وفاق ملی؛ سیاستی برای رفاه یا بقا؟
روزبه کردونی( فعال سیاسی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2498
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


پررویی “نجومی” مدیری که وام‌های میلیاردی به خود و اطرافیانش داده است

وقتی بورس “عشقی” اداره می‌شود

همدلی| گروه اقتصاد:  سقوط بالگرد حامل رئیس‌جمهور و برگزاری انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری، باعث شد که برخی تصمیمات عجولانه در روزهای پایانی عمر دولت سیزدهم اتخاذ شود؛ تصمیماتی که شائبه توزیع رانت در آنها، باعث شده تا با اعتراضات متعددی روبه‌رو شوند.
چهارشنبه (چهاردهم شهریور ماه) نامه‌ای از سازمان بازرسی کل کشور در فضای مجازی منتشر شد که خطاب به «عبدالناصر همتی» وزیر اقتصاد دولت چهاردهم نوشته شده بود. در این نامه نوشته که «مجید عشقی» رئیس سازمان بورس به همراه ۴ عضو دیگر از هیأت مدیره این سازمان، در مجموع حدود ۱۰میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان وام با نرخ کارمزد ۴ درصد و دوره بازپرداخت ۱۰‌ساله از منابع داخلی سازمان بورس برای خود پرداخت کرده‌اند. در این میان بیشترین مبلغ این وام به خود عشقی اختصاص یافته و مبلغ آن دو میلیارد و ۷۰۰میلیون تومان با دوره بازگشت ۱۰ ساله و سود ۴درصد بوده است.
به فاصله یک روز پس از انتشار این نامه «همتی» وزیر اقتصاد در واکنش به وام میلیاردی هیات مدیره سازمان بورس در صفحه شخصی خود نوشت: ️پس از نامه سازمان بازرسی در مورد وام قرض‌الحسنه دریافتی توسط رئیس و اعضای هیات مدیره سازمان بورس، موضوع را جهت بررسی سریع کارشناسی و اعلام نظر به بازرسی وزارتخانه ارجاع داده‌ام. در دولت چهاردهم برای حذف رانت‌ها آمده‌ایم و اجازه ویژه‌خواری به هیچ‌کس نخواهیم داد.
با این‌حال، این اظهارنظر چندان به مذاق فعالان بازار سرمایه خوش نیامده و بسیاری از این کارشناسان که در سال‌های ریاست عشقی بر سازمان بورس و رفتارهای عجیب و غریب وی، متحمل زیان‌های متعدد مالی شده‌اند، خواستار برخورد جدی قضایی با وی شده‌اند، هر چند خود عشقی، پرداخت این وام را قانونی و لازم خوانده است.
پرداخت وام میلیاردی به من، قانونی و لازم بود
در همین زمینه رئیس سازمان بورس با بیان اینکه پرداخت وام به اعضای هیات مدیره بورس براساس مصوبه شورای‌عالی بورس انجام شده و پرداخت این وام قانونی و لازم بوده، گفت: این مصوبه صرفا نه برای اعضای هیات مدیره بلکه برای کلیه کارکنان سازمان بورس است.
مجید عشقی ادامه داد: اینکه گفته می‌شود هیات مدیره برای خودش وام گرفته قطعا یک دروغ بزرگ است و شورای عالی بورس براساس ماده 4 قانون بازار اوراق بهادار مسئولیت تعیین حقوق و دستمزد و مزایای اعضای هیات مدیره بورس را برعهده دارد؛ لذا این مبالغ براساس مجوز شورا پرداخت شده است. این مصوبه صرفا نه برای اعضای هیات‌مدیره بلکه برای کلیه کارکنان سازمان بورس است.
وی گفت: سازمان بورس محدودیت‌هایی برای کارکنان و مدیران خود دارد و لازم است که این تسهیلات پرداخت شود، به همین دلیل این مصوبه صادر شد.
