بیانیه‌های بازنده و برنده انتخابات 1403
فروزان آصف‌نخعی (روزنامه نگار)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2452
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


اظهارات وزیرامورخارجه پیشین یکدست‌ها را برآشفت

بازدم بی‌رمق اصولگراها بعد از طوفان ظریف

همدلی|سرویس سیاسی: همانطور که پیش‌بینی می‌شد، سخنان صریح و محکم ظریف درباره سیاست خارجی، دوقطبی «نسداد » و «گشایش» را زنده کرد.  سخنان ظریف به مذاق اصولگرایان خوش نیامد و کاندیداهای آن‌ها همان شب واکنش‌های تند خود را کلید زدند. بازخورد سخنان او تا حدی بود که روزنامه‌های اصولگرا اعتراف کردند که ظریف توانست فضای سیاسی را تغییر دهد. حتی روزنامه “وطن‌امروز” نوشت؛ آمدن ظریف در میزگرد سیاست خارجی به نفع پزشکیان و اصلاح‌طلبان تمام شد. اما طرف مقابل از این برآیند در افکارعمومی برآشفت و بلافاصله پیام طوفانی ظریف را دریافت کرد و لب به انتقاد گشود، انتقادهایی که با پاسخ  دوباره مواجه شد.
“محمدباقر قالیباف” نامزد چهاردهمین دوره ریاست جمهوری در گفت‌وگوی ویژه خبری در واکنش به صحبت‌های محمدجواد ظریف گفت: چندین سال است که در این باره بحث می‌کنیم، به نظر من همین اقدام راهبری که می‌گویند مانع این کار است درست نیست.وی بیان کرد: گفته‌اند که قانون راهبردی مانع این کار شده که حرف درستی نیست؛ گفته شد که باید اقدامات را بر اساس سیاست‌های کلان انجام دهیم. سوالم این است که مگر رهبر انقلاب یک سال قبل نفرمود که قانون اقدام راهبردی کشور را نجات داد و تکلیف را روشن کرد و همه را از بلاتکلیفی درآورد؛ اگر معتقدیم پس چرا می‌گویید قانون اقدام راهبردی مانع توافق شد؟ پس تبعیت شما کجاست و کجا تابع سیاست‌ها بودید.وی گفت: بنده عضو شورای عالی امنیت ملی بودم، این شورا مجلس را مکلف کرد که مجلس درباره خروج از برجام قانون‌گذاری کند. این قانون تصویب و ابلاغ شد حالا باید بگویید این قانون مانع بوده است؟ همانطور که حضرت آقا فرمود؛ این قانون دست مذاکره کننده را پر کرد.قالیباف یادآور شد: بعد از خروج ترامپ از برجام، بحث این بود که ما هم از برجام خارج شویم یا خیر؛ نظری بود که ما هم خارج شویم به هر حال دولت تصمیمی گرفت و گفت که ما یک هفته برای برگشت آن‌ها به برجام فرصت می‌دهیم و اگر برنگشتند تصمیم‌گیری می‌کنیم؛ یک هفته به دوهفته و یک و دو ماه تبدیل شد و این مسیر ادامه پیدا کرد، این همان بلاتکلیفی بود که حضرت آقا فرمودند.وی ادامه داد: چطور ما وقتی چیزی از دولت امریکا می‌خواهیم می‌گوید اختیار ما نیست و دست کنگره است؛ مجلس با تصویب قانون اقدام راهبردی دست مذاکره کننده را پر کرد. در قانون آمده، پروتکل الحاقی را که داوطلبانه اجرا می‌شد رعایت نمی‌کنیم، چون از برجام خارج شده بودند و تحریم‌ها در حال اعمال بود.قالیباف گفت: همان زمان دوستان گفتند که در این صورت جنگ می‌شود و یا اینکه غنی سازی به میزانی بالاتر رود، جنگ می‌شود، سوال این است که ما پروتکل الحاقی را برداشتیم، اما آیا جنگ شد؟ در واقع ما از انفعال بیرون آمده و دست مذاکره کننده را پر کردیم. ادامه بحث‌ها در وین که تا دور ششم رفت، بر اساس این آورده‌ها بود، چیزی هم در برجام دنبال نشده است.در همین حال ظریف در توئیتی کنایه آمیزبه این واکنش قالیباف پاسخ داد و نوشت: «چطور فراموش فرمودید به کارشناس برنامه و همکارانتان در مجلس تذکر دهید مقام معظم رهبری مذاکره کنندگان را امین، غیور، صادق و شجاع دانستند.»
