بازار سرمایه و تعادل مثبت در بزنگاه انتخابات
حسن کاظم‌زاده (کارشناس بازار سرمایه)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2448
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


خدمات دولت سیزدهم از نگاه آمار

خدمات ماندگار رئیس‌جمهور شهید در 45 سفر استانی

در شرایطی که مردم خود را برای روز سرنوشت‌ساز هشتم تیرماه و انتخاب اصلح از میان شش کاندیدای چهاردهمین انتخابات ریاست جمهوری آماده می‌کنند، نامزدها درکنار ارائه برنامه‌های خود که به صورت عمده به اقتصاد و معیشت مردم معطوف است، شرایط فعلی اقتصادی ایران را نیز مورد نقد قرار می‌دهند. در این میان برخی کاندیداها با ارائه و اعلام آمارهای مخدوش که با گزارش‌های رسمی مراجع هیچ نسبتی ندارد، تصویری نادرست از آنچه در سه سال دوره فعالیت دولت سیزدهم اتفاق افتاده است، ترسیم می‌کنند. هرچند همان‌طور که مسئولان ارشد دولت سیزدهم نیز بارها بر این نکته تأکید کرده‌اند که اقتصاد کشور تا رسیدن به شرایط مطلوب فاصله بسیاری دارد؛ اما برخی کاندیداها و مشاوران آنها بدون توجه به وضعیت آغاز به کار دولت سیزدهم و شرایط شاخص‌های اقتصادی، اقتصاد فعلی را مورد نقد قرار می‌دهند. این درحالی است که باید شاخص‌های اقتصادی را در انتهای دولت سیزدهم با ابتدای آن مقایسه کرد تا نگاهی بی‌طرفانه و واقع‌بینانه نسبت به آن داشته باشیم. تنها کافی است برخی از شاخص‌های کلان و کلیدی اقتصاد را نسبت به زمانی که دولت سیزدهم کار خود را شروع کرد، مقایسه کنیم. درآن زمان نرخ تورم با حدود 60 درصد رکورد تاریخی خود را شکسته بود و اکنون این شاخص به محدوده 40 درصد عقب‌نشینی کرده است. یا نرخ رشد نقدینگی به‌عنوان یکی از اصلی‌ترین متغیرهای تورم‌زا در دولت سیزدهم سریع‌ترین کاهش خود را تجربه کرد، به‌طوری که دولت سیزدهم موفق‌ترین دولت در این زمینه نام گرفته است. درخصوص کسری بودجه نیز با اصلاح ساختارهای بودجه و انضباط مالی یکی دیگر از موتورهای تورم‌زا خاموش شد. علاوه بر این، درحالی که دولت قبل از فروش نفت عاجز بود و به نقل از مسئولان این دولت صادرات نفت به زیر 200 هزار بشکه رسیده بود، در دولت مردمی با بازارسازی و دیپلماسی اقتصادی صادرات نفت ایران به پیش از برجام بازگشت و ایران در تولید نفت نیز رتبه سوم اوپک را پس گرفت. با این اتفاق درآمدهای ارزی کشور نیز درکنار رشد صادرات غیرنفتی افزایش یافت و باعث شد تا سیاست‌های ارزی کشور به نتیجه برسد.

  انتقاداتی بدون راه‌حل
اما بدون توجه به موارد گفته شده برخی کاندیداها ضمن اینکه آماری مخدوش ارائه می‌دهند، بدون ارائه هیچ راه‌حلی از سیاست‌های دولت سیزدهم انتقاد می‌کنند.
در این خصوص، یکی از کاندیداهای ریاست جمهوری آماری از بدهی دولت به بانک مرکزی ارائه کرد که مخدوش است. چرا که بررسی میزان رشد بدهی دولت به بانک مرکزی در دولت گذشته با سیزدهم نشان می‌دهد که این رشد در دولت قبل به مراتب بالاتر از دولت سیزدهم بوده است. همچنین کاندیدای دیگری با زیر سؤال بردن سیاست حذف ارز ترجیحی، هیچ راه‌حل جایگزینی ارائه نداد. اینکه اگر با تخصیص ارز 28 هزار و 500 تومان برای تأمین واردات کالاهای اساسی مخالف هستند، به جای آن چه نرخی را مدنظر دارند؟ آیا قصد دارند با گران کردن این نرخ و رساندن آن به بازار آزاد راه تورم را به سفره‌های مردم بازکنند؟
  تورم در دولت شهید رئیسی کاهشی شد
رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور با اعلام اینکه نرخ تورم در دولت دوازدهم از ۸.۹ درصد در تیرماه ۱۳۹۶ به ۴۴.۲ درصد در تیرماه ۱۴۰۰ رسید، اعلام کرد: روند صعودی نرخ تورم در دولت شهید رئیسی کاهشی شد. داوود منظور در واکنش به توئیت‌ها و سخنان مسعود پزشکیان، نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری، نوشت: در حالی که در دولت دوازدهم، نرخ تورم از ۸.۹ درصد در تیرماه ۱۳۹۶ به ۴۴.۲ درصد در تیرماه ۱۴۰۰ رسید، در دولت شهید رئیسی، تورم سالیانه از ۴۴.۲ درصد در تیرماه ۱۴۰۰ به ۳۷ درصد در اردیبهشت ماه ۱۴۰۳ کاهش یافت.
وی افزود: این کاهش در نرخ تورم در شرایطی رخ داد که دولت شهید رئیسی شجاعانه سیاست حذف ارز ترجیحی ۴۲۰۰ را اجرا کرد، سیاستی که اجرای آن لاجرم افزایش تورم را باید به دنبال می‌داشت.
  کارشناسانی در موضوعات راهبردی دیدگاه‌های یکسانی ندارند
رئیس سازمان برنامه و بودجه همچنین در واکنش به اینکه مسعود پزشکیان ارائه نظر و تصمیم‌گیری را به کارشناسان واگذار خواهد کرد، نوشت: موکول کردن راهبردهای اقتصادی دولت آینده به نظرات کارشناسی، تصویری از اقتصاد ایران در چهارساله آینده به دست نمی‌دهد. کمتر کارشناسانی را می‌توان یافت که حتی در موضوعات راهبردی دیدگاه‌های یکسانی داشته باشند.
  کاهش ۴۳ درصدی رشد بدهی دولت به بانک مرکزی در دولت سیزدهم
رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور با اعلام اینکه میانگین رشد اقتصادی بدون نفت در دولت سیزدهم ۴.۳ درصد است، از کاهش ۴۳ درصدی رشد بدهی دولت به بانک مرکزی در دولت شهید رئیسی خبر داد. داوود منظور در واکنش به توئیت‌ها و سخنان مسعود پزشکیان، نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری، نوشت: ادعای منفی بودن رشد اقتصادی بدون نفت پس از سال ۱۴۰۰ نادرست است. وی افزود: رشد اقتصادی بدون نفت کشور در سال ۱۴۰۰، ۵ درصد، در سال ۱۴۰۱، ۴.۷ درصد و در سال ۱۴۰۲، ۳.۴ درصد بوده است. میانگین رشد اقتصادی بدون نفت در این سه سال هم ۴.۳ درصد بوده است.
  ۳.۷ درصد میانگین رشد صنعت در سه سال دولت شهید رئیسی
معاون رئیس‌جمهور تأکید کرد: ادعای منفی بودن رشد اقتصادی در گروه صنایع و معادن (بجز نفت) در سه سال دولت شهید رئیسی نادرست است. میانگین رشد صنعت ۳.۷ درصد و در بخش ساختمان متوسط نرخ رشد اقتصادی ۱.۶ درصد بوده است.
  رشد متغیرهای پولی عادی است؛ نرخ رشد آنها مهم است
رئیس سازمان برنامه و بودجه همچنین در مورد توئیت دیگر پزشکیان نوشت: رشد کل‌های پولی امری عادی است، آنچه اهمیت دارد نرخ رشد آنها است. منظور تأکید کرد: بدهی دولت به بانک مرکزی از ۱۶۵ هزار میلیارد تومان در مرداد ۱۴۰۰ به ۳۰۲ هزار میلیارد تومان در بهمن ۱۴۰۲ رسید، یعنی در طول ۳۰ ماه، ۸۳ درصد رشد کرد. وی اعلام کرد: در ۳۰ ماه آخر دولت دوازدهم این بدهی ۱۲۶ درصد رشد کرد و از ۷۳ هزار میلیارد تومان به ۱۶۵ هزار میلیارد تومان رسید.
  رشد تأمین مالی شرکت‌ها از بازار سرمایه در دولت شهید رئیسی
برخلاف صحبت‌های روز جمعه یکی از کارشناسان در مناظرات تلویزیونی، روند تأمین مالی شرکت‌ها در سال گذشته رشد را نشان می‌دهد! در برنامه جمعه شب کارشناسان اقتصادی با یکی از کاندیداهای ریاست جمهوری به کاهش تأمین مالی شرکت‌ها از بازار مالی در دولت سیزدهم اشاره شد که متأسفانه آمار ارائه شده از سوی او ناقص بود.آمار منتشر شده در کانال «ایران اقتصادی» نشان می‌دهد تأمین مالی شرکت‌ها از بازار مالی کشور نه تنها کاهش نداشته، بلکه رشد قابل ملاحظه‌ای را تجربه کرده است و از عدد ۶۱۴ همت در سال ۱۴۰۱ به عدد ۸۹۹ همت در سال ۱۴۰۲ رسیده است.