گفته بودم که بورس را هم عشقی اداره می‌کند
این اظهارات البته مورد قبول جامعه قرار نگرفت، چنانچه سخنگوی هیات رئیسه مجلس به دریافت وام میلیاردی توسط رئیس سازمان بورس واکنش نشان داد.
«علیرضا سلیمی» در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: یک زمان در مجلس عرض کردم این آقای عشقی بورس را عشقی اداره می‌کند. لشگری خبرنگار و... به سمت بنده گسیل داشت تا عملکرد خود را سفید نشان دهد. حالا هم که واقعا «عشقی» از پول مردم وام‌های میلیاردی با سود پایین برای خود در نظر گرفته. واقعا که عشقی خیلی خیلی عشقی است.
پررویی هم حدی دارد
«محمد مهاجری» فعال سیاسی اصولگرا هم در یادداشتی تلگرامی از رئیس سازمان بورس انتقاد کرد. مهاجری نوشت: رئیس سازمان بورس در واکنش به نامه سازمان بازرسی کل کشور که وام ۱۰میلیارد تومانی وی و اعضای هیات مدیره بورس را افشا کرد با پررویی تمام، آن را قانونی می‌داند و مبلغ مذکور را به دلیل محدودیت‌هایی که برایش ایجاد شده حق خود می‌داند. او می‌گوید چنین ارقامی به سایر کارکنان سازمان بورس هم پرداخت شده. اگر این حرف او راست باشد که چه فاجعه بزرگی اتفاق افتاده و اگر دروغ باشد چه تهمتی به کارمندان وارد شده. بقیه کارمندان دولت آدم نیستند که این وام‌ها فقط سهم بورسی‌ها شده؟
وی در ادامه نوشت: بورس در دوران عشقی در بحرانی‌ترین حالت خود بوده و او نالایق‌ترین رئیس بورس است و عجیب که حالا مزد بی‌لیاقتی خود را در قالب وام نجومی دریافت کرده. در حالی‌که کارآفرینان و مردم عادی برای شندرغاز تسهیلات، پاشنه در بانک‌ها را از جا می‌کنند، وام مثل راحت‌الحلقوم از گلوی آقای عشقی پایین می‌رود. کاش آقای پزشکیان سخنان مولا در نهج‌البلاغه را که فرمود اگر کارگزاران، بیت‌المال را حتی به کابین زنان خود درآورده باشند، از آنان بازمی‌ستاند، در مورد مدیران پررو اعمال کند.
وام میلیاردی با سود 4درصدی قطعا تخلف است
عضو ناظر شورای عالی بورس هم به وام میلیاردی پرداختی به مدیران بورس انتقاد کرد و گفت: از خلا و فاصله دو دولت سواستفاده شده است.
«هادی محمدپور» اظهار داشت: ماموریت مجلس قانون‌گذاری و نظارت است و یکی از موضوعات مهم در کمیسیون اقتصادی مجلس پیگیری بورس است که مسائل آن همواره در دستور کار اعضای کمیسیون اقتصادی مجلس قرار دارد چرا که بورس در 3 الی 4 سال گذشته با مشکلات مهم و عدیده‌ای برخورد کرده است.
وی گفت: همکارانم در مجلس به من و عضو دیگر کمیسیون اقتصادی برای عضویت در شورای عالی بورس به عنوان ناظر رای داده‌اند و سه‌شنبه هفته آینده اولین جلسه شورای عالی بورس را با حضور وزیر اقتصاد برگزار می‌کنیم. یکی از موضوعات مهم جلسه سه‌شنبه شورای عالی بورس هم بررسی اعطای وام میلیاردی به مدیران بورسی است. عضو ناظر شورای عالی بورس ادامه داد: طبق اعلام وزیر اقتصاد، سازمان بازرسی در نامه‌ای خواستار بررسی این موضوع بوده و وزیر اقتصاد هم پیگیری این موضوع را در دستور کار قرار داده و بنده هم به عنوان نهاد فراتر از دولت و به عنوان ناظر بر سازمان بورس از «عشقی» رئیس سازمان بورس در این باره سوال خواهم کرد تا اعضای هیات مدیره در باره آن توضیحات دقیق‌تری را ارائه دهد.
