پزشکیان؛ منادی نگرش اصلاحی و مشارکت مدنی
محمدرضا چمن نژادیان (فعال فرهنگی و مدنی)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2441
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


رفع «فقر و محرومیت » مهم‌ترین آنهاست

خواست‌های اصلاح‌طلبانه از پزشکیان

همدلی|  آرزو بخشنده: اصلاح‌طلبان که بعد از هیجان روز اعلام تایید صلاحیت‌ها، منطقی‌تر و واقع‌گرایانه‌تر به اعلام برنامه‌ها و مناظره چشم دوخته‌اند سرنوشت انتخابات را در میزان مشارکت می‌دانند و تلاش‌های آنها معطوف به جلب حساسیت آرایی شده که به نظر در لاک بی‌انگیزگی و رخوت فرو رفته و این‌طور که تا به حال معلوم است، محدودیت‌های مهندسی شده در انتخابات امکان داغ شدن و گردش اطلاعات و انگیزه را از افکارعمومی ربوده است. نخستین حضور تلویزیونی پزشکیان به عنوان تنها گزینه اصلاحات و گزینه‌ای که شاید بیش از نامزدهای دیگر نیاز به رای عامه مردم دارد، مورد انتقاد برخی از فعالان همفکر قرار گرفت. عده‌ای بر گفتمان تغییر صحه گذاشتند، برخی بر اصلاح روش‌های بیان برای ایجاد شور انتخاباتی و برآورده کردن نظرات قشر خاکستری و عده‌ای از اصلاح‌طلبان و میانه‌روهای متمایل به پزشکیان در دفاع از او گفتمان برآمده و صداقت او را ستودند. اما خود پزشکیان در یک پیام به مردم این‌گونه اظهارنظر کرد که «صدای شما را شنیدم»
واکنش عجولانه رقیبان پزشکیان
گفت‌وگوهای اقتصادی پزشکیان و دو مشاورش در برنامه تلویزیونی متفاوت بود. عنصر صداقت همچنان وجود داشت، اما نقد وضعیت، کمی متفاوت از روزهای گذشته در حوزه اقتصاد بیان شد. اما اصلاح‌طلبان که تمام قد در دفاع از پزشکیان ایستاده‌اند و از تنها گزینه خود حمایت می‌کنند، نیم‌نگاهی به نظرسنجی‌ها و بازخوردها هم دارند. اینکه مسعود پزشکیان را با چه میزان آرای مردمی می‌تواند بر مسند ریاست دولت چهاردم تکیه بزند. موضوع داغ این‌روزها در رسانه‌هاست. در حالیکه رسانه‌های اصولگرا سعی می‌کنند او را فاقد کاریزمای خاتمی، برای تکرار دوم خرداد، نداشتن سیاست در بیان و ساخت یک حسن روحانی همچون سال 92 و 96 معرفی کنند، اما هیجان روزهای پایانی انتخابات مشخص خواهد کرد منتقدان وضع موجود چه میزان در برانگیختن احساس حضور مردم موفق عمل خواهند کرد. این موضوع در اعلام برنامه اقتصادی پزشکیان و کارشناسان همراهش برجسته بود. این برنامه بر خلاف حضور اول پزشکیان در تلویزیون نگاه‌ها را به سمت او جلب کرد. پاسخ‌های متعادل و منطقی او و کارشناسان، توانست فضا را تغییر دهد. با این وجود طیف مقابل بیکار نیست و با اعلام تحلیل‌هایی از فضای مجازی با اینکه چهره مدافع مشارکت به خود گرفته، اما با تحلیل‌های خود اینطور القا می‌کند که اتفاق جدیدی در زمینه بالا رفتن انگیزه نیفتاده.
