داریوش قنبری در گفتوگو با همدلی:
مشارکت پایین باشد، دولت بعدی مثل مجلس فعلی است
همدلی| جریان اصلاحات قصد دارد تا در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ ذیل جبههای به نام نهاد اجماعساز اصلاحطلبان برنامهها و استراتژی انتخاباتی خود را تعیین کند و کاندیدای واحدی معرفی میکند. اگرچه هنوز استراتژی اصلاحطلبان در انتخابات مشخص نشده، اما تا همینجا انتقاداتی به این نهاد مطرح شده که از جمله مهمترین آنها شباهت زیاد آن به نهاد قبلی اصلاحطلبان در انتخابات یعنی شورایعالی سیاستگذاری اصلاحطلبان است. در این نهاد شخصیتها و نحوه مشارکت احزاب تغییر خاصی نداشته است. اکنون هم همان کسانی بازیگران اصلی هستند و نامهایی به عنوان چهرههای ملی در ترکیب نهاد اجماعساز اصلاحطلبان حضور دارند که درگذشته نیز ایفای نقش میکردند و از اتوریته بالایی برخوردار بودند. داریوش قنبری، فعال سیاسی اصلاحطلب معتقد است که «اتفاقاً این مسئله ایراد محسوب نمیشود بلکه مفید است.» او تاکید کرد: «شباهتهای نهاد اجماعساز اصلاحطلبان به شورایعالی سیاستگذاری به لحاظ استفاده از تجربیات بسیار مفید است. این مسئله نه تنها ناشی از ایراد کار اصلاحطلبان نیست بلکه حسن کارشان است. اصلاحطلبان از نقاط قوت مدل پیشین خود، درای انتخابات نیز استفاده میکنند.»
برنامه اصلاحطلبان برای نارضایتی اجتماعی
برخی دیگر از انتقادات به عملکرد اصلاحطلبان در نهاد سازمانده انتخاباتیشان معطوف به نداشتن برنامه برای کاندیداها و جذب مشارکت انتخاباتی است. مسئلهای که در گذشته توسط همه جناحها به فراموشی سپرده میشد. قنبری معتقد است که «عملکرد نهاد اجماعساز اصلاحطلبان میتواند موجب افزایش مشارکت شود.» او تصریح کرد: «مشارکت انتخاباتی در هر جامعهای تا حدود زیادی از فعالیت تشکلهای سیاسی متاثر است و همینکه این نهاد شکل گرفته میتواند موجب افزایش میزان مشارکت شود. هرچه تشکلهای سیاسی بیشتر توجه کنند و شور و نشاط بیشتری داشته باشند، بیشتر در ایجاد شور انتخاباتی موثر است.» او ادامه داد: «برخی نارضایتیها در جامعه ناشی از وعدههای عمل نشده و مشکلات و تهدیدات بینالمللی کشور است که تلنبار شده است. تشکلهای سیاسی باید موانع پیشرویشان را برای مردم تبیین کنند. برخی از این مشکلات از بیرون، بر دولت عارض شدهاند و نتیجه عملکرد مستقیم دولت نبودهاند. تحریمها مسبب اصلی شرایط فعلی است که دولت در به وجود آمدن آن نقشی نداشته است.»
قنبری تصریح کرد: «دولت تمام تلاش خود را در مواجهه با برجام انجام داد، اما خلف وعده طرف مقابل ایران موجب شد تا دولت نتواند از مزایای برجام استفاده کند. دولت آمریکا به دلیل اقدامات نابخردانهاش زیر میز مذاکره زد و تحریمها را به کشور بازگرداند.» او با اشاره به تلاش دولت در تصویب برجام گفت:«برجام موجب شد تا امیدواریهایی برای بهبود وضعیت سیاست خارجی و بهبود وضعیت اقتصادی کشور شکل بگیرد. اما متاسفانه برجام خارج از اراده دولت لغو شد. ریشه بخشی از این مشکل نیز دلواپسانی بودند در داخل اقداماتی کردند که بر متغیر خارجی اثر گذاشت.» این فعال سیاسی اصلاحطلب تصریح کرد:«آنهایی که میخواهند از مشکلات مردم سوءاستفاده سیاسی کنند عملاً در لغو برجام نقش غیرمستقیم داشتند. اکنون نیز مردم باید هوشیار باشند و نگذارند که این افراد از مشکلات سوءاستفاده کنند. تفکر و اندیشهای که درک درستی از شرایط بینالمللی ندارد و شعارهای احساسی مطرح میکند، شرایط مردم را از امروز بدتر خواهد کرد.»