 رشد اقتصاد
رشد اقتصادی چند برابر شد
رشد اقتصادی به عنوان یکی از شاخص‌های اساسی رونق اقتصادی در کشور طی نزدیک به سه سال فعالیت دولت سیزدهم بهبود قابل ملاحظه‌ای یافته است، به طوری که میانگین رشد اقتصادی در سه سال پایانی دولت دوازدهم منفی ٢.٠۵ درصد بوده و این عدد در سه سال ابتدایی فعالیت دولت سیزدهم به بیش از ۵.۵ درصد رسیده است. به طور مشخص رشد اقتصادی کشور در سال‌های 1400و 1401 به ترتیب برابر با 5.6 و 5 درصد بوده و برآوردها نشان می‌دهد این رقم در سال 1402 به بیش از 6 درصد رسیده است.
به رغم طرح برخی ادعاها از سوی مسئولان دولت قبل مبنی بر پایین بودن کیفیت رشد در دولت سیزدهم، تحلیل رشد اقتصادی بخش‌های مختلف اقتصادی نشان می‌دهد متوسط رشد ارزش افزوده گروه صنایع و معادن (بجز استخراج نفت و گاز) از ١٣٩٧ تا ١٣٩٩ برابر منفی٨.٢ درصد بوده در حالی که از ابتدای دولت سیزدهم تا 9 ماهه اول ١۴٠٢ به ٧.٠٨ درصد رسیده است. همچنین متوسط رشد ارزش افزوده گروه خدمات از ١٣٩٧ تا ١٣٩٩ برابر منفی٣.١ درصد بوده در حالی که از ابتدای دولت سیزدهم تا 9 ماهه اول ١۴٠٢ به ۵.۸ درصد رسیده است. در بخش استخراج نفت و گاز، متوسط رشد ارزش افزوده از ١٣٩٧ تا ١٣٩٩ برابر منفی١۶.١ درصد بوده در حالی که از ابتدای دولت سیزدهم تا 9 ماهه اول ١۴٠٢ به ١١.۴۶ درصد رسیده است.
متوسط رشد تولید بخش صنعت در سال‌های ۱۳۹۷ تا ۱۳۹۹ منفی۴.۰۷ درصد و در سال‌های ۱۴۰۰ تا 9 ماهه اول ۱۴۰۲، ۳.۹ درصد بوده است. همچنین میانگین شاخص مقدار تولید بخش صنعت در سه سال پایانی دولت دوازدهم ۱.۲- درصد و در دولت سیزدهم ۴.۸ درصد بوده است.نتیجه بهبود رشد اقتصادی ارتقای شاخص‌های رفاه در اقتصاد است. در این زمینه می‌توان به رشد هزینه‌های مصرف نهایی بخش خصوصی در دولت سیزدهم در مقایسه با دولت قبل اشاره کرد. متوسط رشد هزینه مصرف نهایی خصوصی از سال ۱۳۹۹ تا ۱۴۰۰، برابر منفی۰.۳ درصد و از سال ۱۴۰۰ تا 9 ماهه اول ۱۴۰۲، ۷.۵ درصد بوده است. این داده که از مجموع مصرف نهایی خانوار و مصرف نهایی مؤسسات غیرانتفاعی در خدمت خانوار به‌ دست می‌آید، نشان می‌دهد رشد اقتصادی در دولت سیزدهم به بهبود جدی مصرف مردم منجر شده است.
 
 رونق تولید
احیای تولید و طرح‌های پرشمار عمرانی
فارغ از اعداد و ارقامی که ذکر شد، خدمات دولت سیزدهم را می‌توان در موارد بی‌شماری ذکر کرد. از جمله مهم‌ترین این موارد می‌توان به احیای ۸۷۷۰ واحد تولیدی راکد، اتمام هزاران طرح نیمه‌تمام که سالیان سال متوقف مانده بودند اشاره کرد. تنها در سال ۱۴۰۲، بالغ بر 1200 پروژه عمرانی بزرگ و کوچک به ارزش روز بیش از 500 هزار میلیارد تومان به بهره‌برداری رسیده است؛ از پروژه‌های کلانی از جمله آزادراه ایزدخواست - شیراز به طول 212 کیلومتر، راه‌آهن همدان - سنندج به طول 160 کیلومتر، سد چمشیر در استان کهگیلویه و بویراحمد با ظرفیت 2.3 میلیارد مترمکعب و بیمارستان 821 تختخوابی شهدای تجریش تا پروژه‌های متوسط مقیاس نظیر آبرسانی به شهرهای دارای تنش آبی، احداث 900 کیلومتر بزرگراه و راه اصلی و ساخت 123 بیمارستان با بیش از 5300 تخت و نهایتاً پروژه‌های کوچک مقیاسی مانند احداث فضاهای ورزشی، فضاهای آموزشی پایه و عالی و اجرای طرح هادی روستایی. اجرای طرح دارویار و بهبود نظام توزیع دارو در کشور و جلوگیری از قاچاق معکوس دارو به سایر کشورها، صفر کردن فرانشیز خدمات بستری تحت پوشش بیمه پایه در بیمارستان‌های دولتی دانشگاهی برای پنج دهک اول، ایجاد صندوق بیماری‌های خاص و صعب‌العلاج و حفاظت مالی از بیماران خاص و صعب‌العلاج از جمله خدمات دولت سیزدهم در حوزه بهداشت و درمان بوده است.
 
