بیانیه‌های بازنده و برنده انتخابات 1403
فروزان آصف‌نخعی (روزنامه نگار)
۱- صفحه اول

۲- سیاست

۳- اقتصاد

۴- جامعه
۵- ویژه شهرستان
۶- فرهنگ و هنر
۷- ورزش
۸- صفحه آخر

2452
جهت اشتراک در روزنامه همدلی ایمیل خود را ثبت فرمائید


سفیدنمایی کارنامه یکدستان در مناظره اقتصادی کاندیداهای ریاست جمهوری

همه‌چیز عالی‌ست و مقصر مشکلات؛ روحانی

همدلی|  حمید سلیمانی:  بی‌اطلاعی از وضعیت وخیم معیشتی مردم از سوی مسئولان و دست خالی کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری در حوزه ارائه برنامه و راه‌حل برای مشکلات اقتصادی، در اولین مناظره انتخاباتی رو شد.به گزارش همدلی، شامگاه دوشنبه، نخستین دور از مناظرات انتخابات ریاست جمهوری با محوریت اقتصاد برگزار شد؛ مناظره‌ای که نشان داد نه فقط دست اکثریت کاندیداهای این انتخابات در ارائه برنامه‌ای صحیح برای خروج از مشکلات عدیده اقتصادی خالی‌ست، بلکه به محلی برای تعریف و تمجید از اقدامات اقتصادی دولت سیزدهم، مجلس یازدهم و شهرداری تهران بدل شد و مشکلات رکود تورمی حاکم بر کشور نیز پس از گذشت سه سال، باز هم به گردن دولت حسن روحانی افتاد.در این مناظره که قریب چهار ساعت و نیم به طول انجامید، به جز «مسعود پزشکیان» و «مصطفی پورمحمدی»، سایر کاندیداهای انتخاباتی به ارائه گزارش عملکرد خود در نهادهایی همچون مجلس، بنیاد شهید و شهرداری تهران پرداختند و از توفیقات اقتصادی خود در این نهادها سخن گفتند، موفقیت‌هایی که مشخص نیست چرا ذره‌ای از نتایج آن در زندگی مردم حس نمی‌شود و اوضاع اقتصادی و معیشتی مردم در این سه سال را نه فقط بهتر نکرده، بلکه به نازل‌ترین استانداردهای رفاهی سوق داده است.همچنین در این مناظره که به جز زاکانی و قاضی‌زاده هاشمی که به دفعات سعی داشتند سمت و سوی صحبت‌های پزشکیان را به جدال‌های دوطرفه تنزل دهند، چهار کاندیدای دیگر انتخابات، سعی کردند که راهکارهای خود برای بهبود شاخص‌های اقتصادی ارائه کنند؛ راهکارهایی که جز در قالب شعارهایی مثل «ما می‌توانیم»، «ما قدرت بزرگی در جهان و منطقه هستیم»، «افق‌گشایی در عرصه روابط بین‌الملل» و... جزئیات خاصی از آنچه این کاندیداها به عنوان برنامه اقتصادی خود اعلام می‌کردند، چیز دیگری نداشت.
پزشکیان و دفاع دوباره از ایده کارشناس‌محوری
مسعود پزشکیان، کاندیدای مستقل این دوره از انتخابات در این مناظره نیز بار دیگر به دفاع از ایده خود مبنی بر بهره‌گیری از نظرات کارشناسان و استفاده از همه ظرفیت‌های انسانی کشور پرداخت.
وی در بخشی از سخنان خود اول با بیان اینکه برای رشد ۸درصدی اقتصاد سالیانه به ۲۰۰ میلیارد دلار سرمایه نیاز داریم که با شرایط فعلی امکان‌پذیر نیست، اظهار داشت: امکان ندارد بدون باز کردن مرزها به روی کشورهای دیگر به رشد ۸درصدی اقتصادی برسیم.نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ادامه داد: برای هر اقدامی یک مشکل اساسی داریم و اگر نتوانیم انسجام داخلی و مشارکت همه جناح‌ها، دسته‌ها و گروه‌ها را در جریان اجرای برنامه کسب کنیم، هر چقدر هم برنامه درست بنویسم، مانند دیگر برنامه‌ها معطل می‌ماند و هر چقدر هم قول دهیم نتیجه آن این است که اتفاقی نمی‌افتد.
