انیس نقاش؛ چهره مشهور مقاومت درگذشت
از آموزش عماد مغنیه تا تلاش برای قتل بختیار
همدلی | عصر روز گذشته شبکه خبری المیادین از درگذشت «انیس نقاش» از چهرههای قدیمی و سرشناس مقاومت و تحلیلگر برجسته لبنانی خبر داد. طبق این خبر انیس نقاش در ۷۰سالگی درگذشت . برخی منابع خبری با بیان اینکه نقاش در دمشق فوت کرده است، علت درگذشت وی را ابتلا به کرونا اعلام کردند. المیادین در خبر دیگری افزود: جسد انیس نقاش امروز (سهشنبه) از دمشق به بیروت منتقل و به خاک سپرده خواهد شد .این چهره جنجالی که در کارنامه خود خبر برخی رسانهها مبنی بر تلاش برای قتل شاپور بختیار را نیزدر کارنامه خود دارد، مبارز لبنانی و عضو سابق جنبش فتح بود که بخش بزرگی از عمر خود را در راه مبارزه با رژیم صهیونیستی صرف کرد.به گزارش ایرنا، نقاش در سال ۱۹۶۸ به جنبش فتح پیوست و مسئولیت آموزش نیروهای این جنبش در اردوگاهی در جنوب لبنان را بر عهده داشت.
او همچنین در تمامی سالهای مبارزه ارتباط قوی با حزبالله لبنان و شخص «شهید عماد مغنیه» داشت؛ به طوریکه در مصاحبهای گفته بود:«اگر کسی به من میگفت که همه جان و وجودم را برای یک ساعت از عمر او بدهم، این کار را برای کسی جز عماد نمیکردم.»«انیس محمد خیرالنقاش» سال 1951 در بیروت به دنیا آمد.
او تحت تاثیر عمویش زکی النقاش که معلم بود، قرار داشت در مدرسه آموزههای اهداف اسلامی که مدرسهای برای علم و پایگاهی برای مبارزه بود نیز آموزش دید؛ او کودک شش سالهای بود که به تظاهرکنندگانی که در تایید مبارز الجزایری، جمیلة بوحیرد شعار میدادند، پیوست.
به نوشته تسنیم، نقاش در ایجاد «اتحاد دانشجویی هدفمند» مشارکت داشت و در اعتصاب مشهوری که علیه دشمنی اسرائیل در فرودگاه بیروت در 1968 انجام گرفت، حضور داشت. نقاش در ادامه به عنوان مسئول سلولهای سری که در روستاهای مرزی لبنان – اسرائیل ایجاد شده بود، تعیین شد و در جبهه فلسطینی که در منطقه العرقوب در خلال جنگ اکتبر 1973 صورت گرفت، حضور داشت. نقاش سپس به سازمان دانشجویی جنبش فتح پیوست و همکاری او با خلیل الوزیر (ابوجهاد) عضو کمیته مرکزی آغاز شد. او در آنجا خدمت در امنیت سیاسی انقلاب از خارج از سازمان امنیت این تشکیلات را انتخاب کرد.
جنبش فتح؛ از حضور تا خروج
نقاش در گفتوگویی در رابطه با حضورش در جنبش فتح گفته است: «خودم لبنانی هستم، اما به مسئله فلسطین چسبیدم و شروع به کارکردن با الفتح کردم. سه چهار سال قبل از پیروزی انقلاب یک طرح استراتژیک برای الفتح نوشتم که امپریالیسم برای کل جهان یک طرح عملی میکند. من این طرح را گفتم که باید تغییری ایجاد شود و با انقلابیون ایران و ترکیه کمکی کنیم که اثری داشته باشد و در ایران و ترکیه تغییری ایجاد شود.»با حمله اسرائیل به جنوب لبنان، نقاش به دلیل اختلافی که با جنبش فتح پیدا کرد، از این جنبش جدا شد. جنبش فتح در آن زمان به دنبال ایجاد یک توافق بینالمللی بود، اما نقاش معتقد بود که باید یک مقاومت لبنانی ایجاد و کل فلسطین نیز آزاد شود. در نتیجه نقاش یک گروه کوچک مبارز با اسم «جنبش لبنان عرب» تشکیل داد و صد و پنجاه رزمنده از شاخه دانشجویی فتح و دیگر سازمانهای مسلح به آن پیوستند.
آموزش نظامی عماد مغنیه
نقاش از دوران جوانی با عماد مغنیه آشنا شد. او استاد مغنیه بود و در کمپ خود به او آموزش نظامی و چریکی میداد. ارتباط او با مغنیه تا زمان ترور این فرمانده ارشد حزبالله در دمشق ادامه داشت. دیدارهای او با عماد گاهی در تهران و گاهی در دمشق و بیروت انجام میگرفت.
پیوند نقاش با انقلاب اسلامی
انیش نقاش به دلیل نزدیکی که با شهید محمدصالح حسینی، شهید محمد منتظری، جلالالدین فارسی و محسن رفیقدوست داشت، با انقلاب اسلامی ارتباط پیدا کرد. خودش میگوید:«انقلابیون ایرانی به لبنان میآمدند، چون فلسطین برایشان جذاب بود، سازمان الفتح برای آنها شاخه خوبی بود. بعضیها به دلیل ساواک از ایران فرار میکردند.» او پس از پیروزی انقلاب اسلامی به ایران آمد و با دوستانی که از قبل آشنایی داشت، رابطهاش نزدیکتر شد و با انقلاب اسلامی مردم ایران گره خورد. نقاش میگوید: «فهمیدم که خطر برای انقلاب هم از خارج و هم از داخل وجود دارد و فهمیدم که وظیفه من حمایت از انقلاب ایران است که خیلی برای منطقه اثر داشت، برای خارج کردن نفوذ آمریکا از منطقه، برای فلسطین و برای آزادی کل مردم منطقه. آن روزها با حضرت امام(ره) آشنا شدم و اثرات روحانی برای من داشت و یک دنیا تحول برای من ایجاد شد، نه فقط از لحاظ سیاسی بلکه از لحاظ معنوی و تفکر اسلامی. از همان زمان با انقلاب اسلامی همکاری کردم و تا امروز این خط حفظ شده است.»
اتهام تلاش برای قتل بختیار
به نوشته تسنیم انیس نقاش در دهه 60 تصمیم گرفت تا اقدامی علیه شاپور بختیار آخرین نخستوزیر نظام شاهنشاهی که علیه نظام جمهوری اسلامی کودتای نقاب را رهبری، صدام را در تحمیل جنگ به ایران حمایت و گروه طوفان و چند گروه نظامی برای اقدام نظامی علیه ایران طراحی کرده بود، انجام دهد. اما در سوءقصد به وی ناکام ماند. در نتیجه نقاش توسط پلیس دولت فرانسه دستگیر و زندانی شد.او در نهایت در مبادلهای با فرانسویهای حاضر در لبنان آزاد شد. هاشمی رفسنجانی در خاطرات خود در سال 1367 مینویسد: «به وزیر خارجه فرانسه که به تهران آمده گفتم اگر انیس نقاش آزاد نشود ممکن است لبنانیها انتقام بگیرند، آنها تهدید کردهاند.» او پس از آزادی از زندان فرانسه در سال ۱۹۹۰ به تهران بازگشت و در ایران ساکن شد.اگر چه در سالهای پس از آزادی بارها به لبنان و سوریه هم سفر کرد.