 تجارت
تجارت خارجی 152 میلیارد دلاری
یکی از دستاوردهای اساسی دولت سیزدهم ارتقای روابط با کشورهای منطقه و عضویت در پیمان‌های مهم منطقه‌ای مانند شانگهای و بریکس بوده و این موضوع موجب بهبود وضعیت تجارت منطقه‌ای شده است، به طوری که حجم تجارت خارجی غیرنفتی در سه سال اول دولت سیزدهم نسبت به سه سال پایانی دولت دوازدهم با ۳۴.۸ درصد رشد از ۲۴۶.۲ به ٣٣١.٣ میلیارد دلار رسیده است. در سه سال پایانی دولت دوازدهم، صادرات کالاهای غیرنفتی به ‌طور متوسط ۴۰.۱ میلیارد دلار بوده است.
با آغاز دولت سیزدهم روند صادرات کالا‌های غیرنفتی بشدت بهبود یافت به نحوی ‌که در سال ۱۴۰۰ صادرات کشور با رشد بیش از ۴۰ درصدی به بیش از ۴۹ میلیارد دلار رسید. در سال ۱۴۰۱ این عدد ۵۴.۱ میلیارد دلار و در سال ۱۴۰۲ برابر با ۴۹.۳ میلیارد دلار و متوسط صادرات کالاهای غیرنفتی در این سه سال ۵۰.۸ میلیارد دلار بوده است. در مجموع صادرات کالا‌های غیرنفتی (بدون میعانات گازی) سه سال دولت سیزدهم با ۲۶.۷ درصد رشد نسبت به سه سال دولت دوازدهم از ۱۲۰.۳ به ۱۵۲.۴ میلیارد دلار رسیده است. از سوی دیگر دولت سیزدهم ضمن بهبود ذخایر ارزی و جهش در عملکرد صادراتی، زمینه را برای واردات کالاهای مورد نیاز، بویژه کالاهای واسطه‌ای و سرمایه‌ای فراهم کرد به ‌نحوی ‌که از ابتدای دولت سیزدهم سهم کالاهای واسطه‌ای و سرمایه‌ای از واردات، ۸۴.۹ درصد بوده و تنها ۱۵.۱ درصد از واردات به کالاهای مصرفی اختصاص داشته است. دیپلماسی انرژی در دولت سیزدهم به نحوی پیش رفت که توانست موانع متعدد پیش‌روی تجارت خارجی محصولات انرژی کشور را به میزان بسیار زیادی برطرف کند. مطابق داده‌های بانک مرکزی، میزان صادرات نفت و فرآورده‌های نفتی، گاز طبیعی، مایعات و میعانات گازی در سال‌های ۱۳۹۷ تا ۱۳۹۹ به ‌طور متوسط ۳۴.۶ میلیارد دلار گزارش شده است. این در حالی است که این عدد در سال‌های ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ به بیش از ۴۷ میلیارد دلار رسید.
مازاد ارز تجاری ایجاد شده از محل توسعه تعاملات انرژی ایران در کشورهای دنیا موجب شده است کشور بتواند بازار ارز را از جهش‌های برون‌زا مصون سازد و کنترل مناسبی بر نظام ارزی داشته باشد.
دولت سیزدهم ضمن شکستن شاکله تحریم‌های بین‌المللی، از گشایش‌های ایجاد شده برای پیشرفت در تولید بهره برده و این یک انتخاب بهینه برای نظام انرژی کشور در شرایط موجود بوده است؛ البته تکمیل زنجیره ارزش تولیدات این حوزه که در دولت‌ قبل بخصوص در حوزه‌هایی چون توسعه پالایشگاه‌ها متوقف شده بود، در دولت سیزدهم بشدت دنبال شد.
 
 اشتغال
اشتغالزایی خالص برای 707 هزار نفر
نرخ مشارکت اقتصادی از ۴۴.۵ درصد در سال ١٣٩٧ به ۴۱.۳ درصد در سال ۱۳۹۹ رسید. از ابتدای دولت سیزدهم روند کاهشی مشارکت اقتصادی که در سال‌های قبل رخ داده بود متوقف شد و در کانال ۴۱ درصد باقی ماند. متوسط نرخ بیکاری ۱۵ ساله و بیشتر در طول سال‌های ۱۳۹۶ تا ۱۳۹۹ برابر ۱٠.٨ درصد بوده این درحالی است نرخ بیکاری در طول سال‌های دولت سیزدهم کاهش مناسبی داشته است. متوسط نرخ بیکاری در دولت سیزدهم برابر ۸.۸ درصد بوده است به نحوی‌که این نرخ از ۹.۶ در سال ۱۳۹۹ به ۸.۱ در سال ۱۴۰۲ رسیده است. خالص اشتغال ایجاد شده (تغییرات شاغلان) از منفی  ۱۰۱۰هزار نفر در سال  ۱۳۹۹ به ۷۷۴ هزار نفر در سال ۱۴۰۲ رسید. در پاییز این سال نرخ بیکاری فصلی به رکورد تاریخی ۷.۶ درصد رسید. در سال‌های ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲، بیش از یک میلیون و هشتصد هزار مجوز (اعم از مجوز کسب‌وکار جدید، موافقت اصولی، استعلام و ...) و بیش از دو میلیون و دویست هزار تمدید مجوز از طریق درگاه ملی مجوزها صادر شده که عددی منحصربه‌فرد است و از تمایل مردم به ایجاد و تداوم مشاغل حکایت می‌کند.
 
 تورم
مهار تورم و انضباط پولی
شاخص مهم و اساسی که همواره در کنار رشد اقتصادی مورد توجه قرار می‌گیرد، تورم و افزایش سطح عمومی قیمت‌ها است. دولت دوازدهم به واسطه اتخاذ رویکرد خاص سیاسی در تعامل با دنیا موجب تحمیل نرخ‌های بالای تورم در کشور از سال 1397 شد. به طوری که  نرخ رشد شاخص قیمت مصرف‌کننده نقطه به نقطه از ۴٧.۵ درصد در اسفند ١٣٩٧ به ۴۸.۷ در اسفندماه ۱۳۹۹ افزایش یافت. دولت سیزدهم در راستای مهار تورم سیاست‌های مختلفی اعمال کرد. کاهش کسری بودجه و واقعی‌سازی بودجه، سیاست‌های کنترل ‌ترازنامه بانکی، سیاست‌های تنظیم بازار و سیاست‌های اطمینان‌بخشی و پیش‌بینی‌پذیرسازی بازار و کنترل فضای انتظارات تورمی از جمله سیاست‌های دولت سیزدهم برای مهار تورم بوده است. در نتیجه اعمال این سیاست‌ها، این نرخ از ۴۳.۷ درصد در مرداد ۱۴۰۰ (ابتدای دولت سیزدهم) به ۳۰.۹ درصد در فروردین ۱۴۰۳ رسیده است. تورم سالانه نیز از ابتدای دولت یعنی مرداد ۱۴۰۰ از ۴۵.۷ درصد به ۳۸.۸ درصد در فروردین ماه ۱۴۰۳ کاهش یافته است و فرایند کاهش تورم ادامه دارد. دراین میان، دولت سیزدهم سیاست بزرگ بازتوزیعی حذف ارز ترجیحی را نیز پشت‌سر گذاشت که این سیاست یک فشار تورمی را ایجاد کرد. دولت باوجود گذراندن این سیاست، تورم را نسبت به انتهای دولت دوازدهم تا حد زیادی کنترل کرده است. رشد شاخص قیمت تولید کننده نیز از ۶۴.۶ درصد در تابستان ۱۴۰۰ به ۴۳.۸ در پاییز ۱۴۰۲ کاهش یافته است. تورم نقطه‌به‌نقطه تولید کننده نیز درهمین بازه زمانی از ۵۸.۹ به ۴۳.۶ کاهش یافته است. برهمین اساس، نرخ رشد نقدینگی از ۲٣ درصد در سال ١٣٩٧ به ۴۰.۶ درصد در سال ۱۳۹۹ رسیده که نشان از روند افزایشی رشد نقدینگی در سه سال پایانی دولت دوازدهم دارد. این درحالی است که رشد نقدینگی از ۳۹ درصد در سال ۱۴۰۰ به ۲۴.۳ درصد در سال ۱۴۰۲ رسیده است. نسبت نقدینگی به تولید ناخالص‌داخلی جاری نیز در اسفند ۱۳۹۹، ۶۳ درصد بوده است. این نسبت در انتهای سال ۱۴۰۲ به ۳۷ درصد کاهش یافته است. اگر دولت سیزدهم بنا داشت سطح نقدینگی را در همان نسبت‌های اسمی دولت دوازدهم حفظ کند، در انتهای سال ۱۴۰۲، باید نقدینگی به بیش از ۱۳۱۰۰ هزار میلیارد تومان افزایش می‌یافت. یعنی ۶۸ درصد بیش از مقدار نقدینگی در این زمان. از سوی دیگر نسبت نقدینگی به تولید ناخالص‌داخلی ثابت در اسفند ۱۳۹۹ نسبت به اسفند ۱۳۹۶، ۱۴۲ درصد رشد کرده است. این درحالی است که این نسبت در اسفند ۱۴۰۲، نسبت به اسفند ۱۳۹۹، ۸۹ درصد رشد کرده است. نسبت پایه پولی به نقدینگی در همه سال‌های ۱۳۹۶ تا ۱۴۰۲ در حدود ۱۴ درصد باقی‌مانده است. نسبت پایه پولی به تولید ناخالص‌ داخلی جاری در سال ۱۳۹۹، ۸ درصد بوده است که این نسبت در سال ۱۴۰۲ به ۵ درصد کاهش یافته است. اگر دولت بنا داشت این نسبت را حفظ کند، لازم بود پایه پولی در انتهای سال ۱۴۰۲، ۵۱ درصد بیش از مقدار تحقق‌یافته آن باشد. همچنین رشد نسبت پایه پولی به تولید ناخالص‌ داخلی ثابت، در سه‌ساله آخر دولت دوازدهم، ۱۲۸ درصد و در سه‌ساله اول دولت سیزدهم، ۱۰۴ درصد بوده است. لذا این ادعا که عمدتاً توسط مسئولان اقتصادی دولت دوازدهم مطرح می شود مبنی بر آن‌که در دولت سیزدهم نسبت به دولت دوازدهم پایه پولی بیشتری تولید شده است، ادعایی نادرست است. مجموع داده‌های فوق نشان می‌دهد که عملکرد پولی در دولت سیزدهم بسیار منظم‌تر از دولت دوازدهم بوده است و دراین دولت، هم رشد اقتصادی بالایی رخ داده است هم تورم کمتری اتفاق افتاده و هم نظامات پولی به طور دقیق‌تر مدیریت شده‌اند.
 