نفت را ارزان می‌فروشیم و کالاها را گران می‌خریم
پزشکیان عنوان کرد: کاری که در داخل باید انجام دهیم این است که به تولیدکنندگان و همه کسانی که در تولید مشارکت می‌کنند، میدان دهیم تا در تصمیم‌سازی و فعالیت‌ها دخیل باشند و کار کنند. نباید در این مملکت بدن یک تولیدکننده بلرزد که فردا چه بلایی قرار است سرش بیاید چون قوانین را لحظه به لحظه می‌نویسیم و بی‌ثباتی در قانون ایجاد می‌کنیم و مشکلاتی را به وجود می‌آوریم که هیچ تولیدکننده‌ای در این بستری که درست کردیم امنیت سرمایه‌گذاری ندارد.وی افزود: ما از دنیا گران می‌خریم و کالاهایمان را ارزان می‌فروشیم. در جریان فروش نفت کلی ضرر می‌کنیم. چه کسی باید جواب دهد که چرا دارایی‌هایمان را مفت می‌فروشیم و کالاهایی را که باید راحت بخریم، گران می‌خریم.
دور زدن تحریم با چاشنی بخور بخور
این نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ادامه داد: مصوبه کردیم خودروهای دست‌دوم بخریم که باعث افتخار شده. آیا این برازنده جامعه ایرانی‌هاست که خودروی دست دوم بخرند در حالی‌که برای آن هم دولت دلار ندارد.پزشکیان تاکید کرد: تحریم فاجعه است. اینکه بگوییم تحریم را دور می‌زنیم که داریم دور می‌زنیم مسیر غلطی است که می‌رویم و در آن کلی بخور بخور وجود دارد. از نظر آمارها در فساد در دنیا رتبه ۱۵ از آخر هستیم. این همه بخور بخور از کجا می‌آید و کسی هم نمی‌تواند جلوی آن را بگیرد.وی افزود: مگر قرار نبود یک میلیون مسکن بسازیم در حالی‌که ۳۰۰هزار تا هم ساخته نشده است. مگر قرار نبود سالی یک میلیون شغل ایجاد کنیم؟ مگر نمی‌گفتند سه روزه مشکل بورس را حل می‌کنند. همه اینها یک جا و در یک دولت بودند، خب چرا مشکل بورس را حل نکردند؟ یکی در همین جریان می‌گفت که من با یک میلیون شغل ایجاد می‌کنم که توهین به شعور آدم است.
دولت، عامل ایجاد تورم و خالی کردن جیب مردم است
پزشکیان در ادامه با تاکید بر اینکه عامل اصلی تورم، دولت‌ها هستند، گفت: دولت است که تورم ایجاد می‌کند. یا کسری بودجه دارد یا از بانک‌ها می‌خواهد که پول چاپ کنند. اگر می‌خواهیم مسیر درست شود باید کسری بودجه را به مجلس نیاوریم و از طرف دیگر بانک‌ها پول چاپ نکنند.وی افزود: واقعیت این است که تورم یعنی جیب مردم را خالی کردن. بدون اینکه متوجه شوید صبح که از خواب بیدار می‌شوید می‌بینید که قدرت خریدتان از بین رفته است. اکثر نگرانی‌ها و اعتراضاتی که بازنشستگان و معلمان در این کشور دارند برای این است که نمی‌توانند زندگی خود را با روند تورمی به راحتی ادامه دهند. شرمسار خانواده‌یشان هستند. معلم چرا باید اسنپ کار کند؟
خزانه دولت را در اتاق تمام شیشه‌ای قرار می‌دهم
پزشکیان افزود: هر رویکردی در عرصه اقتصاد باید به کاهش تورم و فقر بینجامد. نگاه من در حوزه حکمرانی، حکمرانی اقتصادی - اجتماعی است. در ابعاد اجتماعی و اقتصادی من طرفدار عدالت اجتماعی هستم نه شعارهای توزیعی پوپولیستی که حاصل آن تورم بیشتر برای همان‌هایی است که قرار بود از آنها حمایت کنیم. به تعامل فعال با جهان هم قویا معتقدم. تحریم به معنای جنگ است و کشته‌های جنگ اقتصادی، فقرا هستند.وی گفت: از نظر دولت من مردم باید بدانند پول دولت کجا خرج می‌شود. من خزانه دولت را در اتاق تمام شیشه‌ای قرار می‌دهم و هر مبلغی که به استثنای امور نظامی و امنیتی به خزانه وارد و پرداخت می‌شود باید منتشر شود. حذف زمینه‌های فساد و برخورد با افراد فاسد ضروری است. نظام چندنرخی ارز منشا اصلی فساد است که به سمت حذف آن حرکت خواهم کرد و البته شوک وارد نخواهم کرد.پزشکیان در پایان افزود: فقر پدیده‌ای چندبعدی است. باید همزمان با از بین بردن عوامل آن یک نظام تامین اجتماعی موثر برای فقرا داشته باشیم که من در دولتم این نهاد را ایجاد خواهم کرد. هر اصلاحی که در اقتصاد صورت بگیرد باید بزرگترین برنده آن فقرا باشند.
