افزایش تعطیلات هفتگی؛ تهدید یا فرصت؟
ولی‌الله شجاع‌پوریان (مدير مسئول)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2420
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


آمارها نشان می دهد که انتخابات مجلس یازدهم کم رونق تر از همیشه برگزار شد

مشارکت متفاوت

همدلی| مشارکت مردم در انتخابات مجلس یازدهم نسبت به دوره های قبل انتخابات مجلس کاهش چشمگیری داشته است. اصول‌گرایان پیروز شدند، اما تعداد آرای آنان در مقایسه با دوره قبل نشان می¬دهد که نفر اول پیروز این دوره از حوزه تهران اختلاف چشمگیری با تعداد آرای نفر اول از حوزه تهران در دوره قبل دارد. ابوالفضل سروش نماینده مجلس با اعلام مشارکت 26درصدی مردم تهران در انتخابات این دوره گفته است: حاکمیت، جامعه شناسان ودردمندان نظام به دقت بررسی کنند، چه عواملی باعث شده ازهر 10تهرانی 7/5نفر در انتخابات شرکت نکنند و بی‌اعتنا باشند ‏این زنگ هشدار و خطری است برای صاحبان بصیرت!» روز گذشته نتیجه قطعی آرای مجلس یازدهم در حوزه انتخابیه تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس و همچنین انتخابات میان دوره‌ای مجلس خبرگان رهبری در استان تهران اعلام شد. بر این اساس 30 کرسی نمایندگی مجلس تهران با اکثریت مطلق، به اصول‌گرایان رسید و اصلاح‌طلبان را برای داشتن حداقل یک صندلی در این حوزه انتخابیه ناکام گذاشت. محمدباقر قالیباف، سیدمصطفی آقامیرسلیم و مرتضی آقاتهرانی افرادی هستند که به ترتیب، در صدر لیست تهرانی‌ها جای گرفته‌اند. با راهیابی ۳۰ اصول‌گرا از حوزه تهران به مجلس، شاید بتوان گفت که انتخابات مجلس دهم در حوزه تهران با روندی معکوس تکرار شده است. در مجلس گذشته لیست ۳۰ نفره اصلاح‌طلبان از حوزه پایتخت راهی مجلس شده بودند. گذشته از ناکامی اصلاح‌طلبان تهرانی برای حضور در مجلس یازدهم، تطبیق آمار رای‌های اتخاذ شده توسط نامزدها، در مجلس دهم با یازدهم با اختلاف فاحشی روبه‌روست. به عنوان نمونه محمدباقر قالیباف در حالی عنوان نفر اول را به دست آورده است که توانسته است حدود یک میلیون و دویست هزار رای را به خود اختصاص دهد، در حالی که در مجلس دهم محمدرضا عارف در حالی این عنوان را به دست آورد که بیش از یک میلیون ششصد هزار رای کسب کرده بود. شاید به ظاهر تفاوت چهارصد هزار رای قالیباف و عارف زیاد چشمگیر نباشد؛ اما این تفاوت وقتی بیشتر قابل ارزیابی است که توجه شود نفر سی‌ام این لیست تنها با حدود 650 هزار رای از تهران وارد مجلس شده است. در حالی که آخرین نفر از لیست ۳۰ نفره اصلاح‌طلبان در مجلس دهم بیش از یک میلیون رای را از آن خود کرده بود.
در این خصوص علی شکوری‌راد دبیر کل حزب اعتماد ملت می‌گوید: ‎مرتضی آقاتهرانی در سال ۹۸ با ۸۶۸,۰۲۵ رأی نفر سوم شده است، در حالی ‌که در سال ۹۴ با ۸۸۴,۰۳۳ رأی، رتبه سی ‌ودوم را به دست آورده بود.
این یعنی با اینکه رأی ایشان کم شده، ولی از رتبه ۳۲ به رتبه سوم رسیده است فرمول‌ ساده است. این به آن معناست که 30نفر ماقبل ایشان از رقابت بازمانده‌اند تا نوبت به ایشان رسیده است.