 بودجه
بودجه پایدار شد
یکی از اقدامات مهم و اساسی در دولت سیزدهم، پایدارسازی منابع بودجه عمومی بوده است. متوسط رشد درآمدهای مالیاتی و گمرکی در سال‌های ۱۳۹۶ تا ۱۳۹۹ حدود ۲۰ درصد بوده است. درحالی که متوسط رشد درآمدهای مالیاتی و گمرکی در طول دولت سیزدهم (سال‌های ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۲) حدود ۶۱ درصد بوده است. نسبت درآمدهای مالیاتی به منابع بودجه عمومی از ۳۶.۸ درصد در سال ۱۳۹۹ به ۴۱ درصد در سال ۱۴۰۲ رسیده است. این بدان معناست که دولت سیزدهم در مسیر پایدارسازی منابع بودجه عمومی حرکت کرده است. افزایش نسبت مالیات در بودجه عمومی در دولت سیزدهم در حالی رخ داده است که شاهد رشد اقتصادی هستیم. به بیان دیگر سیاست افزایش مالیات به نحوی اعمال شده است که بر تولید ملی اثر انقباضی نداشته باشد. دراین سال‌ها دولت توانسته‌ است با انسجام بودجه‌ای و منظم کردن اجزای بودجه خود، ضمن افزایش رشد اقتصادی، فشار بودجه را به مالیات‌دهندگان تحمیل نکند.
دولت سیزدهم در راستای پایدارسازی منابع بودجه تلاش کرد که اتکای بودجه به انتشار اوراق دولتی را محدود کند. دولت دوازدهم در سال‌های ۱۳۹۷ تا ۱۳۹۹ در مسیر افزایش انتشار اوراق مالی پیش رفت به نحوی که سهم خالص تأمین وجه از محل اوراق مالی از کل بودجه عمومی در این سه سال حدود ۱۳ درصد بوده است. سیاست دولت دوازدهم در افزایش اتکای بودجه به انتشار اوراق دولتی موجب شد، دولت سیزدهم از ابتدای فعالیت تاکنون ۴۴۳ هزار میلیارد تومان صرف بازپرداخت اصل و سود اوراق مالی منتشر شده در دولت قبل کند و خالص تأمین مالی دولت از محل اوراق مالی در طول سه سال گذشته مجموعاً ۲۰۹ هزار میلیارد تومان بوده است. به این ترتیب سهم خالص تأمین وجه از محل اوراق در دولت سیزدهم یعنی در سال‌های ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۲ حدود ۵.۳ درصد بوده است که نشان از اتکای کمتر دولت سیزدهم بر بدهی برای تأمین منابع بودجه عمومی است.
در خصوص ارتباط مالی دولت با صندوق توسعه ملی، دولت سیزدهم بواسطه دیپلماسی مناسب انرژی، توانسته است منابع بالاتری را به صندوق تزریق کند. مجموع میزان ورودی‌های صندوق توسعه ملی ناشی از فروش نفت و گاز و میعانات گازی و فرآورده‌های نفتی در دولت دوازدهم به طور متوسط سالیانه حدود ۸ میلیارد دلار و در دولت سیزدهم به طور متوسط سالیانه حدود ۹.۵ میلیارد دلار بوده است. به‌علاوه با تلاش دولت سیزدهم، بیش از ۴ میلیارد دلار از مطالبات صندوق از بخش‌های مختلف وصول شده است. این در حالی است که مجموع مطالبات وصول شده تا پیش از دولت سیزدهم و در دولت‌های مختلف، تنها ۱.۱ میلیارد دلار بوده است.
 
