در حالی که وزیر بهداشت هشدار میدهد، در بخشهای دیگر مجوز تجمع صادر میشود
عبور کرونای انگلیسی از خاکریزهای جنوب
همدلی| گزارشهای متعددی از شیوع ویروس کرونای جهش یافته، موسوم بهنوع انگلیسی بهگوش میرسد؛ ویروسی که بهگفته متخصصان میتواند افراد بیشتری را به کام مرگ فرو ببرد، شاید همین خبرهای ناخوشایند سبب شد که روز گذشته وزیر بهداشت در یک سخنرانی جنجالی بگوید بهتر است او را بهجای وزیر بهداشت، مدیرکل مردهشورخانه خطاب کنند. سعید نمکی درحالی از پروتکلشکنان انتقاد کرد که به نظر میرسد تصمیمات این وزارتخانه و ستاد ملی مبارزه با کرونا درخصوص عجله در بازگشاییها و ترددهای روزهای گذشته در کنار عدم نظارت حاکمیت بر اجرای صحیح دستورالعملهای بهداشتی سببساز وضع موجود شده است. این درحالیست که با وجود گمانهزنیها درباره رسیدن روزهای سخت همچنان گروهی بر اعطای مجوز برای برگزاری آزمونهای تخصصی یا انجام مسافرت در ایام نوروز اصرار دارند.
این اصرارها در شرایطی است که نشانههای کرونای جهش یافته در شهرهای مختلف هویدا شده است. روز گذشته ارسلان سالاری، رئیس دانشگاه علوم پزشکی گیلان در یک نشست خبری به رسانهها گفت که «در منجیل نمونهای از ابتلا به کرونای انگلیسی در یک خانم 71ساله مشاهده شده است که متأسفانه این خانم فوت کردند.» قبلتر هم فاطمه نوروزیان، سخنگوی دانشگاه علومپزشکی هرمزگان از شناسایی دو مورد مبتلا به ویروس جهش یافته در این استان خبر داده بود، در بین نشانههای تایید نشدهای از شیوع کرونای نوع انگلیسی در استان فارس بهگوش رسید. این درحالی است که استانهای تهران، البرز، قزوین و البته خوزستان پیش از این موارد قطعیِ ثبت شده را گزارش داده بودند. بهویژه در خوزستان که حالا بهنظر میرسد شرایط این استان اصلاً مساعد نیست، طوریکه فرماندار اهواز اعلام کرده «وضع شهر بحرانی است. بیمارستانهای اهواز مملو از بیماران مبتلا به کرونا هستند؛ آیسییوها پر شده و میزان تلفات و مرگومیر بالا رفته است.» فرماندار ماهشهر هم اعلام کرده «بستری بیماران مبتلا به کرونا، ظرفیت تختهای بیمارستانی شهرستان ماهشهر را تکمیل کرده است.» همه این خبرها نشان میدهد که شرایط شیوع بیماری در خوزستان مساعد نیست. از همین روی سیدکریم حسینی، رئیس مجمع نمایندگان خوزستان درخواست کرده که خوزستان فوراً قرنطینه شود. همچنین روز گذشته روسای بیمارستانهای استان خوزستان در نامهای به استاندار نوشتند که «مستحضرید پیک جدید ویروس کرونا با غلبه سوش جهش یافته انگلیسی چند روزی است که در استان خوزستان آغاز شده و به سرعت در حال پیشروی است. سرعت انتشار ویروس بهحدی بالا است که با نیاز بهبستری شدن تعداد زیادی از مبتلایان، گنجایش چند بیمارستان بزرگ در اهواز تکمیل شده و بهترتیب باعث درگیری بیمارستانهای جدید میشود... از شما تقاضامندیم نسبت بهپیگیری جهت قرنطینه کامل و تعطیلی حداقل دو هفتهای استان خوزستان بهویژه شهرهای قرمز اقدام نمایید.»
در این بین حدس و گمانهای قوی نشان میدهد پیک چهارمی که از جنوب کشور آغاز شده و به زودی همه کشور را گرفتار میکند، بسیار خطرناکتر از موارد قبلی شیوع گسترده کرونا است؛ طوریکه روز گذشته سعید نمکی در توصیف آن گفت: «ویروس، ویروس مهاجمی است. فکر نکنید، انگلیس یکی از ساختارهای ضعیف سلامت جهان را دارد. انگلیس یکی از نظامهای سلامت مقتدر جهان را دارد. آلمان کشور کمی نیست، اما در مقابل مسایل بهداشتی درمانی، به زانو درآمد. نه گستردگی اقلیم ما را دارند و نه کم بضاغتی اقتصادی ما را دارند. ما داریم فریاد میزنیم که اپیدمی گرفتارمان میکند، چرا گوش نمیکنید؟ اینطور که نمیشود مملکت اداره کرد. چقدر باید فریاد بزنم و بگویم. چقدر باید خجالت بکشم از پزشک و پرستار و علوم آزمایشگاهی و بقیه.»
