همدلی| شیروان یاری، روزنامهنگار ساکن استان کردستان در این شماره «متن در حاشیه» از رونق نامهنگاری در این استان در زمانه استیلای ابزارهای پیامرسان الکترونیک گفته است که با هم میخوانیم.
شیروان یاری- تابستان است. سیمای گرم خورشید به گلبرگ سبز شمعدانی انتظار شلاق میزند. پوست خلوت کوچه از گرما پوست انداخته است. پیرمرد در پشت عینک ته استکانی، کشک زانو را بر رف پنجره میساید و نیمتنهاش را از پنجره بیرون میکشد و انتهای کوچه را میپاید. چشم در عقربههای ساعت فرو میبرد و بادی در غبغب حسرت میدمد.
در این هنگامهی چکامه چکاوکهای زندگی، در محلهای دیگر پیرزنی بر آستانه درِ زمان، دست بر زانوی پیری میمالد و قاصدک خبر احوال پسر سرباز را به انتظار نشسته است. شانه به شانه درِ زنگ زده انتظار میساید و پستچی خسته پا به رکاب را تمنا میکند.
در برزخ این دو انتظارِ پیرمرد و پیرزن، جوانی در انتهای کوچه هراسناک این پا و آن پا میکند و منتظر چرخش رویاهای رنگی، اندرون پاکت نامهای از پیک شادی است. شهر همچنان زیر گرمای سوزان تابستان در خلوت ظهر خمیازه میکشد. پستچی رکاب میزند و عرق میریزد در خورجین امانتداری.
پستچی در کوچه انتظار پیرمرد، نامهای از دیار غربت پسر برای پدر آورده است. نامهای در پس واژههای غربت، سلامتی مردمک دو چشم کمسوی پدر و آرزوهای نوشکفته پسر در دانشگاه است.
انتظار پیرزن با زانوهای خمیده آرتورزی چون انار پاییزی تَرَک بر میدارد و رنگ سرخ به پلاک سفید گردن سرباز شهید میپاشد و چرخ خوشوقتی چاپار چپه میشود. در آنسوی محله، گونههای جوان از رسیدن نامه محبوب چون شکوفه گیلاس در اوایل بهار شکفته است و هنوز نامه را باز نکرده هزاران بوسه بر سفیر نامه میزند.
یاد بادا آن روزگاران که در گذرگاههای هر محله قلب صندوقهای زرد پستی از نامههای سفید مشحون بود و انتظار معنی داشت و پا به رکابان دوچرخههای 28 یک انبان حرمت.
زندگی صفا داشت؛ عبارتهای نگاشته بر قلب کاغذ مفهوم داشت و ارتباطات جان در جان جانان میدمید و روح در روح پیوند میخورد. مُرکب در مُرکبدان خشکیده نبود و خط خوش نامهنویس بر خطوط کاغذ میخرامید.
چرخ زمان میچرخد و سنت زیر رکاب مدرنیته ساییده میشود و این فریاد «هرابال» در تنهایی پرهیاهوی عصر مدرن است. کاش صدای رنجیر دوچرخههای محبت از کوچهها در جهان مجازی گم نمیشد. امروز خورجین پستچیها خالی است و عرقها بر پیشانی سیال.
پست، پیشتاز توسعه در پستوی نسیان
مدیرکل پست استان کردستان از اینکه امروزه مدرنیته قلب پاک خورجینهای امانتداری شهروندان را نشانه رفته ناراحت است؛ اما اینکه مدرنیته حاوی دستاوردهای مفید نیز هست را کتمان نمیکند.
شهاب وحیدیان لذت خاطرات پست سنتی را تشریح میکند و میگوید: در این جهان افسار گیسخته دنیای مجازی از اینکه نامه در فرایند پستی کردستان جابجا میشود باید به مردم این دیار که مغلوب مدرنیته نشدهاند بالید.
او از جابجایی شش میلیون مرسوله پستی در استان در سال گذشته خبر داد و از اینکه کردستانیها، هنوز بر رف پنجره منتظر عمو پستچیها هستند، ابراز خوشحالی کرد.
این مدیر پست با اشاره به فعالیت دلسوزانه 70 نفر نامهرسان در استان ادامه داد: مرسولههای پستی عادی، سفارشی و پیشتاز در صدر قرار دارد و مرسوله ویژه نیز مربوط به آگهیهای مزایده و مناقصه ادارات دولتی و یا حکم ابلاغ اعدام مجرمان است.
این نامهرسان پست که به یونیفرم لباس پستچیها میبالد ماموران پست را امین اموال و مرسولات پستی شهروندان توصیف میکند و اعلام میدارد که شماری از شهروندان در ایام سفر کلید خانههای خود را به ماموران پست میدهند تا از مال و داراییهایی آنان صیانت کنند.
او منکر مزایای خوب تکنولوژی در عصر ارتباطات نشد؛ اما به اینکه ارتباطات معنوی انسانها در زیر چتر ارتباطات مجازی خدشهدار شده است اعتقاد دارد.