قالیباف: حواسم به سفره مردم هست
در این مناظره اقتصادی، محمدباقر قالیباف نیز گفت: حواس رئیس‌جمهور باید به سفره مردم و رشد اقتصادی کشور باشد. در دولت خدمت و پیشرفت، با مشارکت مردم و سرمایه‌گذاران، برنامه‌هایی را پیش خواهیم برد که علاوه بر کنترل تورم، به رشد اقتصادی و احقاق حقوق مردم منجر شود.وی یادآور شد: معتقدم قفل توقف را باید بشکنیم و کاری که دولت رئیسی شروع کرد و پیش برد را ادامه دهیم. در این راه باید نقاط قوت را تقویت کرده و ضعف‌ها را برطرف کنیم. بر همین اساس بر این باورم که ظرفیت‌های کشور بالاست و می‌توان سه برابر یارانه‌های موجود سرمایه مستقیم داد.قالیباف با بیان اینکه باید دولت انضباط مالی داشته باشد، یادآور شد: از زمان ورود به مجلس یازدهم، مصوبه‌ای داشتیم که این مصوبه از سال گذشته به دولت ابلاغ شد و براساس آن حساب‌های دولتی که بیش از ۲۴۰ تا ۲۵۰هزار حساب بود و به صورت نقدی به این حساب‌ها در دستگاه‌ها و وزارتخانه‌ها پول واریز می‌شد، تحت عنوان حساب خزانه بانک مرکزی به ۵ تا ۶ هزار حساب رساندیم.وی با اشاره به حضور ۱۲ ساله در شهرداری تهران عنوان کرد: در دولت‌های نهم، دهم و یازدهم به هر دلیلی با شهرداری همراهی و پشتیبانی نداشتند و حتی مصوبات مجلس را در بخش قانونی اجرا نمی‌کردند در حالی‌که پیش از مدیریت ما در ۲۵ سال، ۷۰ کیلومتر برای مترو ریل کشیده شد ولی در مدیریت ۱۲ ساله ما ۱۵۰ کیلومتر در تهران ریل مترو کشیدیم. حتی تنها ال‌سی که بدون پیش‌پرداخت و بدون گارانتی بانک مرکزی برای شهرداری تهران باز شد، در همین دوره بود.
کوچک شدن سفره مردم، نشان‌دهنده بی‌عرضگی دولت است
نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری اضافه کرد: در کنار همه این مشکلات نیازمند مدیر قوی هستیم تا بی‌تدبیری در سیاستگذاری‌های اشتباه گذشته را رفع کند و سفره مردم که بر اثر بی‌عرضگی کوچک شده را بهبود بخشد. بر همین اساس دولت خدمت و پیشرفت سپر حمایتی را برای این موضوع در نظر خواهد گرفت.وی در پایان خطاب به مردم گفت: امروز شما هستید که در فرصت انتخاب باید تصمیم بگیرید تا برای چهار سال آینده دولتی را مستقر کنید که آینده فرزندان شما را تامین کند و مانند دستاوردهای حوزه دفاعی، در بخش اقتصاد هم سبب پیشرفت شود.
پورمحمدی از حضور ایران در فهرست سیاه ۲۰۴ کشور دنیا خبر داد
همچنین مصطفی پورمحمدی در این برنامه گفت: روابط تجاری ما با دنیا قفل شده و فعالان اقتصادی در این وضعیت چگونه باید کار کنند؟ هزینه‌های سیاسی می‌دهیم اما از فرصت‌ها استفاده نمی‌کنیم. باید با دنیا کار کنیم و نیازهای مردم را تامین کنیم و در عرصه ملی هم به وفاق برسیم.
وی خاطرنشان کرد: در عرصه بین‌المللی نزدیک به دو دهه با تحریم روبه‌رو هستیم. برخی می‌گفتند تحریم مهم نیست و حالا هم می‌گویند تحریم مهم نیست. دنیا تحریم فلج‌کننده را بر ما تحمیل کرده ولی ما خیلی ساده از کنار آن می‌گذریم.
