بیانیه‌های بازنده و برنده انتخابات 1403
فروزان آصف‌نخعی (روزنامه نگار)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2452
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


زاکانی از بنزین 1500 تومانی در دولت خود خبر داد

هنر وعده‌های تخیلی

همدلی| گروه اقتصادی: «علیرضا زاکانی» شهردار فعلی تهران و کاندیدای انتخابات چهاردهم ریاست جمهوری، این روزها در مسابقه ارائه وعده‌های پوپولیستی، گوی سبقت را از سایر مدعیان این کارزار انتخاباتی ربوده است.
«دلارزدایی از اقتصاد»، «شریک کردن مردم در درآمدهای کشور»، «پرداخت یارانه به صورت طلا» و... بخشی از مدعیات فردی است که عملکرد سه ساله وی در شهرداری تهران، همواره با انتقاد مردم روبه‌رو بوده و عده‌ای متتقدند که یکی از عوامل اصلی در رساندن متوسط قیمت هر مترمربع مسکن در شهر تهران از 31 میلیون تومان در اسفند سال 1400 به 81 میلیون تومان در اسفند ماه سال 1402 بوده است.
با این حال، زاکانی بی‌توجه به این انتقادات، روز سه‌شنبه مدعی شد که در صورت انتخاب به عنوان رئیس جمهور، قیمت بنزین را از 3000 تومان به 1500 تومان کاهش خواهد داد.
افزایش شدید بودجه، هنرنمی‌خواهد
در همین زمینه، «داود دانش جعفری» وزیر امور اقتصاد و دارایی دولت نخست احمدی‌نژاد در ارزیابی عملکرد زاکانی در شهرداری تهران گفت: زاکانی سومین نفری است که برای رسیدن به ساختمان پاستور از ساختمان بهشت شروع کرده است. شاید شباهت‌هایی بین شهرداری و دولت وجود داشته باشد اما شناختی که مردم از زاکانی پیدا کرده‌اند تا حدود زیادی بستگی به عملکرد وی در شهرداری است.
وی خطاب به زاکانی گفت: در مورد بودجه که اشاره کردید امسال بودجه شهرداری تهران ۱۶۹ همت است و شاید ۳۱درصد نسبت به سال قبل رشد داشته و نسبت به 30 ماه گذشته ۵ برابر شده است. بودجه را بزرگ کردن به یک معنا مانند دولت بزرگ کردن است و خیلی افتخار نیست. اگر به ریز بودجه شهرداری تهران نگاه کنیم می‌بینیم که خطرات زیادی آن را تهدید می‌کند. به طور مثال در زمان مدیریت احمدی‌نژاد، در شروع، بودجه شهرداری سه همت بود و در پایان به حدود 10 همت افزایش پیدا کرد. در دوره آقای قالیباف نیز حدود ۱۸ همت بودجه شهرداری تهران بود. اینکه بودجه توسعه پیدا کرده، افتخار نیست. تصدی‌های امور شهرداری در حوزه شهری هنوز زیاد است، مانند پسماند که شهرداری می‌تواند به مردم واگذار کند اما تاکنون به آن نپرداخته است. درباره بافت فرسوده نیز قبلا گفته‌ام که پیشتر می‌شد کار در بافت فرسوده را شروع کرد. البته به گفته کارشناسان شما طرفدار توسعه عمودی هستید تا توسعه افقی.
از جیب مردم تهران، افطاری ندهید
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: شهرداری در دوره‌های مختلف املاک مردم را که در طرح قرار داشتند، تصاحب می‌کرده و به آنها اجازه نمی‌داده که در آن اقدامی انجام دهند. از آن طرف پولی برای پرداخت به صاحبان املاک نداشته است. شما می‌توانید بگویید مردم چقدر از شهرداری طلب دارند؟ در ماه مبارک رمضان برنامه‌ای داشتید به نام افطاری. افطاری دادن یک کار خوب است اما نه از مال دولت و مال شهرداری که مانند دولت است. شما این اقدامات را اگر از بودجه شهرداری انجام داده‌اید، آیا مجوزی برای آن داشته‌اید؟ اگر مردمی بوده پس چرا شهرداری اینقدر درباره آن تبلیغ می‌کرد؟
ضد و نقیض‌گویی زاکانی در حوزه اقتصاد
علاوه بر این اظهارات ضد و نقیض زاکانی درباره وضعیت نقدینگی در میان مناظره انتخابات ریاست جمهوری که در دور اول مناظره گفته بود افزایش نقدینگی مشکلی ندارد و حتی می‌تواند باعث رشد اقتصادی شود، اما در دوم دوم با فراموش کردن آنچه خودش دقایقی پیش گفته بود، با انتقاد از دولت روحانی به دلیل افزایش نقدینگی گفت که یکی از افتخارات دولت رئیسی کاهش رشد نقدینگی بوده است، هم ازجمله مواردی است که به عنوان ضعف دانش وی در امور اقتصادی به چشم می‌خورد.
«محمدصادق الحسینی» از کارشناسان اقتصاد درباره اظهارات زاکانی می‌گوید: آقای زاکانی کلا مفهوم نقدینگی و ربط آن به تولید ناخالص داخلی را درک نکرده! نقدینگی یک متغیر تجمیعی است ولی تولید ناخالص داخلی، یک متغیر یک‌ساله است. برای مقایسه هم باید نقدینگی با جمع GDPهای 30 سال اخیر مقایسه شود یا فقط در کشورهایی که در 30 سال گذشته رشدهای برابر داشتند، مقایسه شود که مقایسه نشان می‌دهد وضع ما بسیار خراب است.
وی در واکنش به صحبت‌های ضدونقیض زاکانی درباره نقدینگی گفت: ایشان دانش اقتصادی ندارد و دنبال یاد گرفتن هم در این مدت نرفته است. اصلا متوجه نیست که چه درست و چه اشتباه است. در نتیجه خیلی نباید به این مسائل پرداخت.این کارشناس اقتصاد تصریح کرد: اگر مفهومی را درست متوجه نشویم و فقط همین‌طوری به عنوان لق‌لقه زبان این حرف‌ها را تکرار کنیم، می‌شود اتفاقی که برای زاکانی افتاده است. این ابهام را پیش از این هم افراد دیگری مطرح کرده بودند و متاسفانه برایشان درس نشده و یک حرف اشتباه را مداوم تکرار می‌کنند.