قنبری معتقد است که «باید امروز مردم را بیش از قبل برای مشارکت در انتخابات آگاه کرد.» او تاکید کرد:«مردم باید نسبت به سرنوشت خود حساسیتهای لازم را داشته باشند. اگر نخبگان سیاسی وارد شوند میتوانیم انتخاباتی با شور و نشاط داشته باشیم. مردم باید بیتفاوتیها را کنار بگذارند و فعالانه در انتخابات سال آینده حضور یابند.» این فعال سیاسی اصلاحطلب با بیان اینکه عدم مشارکت بر مشکلات خواهد افزود، گفت: «در انتخابات گذشته که مشارکت سیاسی بسیار پایین بود، نتیجه را دیدیم. مجلس فعلی نسبت به مجلس قبل به مراتب ضعیفتر و ناآشناتر نسبت به مشکلات مردم است. مشارکت ضعیف مردم در سال ۱۴۰۰ نیز باعث میشود تا دولتی از این سنخ روی کار بیاید که برای منافع ملی مناسب نیست. مردم باید نسبت به مشارکت در سرنوشت خود حساس شوند. من فکر میکنم که اگر نخبگان وارد عمل شوند، مردم نیز به رای دادن ترغیب خواهند شد.»
برنامه محور بودن کاندیداهای انتخابات
با این حال هنوز جای سوال دارد که آیا اصلاحطلبان در این دوره از انتخابات برنامهای برای تغییر وضعیت بحرانی کشور دارند یا نه. قنبری تاکید کرد: «قرار است که برنامهای تدوین شود. به تازگی رئیس نهاد اجماعساز اصلاحطلبان را به شکل موقت انتخاب کردهاند. بحث تدوین برنامه و استراژی اصلاحطلبان و راهکار برای مشکلات کشور یکی از موضوعات مهمی است که به آن خواهیم پرداخت. در واقع انتخابات این دوره برنامهمحور خواهد بود و با یک برنامه سنجیده از تجربیات گذشته استفاده خواهیم کرد.» او ادامه داد: «شرایط فعلی کشور را نباید منفی تلقی کرد و زیر سوال برد. همین زیر سوال بردن شرایط فعلی باعث شکلگیری مجلسی شد که ناکارآمدتر از مجلس گذشته است. اگر ریاست جمهوری به طیف مقابل واگذار شود، شرایط بدتر خواهد شد. آنچه در این دولت میبینیم حاصل عملکرد دولت نیست. داشتن نگاه علمی به مسئله بسیار اهمیت دارد. نگاه عامیانه به دنبال ریشهیابی مسائل نیست. در هر حال باید ریشه مشکلات را بررسی کرد.» قنبری تصریح کرد: «دولت روحانی بیش از ۲۴میلیون داشت و اکنون زیرسوال بردن دولت به معنای زیرسوال بردن اراده مردم است. دولت برای حل مشکلات کشور متعهدانه قدم برداشت، اما روی کار آمدن ترامپ در آمریکا و کارشکنیهای عدهای در داخل اجازه نداد تا شرایط بهتر شود. مسائل اقتصادی فعلی نتیجه شکست برجام است. شکست برجام هم نتیجه روی کار آمدن ترامپ است.» قنبری معتقد است که «نباید دولت را تنها بگذاریم. این به معنی کمک به دلواپسان است. افرادی که اعتقادی به رای مردم ندارند و به دنبال سوءاستفاده سیاسی از مشکلات مردم هستند.»