبدل جمعیت نیز بازداشت شدهاند. روزهای بعد نیز خبرآمد که دفتر موسسه نیز پلمپ شده است. مدیران این موسسه بهغیر از میمندینژاد بعد از یک ماه با وثیقه آزاد شدند. شارمین میمندینژاد نیز در آبان ماه امسال با وثیقه ۲میلیارد تومانی آزاد شد. وی ششم آبان ماه مقابل زندان اوین درحالیکه با کمک واکر راه میرفت آزاد شد و مورد استقبال بستگان و دوستانش قرار گرفت.
فعالیت جمعیت امام علی (ع)
جمعیت امام علی یکی از بزرگترین موسسات خیریه غیردولتی در ایران است که بهگفته این نهاد بیش از ۱۰هزار همکار داوطلب در استانهای مختلف کشور دارد و در ۱۶استان ایران مرکز و دفتر خیریه دارد و بیشتر فعالیتش در زمینه کودکان بد سرپرست یا فقیر است که امکان تحصیل ندارند. این موسسه میگوید ۳۵۰۰ کودک فقیر و خانوادههایشان را تحت حمایت قرار داده است. این تشکل سال ۱۳۸۴ از وزارت کشور مجوز فعالیت گرفته است. کودکآزاری، ازدواج کودکان، کودکان کار و اعتیاد در میان کودکان از مواردی است که این انجمن درباره آن همایش برگزار و اطلاعرسانی میکند.
این موسسه خیریه فقط در داخل کشور شناخته شده نیست، بلکه در سطح بینالملل نیز شناخته شده است، بهنحوی که از سال ۲۰۱۰ نیز بهعضویت شورای اقتصادی و اجتماعی سازمان ملل متحد، ECOSOC، درآمده است. جمعیت امام علی را شاید بتوان از معدود نهادهای مردمی پیگیر حقوق کودکان در ایران دانست که سالها حقوق کودکان را دنبال میکرد و سعی داشت که با اقدامات حمایتی خود کاری کند که کودکان این سرزمین بتوانند کودکی کنند. اما در چند سال اخیر فعالیت این جمعیت بارها مورد انتقاد برخی از رسانهها و تشکلها بهویژه رسانههای نزدیک به اصولگرایان مانند روزنامه کیهان قرار گرفت.
جمعیت امام علی زیر تیغ انتقاد یک جناح
روزنامه کیهان خرداد ۹۶ در مطلبی این تشکل را متهم کرد که با عناوین مذهبی و دینی اقدام به فریب مردم مؤمن میکند و با سوءاستفاده از باورهای عمیق مذهبی مردم متدین ایران، ضمن کاسبی مال و آبرو، به نشر افکار ضاله و انحرافی خود میپردازد. انتقاد به جمعیت امام علی ازسوی طیف خاصی از جامعه در فروردین سال ۸۸ و در جریان سیلهای لرستان و خوزستان بیشتر شد. برخی آنان را متهم به رابطه با جریانهای خارج ازکشور کردند و کارزار تبلیغاتی شدیدی علیه این جمعیت به راه انداختند.
منتقدین این جمعیت را متهم کردند که برای رسانهها و برخی از کشورهای معاند از مشکلات سیل زدگان فیلم تهیه و ارسال کردند. این نهاد مدنی در اواخر فروردین ۹۸ و بعد از سیل انتقادات به این نهاد در بیانیهای که در وبسایت جماران، منتشر شد به این انتقادها و اتهامها واکنش نشان داد و آن را رد کرد. انتشار این بیانیه در سایت جماران بار دیگر با خشم روزنامه کیهان روبهرو شد و این روزنامه از دفتر نشر آثار امام خمینی(ره)، که زیر نظر حجتالاسلام سیدحسن خمینی اداره میشود، انتقاد کرد که چرا سایت جماران، جوابیه جمعیت امام علی(ع) را منتشر کرده است. سپس در ادامه انتقاد از این موسسه، این تشکل را به «ترویج خرافات و سیاهنمایی علیه انقلاب» متهم کرد و میمندینژاد موسس آن را «اسیر خرافات و افکار ضاله» خواند.
فشار بر حمعیت امام علی
فشار بر جمعیت امام علی آن قدر زیاد شد که در اردیبهشت سال گذشته، زهرا رحیمی، مدیرعامل این تشکل در گفتوگویی با «ایرناپلاس» از فشار برای توقف همکاری شرکتها و مجموعهها با این موسسه سخن گفت. به گفته رحیمی «تماسهایی با برخی افراد و صنوف که پیش از این با جمعیت امام علی همکاری داشتهاند، گرفته شده و آنها را از همکاری با جمعیت امام علی منع کردهاند.»
انتقادها و فشارها به جمعیت امام علی تا آنجا پیش رفته است که اکنون وزارت کشور نیز خواهان انحلال آن شده است .
لازم به ذکر است با وجود محدودیتهای فعالیت این تشکل، اما درحال حاضر فعالیتهای این انجمن کمابیش ادامه دارد و حتی در زلزله سیسخت که مردم محلی از روند امدادرسانی دولت گله دارند، این موسسه گزارشی میدانی از وضعیت زلزلهزدگان در آن منطقه منتشر کرده است.