از طرفی با بررسی اعلام نامزدهای راه یافته به مجلس خبرگان در انتخابات میان دوره‌ای برگزار شده نیز، نتایج ملموسی از تفاوت میزان مشارکت مردم در این انتخابات با دوره‌های قبل، قابل مشاهده است. علی مومن‌پور به عنوان اولین نفر در میان نامزدهای تهران با حدود 963 هزار رای وارد مجلس شده است.
همچنین محمد یزدی از حوزه انتخابیه قم توانسته است با حدود ۲۵۰ هزار رای، به عنوان نماینده قم وارد مجلس خبرگان شود. این در حالی است که با یک مقایسه ساده می‌توان دریافت که در انتخابات سال ۹۴، مرحوم ‌هاشمی رفسنجانی با بیش از 2 میلیون و 300هزار رای به عنوان نماینده مردم تهران وارد این مجلس شده بود. اگر چه اصول‌گرایان نهایتا به سختی و در لحظه آخر توانستند با سهم‌دهی به جبهه پایداری به وحدت برسند و در نهایت لیست وحدت اصول‌گرایان توانست پیروز ماراتن رقابت در انتخابات مجلس یازدهم در تهران باشد، اما به هر حال میزان مشارکت مردم تهران در رای دادن به کاندیداها یکی از موارد مهمی است که می‌تواند خود را از لابه‌لای اعداد و رقم‌های تعداد رای‌های کسب شده توسط نمایندگان جدید، نشان دهد.
حالا مشارکت پایین مردم محل بحث سیاسیون در کشور شده است. وزیر کشور، مشارکت در انتخابات مجلس یازدهم را ۴۲.۵۷ درصد اعلام کرده است که نسبت به دوره قبل کاهش چمشگیری داشته اشت. موضوعی که حالا اصول‌گرایان سعی می‌کنند آن را به دولت و عملکرد مجلس نسبت بدهند.‏ در اظهارنظری متفاوت نصرالله پژمان‌فر نماینده مردم مشهد، با مقصر دانستن جبهه اصلاحات در عدم تامین خواسته‌های حامیان خود که منجر به کاهش حضور آنها در انتخابات شده است، گفت: عدم توجه به مشکلات جامعه باعث شد تا مردم تصمیم بگیرند و با جریان حاکم بر دولت و مجلس همراهی نکنند و علی‌رغم حضور فعال جریان لیست امید و اصلاحات، مردم اقبالی نسبت به آنها نداشتند. او اضافه کرده است: مردم تصمیم‌شان در انتخابات بر این بوده که این جریان لیست امید و اصلاحات باعث ناکارآمدی دولت و مجلس بوده.است.او همچنین اظهار داشت: اینکه جریان اصلاحات سعی دارد این گونه القا کند که به دلیل عدم تأئید صلاحیت جمعی از داوطلبین توسط شورای نگهبان این کاهش مشارکت در انتخابات صورت گرفته، دروغی است که این آقایان با هدف فضاسازی مطرح می‌کنند،‌ چرا که علی‌رغم همه لیست‌هایی که در کشور بود، ما دیدیم که جریان اصلاحات مورد اقبال واقع نشد و مردم تصمیم دیگری در پای صندوق‌های رای گرفتند عزت‌الله یوسفیان‌ملا، نماینده اصول‌گرای مردم آمل در مجلس نیز در گفت‌وگو با اعتماد آنلاین، درباره میزان مشارکت مردمی در انتخابات مجلس یازدهم گفت: از نظر سطح مشارکت، از کشورهایی که ادعای پرچمداری دموکراسی دارند عقب‌تر نیستیم. البته انتظار بیش از این بود، اما ممکن است به دلایلی این انتظارات برآورده نشده باشد. این نماینده مجلس ادامه داده است: از عمده دلایل نارضایتی مردم، ضعف مدیریت کشور و برآورده نشدن توقعات جامعه از نظر اقتصادی، اشتغال و تولید است. مردم توقع مدیریت بیشتری دارند و انتظار همراهی، همگامی و هم‌صدایی بیشتری از دستگاه‌ها وجود دارد.