این پستچیِ دیروز و مدیر امروز پست کردستان فرایند قبول، جمعآوری، رهسپاری و توزیع نامهرسانی را در چرخه پست تشریح کرد و گفت: متاسفانه امروز ارسال مرسوله نامههای عادی در بین شهروندان کم شده است و اعتقاد راسخ ما به بازگشت فرهنگ ارسال نامههای عادی است.
او با اعلام اینکه نوشتارهای فضای مجازی که امروزه جایگزین ارتباطات نامهنگاری شده است ضربه مهلکی به ادبیات فاخر نوشتاری زده است.
شهاب وحیدیان مردمان ایران زمین را از پیشتازان فرهنگ نامهنگاری دانست و گفت: نوشتن نامه برای فرستنده و گیرنده موجب ایجاد یک حظ معنوی، ارتقای سواد و حتی ارتقای خوشنویسی میشد و صندوقی از خاطرات شیرین و تلخ را به صورت فیزیکی و عینی ثبت میکرد.
به اعتقاد وحیدیان پست با زندگی مردم گره خورده است و امکان قیچی کردن این ارتباط در بستر تاریخ وجود ندارد؛ بلکه پست خود را با نیاز مشتریان تطبیق میدهد.
او با اشاره به خاطرات شیرین نامه در زندگی انسانها از تمبر به عنوان سفیران کوچک فرهنگی یاد کرد و اطمینان داد که بیش از 99درصد روستاهای بالای 20خانوار با دفاتر و صندوقهای پستی در ارتباط هستند که این نشان میدهد نبض پست کردستان در روستاها نیز میزند.
وحیدیان با اشاره به فعالیت دو هزار و 500 نقطه پستی فعال و 331 دفاتر خصوصی نقطه تماس انسانی در استان کردستان ادامه داد: در دنیای امروز که تکنولوژی و مدرنیته سایهسار زندگی بشر شده است، ماندگاری فرهنگ نامهنگاری در کردستان موجب خوشحالی است.
به گفته او شرکت پست تا سال 91 ثبات مدیریتی و استراتژیک نداشت و در برزخ تصمیمگیریهای دولتی وخصوصی جان میداد؛ اما با تغییر سیاستهای کلان نام شرکت پست به شرکت ملی پست در سال 95 تغییر یافت و دوباره پست به حیات زندگی مردم برگشت. وحیدیان تصریح کرد در اساسنامه جدید پست با نگرش حاکمیتی سه وظیفه در سه بُعد فیریکی، مالی و الکترونیکی تبیین شده است.
وحیدیان از مدیران کردستان خواست به شرکت پست اعتماد کنند و پرسنل حرفهای این شرکت را در برنامهریزهای کلان توسعهای بازی و مشارکت دهند. او از عدم حضور پست در جلسههای کلان برنامهریزی کردستان گلهمند شد و از اینکه با حمایت استاندار این نگاه دارد عوض میشود ابراز خرسندی کرد.
وحیدیان به الکترونیکی کردن پروندههای مالیاتی در کردستان اشاره کرد و افزود: شرکت پست به آدرس پستی و مکانی تمام شهروندان کردستانی با رعایت امانتداری کامل دسترسی دارد و این پتانسیل پست در کردستان برای تحلیل دادههای توسعهای مدیران استان مفید است.
به گفته او حتی شرکت پست کردستان مشخصات مکانی معدنهای کردستان را نیز در دسترس دارد که این ظرفیت باعث کاهش رانتخواری در حوزه واگذاری معادن خواهد شد.
وحیدیان با اشاره به مرحله نخست سامانه کارپوشه ملی ایرانیان افزود: اجرای این طرح در چارچوب سرعت دادن به تحقق دولت الکترونیک است. او از اجرای طرح جی نف (سامانه آدرس یکسان و استاندارد ملی ایرانیان) در استان خبر داد و افزود: بهرهبرداری از طرحهای یاد شده در قالب الکترونیکی کردن دولت صورت میگیرد.
او با اشاره به اینکه اجرای 16 محور تحول پست در دستور کار قرار گرفته است، گفت: دولت در بخش ارتباطات تلاشهای درخور توجهی انجام داد و یکی از اقدامات ملی ساختن پست بود.
به گفته این مقام مسئول، دولت تدبیر و امید با ایجاد سامانه «رهیاب» امکان رصد کامل مراحل ارسال و دریافت نامهها و مرسولههای پستی در استانهای کشور فراهم کرده است که تحول عظیمی در پست محسوب میشود.
طرح «سیماک» (سیستم یکپارچهسازی مدیریت املاک کشور) نیز در شمار طرحهای مهم در حوزه اقتصاد مقاومتی به شمار میرود که از دو سال گذشته آغاز شده است.
به گفته وحیدیان در طرح سیماک تمام مدیران ادارات دولتی به صورت تخصصی آموزش میبینند و این امکان درپست کردستان به لحاظ نیروی انسانی متخصص و امکانات سخت افزاری مدرن فراهم شده است.
او معتقد است که با اجرای طرح سیماک از رانت زمین و املاک کاسته میشود و شفافسازی اقتصادی بیشتر نمود پیدا میکند.
استفاده از مطالب سایت با ذکر منبع بلامانع میباشد. طراحی و اجرا توسط:
هنر رسانه