پورمحمدی افزود: حالا بعد از مدتی فهمیدیم که بله تحریم مسأله مهمی است. تحریم ۲۰ تا ۳۰درصد اقتصاد ما را آزار داده و نقل و انتقالات مالی را تحت تاثیر داده است. در ۲۰۴ کشور جزو فهرست سیاه قرار گرفته و تمام روابط اقتصادی ما قفل شده است.
وی ادامه داد: در داخل کشور هم حرکت‌هایی انجام می‌شود و به سفارتخانه حمله می‌شود که تبعات اقتصادی و سیاسی در حاشیه آن ایجاد می‌شود و اینها به تحریم‌ها اضافه می‌شود. حتی حوادث مهم بین‌المللی مثل اوکراین و تایوان اتفاق می‌افتد. ما مزیت‌هایی داریم ولی هزینه آن را می‌دهیم اما سود نمی‌بریم. دیگران می‌آیند از این فرصت به نفع خودشان بهره می‌برند و ما نمی‌توانیم فرصت را شکار کنیم.نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری افزود: عملکرد گذشته راهنمای آینده است. تاکنون شش برنامه توسعه داشتیم که قانون و لازم‌الاجرا بوده ولی ۳۰درصد آنها اجرا شده است. خب مشکل چه بوده است؟ فقط مجریان و کارشناسان بودند یا شاید برنامه‌ها مشکل داشته است.
وی گفت: چرا می‌خواهیم آرمان‌ها را در برنامه مطرح کنیم؟ واقعا ۸درصد رشد اقتصادی درست است؟ البته کشور به این رشد نیاز دارد اما آیا الزامات آن محقق می‌شود؟
نرخ بهره به 43 درصد در بازار رسیده است
نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری افزود: ثبات مالی رمز موفقیت اقتصادی در هر جامعه‌ای است. ثبات مالی هم در مهار تورم است. میانگین تورم ۵۰ ساله ما روی ۲۰درصد است ولی تورم این 6-7 سال اخیر بالای ۴۰درصد است. با این تورم نمی‌توان ثبات اقتصادی ایجاد کرد.وی با بیان اینکه ناترازی و کسری بودجه کشور ۷۰۰هزار میلیارد همت است، اظهار داشت: ناچاریم به نقدیندگی و تورم و ناترازی بانک‌ها تن بدهیم. مگر می‌توانیم از این عبور کنیم؟ بخش بزرگی از نقدینگی قفل شده است که حاصل سیاست‌های تکلیفی دولت است یا ناشی از بنگاه‌داری بانک‌هاست.پورمحمدی گفت: بانک مرکزی برای اینکه قیمت ارز بالا نرود تمام تسهیلات را کنترل می‌کند. تمام وام‌ها متوقف شده و همه قول‌هایی که به کارآفرین‌ها و بنگاه‌ها دادند را متوقف کردند. به خاطر سیاست‌های بانک مرکزی کل تولید مشکل پیدا کرده است. بانک مرکزی بهره را ۲۹درصد کرده ولی هزینه مالی در بازار آزاد اکنون ۴۳درصد است که به شدت تورم‌زاست و چرخه معیوب نقدینگی را تشدید می‌کند.
جلیلی: شعار «یک ایران فرصت» واقعی است
همچنین یک نامزد چهاردهمین انتخابات ریاست جمهوری خاطرنشان کرد: وقتی قانون تهیه می‌شود دیگر نباید گفت برویم تحقیق کنیم که آیا می‌شود یا نمی‌شود. اگر می‌خواهیم رشد اقتصادی 8درصدی محقق شود باید فرصت‌ها را بشناسیم. ما امروز فرصت‌های بسیار ارزشمندی در کشور داریم و شعار یک ایران فرصت، یک واقعیت است.سعید جلیلی تاکید کرد: لازمه تحقق رشد اقتصادی، فقط جذب سرمایه نیست و در گذشته نیز چنین تفکری بارها تجربه شده است. این اشتباه در پیش از انقلاب نیز تجربه شد. مهم‌تر از آن مشارکت دادن آحاد جامعه است و دولت باید نقش‌آفرین باشد و برای هر یک از آحاد ملت که استعداد و اراده‌ دارند، برای نقش‌آفرینی آنها بسترهای لازم را فراهم کند.وی گفت: دو نگاه وجود دارد که نخست نگاه حداقلی و روزمره است که می‌گوید آیا می‌توان توسعه و جهش پیدا کرد یا خیر. دوم نگاه حداکثری است که ظرفیت‌ها را می‌شناسد و باور دارد که می‌توان به توسعه و جهش رسید.