 ایرنا در گزارشی در روزهای گذشته به بررسی فضای مجازی و بازخوردهای سخنان نامزدها پرداخته و نسبت به رخوت مردم و بی‌انگیزگی آنها هشدار داده. ارگان رسانه‌ای رسمی دولت (ایرنا) در گزارشی با تحلیل محتوای رسانه‌های مکتوب و مجازی درباره انتخابات به اینستاگرام اشاره کرده و نوشته این پلتفرم با وجود «حدود ۳۱ میلیون کاربر فعال» دچار رکود و رخوت است و نشان می‌دهد تحرک انتخاباتی در توده مردم شکل نگرفته است.  با وجود فعالیت قابل ملاحظه در بسترهایی چون توئیتر، تلگرام و ایتا همچنان کاربران اینستاگرامی و صفحات فعال در این پلتفرم به کنش‌های حداقلی بسنده کرده‌اند.» این گویش با توجه به گرایش دولتی‌ها به “سعید جلیلی”، فضای رخوت و مشارکت حداقلی را القا می‌کند. اما نظرسنجی‌های دیگر هم به رغم علمی‌تر و آماری بودن، شرایط بهتری را نشان نمی‌دهند. ایسپا وابسته به جهاد دانشگاهی نیز بدون اعلام متغیر میزان مشارکت درخواست‌های مهم مرد و آمدم رئیس‌جمهور جدید را مورد نظرسنجی قرار داده است.
رفع فقر و محرومیت مهمترین خواست مردم
بر اساس اعلام ایسپا، در موج اول نظرسنجی انتخاباتی که روزهای ۶ تا ۱۰ خرداد ماه با جامعه آماری افراد بالای ۱۸ سال در کل کشور (مناطق شهری و روستایی) و اندازه نمونه ۵۰۰۹ نفر اجرا شد میزان امیدواری مردم و ارزیابی آن‌ها از وضعیت کشور با آمدن رئیس جمهور جدید را مورد پرسش قرارگرفت.
آخرین نظرسنجی «ایسپا» نشان می‌دهد ۳۹.۵ درصد از پاسخ‌دهندگان گفتند؛ با آمدن رئیس جمهور جدید وضعیت کشور بهتر خواهد شد. در مقابل ۱۶.۲ درصد فکر می‌کنند وضعیت کشور بدتر خواهد شد و ۲۲ درصد نیز معتقدند وضعیت کشور با آمدن رئیس جمهور جدید فرقی نخواهد کرد. همچنین ۲۲ درصد از پاسخگویان ارزیابی از وضعیت کشور با تغییر رئیس جمهور نداشته و اظهار بی‌اطلاعی کردند.
همچنین پرسش «از دولت بعد چه انتظاراتی دارند» نیز در نظرسنجی موج اول، در خصوص اولویت کاری دولت و رئیس جمهور آینده از مردم سوال شد. از دیدگاه ۵۸.۵ درصد از مردم، دولت و رئیس جمهور آینده باید موضوع و مسئله «فقر و محرومیت» را در اولویت کاری خود قرار دهد. «ایجاد اشتغال» با ۳۹.۷ درصد، موضوع «تورم و ارزش پول ملی» با ۳۶.۵ درصد، «سیاست خارجی و روابط با دیگر کشورها» با ۲۸.۷ درصد، موضوع «امنیت ملی» با ۲۸.۴ درصد، «ساماندهی بخش مسکن» با ۲۰.۶ درصد، «مبارزه با فساد و رانت» با ۱۹.۶ درصد از جمله مواردی است که مردم به آن اشاره کرده‌اند. یافته‌های نظرسنجی نشان می‌دهد، مسائل و مشکلات اقتصادی و معیشتی همچنان در صدر توجهات مردم قرار دارد و شایسته است دولت و رئیس جمهور بعدی ثبات اقتصادی و رفع فقر و محرومیت و افزایش رفاه اجتماعی را در اولویت قرار دهد.
 گرچه در این نظرسنجی اشاره‌‌‌ای به میزان اقبال مردم در مشارکت نشده اما موضع خبرگزاری‌های  وابسته به دولت با توجه ذائقه دولتی‌ها که احتمالا جلیلی و زاکانی را بیش از سایر نامزدها برای ادامه راه رئیسی می‌پسندند، فقط اعلام نگرانی از مشارکت پایین نباید باشد، چراکه مشارکت حداقلی امکان تکرار انتخابات 1400 و 1402 را برای ورود تندروها به پاستور مهیا خواهد کرد.