وی درباره اظهارات عشقی مبنی بر اینکه اعطای این وام به رئیس سازمان و اعضای هیات مدیره قانونی بوده، تاکید کرد: باید آیین‌نامه مورد بررسی قرار بگیرد. اگر در آیین‌نامه دیده شده باشد که اعضای هیات مدیره می‌توانند به این وام‌های میلیاردی دسترسی داشته باشند، این اقدام تخلف نیست اما هر چند تخلف هم نباشد، بدسلیقگی است.
محمدپور افزود: اخذ این وام از سوی رئیس سازمان بورس دولت سیزدهم در شرایطی که دولت به پایان رسیده و در دوره جابه‌جایی دولت‌ها قرار دارند و ناظران جدید بورس در شورای عالی حضور پیدا نکرده‌اند، بدسلیقگی است. از خلا و فاصله دو دولت استفاده شده و در این شرایط رئیس سازمان بورس و اعضای هیات مدیره حتی اگر این وام قانونی بوده نباید از آن استفاده می‌کردند.
عضو شورای عالی بورس درباره شرایط این وام‌های میلیاردی که قرض‌الحسنه بوده و گویا به عنوان ضمانت تنها یک فقره چک معادل تسهیلات صادر شده، اظهار داشت: این موضوع ایراد دارد چراکه وام و مبالغ آن مشخص است و یک چک نباید به تنهایی به عنوان ضمانت مورد پذیرش باشد. موضوع دیگر این است که وام‌های تبصره 18 و وام‌های اشتغالزایی مشمول سود 4درصدی می‌شوند و وام اشتغالزایی هم به افرادی که سابقه بیمه داشتند، پرداخت نمی‌شود و اگر رئیس سازمان بورس و اعضای هیات مدیره سابقه بیمه داشتند و حقوق‌بگیر دولت بوده‌اند، این وام با سود 4درصد دیگر شامل وام اشتغالزایی نیست و قطعا تخلف است مگر اینکه این وام را برای موردی اشتغالزایی دریافت کرده‌ باشند.
وقیح و بی‌انصاف هستند
«مرتضی عباد» از فعالان خوشنام و قدیمی بازار سرمایه ایران هم درباره وام میلیاردی و قرض‌الحسنه مدیران بورسی در کانال تلگرامی خود نوشت: فکر کنید ۱۴ماه بورس صدای عالم و آدم را درآورده باشد، اردیبهشت ماه سال گذشته صورتجلسه دولت را پنهان کنی و به نورچشمی‌هایت بگویی سهامشان را بفروشند و بعد در مجلس بگویی انتشار اسامی مقدور نیست، شب ترور هنیه در ایران، سه روز به سازمان بورس نروی و بگویی بگذارید تا شاخص بورس بریزد، روی مخ عالم و آدم باشی، نصف مناظرات صداوسیما موضوعش مشکلات سازمان تو باشد، در سه سال ۱۵۰ میلیارد دلار ارزش بازاری که متولی‌اش هستی، بریزد، همه جا کمپین کنند که تو باید از ریاست این سازمان کنار بروی، بعد تو ببینی که ردیس جمهور نیست و دولت تمام شده، بگویی بگذار منابع داخلی سازمان را هم به خودم وام بدهم؛ همین‌قدر وقیح هستند.
او در پایان مطلب خود نوشت: آن پول حتی اگر یک درصد هم قانونی و عرف بود که نیست، یک آدم اگر یک ذره وجدان و عِرق داشت، می‌گفت انصاف نیست اینجا این را گرفتن. پول ملت در بورس سوخته و درست نیست من از خاکستر پولشان برای خودم پاداش و وام بردارم.