نباید مردم را به شکل قلک دید
نامزد چهاردهمین انتخابات ریاست جمهوری در ادامه اظهار داشت: امروز براساس نگاه حداکثری، روستاهای ما یک ظرفیت است و باید برنامه داشت تا از ۴۰هزار روستای بالای ۲۰ خانوار استفاده کرد چون روستاها، سلول پیشرفت و جهش کشور است. دولت باید نقش خود در استفاده از فرصت‌ها و همچنین ظرفیت‌ها ایفا کند و بستر را برای حضور همه آماده کند.
جلیلی اضافه کرد: در سال ۹۹ به دلیل مشکلاتی که برای بورس اتفاق افتاد، به بانک مرکزی نامه نوشتم و هشدار دادم. دولت نباید به مردم به شکل قلک نگاه کند و بازار سرمایه با تصمیم خلق‌الساعه دچار مشکل شود. من با ۲۲ صنف جلسه داشتم و معتقدم وقتی به مردمی‌سازی اقتصاد می‌پردازیم باید این شامل همه مردم شود و هر ایرانی می‌تواند یک نقش ایفا کند اما اگر انحصار داشته باشید، اگر رانت و تبعیض داشته باشید، نمی‌توانید مردمی‌سازی را محقق کنید.جلیلی با یادآوری اینکه در یک بانک خصوصی، ۵۰درصد مردم وام دریافت نکردند، افزود: همان بانک خلق پولی انجام داد که ۶.۷درصد تورم کشور را اضافه کرد.نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری به موضوع مهار تورم و برنامه‌ها و راهکارهای خود در این رابطه پرداخت و گفت: تورم برای مردم بسیار آزاردهنده است. تورم مثل کرونا نیست که خودش و درمانش شناخته شده نباشد بلکه یک معضلی است که مسأله و راه‌حل‌های آن روشن است. تجربه می‌گوید خیلی از کشورها در مهار تورم موفق بوده‌اند. سوال مردم این است که چرا دولتمردان ما نتوانسته‌اند با گذشته سالیان سال تورم را کنترل کنند و به شکل مزمن ادامه دارد. باید بگویم همان‌طور که امکان رشد 8درصدی وجود دارد، تورم هم مهارشدنی است.
قاضی‌زاده هاشمی: پرچم رئیسی را با قوت جلو می‌برم
همچنین امیرحسین قاضی‌زاده هاشمی نیز در این مناظره ضمن گرامیداشت یاد و خاطره رئیسی اظهار داشت: به عنوان یکی از اعضای تیم «شهید جمهور» وظیفه خود دانستم که پرچمی که وی در دست گرفته بود و مدلی جدید در حکمرانی کشور به ما عرضه کرده بود را با قوت جلو ببرم.وی یادآور شد: مردم بهتر از هر کسی اقتصاد را رعایت می‌کنند. همان جوانان ۱۶ یا ۱۷ ساله که جنگ را اداره کردند، می‌توانند اقتصاد را هم اداره کنند.نامزد چهاردهمین انتخابات ریاست جمهوری گفت: برای مهار تورم باید سه مسأله حل شود که شامل ساماندهی پولی مالی، بهبود بهره‌وری و حل مسائل سیاسی است.وی ادامه داد: در حوزه مسائل پولی و مالی هم کارکرد بانک مرکزی و هم انضباط‌بخشی به ساختار مهمترین مسأله است که خوشبختانه در مجلس اصلاح شده است. در حوزه بهره‌وری نیز باید گفت که خوشبختانه در دولت رئیسی یک برنامه‌ریزی دقیق تدوین شد و در دنیا برای این برنامه‌ریزی و به مدد جوانان بچه مسلمان جایزه گرفتیم.
تنش ارزی در دولت رئیسی کنترل شد!