حمله زاکانی به ظریف: به شهید رئیسی جفا کردی
«علیرضا زاکانی» کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری در برنامه میزگرد اقتصادی در واکنش به اظهارات ظریف گفت: در مناظره، در مورد دوران این آقایان صحبت خواهم کرد. وی در این باره گفت: امروز کارشناسِ همراه آقای پزشکیان به شهید رئیسی جفای بزرگی کرد.زاکانی در ادامه گفت:  در مناظره حق این شهید را ادا می‌کنم و نشان می‌دهم در دورانی که این آقایان بودند چطور اقتصاد نابود شد.
وی افزود: اگر مسائل را بازکنم این بندگان خدا در کشور دچار مشکل خواهند شد.در همین‌حال “عباس‌عبدی” در واکنشی به زاکانی نوشت: می‌دانند بازی را باخته‌اند لذا می‌خواهند بازی را بهم بزنند. می‌گوید فردا پاسخ ظریف را می‌دهد. می‌دانند بازی را باخته‌اند لذا می‌خواهند بازی را بهم بزنند؛ کسی فریب نمی‌خورد. شواهد نشان می‌دهد که انتخابات با آرامش کامل علیه آنان تمام خواهد شد.
سعید جلیلی: دلار ۳ هزار تومانی ۳۰ هزار تومان شد
“سعید جلیلی” هم شامگاه سه‌شنبه در دیدار با مردم البرز گفت: برخی بر این باورند که در جهانی هستیم که عده‌ای با قدرت زیاد وجود دارند که آن‌ها با مناسبت‌هایی که در نظر گرفته‌اند و ما حداکثر در این جهان باید سعی کنیم چندتا از مشکلات خود را حل کنیم. یازده سال پیش در انتخابات ریاست جمهوری سال ۹۲ در مناظرات ۲ نگاه بود که یکی از این نگاه‌ها می‌گفت ما مشکلاتی را داریم شما به ما رای بدهید و ما می‌رویم و با کدخدای دنیا توافق می‌کنیم و مشکلات کشور حل می‌شود.
وی اضافه کرد: نتیجه این صحبت‌ها این شد که با توافقات انجام شده ۱۵ بار در اسناد خود گفتند ایران به تعهدات خود عمل کرد است، اما نتیجه آن این شد که همه ابزار قدرت و توانمندی‌ها طی سال‌های ملت ما به دست آورده بودند و یک طرفه از توافق خارج شدند و تحریم‌هایی که ۸۰۰ مورد بود ۸۰۰ مورد دیگر به آن اضافه شد. تمام کسانی که می‌گفتند این توافقات درست است، چرخ‌های سانتریفیوژ که خاموش شد هیچ، دلار ۳ هزار تومانی ۳۰ هزار تومان شد.جلیلی با بیان اینکه در سال ۹۷ به صراحت بیان کردند که در ازای همه توافقات و اجرای آن‌ها راهبرد فشار حداکثری علیه ملت ایران دنبال شد، گفت: به گونه‌ای که نه تنها آمریکا بلکه هیچ کشور دیگری حق ندارد حتی یک بشکه نفت از ایران بخرد، اما با انتخاب شهید آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی ریل گذر کشور عوض شد.
گسل برجامی اصولگرایان
البته نکته قابل تامل این دوقطبی، گسلی است که میان خود اصولگرایان هم وجود دارد. مصطفی‌ پورمحمدی که از او به عنوان یک اصولگرا یاد می‌کنند، نشان داد در بسیاری از موارد ناقد شرایط موجود و دولت سیزدهم است. او در نگاه به مذاکرات برجامی و افزایش تعامل با دنیا مسیری مشابه علی لاریجانی را طی کرده و دراستقبال از سخنان ظریف در نقد اصولگرایان نوشت:«با اعداد بازی نکنید. سر مردم شیره نمالید.»