اما باید گفت، بخشی از انتقادهای وزیر بهداشت در کنار برخی بیتوجهیهای مردم متوجه رفتار مسئولان است. طوریکه حمید سوری، رئیس کمیته کشوری اپیدمیولوژی کرونا پیشتر گفته بود، اعلام رنگبندی شهرها سبب عادیسازی وضع موجود و افزایش ترددهای بین شهری شد. همچنین درحالیکه هشدارهای شیوع گسترده کرونای جهش یافته درحال مخابره شدن است، برخی از اعضای ستاد ملی مبارزه با کرونا در پی تسهیل انجام مسافرتهای نوروزی هستند. ایرج حریرچی، معاون وزیر بهداشت در یک برنامه تلویزیونی اعلام کرد که «تلاشمان این است که مردم نوروز 1400 به مسافرت بروند.» او گفته در مسافرتهای نوروزی اسکان در اقامتگاههای موقت مانند احداث چادر و توقف در مدارس ممنوع است، اما از قرار معلوم به برخی هتلها، مهمانپذیرها و بومگردیها اعطای مجوز شده تا شرایط سفر آماده شود. درحالیکه برای جلوگیری از شیوع کرونای جهش یافته باید هرگونه تردد بین شهری لغو شود، اما با وجود این تصمیمگیریها، وزیر بهداشت در یک واکنش گفت که «بهشدت گلهمندم از کسانیکه پروتکلها را رعایت نمیکنند و بهشدت گلهمندترم از کسانیکه با پروتکلشکنها برخورد نمیکنند.» این درحالیست که بخش زیادی از عدم اجرای پروتکلها نه به مردم بلکه به تیمهای نظارتی و اجرایی برمیگردد. ضمن آنکه چطور ممکن است یک ستاد و وزارتخانه هم برای مسافرت رفتن مردم برنامهریزی کند و هم از شیوع کرونا گلهمند باشد. نمکی در صحبتهای دیروز خود عنوان کرده «ما کی برای تردد از مرزها بهسمت عتبات و برگشتش مجوز و اجازه دادیم؟ چهکسی از من نامه دارد در این زمینه. کدام یک از همکارانم با برخی از این ترددها موافقت کردند؟ اتوبوسی میآید و آن را در مرز تست میکنیم که فرد مثبت از آن بیرون میآید. این فرد مثبت پیاده میشود و اتوبوس تا فلان شهرستان میرود. ردیابی میکنیم و تازه موارد مثبت در آنجا پیدا میشوند. تا کجا باید همکاران من تاوان ندانمکاری برخی را بدهند .ما چه گناهی کردیم که در ۱۳ماه مدام باید موج ایجاد شود، موج را بشکنیم و شهید دهیم.» و دقیقاً این سوال بسیاری است که اگر وزارت بهداشت مجوز ترددها را نمیدهد پس چهکسی این مجوزها را صادر میکند؟
از طرفی در روزهای آینده آزمونهایی مانند آزمون تخصصی دکتری قرار است برگزار شود، دو روز قبل فاطمه زرینآمیزی، سخنگوی سازمان سنجش به ایرنا گفت که «کنکور دکتری امسال هم مانند کنکور دکتری ۹۹ زیر سایه سنگین کرونا و با رعایت پروتکلهای بهداشتی برگزار میشود، و آزمون با تاخیر مواجه نمیشود.» حالا باید پرسید اگر کرونای انگلیسی واقعاً 70درصد بیشتر از کرونای قبلی سرایتپذیر است و بهگفته وزیر بهداشت میزان مرگ و میر آن هم بیشتر است، چرا باید روز 15اسفند چنین آزمونی با رقابت 184هزار و 213 داوطلب برگزار شود، درحالیکه هرچقدر هم تعداد شعب برگزاری آزمون زیاد باشد باز هم تجمع صورت میگیرد. چنین وضعیتی برای آزمون وکلا که قرار است 22اسفند امسال برگزار شود وجود دارد. و هنوز از سرنوشت برگزار شدن یا نشدن این آزمونها اطلاعی در دست نیست. وزیر بهداشت روز گذشته با بیان این که سهلانگاری دیگران سبب شهادت کادر درمان شده است، گفت: «خدا شاهد است که داغ این شهدای سلامت دارد مرا نابود میکند. نابترین بچههای نظام سلامت را از دست دادم. داغی برای هیچ فرماندهی بالاتر از این نیست که افسران ارشد و سربازانش را از دست بدهد، آن هم بهدلیل ندانمکاری و سهلانگاری دیگران، منِ وزیر خبر ندارم چهکسی میآید و بیرون میرود. فقط شدم ته رودخانه، زخمی و جنازه جمعکن، بهجای وزیر بهداشت بگذارید مدیرکل مردهشورخانه. این درد بزرگی است.» البته این شکل از واکنش وزیر بهداشت کم سابقه نیست، تیرماه سال جاری بودکه با افزایش موارد فوتی بهبالای 200نفر در روز، سعید نمکی در واکنشی مشابه بیان کرد: «اگر مجبور شوم حرفهایی میزنم که فراتر از ظرفیت برخی اندیشهها است.» صحبتهایی که سبب شد خیلیها در فضای مجازی و رسانهها از او بخواهند ملاحظه را کنار بگذارد و حرفهای نگفته را بگوید، حالا بهنظر میرسد یک بار دیگر چنین درخواستی مطرح شود، و از وزیر بهداشت پرسیده شود مخاطب گلایههای شما کیست؟ و این سهلانگاریها درخصوص ترددهای بین شهری، برنامهریزی برای انجام مسافرت از طرف کیست؟