روزنامه همدلی | 26 اردیبهشت 1397 | کد خبر: 47170 | لینک خبر:
hamdelidaily.ir/n47170
حمیدرضا کاظمی- تحلیلگران تا قبل از اعلام نتایج انتخابات عراق مدعیان اصلی برای دستیابی به کرسیهای بیشتر در انتخابات را نوری المالکی و حیدر العبادی میدانستند و تصریح میکردند که العبادی با توجه به موفقیتهای ارتش عراق در نبرد با داعش و همچنین مقابله طرح رفراندوم در کردستان شانس اول رسیدن به کرسی نخستوزیری عراق است.
این امر با توجه به رابطه خوب نخستوزیر فعلی با آمریکا و همچنین باز کردن باب رفتوآمدهای سیاسی میان بغداد و ریاض و دیگر کشورهای جنوبی خلیج فارس، این تحلیل را بیش از پیش بر ذهن متبادر میکرد که وی بار دیگر میتواند برای 4سال نخستوزیر عراق شود.
نتیجه که اعلام شد میتوان گفت که نشان داد تحلیلها درست نبوده و برخلاف انتظارات نخستوزیران فعلی و سابق نتوانستهاند موفقیت مورد انتظار را در این انتخابات به دست آورند و بهجای آنها مقتدی صدر و هادی العامری مورد اقبال بودهاند.
جریان تحت رهبری مقتدی با عنوان «سائرون نحوالاصلاح» در استانهای جنوبی المثنی، میسان، نجف، واسط و ذیقار که خاستگاه جریان صدر محسوب میشود، رای نخست را کسب کرده و در 3 استان بصره، قادسیه و کربلا رای دوم را آورده است. همچنین در پایتخت که بهنوعی مهمترین حوزه انتخاباتی است و 71کرسی به آن تعلق میگیرد سائرون با ۴۱۳ هزار رای بالاتر از ائتلاف الفتح(هادی العامری) قرار گرفت. این درحالی است که در انتخابات پیشین بغداد محل موفقیت اصلی نوری المالکی بود، اما در این دوره وی در بغداد با ۲۱۱ هزار رای سوم شد. نکته جالب اینجاست که درچنین شرایطی ائتلاف «القوی الوطنیه» به ریاست «ایاد علاوی» که جزو ائتلافهای اهل تسنن به حساب میآید، با ۲۰۴ هزار رای چهارم و بالاتر از ائتلاف «النصر» العبادی است که فقط ۱۹۴ هزار رای بهدست آورده است.
نکته جالب توجه دیگر، قرار گرفتن ائتلاف الفتح(هادی العامری) در جایگاه دوم است که نماینده بخشی از نیروهای حشدالشعبی محسوب میشوند که امری مثبت برای جریان مقاومت تلقی میشود و این نتیجه شاید بتواند مانع از یکهتازی مقتدی صدر در روند تشکیل دولت آینده عراق باشد. در نمایی کلی میتوان گفت که ائتلاف صدر: ۵۴کرسی، ائتلاف هادی عامری: ۴۷، ائتلاف العبادی: ۴۲، ائتلاف نوری المالکی: ۲۵، حزب دموکرات کردستان: ۲۳، ایاد علاوی:۲۱، ائتلاف اسامه نجیفی: ۱9 و اتحادیه میهنی: ۱۷ کرسی را در پارلمان آینده بهدست آوردهاند. هرچند شنیدهها حاکی از آن است که آمریکاییها از هم اکنون تلاش را برای تشکیل دولت به اصطلاح تکنوکرات آغاز کردهاند که احتمالا از ائتلاف جریان صدر با العبادی، علاوی، نجیفی و حزب دموکرات بارزانی خواهد بود.
این ائتلاف بدون حضور العامری، المالکی، اتحادیه میهنی، حزب اسلامی سلیم الجبوری خواهد بود و آنگونه که برت مکگورک نماینده ویژه آمریکا طراحی کرده، در دولت آتی همه کسانی که ممکن است با ایران خصومتورزی نکنند، باید از کابینه بیرون باشند. نکته حائز اهمیت این است که در طی انتخابات اخیر عراق بعد از صدام، رایزنیهای تشکیل دولت میان ائتلافهای سیاسی اهمیتی همتراز انتخابات داشته و حتما و قطعا کابینه بعدی برآیند صندوق نیست که نمونه این امر در انتخابات قبلی بود، جایی که نوری المالکی با وجود اول شدن نتوانست به کرسی نخستوزیری برسد و سرانجام طرفها روی العبادی توافق کردند و وی را به این کرسی نشاندند.
نکته مهم دیگر انتخابات اخیر در عراق مشارکت پایین در این انتخابات بود، به طوری که برخی منابع رسانهای میزان مشارکت را کمتر از 50درصد و حدود ۴۴درصد گزارش کردند، یعنی فقط حدود ۹میلیون از ۲۴.۵ میلیون نفر واجد شرایط عراقی، در انتخابات حاضر شدند که امری غافلگیرکننده بود. ناظران قبل از انتخابات پیشبینی میکردند که میزان مشارکت در استانهای اهل سنت به دلیل مشکلات ناشی از جنگ کمتر باشد و به همین دلیل برخی از گروهها خواستار تعویق انتخابات بودند که این امر با پافشاری العبادی محقق نشد، اما مشارکت پایین در بخشهای جنوبی عراق چیزی بود که نتیجه انتخابات را تحت تاثیر خود قرار داد. کاهش مشارکت معنادار مردمی بخصوص در استانهای جنوبی سبب کاهش رای ائتلاف الفتح و دوله القانون شد. مقتدی صدر با تغییر ادبیات و منش سیاسی (مثل نزدیک شدن به عربستان سعودی) و ائتلاف با احزابی مثل احزاب کمونیست از خود چهره معترضی ساخت و توانست با بهرهبرداری از مشارکت کمرنگ، بر موج اعتراض مردم به اوضاع معیشتی و خدماتی و حتی امنیتی، با شعار مبارزه با فساد خود را پیروز مسلم این انتخابات معرفی کند.
مردم عراق با رای دادن و رای ندادن خود یک پیام واضح را برای سیاستمداران این کشور فرستادند، اینکه از وضع موجود راضی نیستند. رد این انتخابات قدرتهای سیاسی و چهرههای سرشناس این کشور که طی 15سال گذشته در سپهر سیاسی عراق نقشآفرینی کرده بودند، توفیق زیادی بهدست نیاوردند و بهنوعی سیاستورزی در عراق دچار افول شد و مقتدی صدر هم با درک همین نارضایتی و ابتنای کمپین تبلیغاتیاش بر محور مبارزه با فساد در میان سیاستمداران عراقی توانست پیروز بازی انتخابات باشد و امید دارد تا بتواند در بازی تشکیل کابینه هم پیروز از میدان خارج شود.