 یارانه
رشد 83 درصدی یارانه ها
یکی از اقدامات قابل ملاحظه در دولت سیزدهم، توجه به معیشت مردم و بویژه اقشار کم درآمد و جبران آثار نامناسب رفاهی ناشی از تحمیل تورم‌های بالا در سال‌های 1397 تا 1399 بر اقتصاد بود. در حوزه هدفمندسازی یارانه‌ها، میانگین رشد سالانه یارانه نقدی و غیرنقدی و مستمری پرداخت شده در سال‌های 1397 تا 1399 برابر با 39 درصد بوده در حالیکه در سه سال اول دولت سیزدهم این پرداخت‌ها به طور میانگین سالانه حدود 83 درصد رشد داشته است. در حوزه خرید تضمینی گندم به عنوان یکی از سیاست‌های تضمین‌کننده امنیت غذایی در کشور و کاهش و حذف وابستگی کشور به واردات گندم، رشد هزینه‌های خرید تضمینی گندم و یارانه نان در سال‌های 1397 تا 1399 به طور میانگین سالانه حدود 85 درصد بوده، حال آنکه میانگین رشد سالانه این هزینه‌ها در سه سال اول دولت سیزدهم حدود 154 درصد بوده است. همچنین دولت سیزدهم در سال‌های 1401 و 1402 در مجموع بیش از 474 هزار میلیارد ریال یارانه دارو در قالب طرح دارویار پرداخت کرده تا منافع حاصل از یارانه دارو مستقیماً به مصرف کننده نهایی اصابت کرده و از انحراف یارانه‌ها جلوگیری شود. در حوزه حقوق و دستمزد، دولت سیزدهم تلاش کرده تا آثار افزایش رشد اقتصادی در دستمزد نیروی کار دولتی و خصوصی، نمود پیدا کند. در سال‌های ۱۳۹۷ تا ۱۳۹۹ حقوق و دستمزد دولتی، به‌طور متوسط ۱۶ درصد رشد کرده است. این در حالی است که رشد حقوق و دستمزد دولتی در سال‌های ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۲ به‌طور متوسط ۳۹ درصد بوده است. حداقل حکم کارگزینی نیروی کار دولتی نیز در سه‌ساله آخر دولت دوازدهم به‌طور متوسط هرساله ۳۵ درصد و در دولت سیزدهم هر ساله ۳۹ درصد رشد کرده است. همچنین مطابق با مصوبات شورای عالی کار، حداقل دستمزد نیروی کار در بخش خصوصی در سال‌های ۱۳۹۷ تا ۱۳۹۹ به‌طور متوسط ۲۶ درصد و در سال‌های ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۲ به‌طور متوسط ۳۹ درصد رشد کرده است. همانگونه که در داده‌های فوق پیداست، رشد دستمزدهای خصوصی و دولتی در دولت سیزدهم بیش از دولت دوازدهم است. همچنین در دولت سیزدهم، دستمزد خصوصی و دولتی به‌طور متوازن رشد کرده است اما در دولت دوازدهم، رشد دستمزد دولتی همواره بیش از دستمزد خصوصی بوده است.
یکی از عرصه‌های موفقیت دولت سیزدهم حوزه سلامت و بهداشت بوده است. در طول دوره فعالیت دولت سیزدهم توجه به زیرساخت‌های سلامت افزایش یافت به نحوی که نسبت به سه سال آخر دولت دوازدهم تعداد تخت فعال 8.8 درصد و نسبت تخت فعال به جمعیت 4.6 درصد افزایش پیدا کرد. در همین بازه زمانی نیز میزان پوشش خدمات اورژانس در آزادراه‌ها، راه‌های اصلی، فرعی و روستایی 2.3 درصد افزایش یافته است. میزان مرگ و میر اطفال زیر یک سال در دولت سیزدهم نسبت به سه ساله پایانی دولت دوازدهم ۸.۱ درصد کاهش پیدا کرده است. دولت سیزدهم توجه ویژه‌ای به توسعه بخش دارو و تجهیزات پزشکی داشته به طوریکه ارزش داروی تولید داخل نسبت به سه سال پایانی دولت دوازدهم بیش از 263 درصد رشد داشته است.

دور اول سفرهای استانی دولت مردمی از شهریورماه ۱۴۰۰ آغاز شد و ظرف مدت کمتر از یک سال، سفر رئیس جمهور شهید به همه استان‌ها انجام شد. شهید آیت‌الله «سید ابراهیم رئیسی» تا پایان سال ۱۴۰۲ در قالب دور دوم سفرها با هدف اصلی پیگیری و نظارت بر اجرای مصوبات سفر دور اول، به 14 استان عزیمت کرده و در سال‌جاری با سفر به استان‌های سمنان، قم و مازندران، بخش زیادی از طرح‌های نیمه‌تمام و راکد این استان‌ها را مورد بهره‌برداری قرار داد.
با روی کار آمدن دولت سیزدهم، بسیاری از چالش‌ها و  طرح های ناتمام بر زمین مانده استان‌های کشور رنگ بهبود به خود گرفته و گره بسیاری از طرح ها و پروژه های نیمه تمام، یک به یک حل‌وفصل شده‌ و در ایستگاه بهره‌برداری قرار گرفت. طرح‌های مهمی در بخش‌های مسکن ملی، منابع آب و تأسیسات فاضلاب، محورهای ارتباطی و زیربنایی مواصلاتی، کشاورزی و منابع طبیعی، بهداشت و درمان، نفت و انرژی، آموزش عالی، حفظ محیط زیست و... که از گام‌های بلند دولت مردمی در تحقق شعار توزیع عادلانه منابع و رشد و توسعه پایدار به شمار می‌رود.
دور اول سفرهای استانی دولت مردمی از شهریورماه ۱۴۰۰ آغاز شد و ظرف مدت کمتر از یک سال، سفر رئیس جمهور شهید به همه استان‌ها انجام شد. شهید آیت‌الله «سید ابراهیم رئیسی» تا پایان سال ۱۴۰۲ در قالب دور دوم سفرها با هدف اصلی پیگیری و نظارت بر اجرای مصوبات سفر دور اول، به 14 استان عزیمت کرده و در سال‌جاری با سفر به استان‌های سمنان، قم و مازندران، بخش زیادی از طرح‌های نیمه‌تمام و راکد این استان‌ها را مورد بهره‌برداری قرار داد. دولت مردمی همچنین از منظر تصویب و تکمیل طرح‌های عمرانی طی 33 ماه خدمت صادقانه خود در بیش از 45 سفر استانی حضور داشت که ماحصل این سفرها، تصویب حدود 300 همت بودجه بود.

افتتاح ابرپروژه فولاد آهن‌اسفنجی در «خراسان جنوبی»
رئیس‌جمهور شهید، (۲۴ آذر۱۴۰۱) و در نخستین مقصد دور دوم سفرهای استانی دولت به خراسان جنوبی سفر کرده و ابرپروژه فولاد آهن‌اسفنجی قائنات با پنج هزار میلیارد تومان اعتبار و اشتغالزایی برای ۴۰۰ فرصت شغلی مستقیم و ۲هزار و ۵۰۰ فرصت شغلی غیرمستقیم را افتتاح کرد. این مجتمع یکی از ۸ مجتمع بزرگ فولاد کشور به شمار می‌رود که با دانش و توان مهندسان ایرانی ساخته شده و واحد احیای مستقیم آن، قابلیت تولید سالانه۸۰۰ هزار تن آهن اسفنجی را دارد. وی همچنین با بهره‌برداری از تعدادی از طرح‌های اقتصادی و عمرانی در برخی شهرستان‌ها از جمله قائنات، تصیفه‌خانه فاضلاب شهر بیرجند به عنوان یکی از بزرگ‌ترین طرح‌های زیرساختی در حوزه تأمین آب را مورد بهره‌برداری قرار داد. طرحی که ۲۵۰ لیتر بر ثانیه آب فاضلاب را تصفیه کرده و برای مصارف کشاورزی و صنعتی استان مورد استفاده قرار می‌گیرد.
 
دستاوردهای ماندگار در دارالعباده یزد
تکمیل طرح‌های نیمه‌تمام مهم‌ترین اولویت دولت سیزدهم برای آبادانی و پیشرفت استان یزد بود که بارها از سوی رئیس جمهور شهید مورد تأکید قرار گرفت. آیت‌الله رئیسی، رئیس جمهور شهید در دور دوم سفر به شهر دارالعباده ضمن موافقت با تخصیص اعتبارات و منابع لازم برای تکمیل طرح‌های نیمه‌تمام اعلام کرد، بنای ما این است که در استان‌ها کارهای نیمه تمام را به سرانجام برسانیم و به غیر از بخش مسکن کلنگ‌زنی نکنیم.دومین سفر رئیس جمهور شهید به استان یزد دی ماه 1401 انجام شد. اجرای ۷۵ درصدی مصوبات دور نخست و تصمیم ویژه دولت سیزدهم با اجرای ابرپروژه تأمین آب این استان از طریق اجرای طرح انتقال آب از خلیج‌فارس، رهاوردهای ماندگاری را برای این استان رقم زد. در این سفر، مجتمع فولاد بافق یزد افتتاح شد. در جریان حضور شهید آیت‌الله رئیسی در مجتمع فولاد بافق، واحد احیای مستقیم این کارخانه با ظرفیت سالانه ۸۰۰ هزار تن آهن اسفنجی افتتاح شد. این طرح با ۳۰ درصد پیشرفت در سال ۱۳۹۰ به بخش خصوصی واگذار شد و ساخت آن، در دولت سیزدهم شتاب زیادی پیدا کرد. با افتتاح این واحد صنعتی، زمینه اشتغال بیش از هزار و ۸۰۰ نفر، شامل ۳۰۰ نفر به صورت مستقیم و هزار و ۵۰۰ نفر به صورت غیرمستقیم، فراهم شد. عملیات اجرایی خط دوم طرح انتقال آب خلیج فارس به یزد و دو استان‌ دیگر فلات مرکزی (کرمان و اصفهان) با حضور رئیس‌جمهور شهید یکی از مهم‌ترین طرح‌هایی بود که در استان یزد آغاز شد.
 
