چند سالی است حرف و حدیثهای زیادی در ارتباط با رتبه نخست ایران در زمینه فرار مغزها شنیده میشود و اعداد و ارقام بزرگی را به این پدیده در کشور نسبت میدهند . این در حالیست که به نظر میسد داستان فرار مغزها به این سادگیها هم نباشد و برخی از اعداد حاصل شیطنتهای آماری است.
گزارشهای خبری متعددی با استناد به بررسیهای صندوق بینالمللی پول، نشان میدهد که ایران در مقایسه با سایر کشورها بسیاری از دانشآموختگان خود را بر اثر پدیده فرار مغزها از دست داده است. حتی روزنامه نیویورک تایمز نیز اخیرا با استناد به گزارشهای رسانههای ایران در این خصوص مطالبی را به چاپ رسانده است. اما بسیاری از دست اندرکاران و پژوهشگران داخلی این گزارش ها را معتبر و مبتنی با واقعیت نمی دانند.
سورنا ستاری رییس بنیاد ملی نخبگان با انتقاد از برخی آمارهای بی پایه و اساسی که چند سالی است در محافل رسانهای شایع شده است میگوید: « بسیاری از گمانهها،آمارها و باورهای نادرست درباره مهاجرت نخبگان و دانشگاهیان معکوس شده و روند بازگشت نخبگان به کشور برای فعالیت در شرکتهای دانشبنیان و
استارتاپی رشدی فزاینده یافته است. سیستم آموزشی ما با وجود همه کمبودهایی که دارد با قدری اختلاف با بهترین دانشگاههای آمریکا برابری می کنند، یکی از مشکلات آمریکا در سالهای اخیر این است که نخبگان در حال بازگشت به کشورشان هستند.»
در تفسیر مهاجرت از کشور باز هم مانند سایر موارد عینک سیاسی دست به کار شده و برخی آمار و ارقام دروغین را در این زمینه منتشر کرده است، موضوعی که در فرار مغزها دیده می شود ژستهای بعضا غیر واقعی است. همچنین پرویز کرمی، مشاور معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری با بین اینکه آمار و ارقام مربوط به فرار مغزهای ایرانی از اساس اشتباه و کذب محض است، می گوید: « براساس گزارش سازمان همکاری اقتصادی و توسعه، ایران در سال ٢٠١۵، جزء ٢٠ کشور اول نبوده و در گزارش بانک جهانی در سال ٢٠١۶، جزء ٣٠ کشور اول ارسالکننده مهاجر قرار «ندارد».
کرمی اینطور گفته است:« یعنی ایران جزء کشورهای اصلی مهاجرفرست دنیا محسوب نمیشود.» در واقع نرخ مهاجران ایران به کل جمعیت، بهصورت تجمعی، ١,۵ درصد تا سال ٢٠١٣ بوده که از میانگین جهانی ٣.٢ درصدی و اکثر کشورهای با وضعیت توسعه مشابه، پایینتر است.»
واقعیت ماجرا این است که آمارهای بین المللی نشان می دهد نه تنها ایران جزو کشورهای «نخبه فرست» جهان نیست، بلکه تعداد دانشجویان ایرانی که در دانشگاه های معتبر جهان تحصیل می کنند نیز از متوسط جهانی کمتر است.
استفاده از مطالب سایت با ذکر منبع بلامانع میباشد. طراحی و اجرا توسط:
هنر رسانه