قاضی‌زاده هاشمی افزود: اینکه طی سال‌های اخیر توانستیم تنش ارزی را کنترل کنیم، نشان از اقتدار درون‌زای سیاسی است و ناشی از رفتار خارجی نیست. اینکه امروز از تنش‌های سیاسی کمترین میزان تاثیرپذیری را داریم ناشی از افزایش توان و اقتدار در حوزه بانکی و پولی است.وی اضافه کرد: در حوزه کنترل نقدینگی و در زمینه اصلاح نظام بانکی ابتدا باید از تسهیلات سفارشی و کارکرد سلیقه‌ای و دستوری جلوگیری کنیم. در بانک دی که در اختیار بنیاد شهید است، بسیاری از تسهیلات سفارشی از گذشته را داشتیم که جلوی آن گرفته شد و برای بسیاری از بدهکاران نیز پرونده قضایی تشکیل شد.
ایران، گرداننده صحنه و قدرت بلامنازع جهان است
این نامزد چهاردهمین انتخابات ریاست جمهوری در ادامه یادآور شد: می‌گویند باید وارد میدان‌های بزرگ شویم. ملت ما میدان‌دار میدان‌های بزرگ است. این به این دلیل است که شما به مردم پشت کرده‌اید. علاوه بر این می‌گویند باید وارد میدان جهانی شویم در حالی‌که ما میدان‌دار و گرداننده بزرگ صحنه جهانی هستیم. امروز جمهوری اسلامی قدرت بلامنازع است و قدرت‌های بزرگ به این موضوع اعتراف می‌کنند.
قاضی‌زاده هاشمی افزود: این اقتدار نظام ریشه در اندیشه و زحمات امام راحل دارد که کارهای بزرگی انجام داد و به مردم باور داشت و در دولت رئیسی نیز این اندیشه به خوبی جلوه کرده زیرا وی به مردم باور داشت و دور میز دولت او جوانان و متخصصین انقلابی و متعهد نشسته‌اند.وی اظهار داشت: ما در دولت مردم قول و وعده می‌دهیم که با اتکا به جوانان و پشتیبانی مردم آرزو و آرمان‌های رئیسی را به دست بگیریم و به قله برسانیم.
زاکانی: دولت روحانی، مخروبه تحویل رئیسی داد
«علیرضا زاکانی» دیگر نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری نیز در این برنامه با اشاره به اینکه سال ۹۲ احمدی‌نژاد با ۲۰۵ همت، دولت وقت را تحویل داد، خطاب به پزشکیان گفت: دولت روحانی ۱۲۹۹ همت بدهی داشت و مجموعه مخروبه‌ای را تحویل داد.وی ادامه داد: مشکل اقتصاد ایران این است که مردم ریالی درآمد کسب می‌کنند اما با مسیری که ما تنظیم کرده‌ایم دلاری خرج می‌کنند. بزرگترین ناترازی اقتصادی ما دخل و خرج ما است که با ریال درآمد کسب می‌کنیم و با دلار خرج می‌کنیم و تا وقتی که این حل نشود، امکان حل موضوع وجود ندارد.زاکانی در ادامه با تعریف و تمجید از عملکرد خود در شهرداری تهران ادامه داد: ما در شهرداری تهران به چین رفتیم و ۱۳ میلیارد یورو تفاهم‌نامه و نزدیک دو میلیارد یورو قرارداد نوشتیم. من بیش از ۳۴۰ میلیون یورو ضمانتنامه گرفتم پس می‌توان این کار را انجام داد فقط باید از مسیر درست آن رفت و دنبال کرد.وی که از امضاکنندگان نامه ممنوعیت واردات واکسن کرونا به ایران بود، در ادامه با اشاره به اینکه ما تا وقتی که در داخل در دوران کرونا، تحریم را خنثی نکرده بودیم به ما واکسن ندادند، واکسن را که ساختیم فهمیدند تحریم بی‌اثر است، اظهار کرد: اگر دنبال رفع تحریم هستیم باید به توانمندی داخلی تکیه کرده و از همه فرصت‌ها استفاده کرد.این نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در پایان این مناظره با اشاره به اینکه این مناظره یادآور روزهایی است که در مناظرات قبل توهین‌های جدی به رئیسی می‌شد و این صحنه‌ها جلوی چشم ماست، گفت: می‌توان اتهام زد، می‌توان دنبال کرد، می‌توان کشور را ناکارآمد معرفی کرد و می‌توان مسیری را رفت که در آن مردم ناامید شوند اما شهید ما مذاکره را تعطیل نکرد، چک برجام را هم نقد کرد. سفره مردم که دنبال می‌کردند در دهه ۹۰ کوچک و کوچکتر شود. مردم ما الان اگر بخواهند یاد این بیفتند که به دهه ۹۰ برگردند سکته می‌کنند و به لطف خدا به آن شرایط برنمی‌گردیم.