مهم‌ترین دستاوردهای دولت در استان بوشهر
مراحل توسعه فاز 14 پارس جنوبی پس از تأخیری طولانی همراه با فراز و نشیب‌های زیاد از زمان تعریف طرح، با استقرار دولت سیزدهم و بسیج تمامی امکانات با هدف پایداری پالایش گاز زمستانی شتاب گرفت و سرانجام در دور دوم سفر رئیس‌جمهور شهید به این استان جنوبی افتتاح شد. همچنین فاز اول طرح آبرسانی شهرستان جم پس از ۱۵سال توقف، تکمیل و به بهره‌برداری رسید. دو طرح سد مخزنی باغان با ظرفیت ۳۲ میلیون متر مکعب و طرح سد مخزنی اخند با ظرفیت ۲ میلیون متر مکعب نیز با دستور رئیس‌جمهور شهید افتتاح و آبگیری شد. تکمیل طرح‌های نیمه‌تمام آموزشی و بهداشتی، تکمیل طرح‌های نیمه‌تمام ورزشی، تجهیز سالن‌های ورزشی، اجرای طرح‌های عمرانی و زیربنایی از دیگر اقدامات ماندگار رئیس‌جمهور شهید برای استان بوشهر بود.
 
گره‌گشایی دولت سیزدهم از طرح‌های راکد خوزستان
آیت‌الله رئیسی در چهارمین مقصد از دور دوم سفرهای استانی خود برای هشتمین‌بار به خوزستان سفر کرد. در این سفر طرح‌هایی همچون بهره‌برداری از بخش گازی نیروگاه سیکل ترکیبی دوکوهه، افتتاح عملیات آبرسانی به ۱۷۴ روستای استان خوزستان، افتتاح ۷۰ کیلومتر از طرح ریلی دوخطه‌سازی محور اهواز-اندیمشک، راه‌اندازی فاز یک شرکت پالایش هویزه خلیج فارس که از طرح‌های نیمه‌تمام استان بودند به افتتاح رسید. عملیات اجرایی پل بتونی فلزی میانرود به طول۴۲۰ متر با ۱۴دهانه ۳۰ متری در سال ۱۳۸۰ با برگزاری آیینی با حضور مسئولان ملی، استانی و محلی روی رودخانه دز آغاز شد اما به دلیل قطع ردیف اعتباری این طرح از محل اعتبارات ملی در سال ۱۳۸۷، عملیات اجرایی آن متوقف شد.
 
نهضت تکمیل طرح‌های نیمه‌تمام در آذربایجان شرقی
بهره‌برداری از سد قیزقلعه سی آخرین طرح عمرانی بود که 30 اردیبهشت ماه امسال توسط رئیس‌جمهور شهید در آذربایجان شرقی و روی رود ارس افتتاح شد؛ سدی که آورده بسیار خوبی برای منطقه ارسباران و آذربایجان شرقی دارد و یکی از طرح‌های مهم در دولت سیزدهم است، اما در سفر دوم استانی شهید رئیسی در 20 خرداد سال گذشته نهضت تکمیل طرح‌های نیمه‌تمام سرعت بیشتری گرفتند. طرح‌هایی که ۷۱ هزار شغل جدید در حوزه‌های مختلف در آذربایجان‌ شرقی ایجاد کرد. تشکیل شرکت مستقل مس آذربایجان و احیای دریاچه ارومیه از بزرگ‌ترین طرح‌های نیمه‌تمامی بود که در دولت سیزدهم و با دستور رئیس جمهور شهید به بهره‌برداری رسیدند. احیای ۲۲۰ واحد راکد صنعتی و تولیدی استان آذربایجان شرقی یکی از اقدامات مهم دولت سیزدهم بود که جشن احیای این واحدها 18 خرداد سال گذشته با حضور شهید آیت‌الله رئیسی در محل مجموعه صنعتی ماشین‌سازی تبریز برگزار شد. فعالیت بخش قابل توجهی از این ۲۲۰ واحد از ۱۰ سال پیش متوقف شده بود که با احیای آنها در دولت سیزدهم بیش از ۳ هزار و پانصد میلیارد تومان سرمایه نیز احیا شد. همزمان با احیای کارخانه ماشین‌سازی تبریز علاوه بر تأمین تجهیزات مورد نیاز برای نوسازی و تجهیز دیگر واحدهای صنعتی و تولیدی کشور، حدود ۷ هزار و ۵۰۰ شغل احیا شد.
 
احیای پتروشیمی گچساران پس از۱۹ سال
26 تیرماه سال گذشته برای مردم استان کهگیلویه و بویراحمد روز فراموش نشدنی بود. روزی که شهید آیت‌الله رئیسی در دور دوم سفر استانی پتروشیمی گچساران را که ۱۹ سال از کلنگ‌زنی آن می‌گذشت و دولت سیزدهم در دو سال توانست با تخصیص اعتبارات به‌موقع آن را به بهره‌برداری برساند، افتتاح کرد. همچنین سد چمشیر به عنوان بلندترین سد بتونی غلتکی غرب آسیا و واحد اول نیروگاه این سد با حضور رئیس‌جمهور شهید افتتاح و به بهره‌برداری رسید. احیای کارخانه قند یاسوج به عنوان نماد صنعت و تولید استان و همچنین ۴۴ واحد تولیدی و صنعتی راکد، احیای کارخانه ماشین‌سازی گچساران پس از سال‌ها تعطیلی و زمینه اشتغال ۱۰۰ نفر، بازگرداندن کارخانه آب معدنی چویل دنا به چرخه تولید و احیای ۱۷ کارخانه راکد شهرک‌های صنعتی کهگیلویه و بویراحمد از مهم‌ترین اقدامات دولت سیزدهم در این استان بود که با پیگیری‌ها و دستور رئیس جمهور شهید به نتیجه رسیدند.
 
اَبَرپروژه آزادراه شیراز- اصفهان پس از ۱۳سال انتظار به ثمر نشست
رئیس جمهور شهید، طی روزهای بیستم و بیست و یکم مهرماه سال ۱۴۰۲ در دور دوم سفرهای استانی میهمان مردم استان فارس بود. در واقع سال گذشته را می‌توان سال پایان انتظارات برای افتتاح برخی طرح‌های زیرساختی در این استان دانست. اَبَرپروژه آزادراه شیراز - اصفهان که به‌عنوان یکی از مهم‌ترین مطالبات مردم استان فارس محسوب می‌شد، پس از ۱۳سال انتظار در این دور از سفر آیت‌الله رئیسی به بهره‌برداری رسید. طرح خط دوم انتقال آب آشامیدنی از سد درودزن به شهر شیراز وعده‌ دیگری بود که پس از سال‌ها انتظار در دولت سیزدهم تحقق یافت و با حضور رئیس جمهور شهید به بهره‌برداری رسید. همچنین در این دور از سفرهای استانی آیت‌الله رئیسی به استان فارس، پس از ۱۲ سال انتظار، سرانجام صدای پای آب به شهر شیراز رسید و آب سد درودزن در شبکه آبرسانی این کلانشهر جاری شد. بیمارستان ۶۴ تختخوابی شهدای شهر مصیری به‌عنوان تنها بیمارستان شهرستان رستم نیز با حضور رئیس‌جمهور شهید به بهره‌برداری رسید. در خصوص میزان احیای واحدهای تعطیل و نیمه‌تعطیل در استان فارس نیز می‌توان به احیای 5 هزار واحد راکد اشاره کرد.
 
پایان رؤیای ۱۸ساله کردستانی‌ها در دور دوم سفرهای استانی رئیس‌جمهور
شهید آیت‌الله رئیسی، یازدهم آبان‌ماه سال گذشته در قالب دور دوم سفرهای استانی به کردستان سفر کرد. راه‌آهن سنندج- همدان، ابَرپروژه‌ای بود که حدود ۱۸ سال از عمر آن می‌گذشت و جزو طرح‌های مصوب «مهر ماندگار» در سال ۱۳۸۳ بود و همزمان با سفر رئیس‌جمهور شهید به استان کردستان به بهره‌برداری رسید و امید به توسعه در حوزه‌های مختلف را در دل مردمان این دیار زنده کرد. فرودگاه شهدای سقز به عنوان یکی دیگر از طرح‌های مهم کردستان و دومین فرودگاه این استان که تا پیش از دولت سیزدهم ۶۳ درصد پیشرفت داشت در این سفر به بهره‌برداری رسید. در این سفر بود که هواپیمای حامل آیت‌الله رئیسی در فرودگاه سقز به زمین نشست و به این ترتیب، نخستین پرواز در این فرودگاه تازه تأسیس فرود آمد. همچنین در جریان این سفر، طرح شهرک صنعتی سنندج ۴ به طور رسمی افتتاح شد. فاز نخست این شهرک سال ۱۳۹۹ در حالی که زیرساخت‌های اساسی همچون آب و جاده آن آماده نشده بود به بهره‌برداری رسید، ولی به همین دلیل تعداد زیادی از واحد‌هایی که زمین به آنها واگذار شده بود قادر به ساخت سوله نبودند. آبگیری سد‌های امیرآباد و رمشت کردستان پس از گذشت ۱۲ سال نیز از جمله دستاوردها در دومین دور سفر استانی رئیس‎‌جمهور شهید بود که به بهره‌برداری رسید. عملیات اجرایی طرح سد امیرآباد و سد رمشت در سال ۱۳۸۸ آغاز و با اعتبار بیش از ۲۵۰ میلیارد تومان سال گذشته آبگیری و به بهره‌برداری رسید.
 
دسترسی چهارمحال‌وبختیاری‌ها به آب شرب سالم با افتتاح طرح‌های آبرسانی
دومین دور سفر شهید آیت‌الله سیدابراهیم رئیسی به استان چهارمحال‌وبختیاری در تاریخ بیست‌وپنجم آبان ماه سال گذشته انجام شد. در جریان این سفر 700 طرح نیمه ‏تمام چهارمحال و بختیاری مورد بررسی قرار گرفت و ۱۵ طرح آب و برق به ارزش بالغ بر ۲۷ هزار میلیارد تومان افتتاح شد. ازجمله طرح‌های افتتاح شده توسط آیت‌الله رئیسی طرح عظیم تأمین آب شرب بهداشتی استان چهارمحال و بختیاری بود که آبگیری سد غدیر باباحیدر و شبکه انتقال و توزیع آب این سد را شامل می‌شد. در این سفر همچنین طرح آبرسانی بن به بروجن پس از سال‌ها کش و قوس به بهره‌برداری رسید و مردم نیمی از این استان به آب شرب سالم و پایدار دسترسی پیدا کردند.
 
گسترش آبادانی؛ دستاوردهای سفر رئیسی به ایران کوچک
تلاش جهادی دولت سیزدهم در البرز و دهها نقطه دیگر این استان طی حدود ۲۲ ماه از سفر نخست رئیس جمهور به البرز با روشن شدن چراغ‌های آزادراه شهید سلیمانی به عنوان یکی از طرح‌های نیمه‌تمام و تعطیل شده دولت قبلی در شمال کرج در سفر هیأت دولت به این استان نمود پیدا کرد. همچنین پایان دادن به سال‌ها تنش آبی در نظرآباد و اشتهارد با اجرای طرح جامع آبرسانی، گازرسانی جهادی به ۱۲۰ روستا در یک سال با شکافتن دل صخره‌های سخت البرز، خروج ۱۹۴ کارخانه از رکود طی ۲۲ ماه و زدودن محرومیت درمانی از شهرستان ۷۰۰ هزار نفری فردیس با راه‌اندازی بیمارستان ۲۶۰ تختخوابی که حدود ۱۲ سال نیمه‌کاره مانده بود تنها بخش‌هایی از اقدامات رئیس‌جمهور شهید و هیأت دولت همراه وی در سفر به استان البرز بوده است. در دومین سفر هیأت دولت به استان البرز فاز نخست آزاد راه سردار شهید سلیمانی که از طرح‌های نیمه‌تمام استان بوده به بهره‌برداری رسید.
 
تکمیل طرح‌های نیمه‌تمام از اولویت‌های دولت در گلستان
۳۰ آذرماه سال گذشته مردم استان گلستان برای دومین بار میزبان رئیس جمهور و هیأت دولت در این استان بودند. در این سفر که تمرکز اصلی‌اش تکمیل طرح‌های نیمه‌تمام بود بیش ۳۵۰ هزار میلیارد ریال برای استان مصوب شد. در نخستین سفر رئیس‌جمهور شهید به این استان ۱۱۸ مصوبه برای حل مشکلات مردم این استان به تصویب رسید که تا قبل از سفر دوم تعداد مصوبه آن به سرانجام رسید و بقیه طرح‌ها در سفر دوم بود که سرعت گرفت. گفتنی است در مجموع دو سفر هیأت دولت به این استان ۲۴۸ مصوبه به تصویب رسید. مهم‌ترین این طرح‌ها در حوزه آبرسانی بوده و اهتمام و تسریع تکمیل یا ساخت چند طرح‌ بزرگ و زیرساختی مناطق شرق گلستان بویژه در بخش‌های «آب، فاضلاب، راه، حمل‌ونقل، بهداشت و درمان» توسط آیت‌الله رئیسی خاطره‌ای خوش و ماندگار در ذهن مردمان این دیار ثبت کرده است. از مهم‌ترین برنامه‌های این سفر، افتتاح طرح بزرگ فیبر نوری گلستان، بهره‌برداری از طرح‌های آب‌رسانی استان در بخش‌های مختلف از جمله گنبد کاووس، بهره‌برداری از خلیج احیاشده گرگان و اجرای طرح جزیره آشوراده بوده است.
 
افتتاح بیش از 100 طرح نیمه‌تمام در «زنجان»
در دور دوم سفر آیت‌لله رئیسی، رئیس جمهور شهید به زنجان در مجموع 118 طرح عمرانی و تعدادی طرح روستایی به ارزش بیش از ۳۰ هزار میلیارد تومان به بهره‌برداری رسید. مهم‌ترین این طرح‌ها مربوط به احیا و افتتاح 7 واحد صنعتی و تولیدی بزرگ استان شامل آندیا فولاد، ‌فولاد آسین ابهر، ‌شیشه زنگان و سرجین بافت به ارزش 49 هزار و 440 میلیارد ریال و 31 طرح آموزشی، فرهنگی و ورزشی با ۲ هزار و ۴۵۰ میلیارد ریال اعتبار بود. بهره‌برداری از دومین گلخانه هوشمند و مدرن کشور از دیگر طرح‌های نیمه‌تمام دور دوم سفر استانی آیت‌الله رئیسی به این استان بود. همچنین همزمان با دور دوم سفر ریاست‌جمهوری در دی ماه سال گذشته به این استان 7 واحد صنعتی و معدنی با سرمایه‌گذاری ۱۷۶ هزار و ۸۴۰ میلیارد ریال افتتاح شد که با راه‌اندازی این واحدها زمینه اشتغال یک هزارو 934 نفر مهیا شد. در این سفر 68 طرح در سطح کلان نیز در حوزه احیای واحدهای صنعتی به بهره‌برداری رسید.
 
احیای 610 واحد راکد تولیدی و صنعتی در «هرمزگان»
در آستانه 45 سالگی انقلاب اسلامی و در نخستین روز دهه فجر (12بهمن 1402)، رئیس‌جمهور شهید و اعضای هیأت دولت در ادامه سفرهای دولت سیزدهم، به استان هرمزگان سفر کردند. طبق گفته «مهدی دوستی» استاندار هرمزگان به خبرنگار «ایران»، در این سفر علاوه بر احیای 610 واحد راکد تولیدی و صنعتی، 800 کلاس درس در قالب ۲۰۰ مدرسه، هوشمندسازی ۳۰۲ کلاس و ۷۲ طرح ورزشی مدارس به بهره‌برداری رسید و ۱۴ هزار واحد مسکن ملی تحویل مردم شد. همچنین ۷ شهرک صنعتی جدید، ۱۲۸ کارخانه و بنگاه اقتصادی و ۱۳۶ طرح ورزشی و در حوزه راه، ۸۰۰ کیلومتر راه شامل راه‌های اصلی، فرعی و روستایی افتتاح شد. طبق گفته استاندار هرمزگان، در حوزه آب، شاهد ساخت بیش از ۸۰ درصدی آب‌شیرین‌کن‌ها و رفع مشکل آبرسانی ۱۵۶ روستا و ۵ شهر  در دولت سیزدهم بودیم. در حوزه صنایع تبدیلی نیز ۱۷ کارخانه و در حوزه آبخیزداری ۵۰ سازه آبخیزداری و در حوزه بهداشت و درمان نیز بیمارستان کودکان بندرعباس، بیمارستان فارابی بستک، ۳۴ طرح بهداشت و درمان استان افتتاح شد.
 
احیای 200 واحد صنعتی تعطیل
 یادگار دولت سیزدهم در «سمنان»
دومین سفر آیت‌الله رئیسی، رئیس جمهور شهید به سمنان به عنوان «بهار سفرهای استانی دولت سیزدهم» با برگزاری دو جشن بزرگ احیای ۲۰۰ واحد راکد صنعتی و جشن واگذاری یکهزار و ۱۵۸ قطعه زمین در قالب طرح «جوانی جمعیت» در این استان ماندگار شد. در این سفر دو روزه، رئیس جمهور شهید که همواره بر ارتباط مستقیم مسئولان با مردم تأکید ویژه داشتند با مردم شهرستان‌های سمنان، شاهرود و دامغان دیدار رو در رو داشتند. همچنین با پیگیری‌های انجام شده بیش از 12 هزار میلیارد تومان طرح‌های عمرانی نیمه‌تمام در شهرهای مختلف استان سمنان به بهره‌برداری رسید. افتتاح نیروگاه سیکل ترکیبی، جشن واگذاری زمین در قالب طرح جوانی جمعیت، نشست «حل مسأله» با محوریت تأمین آب، فعالیت معادن و راه‌اندازی کارخانه‌های سهامی، نشست شورای اداری، دیدار با نخبگان و... از مهم‌ترین برنامه‌های این سفر بود. همچنین وزیران دولت سیزدهم هم در سفر به 8 شهرستان استان، طرح‌هایی مانند مدارس، آبرسانی، مراکز بهداشت، تقاطع‌های غیرهمسطح و... را افتتاح کردند. تکمیل سیلوی 100 هزار تنی گرمسار به عنوان بزرگ‌ترین سیلوی مدرن شرق کشور از اصلی‌ترین برنامه‌های سفر رئیس جمهور بود. همچنین احیای بیش از ۲۰۰ واحد صنعتی و بازگشت آنها به چرخه تولید هم از دیگر یادگارهای دولت سیزدهم در استان سمنان بوده که سبب اشتغال هزاران جوان شده است.
 
افتتاح ۷ هزار و ۲۵۶ واحد مسکونی و زمین در «قم»
دومین سفر استانی رئیس جمهور شهید در رأس هیأتی بلندپایه به قم (20 اردیبهشت 1403) در حالی صورت گرفت که این استان رکورد دومین استان دارای فیبر نوری مخابراتی را به نام خود ثبت کرده و یکی از استان‌های فعال در بخش ساخت مسکن نام گرفت. در این سفر، هفت‌هزار و ۲۵۶ واحد مسکن و زمین طرح نهضت ملی مسکن استان افتتاح شده و به متقاضیان واگذار شد. همچنین طرح اتصال سراسری استان قم به شبکه فیبر نوری به شکل رسمی افتتاح شده و با انجام بازدید میدانی از طرح‌های در دست اجرا، چندین طرح عمرانی، صنعتی و بهداشتی نیز به بهره‌برداری رسید. رئیس جمهور شهید، در عین حال از سایت کارگاه مسکن‌سازی منطقه پردیسان شهر قم بازدید کرده و تعدادی از طرح‌های مسکونی این شهر را بهره‌برداری کرد. در این مراسم ۷ هزار و ۲۵۶ واحد مسکونی و زمین تحویل متقاضیان قمی شد. رئیس جمهور شهید در این سفر، از سایت ۵۶۰ هکتاری پردیسان بازدید کرده و افزون بر افتتاح ۱۷ کیلومتر از بزرگراه قم - کهک، ۳ مجتمع تولیدی، ۲ طرح صنعتی، 2 طرح گردشگری و تجهیز ۶ مدرسه را نیز به بهره‌برداری رساند.
 
احیای ۳۹۵ واحد تولیدی و صنعتی در «مازندران»
شهید جمهور به همراه اعضای هیأت دولت، (27 اردیبهشت 1403) و در شانزدهمین مقصد از دور دوم سفرهای استانی به استان مازندران سفر کرده و در مراسم جشن احیای ۳۹۵ واحد تولیدی و صنعتی که به طور میانگین بیش از ۷ سال تعطیل و نیمه‌تعطیل بودند و در دولت مردمی به چرخه تولید بازگشته‌اند حضور یافت؛ با بازگشت این واحدهای احیا شده بالغ بر ۱۵۹ هزار و ۵۴۲ هزار میلیارد ریال سرمایه احیا و بیش از ۹ هزار و ۵۶۴ نفر اشتغال ایجاد شد. وی ضمن بازدید از کارخانه چوب و کاغذ در جشن بهره‌برداری از طرح‌های جدید نهضت ملی مسکن، تکمیل فاز آبرسانی به شهر ساری، ۲ طرح عمرانی (مخزن آبرسانی باغ کرمانی و بوستان جنگلی شهید نوبخت ساری) و احیای واحدهای تولیدی راکد شرکت کرد. رئیس جمهور شهید، همچنین ضمن افتتاح مجتمع آموزشی برکت ‌مرحوم حاج حسن اصغرزاده در روستای خرماکلای قائمشهر، ۳۵۰ واحد گلخانه روستایی در استان را که با مشارکت مردم و تسهیلات معاونت توسعه روستایی ریاست جمهوری احداث شده بود را به بهره‌برداری رساند. وی در عین حال، با افتتاح ساختمان جدید بیمارستان رازی قائمشهر، ۵۷۴ تخت بیمارستانی جدید در استان مازندران را به بهره‌برداری رساند.